Ερχονται αναδρομικά χαράτσια και μείωση συντάξεων στον «βωμό» της συμφωνίας

Ετοιμο νέο νομοσχέδιο με προαπαιτούμενα: Αναδρομική φορολόγηση επιχειρήσεων, αλλαγές στις 100 δόσεις και «μαχαίρι» στις συντάξεις.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Ερχονται αναδρομικά χαράτσια και μείωση συντάξεων στον «βωμό» της συμφωνίας

Σκληρά σενάρια για επιβολή μέτρων άμεσης απόδοσης ικανά να αποφέρουν αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ επιπλέον μέσα στο 2015 επεξεργάζονται σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Οι νομοθετικές διατάξεις έχουν ετοιμαστεί προκειμένου να ενσωματωθούν σε ακόμη ένα νομοσχέδιο με «προαπαιτούμενα» το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες, εφόσον κριθεί απαραίτητο, για να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις με τους τέσσερις θεσμούς.

Το πρώτο από τα μέτρα που έχει ετοιμαστεί μεταφέρει «εδώ και τώρα» βάρη άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ στις επιχειρήσεις καθώς προβλέπει η προκαταβολή του φόρου (100%) αντί να ισχύσει από τα κέρδη του 2015 όπως προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε στις αρχές Ιουλίου, να «αγγίξει» τα κέρδη του 2014. Αυτό σημαίνει ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα εκδώσουν συμπληρωματικό εκκαθαριστικό και η διαφορά του φόρου θα καταβληθεί φέτος εν’ μέσω μάλιστα των capital controls. Θα πρόκειται φυσικά, εφόσον υιοθετηθεί η πρόταση, για τον απόλυτο αιφνιδιασμό των επιχειρήσεων που θα κληθούν να ανατρέψουν όποιον σχεδιασμό μπορεί να υπάρξει σε μια χρονιά απότομης πτώσης του ΑΕΠ, αλλά και επιβολής περιορισμών στην διακίνηση κεφαλαίων.

Η «λογική» του σεναρίου είναι να ενισχυθεί με πρόσθετα έσοδα ο προϋπολογισμός του 2015 η εκτέλεση του οποίου παρουσιάζει πολύ μεγάλα προβλήματα. Όπως έχει αναφέρει το theTOC.gr το βασικό σενάριο που έχουν καταρτίσει οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου προβλέπουν ότι ο φετινός προϋπολογισμός θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα άνω του 1,5% του ΑΕΠ. Τα μέτρα που έχουν ήδη επιβληθεί από τις αρχές Ιουλίου δεν μπορούν να καλύψουν ένα τέτοιο κενό. Η είσπραξη των 750 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί από τον ΦΠΑ θεωρείται αμφίβολη λόγω δραματικής πτώσης της κατανάλωσης, ενώ η εισφορά αλληλεγγύης αλλά και ο φόρος των νομικών προσώπων, έτσι όπως είναι διατυπωμένος ο νόμος που ψηφίστηκε, θα αποδώσουν τα περισσότερα μέσα στο 2016 και όχι φέτος.

Στο συρτάρι του υπουργείου Οικονομικών υπάρχουν και άλλα μέτρα όπως η αναδρομική αύξηση των συντελεστών υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγύης έτσι ώστε να υπολογιστεί στα εισοδήματα του 2014 και να καταβληθεί και αυτή «εδώ και τώρα» μέσω της αποστολής συμπληρωματικών εκκαθαριστικών. Επίσης, έχουν σχεδιαστεί παρεμβάσεις στη ρύθμιση των 100 δόσεων έτσι ώστε:

  1. Να αυξηθεί το επιτόκιο δανεισμού για τους περίπου 850.000 φορολογούμενους που έχουν ήδη μπει στη ρύθμιση (σ.σ. η υφιστάμενη ρύθμιση προβλέπει μηδενικό επιτόκιο για οφειλές έως 5000 ευρώ και 2,5% για οφειλές άνω των 5000 ευρώ)
  2. Επανακαθορισμό του αριθμού των δόσεων που έχουν εγκριθεί έτσι ώστε να συνδεθούν με κάποιο κριτήριο, πιθανότατα το εισόδημα
  3. Υποχρέωση καταβολής των τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων προκειμένου να διατηρηθεί το δικαίωμα παραμονής στη ρύθμιση. Μια ρύθμιση η οποία έχει ήδη αποφέρει στα κρατικά ταμεία κοντά στα 900 εκατομμύρια ευρώ αν συνυπολογιστεί και η ρύθμιση εξπρές του Μαρτίου

Το αν θα προχωρήσουν αυτά τα μέτρα ή όχι, εξαρτάται από τη συμφωνία που θα επιτευχθεί με τους δανειστές για τα μακροοικονομικά μεγέθη: την πρόβλεψη για την ύφεση αλλά και το που θα κλειδώσει ο στόχος για το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2015. Οποιοσδήποτε στόχος για μηδενικό πλεόνασμα, πόσο μάλλον για θετικό αποτέλεσμα, θα φέρει τα μέτρα αυτομάτως στη Βουλή.

