Μικροπιστώσεις: Τα δάνεια έως 25.000 ευρώ από ΔΕΚΟ, ασφαλιστικές, ακόμα και από... εταιρείες κινητής τηλεφωνίας

Άδειες θα διεκδικήσουν επιμελητήρια, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, κοινής ωφέλειας, πληροφορικής και ασφαλιστικές.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Δάνεια μικρές επιχειρήσεις

Τα Χριστούγεννα, στην καλύτερη περίπτωση, αναμένεται να "πέσουν" στην ελληνική αγορά οι πρώτες μικροπιστώσεις, ύψους έως 25.000 ευρώ, οι οποίες εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν σε χιλιάδες πολύ μικρές επιχειρήσεις πρόσβαση σε "ζεστό χρήμα" χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, ώστε να ενισχύσουν τις πιθανότητες επιβίωσής τους στην εποχή της Covid-19.

Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπεύθυνος του πρότζεκτ microSTARS για τις μικροχρηματοδοτήσεις, Νεοκλής Στάμκος, σημειώνοντας ότι, μετά την πρόσφατη κατάθεση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τις μικροπιστώσεις, "τα τηλέφωνα δεν έχουν σταματήσει να χτυπάνε, το ενδιαφέρον είναι τεράστιο".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιοι εκτιμάται πως θα διεκδικήσουν άδειες λειτουργίας ως ιδρύματα χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων; Πέραν των microSTARS και AFI, ο κ.Στάμκος εκτιμά ότι άδειες θα διεκδικήσουν επίσης επιμελητήρια, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, κοινής ωφέλειας, πληροφορικής και ασφαλιστικές, αλλά και οργανισμοί με την άτυπη υποστήριξη συστημικών τραπεζών. Προσθέτει πως η ΤτΕ θα πρέπει άμεσα, εντός Ιουλίου, να εκδώσει τις αποφάσεις της (δευτερογενή νομολογία), ώστε να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο γύρω από τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων, γιατί αν αυτή η διαδικασία καθυστερήσει (π.χ., αν μεσολαβήσει πολύς χρόνος μεταξύ έκδοσης νόμου και ερμηνευτικών εγκυκλίων), αυτό θα είναι πολύ αρνητικό.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

"Οι δικαιούχοι (σ.σ. πολύ μικρές επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα ή πρόκειται να συστήσουν πολύ μικρή επιχείρηση, άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στην αγορά εργασίας ή προερχόμενα από ευάλωτες ομάδες) θα χρειαστεί όμως να περιμένουν. Δεδομένου ότι η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) αναμένεται να χρειαστεί τρεις-τέσσερις μήνες, για να ολοκληρώσει τις αδειοδοτήσεις για τα ιδρύματα, που θα παρέχουν τις μικροπιστώσεις, τα πρώτα δάνεια δεν θεωρώ πιθανό να πέσουν στην αγορά πριν από το τέλος Δεκεμβρίου στην καλύτερη περίπτωση" εξηγεί ο κ.Στάμκος, στέλεχος του Κέντρου Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) και ένας από τους πρωτοπόρους στην Ελλάδα σε θέματα εναλλακτικής χρηματοδότησης μικρών/πολύ μικρών επιχειρήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κ.Στάμκος συμμετείχε, όπως επισημαίνει, και στον σχεδιασμό του νομοσχεδίου και τη σχετική διαβούλευση, ως εκπρόσωπος ενός από τους δύο πιστοποιημένους -βάσει του προηγούμενου καθεστώτος- φορείς μικροχρηματοδοτήσεων στην Ελλάδα, μαζί με την Action Finance Initiative (AFI).

