Ερχεται τριπλό "χαράτσι" για τους ιδιοκτήτες ΙΧ

Και αύξηση στην τιμή της αμόλυβδης και πρόστιμα για τα ΙΧ που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ και αποστολή ειδοποιητηρίων στους οδηγούς των ανασφάλιστων οχημάτων.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Ερχεται τριπλό "χαράτσι" για τους ιδιοκτήτες ΙΧ

Και αύξηση στην τιμή της αμόλυβδης, και πρόστιμα για τα ΙΧ που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ και αποστολή ειδοποιητηρίων στους οδηγούς των ανασφάλιστων οχημάτων. Τα τρία… κακά της μοίρας εκατοντάδων χιλιάδων οδηγών θα ξεδιπλωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Την ώρα που η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να επιβάλλει τον νέο αυξημένο φόρο κατανάλωσης στην αμόλυβδη από την 1η Ιουνίου –μαζί με την αύξηση του ΦΠΑ ο φορολογικός συντελεστής της αμόλυβδης αναμένεται να ξεπεράσει το 70% ενώ η τιμή του λίτρου θα ακριβύνει κατά τουλάχιστον 6-10 λεπτά το λίτρο, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζονται να βγάλουν προς τα έξω δύο εκκρεμότητες από το παρελθόν. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες:

1. Θα αποσταλούν εκατοντάδες χιλιάδες ειδοποιητήρια στους οδηγούς των οχημάτων που παραμένουν ανασφάλιστα. Το παράβολο που θα πρέπει να καταβληθεί σε αυτή την περίπτωση, θα ανέρχεται στα 250 ευρώ. Τις τελευταίες εβδομάδες, χιλιάδες οδηγοί έσπευσαν υπό την απειλή του προστίμου να ασφαλίσουν τα οχήματά τους εκμεταλλευόμενοι και τις ευέλικτες τιμολογιακές λύσεις που έχουν υιοθετήσει οι ασφαλιστικές εταιρείες (ασφάλιση με βάση τα χιλιόμετρα ή πληρωμή ασφάλειας με τον μήνα κλπ). Παρόλα αυτά, εκτιμάται ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου θα εντοπίσουν μεγάλο αριθμό οχημάτων που εξακολουθούν να κυκλοφορούν χωρίς να έχουν καταβάλλει ασφάλιστρα.

2. Στους οδηγούς που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ δόθηκε μια ευκαιρία να βγάλουν από τη μέση την υποχρέωση μέσα στο 2015. Δεν το έκαναν όλοι. Και τώρα, όποιος βρεθεί να μην έχει περάσει το όχημά το από τον προγραμματισμένο έλεγχο, πέραν του βασικού προστίμου (78 ευρώ για καθυστέρηση άνω των 6 μηνών ή 39 ευρώ για καθυστέρηση από 30 ημέρες έως 6 μήνες) θα πληρώνει και επιπλέον 150 ευρώ.

Η μοναδική παρήγορη είδηση για του ΙΧδες –και ειδικά αυτούς που έχουν καταθέσει τις πινακίδες του οχήματός τους, πηγάζει από το γεγονός ότι αργά χθες το βράδυ, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ο νόμος με τα νέα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα. Έτσι, ενεργοποιείται και η διάταξη που ενσωματώθηκε στο άρθρο 117 και η οποία δίνει τη δυνατότητα στους οδηγούς να πάρουν πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα του 2016 καταβάλλοντας μόνο το ποσό των τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχεί στο υπόλοιπο του έτους. Έτσι, σύμφωνα με την τελική διάταξη:

1. για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας ενός (1) μηνός, καταβάλλονται τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας,

2. για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας τριών (3) μηνών, καταβάλλονται τα τέσσερα δωδέκατα (4/12) του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας,

3. για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού, καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας που απομένουν έως τις 31.12.2016 συν (+) δύο δωδέκατα (2/12) ετησίων τελών κυκλοφορίας.

Προκειμένου για τον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας που γίνεται η άρση της ακινησίας, λογίζεται ως ολόκληρος μήνας ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή της άρσης αυτής. Έτσι, αν κάποιος σπεύσει μέσα στον Μάιο, θα πρέπει να πληρώσει τα 10/12 των τελών κυκλοφορίας προκειμένου να κρατήσει τις πινακίδες μέχρι το τέλος του χρόνου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΓΑΛΛΙΑΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ 23 Δεκ 2020 | 13:04

Οργισμένοι οδηγοί φορτηγών, αποκλεισμένοι στο Ντόβερ της Μεγάλης Βρετανίας, συνεπλάκησαν με αστυνομικούς [εικόνες και βίντεο]

