Εστίαση: Πτώση τζίρου 50% μετά τα υποχρεωτικά rapid test των ανεμβολίαστων - Απώλειες τζίρου 1,8 δισ. ευρώ το 2020

Από τη στιγμή που ετέθη ως προϋπόθεση να διαθέτουν rapid test, η πτώση του τζίρου ανήλθε στο 50%.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Σημαντικές δυσχέρειες που αφορούν τόσο στη λειτουργία όσο και στις οικονομικές επιδόσεις του κλάδου εστίασης στην Ελλάδα επιφέρουν τα κυβερνητικά μέτρα, τα οποία υποχρεώνουν τους πελάτες των καταστημάτων να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή διαγωνιστικού ελέγχου.

Όπως αναφέρει στο Capital.gr η πρόεδρος του Πανελληνίου Σωματείου Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΚΕΔΙ), Νίκη Κωνσταντίνου, από τη στιγμή που ετέθη ως προϋπόθεση να διαθέτουν rapid test, η πτώση του τζίρου ανήλθε στο 50%.

"Ταυτόχρονα βλέπουμε την είσοδο πολιτών σε χώρους όπως είναι τα σούπερ μάρκετ ή στα μέσα μαζικής μεταφοράς, απλά με τη χρήση της μάσκας τους, ενώ ταυτόχρονα έχουν σταματήσει οι οικονομικές ενισχύσεις προς εμάς. Ζητάμε να μπορούμε να εργαστούμε με ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί ή που έχουν εμβολιαστεί, στους μεικτούς εξωτερικούς χώρους. Αυτή είναι μία πρόβλεψη που θα έπρεπε να υπάρχει. Σε διαφορετική περίπτωση, το να θεωρούμαστε επιχειρήσεις εν λειτουργία, χωρίς να έχουμε πελάτες, έχει καταστροφικές συνέπειες για εμάς”, συμπληρώνει η κυρία Κωνσταντίνου.

Η ίδια διατηρεί χώρο εστίασης στη Θεσσαλονίκη με 40 τραπέζια στον εσωτερικό και 6 τραπέζια στον εξωτερικό χώρο. "Γνωρίζαμε ότι η εστίαση στον εσωτερικό χώρο ήταν χαμένη υπόθεση για εμάς, δεδομένου ότι δεν υπάρχει στους πολίτες διευρυμένη αντίληψη για τη διενέργεια του εμβολιασμού. Εμείς διαθέτουμε εξωτερικό χώρο, ωστόσο είναι πολλά τα καταστήματα που δεν έχουν πλατεία ή πεζοδρόμιο για να φιλοξενήσουν τα τραπεζοκαθίσματά τους”.

Διαβάστε Επίσης

Απώλειες τζίρου 1,8 δισ. ευρώ το 2020 για την εστίαση – Αντιστάθμισμα οι ενισχύσεις 1,9 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις του κλάδου

Σημειώνεται ότι οι ενεργές επιχειρήσεις εστίασης με βάση στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το ΠΑΣΚΚΕΔΙ, ανέρχονταν στις 77.000 το 2019, συμπεριλαμβανομένων και των κυλικείων στα πλοία και τα νοσοκομεία. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις απασχολούσαν 409.000 εργαζομένους, ενώ στη διάρκεια της πανδημίας τέθηκαν σε αναστολή 258.000 εργαζόμενοι.

Ο κύκλος εργασιών για το 2019 ήταν 6,4 δισεκατομμύρια ευρώ και το 2020 κατήλθε στα 4,6 δισεκατομμύρια, κάτι που πρακτικά σηματοδοτεί απώλειες ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ωστόσο ότι ο κλάδος κάλυψε τις απώλειες, λαμβάνοντας συνολικές ενισχύσεις 1,9 δισ. ευρώ.

Με βάση τα ίδια στοιχεία που παραθέτει η κυρία Κωνσταντίνου, εντός του 2020 διέκοψαν τη λειτουργία τους περισσότερες από 7.000 επιχειρήσεις.

Η επικεφαλής του ΠΑΣΚΚΕΔΙ προσθέτει ότι προέχει η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. "Η πανδημία κάποια στιγμή θα λήξει. Αυτό που πρέπει να διατηρήσουμε είναι η σχέση με τους πελάτες μας”.