Ως προς το πόσα χρήματα θα μπορούσαν να διοχετευτούν συνολικά στην ελληνική αγορά, ο κ.Στάμκος σημειώνει ότι, βάσει παλαιότερων μελετών, που όμως δεν υπολόγισαν τις επιπτώσεις της πανδημίας, θεωρεί ρεαλιστικό να διατίθενται για μικροδάνεια περίπου 150 εκατ. ευρώ ετησίως. "Υπάρχουν διάφορες μελέτες για το κενό χρηματοδότησης στην αγορά, δηλαδή το ποιες επιχειρήσεις δεν μπορούν να πάρουν δάνεια (κι άρα θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις μικροπιστώσεις). Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (βάσει στοιχείων 2018), την επόμενη πενταετία θα μπορούσαν να διοχετευτούν περίπου 2 δισ. ευρώ μόνο στον αγροτικό κλάδο. Μελέτη του υπουργείου Ανάπτυξης είχε προσδιορίσει το χρηματοδοτικό κενό στα 150 εκατ. για την περίοδο 2014-2020. Θεωρώ ότι εγγύτερα στην πραγματικότητα βρίσκεται μελέτη της ΕΕ (2017), που προσδιορίζει το ποσό στα 150 εκατ. ετησίως" σημειώνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκτιμά ότι στο νέο τοπίο που διαμορφώνει η πανδημία, θα υπάρξει μεγάλη αύξηση του κενού χρηματοδότησης, που θα μπορούσε να καλυφθεί από μικροπιστώσεις, καθώς οι τράπεζες δεν μπορούν -βάσει των κριτηρίων τους- να καλύψουν σημαντικές ανάγκες των πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα να ιδρύονται εταιρείες, που θα δανείζουν από το μετοχικό τους κεφάλαιο. Τα χρήματα δεν προέρχονται από καταθέσεις, αλλά από χρήματα του ιδιώτη επιχειρηματία, και γι' αυτό το λόγο απαγορεύεται να έχουν εξασφαλίσεις, καθώς δίνονται από ιδιώτη σε ιδιώτη έναντι τόκου, ο οποίος "θα είναι σε λογικά επίπεδα και ελεγχόμενος από το κράτος".

Το επιτόκιο

Θα είναι όμως όντως "λογικά" τα επιτόκια των μικροδανείων; Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας πρόσφατα στη Βουλή, γνωστοποίησε ότι στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο πρόκειται να προστεθεί πρόβλεψη δυνατότητας του εκάστοτε Υπουργού Οικονομικών να ορίζει ανώτατο όριο επιτοκίου, εφόσον διαπιστώνονται στρεβλώσεις. "Στην Ευρώπη", υποστηρίζει ο κ.Στάμκος -που θεωρεί πως το "πλαφόν" αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη- "το μέσο επιτόκιο είναι 11,9%, με μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ χωρών (2017): στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 20%, στην Πολωνία και την Πορτογαλία 4,5%-5%. Στην Ελλάδα θεωρώ θα πρέπει να κυμαίνεται γύρω στο 8%, δεδομένου ότι, βάσει μελέτης της ΤτΕ, το σημείο "break even" στο επιτόκιο, ώστε να καλύπτεται μόνο το κόστος, χωρίς κέρδος, είναι 4,5%. Λαμβανομένου υπόψη ότι στα μικροδάνεια οι επισφάλειες είναι μεγάλες, καθώς δεν υπάρχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις, το 8% είναι πολύ λογικό".

"Η μικροπίστωση δεν είναι πανάκεια. Είναι ένα εργαλείο, που η αγορά ζητάει επίμονα, γιατί η χρηματοδότηση από τράπεζες δεν είναι πάντα εύκολη. Στην Κ.Μακεδονία π.χ., το microSTARS θα μπορούσε αυτά τα χρόνια να έχει χορηγήσει χρηματοδοτήσεις 15 εκατ. ευρώ, σε επιχειρήσεις που θεωρώ πως πληρούσαν τις προϋποθέσεις, αλλά έδωσε κάτω από 500.000 ευρώ. Ο λόγος ήταν ότι, για να εκταμιεύσουμε τα χρήματα, οφείλαμε να συνεργαστούμε με τράπεζες, τα κριτήρια/διαδικασίες των οποίων ήταν τέτοια, που πολύ λίγες επιχειρήσεις μπορούσαν να περάσουν από το "κόσκινο" κατέληξε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΠΑΡΑΘΥΡΟ" ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ 04 Αυγ 2020 | 09:15

Τα επτά "κλειδιά" για να πάρετε έως και 8.000 ευρώ επιδότηση για το στεγαστικό σας

H πλατφόρμα για το πρόγραμμα επιδότησης των στεγαστικών δανείων έχει ανοίξει από χθες Δευτέρα.

