Follow us

Έρχονται αυξήσεις συντάξεων από 360 έως και πάνω από 1.500 ευρώ τον χρόνο - Ποιοι είναι οι τυχεροί

Τα τρία γκρουπ συνταξιούχων από το νέο έτος - Οι τυχεροί, οι κερδισμένοι και οι... άτυχοι - Αναλυτικά παραδείγματα

Συντάξεις: Αναδρομικά από 31 ως 2.018 ευρώ τον Απρίλιο [πίνακες]

Σε τρία… γκρουπ θα κατανεμηθούν οι συνταξιούχοι της χώρας από το νέο έτος, με το πρώτο γκρουπ να περιλαμβάνει τους πολύ τυχερούς, οι οποίοι θα λάβουν διπλή αύξηση στις καθαρές αποδοχές τους.

Το δεύτερο γκρουπ ενσωματώνει αυτούς που θα κερδίσουν μόνο από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και το τρίτο θα περιέχει αυτούς που δεν θα κερδίσουν απολύτως τίποτα.

Οι αλλαγές έχουν ήδη δρομολογηθεί. Όσον αφορά στις αυξήσεις των ονομαστικών των αποδοχών των συνταξιούχων, ο νόμος είναι απολύτως ξεκάθαρος: όσοι συνταξιούχοι έχουν αρνητική ή μηδενική προσωπική διαφορά -δηλαδή λαμβάνουν χαμηλότερη σύνταξη από αυτή που προβλέπει ο νέος τρόπος υπολογισμού- θα πάρουν αύξηση ίση με το 50% του αθροίσματος "πληθωρισμός + μεταβολή ΑΕΠ".

Επειδή φέτος αυτό το άθροισμα τείνει στο 10%, η αύξηση αναμένεται ότι θα προσεγγίσει το 5%. Από την άλλη, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα δώσει μια μικρή ή μεγάλα ανάσα μόνο σε αυτούς που έχουν καθαρή σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ τον μήνα. Οι υπόλοιποι δεν πληρώνουν ούτε σήμερα εισφορά αλληλεγγύης.

Διαβάστε Επίσης

Στο ερώτημα αν μπορεί ένας συνταξιούχος να γνωρίζει από τώρα σε ποιο από τα τρία γκρουπ που προαναφέρθηκαν ανήκει, η απάντηση είναι "ασφαλώς και μπορεί". Για να μάθει αν έχει αρνητική ή θετική προσωπική διαφορά, το μόνο που χρειάζεται είναι μέσω του e-ΕΦΚΑ να εντοπίσει και να τυπώσει ένα μηνιαίο εκκαθαριστικό σύνταξης.

Εκεί, αναγράφονται όλα. Αν υπάρχει θετική προσωπική διαφορά, αυτή θα μειωθεί με το που θα γίνει από το νέο έτος η αύξηση των ονομαστικών αποδοχών. Μπορεί και να μηδενιστεί οπότε από την 1/1/2024 που θα γίνει και πάλι αύξηση των ονομαστικών αποδοχών των συνταξιούχων (και πάλι με βάση το άθροισμα πληθωρισμού και ΑΕΠ) θα μπει και η ομάδα αυτών των συνταξιούχων στο παιχνίδι της αύξησης των αποδοχών.

Όσον αφορά στους κερδισμένους του νέου έτους, αρκούν ορισμένα παραδείγματα για να φανεί ποια θα είναι τα επιπλέον χρήματα που θα λάβουν με την αλλαγή του χρόνου. Υποθέτουμε ότι επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις που έχει κάνει σήμερα η κυβέρνηση για πληθωρισμό 5,5% και μεταβολή ΑΕΠ λίγο πάνω από το 3%.

Αυτά τα δύο νούμερα βγάζουν αύξηση ονομαστικών αποδοχών στην περιοχή του 4,5-5%.

1. Για σημερινή μεικτή σύνταξη 650 ευρώ και με αρνητική προσωπική διαφορά. Η αύξηση κατά 5% θα φέρει 32,5 ευρώ επιπλέον σε μηνιαία βάση ή 390 ευρώ συνολικά στο έτος. Πρόκειται για πρόσθετη καταβολή ποσού που αντιστοιχεί στο 60% μιας μηνιαίας σύνταξης.

2. Για σημερινή μεικτή σύνταξη 1.500 ευρώ -με καθαρό αποτέλεσμα 1322 ευρώ μετά την αφαίρεση του φόρου- η νέα καθαρή σύνταξη θα φτάσει στα 1389 ευρώ και ο συνταξιούχος θα κερδίσει 68 ευρώ τον μήνα ή 814 ευρώ τον χρόνο. Από τα 68 ευρώ, τα 11 ευρώ θα προέλθουν από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Σε ετήσια βάση, η αύξηση αντιστοιχεί στο 62% μιας σημερινής καθαρής σύνταξης.

