Ερχονται οι νέες επικουρικές συντάξεις: Ο τρόπος υπολογισμού με σύστημα... αποταμίευσης και παρακολούθησης online

Στο υπουργικό συμβούλιο, θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για το κεφαλαιοποιητικό σύστημα υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης τη στιγμή που η αντιπολίτευση ήδη αρχίζει να κάνει λόγο για "εκχώρηση των ασφαλιστικών εισφορών στους ιδιώτες".

Αυξήσεις στις συντάξεις με το νέο Ασφαλιστικό- Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου

Μετά το εργασιακό, ανοίγει από σήμερα και το δεύτερο μεγάλο "μέτωπο" αυτό του ασφαλιστικού. Στο υπουργικό συμβούλιο, θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για το κεφαλαιοποιητικό σύστημα υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης τη στιγμή που η αντιπολίτευση ήδη αρχίζει να κάνει λόγο για "εκχώρηση των ασφαλιστικών εισφορών στους ιδιώτες".

Γι’ αυτό και από σήμερα κιόλας, θα ανέβουν οι τόνοι ως προς το συγκεκριμένο θέμα. Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το σχέδιο για τη σύσταση ενός Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (ενός δημόσιου φορέα δηλαδή) ο οποίος θα είναι στην πραγματικότητα ένα καινούριο ασφαλιστικό ταμείο. Αυτό μάλιστα θα λειτουργεί με αυξημένες δικλείδες ασφαλείας και αυστηρή εποπτεία μεταξύ άλλων και από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Διαβάστε Επίσης

Η βασική αλλαγή που προτείνεται με το νομοσχέδιο, είναι η κατεύθυνση των κεφαλαίων που θα συγκεντρώνονται από τις ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων. Αντί τα χρήματα να πηγαίνουν στον "κουβά" του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης για να πληρώνουν τις σημερινές επικουρικές συντάξεις, πηγαίνουν σε έναν ατομικό λογαριασμό για να χρηματοδοτήσουν τη σύνταξη του ίδιου του ασφαλισμένου που καταβάλλει τις εισφορές.

Τα χρήματα που θα συσσωρεύονται κάθε μήνα (αρχικά θα είναι μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ αλλά σταδιακά ο νέος φορέας θα φτάσει να διαχειρίζεται δισεκατομμύρια) δεν θα μένουν "παρκαρισμένα". Θα τα διαχειρίζονται επαγγελματίες διαχειριστές με στόχο να παράξουν υπεραξίες για λογαριασμό των "πελατών" τους: των ασφαλισμένων. Όσο μεγαλύτερες θα είναι αυτές οι αποδόσεις, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η επικουρική σύνταξη.

Και αν για κάποιο λόγο υπάρξουν απώλειες και από το κεφάλαιο (ουδείς μπορεί να αποκλείσει ακραίες οικονομικές συνθήκες έστω και αν σε βάθος 30-40 ετών είναι πολύ δύσκολο) το κράτος θα λειτουργεί ως "εγγυητής" καλύπτοντας τις όποιες απώλειες πιθανώς προκύψουν.

Διαβάστε Επίσης

Τι λοιπόν θα πρέπει να γνωρίζει ο εργαζόμενος;

1. Ότι το νέο σύστημα θα είναι υποχρεωτικό μόνο για όποιους κολλήσουν το πρώτο ένσημο μετά την 1/1/2022. Και όχι όλοι: μόνο αυτοί που έχουν και σήμερα ασφάλιση για επικουρική σύνταξη: μισθωτοί και μηχανικοί και δικηγόροι.

2. Ότι προαιρετικά θα μπορούν να ασφαλιστούν και όσοι δεν έχουν συμπληρώσει ακόμη το 35ο έτος της ηλικίας. Κατά την ψήφιση, το όριο μπορεί να αλλάξει.

3. Ότι οι ασφαλιστικές εισφορές δεν θα αλλάξουν. Ότι ισχύει σήμερα, θα εξακολουθήσει να ισχύει.

4. Ότι δεν αλλάζει τίποτα στον χρόνο απονομής της σύνταξης. Το δικαίωμα επικουρικής σύνταξης θα θεμελιώνεται με 15 χρόνια ασφάλισης ενώ η σύνταξη θα απονέμεται είτε στα 62 είτε στα 67.

5. Ότι ο ασφαλισμένος θα έχει δικαίωμα να επιλέξει αν τα χρήματα των ασφαλιστικών του εισφορών θα επενδύονται συντηρητικά ή επιθετικά με στόχο τη διασφάλιση μεγαλύτερων αποδόσεων. Μάλιστα, η απόφαση αυτή θα μπορεί να αλλάζει με την πάροδο των ετών.

6. Ότι σε περίπτωση θανάτου, η επικουρική σύνταξη θα μεταβιβάζεται κανονικά στον επιζών σύζυγο όπως συμβαίνει και τώρα.