«Κλείδωσε» η μείωση συντάξεων

Μπορεί το Συμβούλιο της Επικρατείας να έκρινε ως παράνομες τις μειώσεις που έγιναν στις συντάξεις από το 2012 και μετά δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για επιστροφή τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, ωστόσο, η κυβέρνηση φέρεται να έχει ήδη λάβει τα… μέτρα της. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο, να υπάρχει διάταξη που θα επιβάλλει μειώσεις σε όσους εισπράττουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1000 ευρώ. Το μέτρο αυτό αναμένεται να αποτελέσει και το ισοδύναμο που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες να υπάρξει ως «απάντηση» στην απόφαση του ΣτΕ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ 22 Ιουλ 2021 | 12:12

Αποκάλυψη Χατζηδάκη: Ανεμβολίαστοι παραμένουν πάνω από τους μισούς εργαζόμενους σε δομές Υγείας

Ο κ. Χατζηδάκης είπε πως πάνω από τους μισούς εργαζόμενους στις δομές Υγείας παραμένουν ανεμβολίαστοι, ενώ σύμφωνα με την Καθημερινή, στα νοσοκομεία υπάρχουν 26.000 ανεμβολίαστοι

ΙΣΤΟΡΙΚΟ DEAL 21 Ιουλ 2021 | 14:47

Στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός για τα επόμενα 49 χρόνια το κλειστό του ΟΑΚΑ

Το κλειστό του ΟΑΚΑ παραχωρείται στον Παναθηναϊκό για τα επόμενα 49 χρόνια και ο Σύλλογος θα αναλάβει τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας του.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 21 Ιουλ 2021 | 10:50

Υπογραφή της συμφωνίας ΔΕΗ - MYTILINEOS για την ηλεκτροδότηση της Αλουμίνιον

Το deal μεταξύ των δύο μεγάλων εταιριών είναι διετής με αναδρομική ισχύ απο την 1η Ιουλίου, έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2013.

ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ 11 Ιουλ 2021 | 17:54

Προκαταβολές σύνταξης και επιδόματα ύψους 74 εκατ. ευρώ σε 83.000 δικαιούχους από ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ

Την εβδομάδα 12-16 Ιουλίου θα καταβληθούν εκτάκτως 2,28 εκατ. ευρώ σε 1.833 δικαιούχους για πληρωμή προκαταβολών συντάξεων

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 09 Ιουλ 2021 | 12:45

Χατζηδάκης: Δεν τίθεται θέμα πρόσθετου πόρου στο ασφαλιστικό- Σταθερή μείωση εκκρεμών συντάξεων

Σε κατηγορηματική διάψευση δημοσιευμάτων ότι αναβλήθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό επειδή οι δανειστές ζητούν πρόσθετο πόρο, προέβη ο κ. Χατζηδάκης.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 08 Ιουλ 2021 | 17:40

ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται κύριες και επικουρικές συντάξεις - Οι ημερομηνίες

Οι ημερομηνίες πληρωμής κύριων και επικουρικών συντάξεων, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο ΕΦΚΑ

Ο ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ… ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ 05 Αυγ 2021 | 09:46

Η εφορία επιστρέφει: Τέσσερις πληρωμές τον Σεπτέμβριο - Κάθε μήνα και φόρος μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022

Με ένα "Γολγοθά" πληρωμών θα βρεθούν αντιμέτωποι οι φορολογούμενοι τους επομένους μήνες.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 03 Αυγ 2021 | 17:26

Παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων - Έως τις 10 Σεπτεμβρίου η νέα προθεσμία

Παράταση και για τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος που κανονικά θα έπρεπε να πληρωθούν έως το τέλος Αυγούστου.

03 Αυγ 2021 | 17:21

Upfield: Η πρώτη εταιρεία τροφίμων που υπολογίζει την εξοικονόμηση εκπομπών CO2

Η Upfield έχει βοηθήσει τους καταναλωτές να αποφύγουν εκπομπές άνω των 6 εκατομμυρίων τόνων ισοδυνάμου CO2 επιλέγοντας τα φυτικά της προϊόντα

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΤΕ 03 Αυγ 2021 | 12:30
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 02 Αυγ 2021 | 16:13

Ποιοι πρέπει να πληρώσουν διπλή δόση στον ΕΦΚΑ μέχρι το τέλος Αυγούστου

Τι προβλέπει το νέο καθεστώς υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών

ΦΤΑΝΟΥΝ ΩΣ ΚΑΙ ΤΟ 99% 02 Αυγ 2021 | 15:29

"Εκτοξεύθηκαν" οι κρατήσεις των Airbnb για τον Δεκαπενταύγουστο - Πώς διαμορφώνονται οι τιμές ανά περιοχή

Δεν προλαβαίνουν να κλείνουν συμφωνίες με μισθωτές οι ιδιοκτήτες των Airbnb - Στα ύψη οι κρατήσεις για τον 15αύγουστο

ΟΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ 01 Αυγ 2021 | 09:58

Κτηματολόγιο: Οι αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος - Τι θα ισχύσει για τα ακίνητα "Αγνώστου Ιδιοκτήτη"

Με τον νέο νόμο επιταχύνεται η κτηματογράφηση, απλοποιούνται και ψηφιοποιούνται οι διαδικασίες