Εστιατόρια μεικτά και covid free: Πώς θα λειτουργούν - Η ειδική εφαρμογή, τα πρόστιμα και η καμπάνια με επώνυμους

Τσουχτερά πρόστιμα σε επιχειρήσεις και καταναλωτές θα προβλέπει η ΚΥΑ που θα διέπει τον τρόπο που θα γίνει ο διαχωρισμός των επιχειρήσεων σε αμιγούς και μεικτής λειτουργίας.

Άρης Παπαθανασίου
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Τσουχτερά πρόστιμα τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους ίδιους τους καταναλωτές θα προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση που θα ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει ο διαχωρισμός των επιχειρήσεων σε "αμιγούς" και "μεικτής" λειτουργίας.

Το πλαίσιο λειτουργίας των covid free καταστημάτων θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση η οποία θα έρθει μέσα στα επόμενα 24ωρα με τη διαδικασία του "κατεπείγοντος", ενδεχομένως και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, καθώς όλα πρέπει να είναι έτοιμα μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η κυβέρνηση προετοιμάζει εκστρατεία ενημέρωσης για τον νέο τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων, ενώ θα "επιστρατευτούν" καλλιτέχνες, αθλητές και άλλα γνωστά πρόσωπα για να προωθήσουν τον εμβολιασμό.

Το νέο πλαίσιο λειτουργίας των χώρων ψυχαγωγίας ουσιαστικά θα ενεργοποιηθεί μετά τις 15 Ιουλίου. Ο ίδιος ο επιχειρηματίας θα είναι αυτός που θα αποφασίζει αν το κατάστημά του θα λειτουργήσει ως covid free ή ως μεικτό.

Όπως έχει ανακοινωθεί οι "αμιγείς" χώροι θα εξυπηρετούν μόνο εμβολιασμένους (άτομα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό πριν από τουλάχιστον 14 ημέρες) αλλά και όσους έχουν νοσήσει το πολύ μέχρι πριν από έξι μήνες. Το κίνητρο για τον επιχειρηματία θα είναι ότι θα μπορεί να εξυπηρετήσει μεγαλύτερο αριθμό πελατών.

Επίσης, στους covid free χώρους, ο πελάτης δεν θα είναι υποχρεωμένος να έχει πραγματοποιήσει rapid test σε αντίθεση με τους μεικτούς χώρους. Αυτό, όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι των επιχειρήσεων εστίασης, συνιστά σημαντικό πλεονέκτημα καθώς το rapid test έχει κόστος κάτι που αποθαρρύνει την είσοδο του πελάτη σε μεικτό χώρο. Να σημειωθεί ότι στους μεικτούς χώρους δεν θα επιτρέπεται η είσοδος με σελφ τεστ παρά μόνο για τα ανήλικα παιδιά.

Από τη στιγμή που ο επιχειρηματίας θα αποφασίζει πως θα λειτουργήσει η επιχείρησή του, ο ίδιος θα έχει και την ευθύνη του ελέγχου εισόδου.

Στους covid free χώρους, θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε όσους διαθέτουν:

1. Πιστοποιητικό νόσησης (30 ημέρες μετά το θετικό τεστ με διάρκεια έως 180 ημέρες)

2. Πιστοποιητικό εμβολιασμού

3. Self test ανήλικου

Διαβάστε Επίσης

Δράση θα αναλάβει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ώστε αυτά τα δικαιολογητικά να είναι εύκολα προσβάσιμα σε ηλεκτρονική μορφή μέσω του κινητού τηλεφώνου οπότε να διευκολύνεται και η διαδικασία της εισόδου. Την τήρηση του μέτρου θα ελέγχει η αστυνομία αλλά και τα κλιμάκια του υπουργείου Ανάπτυξης. Τα δε πρόστιμα σχεδιάζεται να είναι πολύ τσουχτερά και θα αφορούν τόσο στην επιχείρηση όσο και στον πελάτη. Γιατί στον πελάτη; Διότι ένας ανεμβολίαστος που θα βρεθεί σε κατάστημα covid free δεν θα μπορεί να το έχει κάνει κατά λάθος. Το διπλό πρόστιμο -και σε πελάτη και σε επιχείρηση- εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην αύξηση της συμμόρφωσης.