Χρήστος Πότσιος (Ιδιοκτήτης Φουάρ): Έχουμε απωλέσει το 80% του τζίρου μας

Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου - μπαρ, Φουάρ, το οποίο βρίσκεται επί της οδού Μητροπόλεως στο κέντρο της Αθήνας, επισημαίνει ότι σε επίπεδο διαδικασιών είναι απλό να ελέγχεται ο κόσμος από το κατάστημα. Η ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει το εν λόγω κατάστημα είναι ότι διαθέτει αποκλειστικά κλειστό χώρο εστίασης.

"Το αποτέλεσμα είναι ότι δουλεύουμε με το 50% του κόσμου, καθότι οι μισοί συμπολίτες μας είναι ανεμβολίαστοι. Ταυτόχρονα όμως έχουν σταματήσει να μας επισκέπτονται μεγάλες παρέες, καθότι είναι ανέφικτη η συγκέντρωση μίας παρέας που απαρτίζεται από αρκετά άτομα. Πλέον δεν φιλοξενούμε παρέες μεγαλύτερες των τεσσάρων ατόμων, γεγονός που περιορίζει ακόμα περισσότερο το εύρος της πελατείας μας”.

Όπως αναφέρει η πτώση του κύκλου εργασιών της επιχείρησης είναι στα επίπεδα του 80%. Περιγράφει ότι το ποσοστό αυτό αποτυπώνει το τζίρο της επιχείρησης από τον Οκτώβριο, οπότε και επαναλειτούργησε για τη χειμερινή περίοδο το κατάστημα έως και αυτή τη στιγμή, αναφέροντας ότι κατά τον συγκεκριμένο μήνα οι εισπράξεις ήταν μόλις 12.000 ευρώ, έναντι 60.000 ευρώ που ήταν τον Οκτώβριο του 2019.

"Tαυτόχρονα έχουμε σημαντικό αριθμό ακυρώσεων, καθώς υπάρχει αρκετός κόσμος που επιλέγει εν τέλει να καθίσει σε εξωτερικούς χώρους. H μοναδική λύση είναι να μην φτάσουμε σε κραχ, ελπίζοντας ότι δεν θα κλείσει σημαντικός αριθμός καταστημάτων λόγω μείωσης του τζίρου”.

Διαβάστε Επίσης

Θωμάς Δούζης (Ιδρυτής Ergon): Το κράτος μας αναγκάζει να αναλάβουμε ρόλο αστυνομικών

Από την πλευρά του ο Θωμάς Δούζης, ιδρυτής και συνιδιοκτήτης της εταιρείας Ergon, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "το κράτος μας αναγκάζει να αναλάβουμε ρόλο αστυνομικών, στη θέση των αστυνομικών και να διαπληκτιζόμαστε με τους πελάτες, τους οποίους θέλουμε να φέρουμε στα καταστήματά μας και να τους εξυπηρετήσουμε. Θα πρέπει να βρεθεί ένας διαφορετικός μηχανισμός λειτουργίας και όχι ένας μηχανισμός που θα μας θέτει σε αντιπαράθεση με τους επισκέπτες μας.

Ο κόσμος σε γενικές γραμμές γνωρίζει τους κανόνες που ισχύουν. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις πελατών που δεν έχουν ταυτότητα ή δίπλωμα, με αποτέλεσμα συχνά να αποχωρούν από τα καταστήματά μας.

Ταυτόχρονα υφίστανται και παραδείγματα επισκεπτών που σε αρκετές των περιπτώσεων επικαλούνται ότι θα αγοράσουν κάτι με τη μορφή του take away και στη συνέχεια θα αποχωρήσουν, ωστόσο επιλέγουν να καθίσουν. Eίναι γεγονός ότι ζούμε έναν πόλεμο και πρέπει να πολεμήσουμε με ό,τι όπλο μας δίνουν”.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ 18 Ιαν 2022 | 16:13

Νέο πρόγραμμα "Εξοικονομώ" αποκλειστικά για μικρές και για μεσαίες επιχειρήσεις

Νέα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις εστίασης σχεδιάζει η κυβέρνηση

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 18 Ιαν 2022 | 07:35

Κορονοϊός: Τα κρούσματα πέφτουν, οι νεκροί αυξάνονται - 200 σε 48 ώρες - Σε δύο δόσεις η χαλάρωση των μέτρων

Την Τετάρτη η επιστροφή της μουσικής μόνο για καθήμενους στην εστίαση. Πιθανή η αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα.

ΠΟΙΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΑΦΟΡΑ 17 Ιαν 2022 | 15:59

Χαλάρωση των μέτρων στην εστίαση από την άλλη εβδομάδα - Το "παράθυρο" Πλεύρη

Ο Θάνος Πλεύρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων, πιθανότατα από την επόμενη εβδομάδα

ΕΙΧΕ ΠΡΟΣΦΑΤΩΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΘΕΙ 14 Ιαν 2022 | 16:27

Πειραιάς: Φωτιά σε πασίγνωστο εστιατόριο στο Μικρολίμανο - Μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής

Η φωτιά στο ιστορικό μαγαζί του Πειραιά σύμφωνα με πληροφορίες έσβησε

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ 13 Ιαν 2022 | 07:43

Παράταση των μέτρων έως τις 23 Ιανουαρίου: Οι δύο παράγοντες που απέτρεψαν την χαλάρωση και την επιστροφή της μουσικής

Παράταση των μέτρων έως τις 23 Ιανουαρίου αποφασίστηκε την Τετάρτη, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 12 Ιαν 2022 | 17:15

Επίσημο: Παρατείνονται μέχρι τις 23 του μήνα τα μέτρα για εστίαση, μουσική, γήπεδα και μάσκες

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αποφάσισε την παράταση των μέτρων που ισχύουν σήμερα, για ακόμα μία εβδομάδα

ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ 11 Ιαν 2022 | 11:33

Καμία χαλάρωση στα μέτρα για μια εβδομάδα τουλάχιστον λένε οι λοιμωξιολόγοι- Αύριο οι επίσημες εισηγήσεις

Η αύξηση των κρουσμάτων σε συνδυασμό με το άνοιγμα των σχολείων κάνει τους ειδικούς να είναι ιδιαιτέρως προβληματισμένοι.

ΤΙ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ 11 Ιαν 2022 | 07:35

Προς μικρή χαλάρωση των μέτρων: Στο τραπέζι η επιστροφή της μουσικής στην εστίαση – Δεν αλλάζει το ωράριο

Αύριο η τελική εισήγηση των λοιμωξιολόγων στην κυβέρνηση. Σενάριο για μικρή αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 10 Ιαν 2022 | 15:25

Σύσκεψη λοιμωξιολόγων την Τετάρτη: Επιστρέφει η μουσική, κλειστά τα κέντρα, προβληματισμός για τα γήπεδα

Δεν είναι βέβαιο μέχρι στιγμής αν θα αρθεί το μέτρο του κλεισίματος της εστίασης τα μεσάνυχτα. Παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους.

ΚΑΝΟΝΑΣ 2G+ 07 Ιαν 2022 | 07:14

Γερμανία: Νέα μέτρα για εστίαση αποφασίζει σήμερα η κυβέρνηση της χώρας

Σύμφωνα με το προσχέδιο τα νέα μέτρα προβλέπουν την είσοδο στην εστίαση σε εμβολιασμένους με δύο δόσεις και νοσήσαντες, μόνο με την επίδειξη αρνητικού rapid test 24ωρών.

ΧΩΡΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΑΝ ΔΕΙΞΟΥΝ ΜΕΤΑΜΕΛΕΙΑ 06 Ιαν 2022 | 12:59

Συμβαίνει στη Γαλλία: Με πλαστό πιστοποιητικό το 5% όσων νοσηλεύονται με κορονοϊό

Τα στοιχεία παρουσίασε ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν κατά την συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση για το υγειονομικό και εμβολιαστικό πάσο.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 31 Δεκ 2021 | 14:29

Νέα μέτρα: Πώς θα λειτουργήσουν take away και delivery - 24ωρο ωράριο, τι ισχύει με τα πιστοποιητικά

Take away, delivery και drive through - Τι αναφέρει η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή .

ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 30 Δεκ 2021 | 14:07

Τα έξι μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων: Αποζημίωση 534 ευρώ, αναστολές εργασίας, τηλεργασία, κυλιόμενο ωράριο

Αυτή είναι η δέσμη μέτρων της κυβέρνησης για την προστασία των θέσεων εργασίας.