7. Ότι ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνεται με έναν μαθηματικό τύπο ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του διάφορες παραμέτρους. Φυσικά, οι ασφαλιστικές εισφορές που θα έχουν συσσωρευτεί στον ατομικό κουμπαρά αλλά και η απόδοση θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο.

8. Ότι ο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να παρακολουθεί τακτικότητα το υπόλοιπο του λογαριασμού του ακόμη και από το κινητό του τηλέφωνο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 22 Ιουλ 2021 | 18:51

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Δυνατότητα επέκτασης και σε άλλους κλάδους εργαζομένων

Τι προβλέπει η τροπολογία για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και την κάλυψη των κενών όσων μπουν σε αναστολή.

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 22 Ιουλ 2021 | 14:52

Βρετανία: Καταναλωτές σε πανικό αδειάζουν τα ράφια των super market- Φοβούνται ελλείψεις τροφίμων [Εικόνες]

Ειδοποιήσεις σε 618.903 Βρετανούς έστειλε η εφαρμογής NHS Covid-19, ενημερώνοντας ότι ήρθαν σε στενή επαφή με κάποιον που βγήκε θετικός στον κορονοϊό

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» 21 Ιουλ 2021 | 19:57

Βουλή: "Χτύπημα κάτω από τη μέση" του Φίλη στην Κεραμέως με αναφορές στα παιδιά της - Η αντίδραση της υπουργού

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης επιτέθηκε στη Βουλή στην Νίκη Κεραμέως μην διστάζοντας να αναφερθεί στα παιδιά της υπουργού

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 21 Ιουλ 2021 | 16:09

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Υποχρεωτική η επίδειξή του από τους εργαζόμενους - Στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα

Υποχρεωμένοι οι εργαζόμενοι να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού - Οι ημερομηνίες "κλειδιά" πριν την αναστολή εργασίας και τα τσουχτερά πρόστιμα.

"ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΟΡΗΓΩΝ" 20 Ιουλ 2021 | 14:30

Αντίθετη η ΟΛΜΕ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας: Οικοδομείται σχολείο διαφορετικών ταχυτήτων

Ιδιαίτερα επικριτική η ΟΛΜΕ για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 19 Ιουλ 2021 | 11:54

Βορίδης για υποχρεωτικό εμβολιασμό: Ο εργαζόμενος σε αναστολή ή θα γυρίσει εμβολιασμένος ή θα βρει άλλη δουλειά

"Η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού δεν αφορά στο σύνολο του πληθυσμού", τόνισε ο κ. Βορίδης.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 19 Ιουλ 2021 | 07:27

Η ώρα του υποχρεωτικού εμβολιασμού: Χωρίς μισθό και ασφάλιση οι αρνητές – Εκπαιδευτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν σειρά

Νέο μήνυμα υπέρ της αναγκαιότητας της εμβολιασμού αναμένεται να στείλει ο πρωθυπουργός που περιοδεύει σήμερα σε Μεσσηνία και Αρκαδία.

18 Ιουλ 2021 | 08:55

Στην τελική ευθεία ο κατώτατος μισθός: Στις 26 Ιουλίου αποφασίζει το υπουργικό συμβούλιο - Ποιοι προτείνουν "πάγωμα"

Τα τρία δεδομένα στα οποία θα βασίσει το υπουργείο Εργασίας τη σχετική εισήγηση που θα κάνει στο υπουργικό συμβούλιο για τον κατώτατο μισθό.

ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 17 Ιουλ 2021 | 09:46

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών - Αναλυτικά οι αλλαγές

Το νομοσχέδιο για την Παιδεία αναμένεται να ψηφιστεί έως τις 27 Ιουλίου - Τι αλλάζει στις συνεντεύξεις και τα συμβούλια εκπαίδευσης.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 17 Ιουλ 2021 | 08:56

Εστίαση και τουρισμός: Δύο τεστ την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους έξι περιοχών

Υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα το testing σε εστίαση και τουριστικές επιχειρήσεις - Η μία με self test η άλλη με rapid - Ποιες περιοχές αφορά το μέτρο.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ 16 Ιουλ 2021 | 10:53

Ανατροπή με την ΚΥΑ στην εστίαση: Μόνο για εμβολιασμένους, καθήμενους και πληρότητα 65% τα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης

Υπαίθρια νυχτερινά κέντρα, μπουζούκια και μπαρ μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες με κορονοϊό, με χωρητικότητα έως 65%. Δεν τίθεται θέμα απόλυσης για μη εμβολιασμένους εργαζομένους

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 15 Ιουλ 2021 | 11:46

Γεωργιάδης για υποχρεωτικό εμβολιασμό: Δεν θα θεσπίσουμε γενικό κανόνα απολύσεων - Lockdown μόνο για ανεμβολίαστους

Η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών είναι μια νομοθετική ρύθμιση που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018, ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ 13 Ιουλ 2021 | 14:09

Επίσημο: Ο εργοδότης θα μπορεί να εντοπίζει τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους - Σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Σε όλο το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ο εργοδότης θα έχει πλέον το δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι εργαζόμενοι είναι ανεμβολίαστοι