"Έρχονται" οι πρώτες ενεργειακές κοινότητες στην Κρήτη

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία για τη δημιουργία των πρώτων Ενεργειακών Κοινοτήτων στην Κρήτη

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
anemoge

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία για τη δημιουργία των πρώτων Ενεργειακών Κοινοτήτων στην Κρήτη και την ενεργειακή αναβάθμιση και εξοικονόμηση ενέργειας στην Περιφέρεια Κρήτης, στους δήμους της Κρήτης, καθώς και στους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων του νησιού.

Ο στόχος αυτός υλοποιείται μέσω προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας, 13 δήμων του νησιού και της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης.

Ειδικότερα, στο αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης που παρουσιάζει το ΑΠΕ –ΜΠΕ περιλαμβάνονται τα εξής τρία υποέργα:

Διαβάστε Επίσης

Η αναβάθμιση οδοφωτισμού του δημοτικού, επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου.

Η ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων εμβληματικού χαρακτήρα και η εγκατάσταση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ανάπτυξη έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κάθε είδους και τεχνολογίας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των δήμων και των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), μέσα από τη δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων .

Το φυσικό αντικείμενο του έργου θα ολοκληρωθεί έως τις 31/06/2022 με δυνατότητα παράτασης έπειτα από σχετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και με κοινή έγγραφη συμφωνία των συμβαλλομένων μερών.

Διαβάστε Επίσης

Ήδη ο δήμος Χανίων αποφάσισε την συμμετοχή του στο πρόγραμμα ενώ στην Προγραμματική Σύμβαση συμμετέχουν ακόμα οι δήμοι Αποκορώνου, Πλατανιά, Σφακίων, Αμαρίου, Ανωγείων, Μυλοποτάμου, Αρχανών – Αστερουσίων, Ηρακλείου, Φαιστού, Χερσονήσου, Οροπεδίου Λασιθίου και Σητείας.

Με βάση το περιεχόμενο της σύμβασης μέσω του πρώτου υποέργου που προβλέπει την αναβάθμιση ενεργειακής απόδοσης του οδοφωτισμού στόχος είναι, η αντικατάσταση ενός σημαντικού μέρους των υφιστάμενων φώτων με τεχνολογία LED, επιτρέποντας τη σημαντική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και συμβάλλοντας στην αύξηση της ποιότητας του φωτισμού, δεδομένου ότι οι τρέχουσες εγκαταστάσεις χρησιμοποιούν γενικά ξεπερασμένη τεχνολογία φωτισμού νατρίου υψηλής πίεσης (High-Pressure Sodium -HPS) και δεν διαθέτουν συστήματα διαχείρισης ενέργειας .Η Περιφέρεια Κρήτης και οι συμβαλλόμενοι Δήμοι θα βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση των εγκαταστάσεων φωτισμού αρμοδιότητάς τους, αντικαθιστώντας τις με τεχνολογία LED και εγκαθιστώντας ένα σύστημα απομακρυσμένης παρακολούθησης, επιτήρησης και διαχείρισης για την κεντρική παρακολούθηση και λειτουργία των συστημάτων οδοφωτισμού. Θα αξιολογηθεί η συνδεσιμότητα αυτών των συστημάτων διαχείρισης με εφαρμογές "έξυπνων πόλεων". Ο γενικός στόχος είναι η επίτευξη 64% εξοικονόμησης ενέργειας και εκπομπών ρύπων.

