Πληρωμές με κάρτα: Για ποιους έρχονται "δώρα" και φοροαπαλλαγές

Το οικονομικό επιτελείο βλέπει στην αλλαγή συνήθειας των καταναλωτών μια "ευκαιρία" για τόνωση των φορολογικών εσόδων.

Προσοχή: Ακυρες 15 χιλιάδες πιστωτικές κάρτες- Χάκερς έκλεψαν δεδομένα

"Ράλι" ηλεκτρονικών πληρωμών: Τα στοιχεία που συγκεντρώνει το οικονομικό επιτελείο για να παρακολουθεί την πορεία της αγοράς μετά την άρση των περιορισμών ειδικών στο λιανεμπόριο, δείχνουν ότι οι ηλεκτρονικές πληρωμές στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου ήταν περισσότερες όχι μόνο από το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο (αυτό άλλωστε θα ήταν πολύ εύκολο λόγω του αυστηρού lockdown που είχαμε πέρυσι) αλλά και συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Το οικονομικό επιτελείο βλέπει στην αλλαγή συνήθειας των καταναλωτών μια "ευκαιρία" για τόνωση των φορολογικών εσόδων. Μέσα στο φθινόπωρο μάλιστα, θα παρουσιάσει το νέο πλαίσιο κινήτρων για την τόνωση των ηλεκτρονικών πληρωμών το οποίο θα ενεργοποιηθεί από την 1/1/2022.

Για να δώσει ακόμη περισσότερη βαρύτητα στο εγχείρημα, μάλιστα, έχει συμπεριλάβει την συγκεκριμένη μεταρρύθμιση στα μέτρα που θα πρέπει οπωσδήποτε να ενεργοποιηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου προκειμένου να εκταμιευτεί η πρώτη δόση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μέσα στην πανδημία, υπήρξε μαζική στροφή προς τη χρήση του πλαστικού χρήματος όχι μόνο εξαιτίας της υποχρέωσης για τη διενέργεια ηλεκτρονικών πληρωμών αλλά και εξαιτίας αυτής καθ’ αυτής της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ήταν αυξημένες τον Απρίλιο του 2021 σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019 κατά 14,5%.

Τον Μάιο του 2021 καταγράφηκε αύξηση 13,5% σε σχέση με τον Μάιο του 2019 και τον Ιούνιο του 2021, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ήταν περισσότερες κατά 14,9% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019.

Η φετινή χρονιά αναμένεται να κλείσει με τις ηλεκτρονικές πληρωμές να ξεπερνούν ακόμη και τα 45-47 δις. ευρώ ποσό πολύ υψηλό αναλογικά με το δηλωθέν εισόδημα των Ελλήνων φορολογούμενων που διαμορφώνεται κοντά στα 70 δις. ευρώ.

Διαβάστε Επίσης

Το νέο νομοσχέδιο προγραμματίζεται να έχει δύο βασικούς άξονες:

1. Την παροχή κινήτρων για ηλεκτρονικές πληρωμές σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες που θεωρούνται "ύποπτες" για φοροδιαφυγή. Οι υποψίες επικεντρώνονται κυρίως στην παροχή υπηρεσίων (τουρισμό, εστίαση κλπ) αλλά και σε τεχνικά ή επιστημονικά επαγγέλματα (υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, δικηγόρους, γιατρούς κλπ). Θα εξεταστεί το ενδεχόμενο είτε οι ηλεκτρονικές πληρωμές προς τους συγκεκριμένους κλάδους να μετρούν περισσότερο για τη διασφάλιση του ορίου που πρέπει να πιάνει ο κάθε φορολογούμενος προκειμένου να αποφεύγει το πρόστιμο (30% του εισοδήματος με το μέτρο να έχει παγώσει φέτος λόγω πανδημίας ωστόσο αναμένεται να επανέλθει από το νέο έτος). Δεν αποκλείεται να επανέλθουν και φορολογικές εκπτώσεις για ηλεκτρονικές πληρωμές σε συγκεκριμένους κλάδους.

2. Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με την θέσπιση ενός πλαισίου που θα εντοπίζει τις ταμειακές μηχανές μαϊμού. Από το νέο έτος, εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με το Taxis μέσω internet. Έτσι, ο φορολοελεγκτικός μηχανισμός θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τι "χτυπάει" ο κάθε επαγγελματίας στην ταμειακή του. Το ζητούμενο πλέον είναι να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να εντοπίζονται οι ταμειακές "μαϊμού" οι οποίες φαίνονται ως νόμιμες αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Μελετάται ένα νέο πλαίσιο κινήτρων για τους φορολογούμενους. Θα προβλέπει τη δυνατότητα αποστολής του κωδικού της κάθε απόδειξης στο Taxis με "αντάλλαγμα" τη συμμετοχή σε κληρώσεις από τις οποίες θα προκύπτουν σημαντικά κέρδη. Για το υπουργείο Οικονομικών, το όφελος θα είναι ότι θα μπορεί να εντοπίζει την αυθεντικότητα των αποδείξεων και κατά συνέπεια των ταμειακών μηχανών στέλνοντας αμέσως τον φορολογικό έλεγχο στους επαγγελματίες στους οποίους δεν θα διαπιστώνεται η αυθεντικότητα της κάθε απόδειξης.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΣΦΑΛΗ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΕ ΠΛΟΙΟ 23 Ιουλ 2021 | 10:13

Μπλόκο του Λιμενικού σε πάνω από 4.500 επιβάτες χωρίς πιστοποιητικά την τελευταία εβδομάδα

Συνεχίζονται αδιάκοπα οι έλεγχοι από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Την τελευταία εβδομάδα δεν επετράπη η επιβίβαση σε πάνω από 4.500 άτομα.

ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ 23 Ιουλ 2021 | 08:48

Νέα μελέτη: Παιδιά και έφηβοι με κορονοϊό οδηγούν στο νοσοκομείο τους ενήλικες συγγενείς τους

Ενδοοικογενειακή μετάδοση SARS-CoV-2 από παιδιά και εφήβους. Τα αποτελέσματα νέας μελέτης.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΜΒΟΛΙΑ 23 Ιουλ 2021 | 08:41

Απογοητευτικά στοιχεία: Μόνο το 1,4% των κατοίκων της Αφρικής έχει εμβολιαστεί πλήρως για τον κορονοϊό

Μόλις το 1,4% των κατοίκων της Αφρικής έχει εμβολιαστεί πλήρως για την COVID-19.

ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΑΝΟΣΙΑΣ 22 Ιουλ 2021 | 15:14

Τα στοιχεία που δείχνουν τη μείωση των εμβολιασμών- Από τις 100.000 την ημέρα, πέσαμε στις 62 χιλιάδες

Τα επίσημα στοιχεία που δείχνουν την μείωση του ρυθμού των εμβολιασμών

"ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ" 22 Ιουλ 2021 | 13:43

Πικραμμένος: Ανθρωπιστικό καθήκον ο εμβολιασμός - Τα δικαστήρια θα κρίνουν την συνταγματικότητα της υποχρεωτικότητας

"Κατά πόσο είναι συνταγματικώς ορθό (ο υποχρεωτικός εμβολιασμός), θα το κρίνουν εν τέλει τα δικαστήρια", σημειώνει ο Παναγιώτης Πικραμμένος.

"ΠΑΡΟΤΡΥΝΩ ΚΑΘΕ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙ" 22 Ιουλ 2021 | 12:41

Κικίλιας: Σήμερα ξεπερνάμε τα 10 εκατ. εμβολιασμούς - Καλύφθηκε το 53% του πληθυσμού τουλάχιστον με μία δόση

"Έχουμε ήδη καταφέρει να χορηγήσουμε 9.950.000 δόσεις εμβολίου και σήμερα ξεπερνάμε τους 10.000.000 εμβολιασμούς", τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας.

ΠΟΙΕΣ ΑΦΟΡΑ 22 Ιουλ 2021 | 12:23

Υπουργείο Οικονομικών: Αυτές οι πληττόμενες επιχειρήσεις που απαλλάσονται από το ενοίκιο και τον Ιούλιο

Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών προσδιορίζονται οι πληττόμενες επιχειρήσεις για την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος για τον Ιούλιο.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ 22 Ιουλ 2021 | 12:12

Αποκάλυψη Χατζηδάκη: Ανεμβολίαστοι παραμένουν πάνω από τους μισούς εργαζόμενους σε δομές Υγείας

Ο κ. Χατζηδάκης είπε πως πάνω από τους μισούς εργαζόμενους στις δομές Υγείας παραμένουν ανεμβολίαστοι, ενώ σύμφωνα με την Καθημερινή, στα νοσοκομεία υπάρχουν 26.000 ανεμβολίαστοι

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 22 Ιουλ 2021 | 11:59

Σύρος: Χαμός με αρνήτρια που διαδήλωνε και τραυματίστηκε - Αρνήθηκε να φορέσει μάσκα μέσα στο νοσοκομείο

Μία γυναίκα που ζήτησε τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο Σύρου αρνήθηκε να φορέσει μάσκα.

"ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ" ΑΠΟ ΤΟΝ PAHO 21 Ιουλ 2021 | 21:45

Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας: Είμαστε αντιμέτωποι με μια πανδημία ανεμβολίαστων - Ποιες χώρες δεν έχουν εμβολιάσει ούτε το 1%

Έκκληση του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας σε χώρες με αρκετές δόσεις να τις διανείμουν όσο το δυνατόν ταχύτερα προς χώρες που τις έχουν ανάγκη.

ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΙ ΑΝ ΚΟΛΛΗΣΟΥΜΕ 21 Ιουλ 2021 | 15:02

"Τι θα μου συμβεί με το εμβόλιο μετά από 4 χρόνια;"- Ο καθηγητής Βασιλακόπουλος εξηγεί

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θόδωρος Βασιλακόπουλος εξηγεί τι θα συμβεί μετά από χρόνια από τον εμβολιασμό

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 500.000 ΝΕΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΑΝ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΤΟΥΣ 21 Ιουλ 2021 | 12:44

Γεωργαντάς: 109.000 αιτήσεις για το Freedom pass σε μία μέρα

Ο Γιώργος Γεωργαντάς ανέφερε πως οι αιτήσεις για την απόκτηση του Freedom Pass έφτασαν τις 109.000 σε μία μέρα.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙΤΕ ΧΘΕΣ… 20 Ιουλ 2021 | 14:15

Γιατρός που νοσηλεύεται με κορονοϊό, εξηγεί γιατί πρέπει να εμβολιαστούν οι νέοι- "Please εμβολιαστείτε χθες"...

Ενας γιατρός νοσηλεύεται με σχετικά ήπια συμπτώματα κορονοϊού λόγω εμβολίου, αλλά δίπλα του, δυο νέοι άνθρωποι κινδυνεύουν να εισαχθούν στη ΜΕΘ