Νωρίτερα την Τετάρτη, οι οδηγοί φορτηγών συνεπλάκησαν με την αστυνομία στους δρόμους της πόλης στην οποία έχουν εγκλωβιστεί.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ 22 Δεκ 2020 | 21:20

Έλληνες οδηγοί εγκλωβισμένοι στα σύνορα Μ. Βρετανίας – Γαλλίας

Το κλείσιμο των συνόρων έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα και σε Έλληνες οδηγούς

ΠΟΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥΣ 22 Δεκ 2020 | 19:31

Βρετανία: Οργή στο Ντόβερ - Αποκλεισμένοι εκατοντάδες οδηγοί φορτηγών λόγω κορονοϊού [Εικόνες]

Εκατοντάδες φορτηγά σχηματίζουν μια ατελείωτη ουρά στη νότια Αγγλία, μετά το κλείσιμο των συνόρων. Πολλοί οδηγοί έχουν αποκλειστεί στο Ντόβερ της Βρετανίας.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 16 Ιαν 2021 | 13:30

Προειδοποίηση Παπαθανάση: Αν υπάρξει συνωστισμός θα επιστρέψουμε στο click away

Ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι έπονται αποφάσεις για άνοιγμα όσων καταστημάτων παραμένουν κλειστά, όπως τα πρακτορεία ΟΠΑΠ.

ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ 16 Ιαν 2021 | 13:28

Λαικές αγορές: Από Δευτέρα επιστρέφουν πλαστικά και βιομηχανικά προιόντα στους πάγκους

Τι ανακοίνωσε η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΩΣΟ ΜΕΓΙΣΤΑΝΑ ΝΤΜΙΤΡΙ ΡΙΜΠΟΛΟΒΛΕΦ 16 Ιαν 2021 | 11:07

Πώς ο Σκορπιός θα γίνει το ελληνικό "Μόντε Κάρλο" - Η επένδυση των 165 εκατ. ευρώ στο νησί

Το πρότζεκτ με τις 7 vip σουίτες τις 12 επαύλεις από μηδενική βάση, την ανάπλαση των χώρων με αθλητικές εγκαταστάσεις, τους παιδότοπους, την τεχνητή λίμνη, αναμένεται να ξεπεράσει τα 165 εκατ. ευρώ.

ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 16 Ιαν 2021 | 08:53

Ανοιγμα καταστημάτων: Με SMS και δύο ώρες διορία - Οι έξι οδηγίες που πρέπει να ξέρουμε

To σχέδιο "ψωνίστε-γυρίστε σπίτι - τελειώσατε" για να μείνει ανοικτό το λιανεμπόριο. Δεν υπάρχει click in shop και το click away θα το χρησιμοποιούν μόνο όσοι κατατάσσονται σε κόκκινες περιοχές.

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΗ 15 Ιαν 2021 | 21:54

Η κορυφαία σειρά Galaxy διαθέσιμη για προπαραγγελία στο public.gr, από 14 έως και 28 Ιανουαρίου

H καλύτερη σειρά Galaxy έως τώρα, έρχεται για να συναρπάσει τους λάτρεις των social media και της τεχνολογίας

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΙΣ «ΚΟΚΚΙΝΕΣ» ΠΕΡΙΟΧΕΣ 15 Ιαν 2021 | 20:44

Ανοίγουν εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά με "πλαφόν" και αποστάσεις

Από τη Δευτέρα μαζί με το λιανικό εμπόριο ανοίγουν και τα mall, τα εμπορικά κέντρα και τα εκπτωτικά χωριά.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 15 Ιαν 2021 | 19:25

Εκκίνηση λιανεμπορίου: "Οι κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας θα τηρηθούν", λένε οι έμποροι

Θετικά υποδέχεται ο εμπορικός κόσμος τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την εκκίνηση του λιανεμπορίου

TΑ SMS ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ 15 Ιαν 2021 | 19:01

Ποια καταστήματα ανοίγουν από τη Δευτέρα - Το ωράριο και οι νέοι κανόνες λειτουργίας της αγοράς

Οι προϋποθέσεις που ανοίγει το λιανεμπόριο και οι κλάδοι - Αυξημένες ποινές για τους παραβάτες, επιχειρήσεις και καταναλωτές

ΣΤΟ 8Ο BANKING FORUM 15 Ιαν 2021 | 16:52

Στουρνάρας: "Κόκκινα" δάνεια ύψους 8-10 δισ. ευρώ θα αφήσει πίσω η κρίση της πανδημίας

Εκτίμησε ότι τράπεζες όπως οι ελληνικές, οι οποίες ήδη διαθέτουν ένα υψηλό απόθεμα "κόκκινων" δανείων, θα κληθούν να σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 15 Ιαν 2021 | 15:22

"Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5": Παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων

Παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για την "επιστρεπτέα προκαταβολή 5", η οποία έληγε σήμερα.