3. Για σημερινή μεικτή σύνταξη 2.500 ευρώ -τα καθαρά είναι 1986 ευρώ- η καθαρή μηνιαία αύξηση θα ξεπεράσει τα 133 ευρώ ή το 6,69% καθώς θα προκύψει έξτρα όφελος 56 ευρώ τον μήνα από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Το ετήσιο κέρδος θα ανέλθει στα 1596 ευρώ ή στο 80% της σημερινής καθαρής σύνταξης και η νέα καθαρή σύνταξη θα φτάσει πάνω από τα 2119 ευρώ.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 13 Μαϊ 2022 | 07:13

Συντάξεις Ιουνίου 2022: Οι ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα Ταμεία

Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων του μηνός Ιουνίου 2022.

ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ 12 Μαϊ 2022 | 18:49

Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Ιουνίου 2022- Οι ημερομηνίες για όλα τα Ταμεία

Πότε ξεκινάει η καταβολή συντάξεων κύριων και επικουρικών σε όλους τους συνταξιούχους

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 06 Μαϊ 2022 | 08:46

Ολα τα SOS για την έκδοση των νέων συντάξεων με διαδικασίες fast track

Στόχος των νέων ρυθμίσεων είναι η εξάλειψη του "στοκ" των εκκρεμών κύριων συντάξεων εντός του καλοκαιριού και η έκδοση των νέων συντάξεων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΕΦΚΑ 05 Μαϊ 2022 | 19:45

Ξεκινά η έκδοση συντάξεων fast track και "συντάξεων εμπιστοσύνης"

Πώς θα εκδίδονται οι συντάξεις fast track και οι "συντάξεις εμπιστοσύνης"

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΦΚΑ 20 Απρ 2022 | 08:46

Σήμερα η έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ σε συνταξιούχους - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Σήμερα καταβάλλεται στους λογαριασμούς 634.000 χαμηλοσυνταξιούχων η έκτακτη οικονομική ενίσχυση Πάσχα, που ανέρχεται στο ποσό των 200 ευρώ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ 18 Απρ 2022 | 07:36

Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Μαΐου και οι έκτακτες πληρωμές - Αναλυτικά οι ημερομηνίες ανά Ταμείο

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, θα καταβληθούν συνολικά πάνω από 2,4 δισ. ευρώ σε πάνω από 5 εκατομμύρια δικαιούχους.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ 17 Απρ 2022 | 19:02

Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Μαΐου, η έκτακτη ενίσχυση - Αναλυτικά οι ημερομηνίες

Θα καταβληθούν συνολικά πάνω από 2,4 δις. ευρώ σε πάνω από 5 εκατ. δικαιούχους.

10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 16 Μαϊ 2022 | 09:22

Τι συμβαίνει με τη βενζίνη; - Γιατί η τιμή της είναι ακριβότερη σήμερα, αν και το βαρέλι το πετρέλαιο είναι φθηνότερο;

Με την μέση τιμή της αμόλυβδης να σπάει αυτή την εβδομάδα και το φράγμα των 2,2 ευρώ ανά λίτρο σε μέσο πανελλαδικό επίπεδο, η τιμή των καυσίμων μετατρέπεται σε πρόβλημα πρώτης γραμμής.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 15 Μαϊ 2022 | 10:15

Πόσο θα επηρεάσει το δάνειό μας η αύξηση επιτοκίου - Οι "γραμμές άμυνας"

Κίνδυνος νέων επιβαρύνσεων στον οικογενειακό προϋπολογισμό για εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες - Ποιες θα είναι αυτές οι επιβαρύνσεις

ΝΕΟΣ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ 14 Μαϊ 2022 | 11:27

Λερναία ύδρα η ακρίβεια στα καύσιμα: Όλα τα σενάρια για την αντιμετώπιση της "χρυσής" αμόλυβδης - Νέες ανατιμήσεις από την άλλη εβδομάδα

Έρχεται διπλό σοκ στα καύσιμα -Ο συνδυασμός "φωτιά" που μπορεί να φτάσει τις τιμές και πάνω από 2,2 ευρώ ανά λίτρο.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ 12 Μαϊ 2022 | 12:20

Βενζίνη: Τα δύο σενάρια για την επιδότηση της αμόλυβδης - 2,3 εκατ. αιτήσεις για το fuel pass

Παράταση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης και μετά τον Ιούνιο και στήριξη των νοικοκυριών και στο β’ εξάμηνο είναι δύο από τα σενάρια.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 11 Μαϊ 2022 | 09:14

ΕΝΦΙΑ 2022: Ποιοι πληρώνουν περισσότερα και ποιοι λιγότερα - Τι δείχνουν τα πρώτα εκκαθαριστικά - Παραδείγματα

Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είναι αυξημένες στις περισσότερες περιοχές της χώρας γι’ αυτό και η αποτίμηση της αξίας των ακινήτων όλων των Ελλήνων εκτοξεύτηκε στα 577 δισ.