Διαβάστε Επίσης

Μέσω του δευτέρου υποέργου προβλέπεται η αναβάθμιση ενεργειακής απόδοσης δημοσίων κτιρίων ιδιοκτησίας της Περιφέρειας Κρήτης, της 7ης ΥΠΕ Κρήτης και των συμβαλλόμενων δήμων, που χαρακτηρίζονται από υψηλή κατανάλωση ενέργειας, χαμηλή ενεργειακή κλάση, σημαντικές εκπομπές ρύπων και, ως εκ τούτου, πολλές δυνατότητες ενεργειακής εξοικονόμησης. Τα περισσότερα από αυτά τα κτίρια παρουσιάζουν: Μερική ή ολική έλλειψη θερμομόνωσης και έλλειψη προστασίας από τον ήλιο, ξεπερασμένη τεχνολογία σε παράθυρα / πόρτες και ολοκληρωμένα συστήματα θέρμανσης και ψύξης, ανεπαρκή χρήση του υψηλού ηλιακού δυναμικού για ολοκληρωμένες εφαρμογές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), ανεπαρκή συντήρηση συστημάτων θέρμανσης / ψύξης, με αποτέλεσμα τη χαμηλή απόδοση.

Στα κτήρια αυτά θα εγκατασταθούν σύγχρονα μέσα ενέργειας.

Το τρίτο υποέργο προβλέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων μέσω της δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων Ο στόχος του υποέργου είναι να συμβάλει τόσο στην ενεργειακή ασφάλεια όσο και στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού, ιδίως στο πλαίσιο της αύξησης της ενεργειακής απόδοσης και της μείωσης του ενεργειακού κόστους. Το επίκεντρο είναι η ενίσχυση της αυτοκατανάλωσης για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των συμβαλλόμενων δήμων και των συμβαλλόμενων Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) χρησιμοποιώντας υπάρχοντα εργαλεία αδειοδότησης και χρηματοδότησης. Το υποέργο αφορά στη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων για τον ενεργειακό και εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό και την εγκατάσταση ολοκληρωμένων φωτοβολταϊκών πάνελ, στις οποίες θα συμμετάσχουν η Περιφέρεια Κρήτης, οι δήμοι, οι ΤΟΕΒ και άλλες δημόσιες ή ιδιωτικές νομικές οντότητες που ενδέχεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής στη σχετική κοινότητα.

Οι Ενεργειακές Κοινότητες στην Ελλάδα είναι συνεταιρισμοί με μοναδικό σκοπό την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα. Μπορούν να λειτουργήσουν στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης, της ορθολογικής ενεργειακής χρήσης, της ενεργειακής απόδοσης, των βιώσιμων χερσαίων μεταφορών, της διαχείρισης της ζήτησης καθώς και της παραγωγής, της διανομής και του ενεργειακού εφοδιασμού σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Οι ενεργειακές κοινότητες που προβλέπονται στο έργο INTERACT in Crete θα είναι μη κερδοσκοπικές οντότητες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΡΙΩΝ ΕΙΔΩΝ ΡΗΓΜΑΤΑ 26 Ιουλ 2021 | 13:41

Παπαζάχος: Δεν αποκλείεται σεισμός μέχρι και 5,5 Ρίχτερ στην Κρήτη - Προβληματικά σπίτια δεν μπορούν να κατοικούνται

Ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος προειδοποιεί για πιθανό σεισμό στην Κρήτη πάνω από 5 Ρίχτερ και σημειώνει πως τα σπίτια με ζημιές πρέπει να εγκαταλειφθούν.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 25 Ιουλ 2021 | 17:48

Κορονοϊός: 491 κρούσματα στην Αττική - 195 στην Κρήτη, 193 στη Θεσσαλονίκη

Συνεχίζει την επέλασή της στην Κρήτη η μετάλλαξη Δέλτα - Σταθερή η κατάσταση με τα κρούσματα κορονοϊού στην Αττική

ΚΡΗΤΗ - ΕΡΕΥΝΕΣ 25 Ιουλ 2021 | 17:09

Θαύμα στο Ηράκλειο: Σώθηκε σε σπηλιά το αγνοούμενο ζευγάρι - Ο άνδρας κολύμπησε 1,5 μίλι για να βρει βοήθεια

Καταφύγιο για το ζευγάρι μια σπηλιά στην περιοχή των Καλών Λιμένων, νοτίως του Ηρακλείου - Ο άνδρας κατάφερε και κολύμπησε μέχρι τη Μονή Κουδουμά

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 25 Ιουλ 2021 | 14:24

Θρίλερ στην Κρήτη: Συνεχίζονται οι έρευνες για το ζευγάρι που επέβαινε σε βάρκα και αγνοείται

Θρίλερ με αγνοούμενο ζευγάρι ενός ομογενή μόνιμου κατοίκου Γερμανίας και της Γερμανίδας συντρόφου του στην Κρήτη.

ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 25 Ιουλ 2021 | 09:26

Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρός ο κολυμβητής που αγνοούνταν - Ξέφυγε λόγω της θαλασσοταραχής μέσα από τα χέρια του ναυαγοσώστη

Τραγικός επίλογος στην αγωνιώδη επιχείρηση για τον εντοπισμό του νεαρού άνδρα που χάθηκε στη θάλασσα στο Ηράκλειο - Ο άτυχος νεαρός ήταν κωφάλαλος

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΟΔΑΠΗ 24 Ιουλ 2021 | 19:37

Θρίλερ στην Κρήτη: Έρευνες για τον εντοπισμό τουριστών στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Ηρακλείου

Έρευνες του λιμενικού σώματος για να βρεθεί ζευγάρι που αγνοείται στη θαλάσσια περιοχή Καλών Λιμένων του Ηρακλείου, μετά τον εντοπισμό της βάρκας τους

ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ 24 Ιουλ 2021 | 12:46

Λήξη συναγερμού στα Χανιά: Βρέθηκε ο Πολωνός τουρίστας που είχε χαθεί κατά τη διάρκεια πεζοπορίας

Ο Πολωνός τουρίστας κατάφερε να φθάσει στην περιοχή της Αγίας Ρουμέλης κα παρά την ταλαιπωρία του, είναι καλά στην υγεία του.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ CRETAPOST 23 Ιουλ 2021 | 17:47

Φρίκη στην Κρήτη: Συνελήφθη 21χρονος για βιασμό 26χρονης Βρετανίδας τουρίστριας

Η 26χρονη κατήγγειλε ότι ο 21χρονος που γνώρισε σε μπαρ της Χερσονήσου στην Κρήτη, την πήγε σε ερημικό μέρος όπου τη βίασε

ΑΙΟΛΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΥΨΟΥΣ 260 ΕΚΑΤ. 23 Ιουλ 2021 | 15:33

ΕΛΕΤΑΕΝ: Η Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα για το Α’ Εξάμηνο 2021

4.374 MW ήταν η συνολική αιολική ισχύς στην Ελλάδα στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2021

"ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΤΡΩΤΑ" 23 Ιουλ 2021 | 13:20

Συναγερμός για τη μετάλλαξη "Δέλτα" - Αυξάνονται οι νοσηλείες παιδιών με κορονοϊό

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Εύη Μιχαηλίδου.

ΔΙΑΣΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ 23 Ιουλ 2021 | 10:37

Βυθίστηκε πλοίο με μετανάστες μεταξύ Κρήτης και Κάσου: Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό οκτώ αγνοούμενων

Οι λιμενικοί έχουν καταφέρει να διασώσουν 37 από τους συνολικά επιβαίνοντες στο δουλεμπορικό ιστιοφόρο, που είχε ξεκινήσει από τη Μικρά Ασία. Ανάμεσα τους ένα παιδί και μία γυναίκα.

ΚΡΗΤΗ 23 Ιουλ 2021 | 10:04

Σε ύφεση η μεγάλη πυρκαγιά στο Λασίθι - Ολονύχτια μάχη πυροσβεστών και κατοίκων να σώσουν τις περιουσίες τους.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων πρωινών ωρών, η μεγάλη φωτιά έφθασε πάρα πολύ κοντά στα χωριά της Πρίνας και του Μεσελερίου.

ΧΑΡΗ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ 23 Ιουλ 2021 | 09:19

Κρήτη: Τον τσίμπησε σφήκα και υπέστη αλλεργικό σοκ - Τον έσωσαν οι διασώστες του ΕΚΑΒ

Χάρη στην κινητοποίηση του ΕΚΑΒ σώθηκε ο άνδρας που υπέστη αλλεργικό σοκ από το τσίμπημα σφήκας.