ΒΗΜΑ- ΒΗΜΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 03 Αυγ 2020 | 13:51

Πρώτη κατοικία: Αυτός είναι ο οδηγός για την επιδότηση δανείου - Απαντήσεις σε 22 βασικές ερωτήσεις

Σήμερα η έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων από τους δανειολήπτες.

ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ 31 Ιουλ 2020 | 13:40

Εκτός σχεδίου δόμηση: "Φρένο" βάζει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος

Στον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης στοχεύει το νομοσχέδιο για την χωροταξί του Υπουργείου Περιβάλλοντος

ΤΟ ΠΟΣΟ ΘΑ ΑΝΤΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΚΟΙΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ 21 Ιουλ 2020 | 12:16

Σύνοδος Κορυφής: Ετσι θα μοιραστούν τα 750 δις ευρώ στις χώρες μέλη- Η ιστορική απόφαση

Μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι το συνολικό πακέτο για την Ελλάδα ξεπερνάει τα 70 δις ευρώ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ 21 Ιουλ 2020 | 11:37

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση: Τι προβλέπει για μαθητές, καθηγητές και σχολεία

"Μετουσιώνει την πολιτική επιλογή μας να απελευθερώσουμε το ιδιωτικό σχολείο από τον ασφυκτικό κρατικό εναγκαλισμό", δήλωσε η υπουργός Παιδείας για το νομοσχέδιο.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ "ΗΘΙΚΟ ΚΙΝΔΥΝΟ" 17 Ιουλ 2020 | 11:54

Γιατί κινδυνεύουν 10 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια να βρεθούν εκτός προστασίας με νέα δικαστική απόφαση

Προωθείται ρύθμιση με την οποία είναι ορατός ο κίνδυνος να απορριφθούν από τους δικαστές οι σχετικές αιτήσεις, προκειμένου να αποφευχθεί ο λεγόμενος ηθικός κίνδυνος.

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ Η ΔΟΣΗ 17 Ιουλ 2020 | 11:48

Πρόγραμμα Γέφυρα: Πώς θα γίνει η επιδότηση των στεγαστικών δανείων ως 90%

Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει επιδότηση ακόμα και για τους δανειολήπτες που πληρώνουν κανονικά τη δόση του δανείου

ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 16 Ιουλ 2020 | 12:25
29.500 ΝΕΕΣ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 15 Αυγ 2020 | 09:09

ΟΑΕΔ: Αυξημένο το ενδιαφέρον των εργοδοτών για τα προγράμματα απασχόλησης - Τι δείχνουν τα στοιχεία

Αυξημένο ενδιαφέρον των εργοδοτών για τα νέα βελτιωμένα προγράμματα απασχόλησης καταγράφει ο ΟΑΕΔ.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ 14 Αυγ 2020 | 10:59

Από σήμερα το επίδομα των 600 ευρώ στους πληγέντες της Εύβοιας

Τα πρώτα χρήματα που δικαιούνται οι πληγέντες από την θεομηνία της Κυριακής και ανέρχονται σε 600 ευρώ.

ΓΣΕΕ 13 Αυγ 2020 | 21:15

Δεκαπενταύγουστος: Πώς θα πληρωθούν όσοι θα εργασθούν το Σάββατο

Φέτος, η 15η Αυγούστου συμπίπτει με την ημέρα του Σαββάτου

ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ 13 Αυγ 2020 | 19:36

Διορισμοί αναπληρωτών: Άνοιξαν οι αιτήσεις - Πότε λήγει η προθεσμία

Διορισμοί εκπαιδευτικών: Από σήμερα, Πέμπτη 13 Αυγούστου έως και την ερχόμενη Τρίτη, 18 Αυγούστου 2020, ορίστηκε η προθεσμία για την υποβολή αίτησης