Πώς θα κάνει την επιλογή ο επιχειρηματίας; Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα ενεργοποιήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα δηλώνονται οι αμιγείς ή οι μεικτές χρήσεις των καταστημάτων. Δεδομένου ότι πλέον είναι διαθέσιμες οι υπηρεσίες γεωεντοπισμού, πολύ σύντομα θα δούμε και ψηφιακούς χάρτες με καταστήματα covid free.

Διαβάστε Επίσης

Δηλαδή, ο καταναλωτής θα μπορεί να αναζητά από το κινητό του εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες που λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Εκτός από την δήλωση στην ψηφιακή πλατφόρμα, ο επιχειρηματίας θα πρέπει να αναρτά και ταμπέλα έξω από την επιχείρηση. Η ταμπέλα θα σχεδιαστεί ενιαία για όλες τις επιχειρήσεις ώστε το σήμα covid free να αποτυπωθεί στους καταναλωτές. Για το σκοπό αυτό, θα προγραμματιστεί και εκτεταμένη καμπάνια ενημέρωσης.

Προφανώς, το όλο εγχείρημα, αν και θα ενεργοποιηθεί άμεσα, στοχεύει στο να λειτουργήσουν οι εσωτερικοί χώροι από το φθινόπωρο όταν η θερμοκρασία θα αρχίσει να υποχωρεί και η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ θα αρχίσει να απειλεί και πάλι τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 24 Ιουλ 2021 | 18:45

Στέλιος Μάινας: "Να μπαίνουν στα κλειστά θέατρα μόνο εμβολιασμένοι" - Το μήνυμά του για την πανδημία

"Είμαι απόλυτα σύμφωνος με το μέτρο να μπαίνουν στα κλειστά θέατρα μόνο εμβολιασμένοι θεατές", είπε ο ηθοποιός Στέλιος Μάινας

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ 22 Ιουλ 2021 | 08:19

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα έως 5.000 ευρώ για μη έκδοση αποδείξεων σε υποθηκοφυλακεία, συμβολαιογραφεία και γραφεία τελετών

Πρόστιμα από την ΑΑΔΕ σε μια σειρά από επαγγελματικές ομάδες, σε περίπτωση που εντοπιστούν από τον φοροελεγκτικό μηχανισμό να μην εκδίδουν αποδείξεις.

SMS ΓΙΑ ΤOΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ 21 Ιουλ 2021 | 21:32

Τρίτη δόση εμβολιασμού από τον Σεπτέμβριο με Pfizer και Μoderna - Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Τον Σεπτέμβριο φέρεται θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί με την τρίτη δόση, με την ίδια σειρά που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στην αρχή της χρονιάς

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 21 Ιουλ 2021 | 16:09

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Υποχρεωτική η επίδειξή του από τους εργαζόμενους - Στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα

Υποχρεωμένοι οι εργαζόμενοι να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού - Οι ημερομηνίες "κλειδιά" πριν την αναστολή εργασίας και τα τσουχτερά πρόστιμα.

ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ 19 Ιουλ 2021 | 20:15

Μπόρις Τζόνσον: Μόνο πλήρως εμβολιασμένοι σε κλαμπ και άλλους χώρους με μεγάλα πλήθη από τέλη Σεπτέμβρη

"Το αρνητικό τεστ δεν θα είναι πλέον αρκετό", δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ 19 Ιουλ 2021 | 19:17

"Τα εμβόλια δεν περιέχουν εμβρυικά κύτταρα" - Η πληρωμένη απάντηση της Θεοδωρίδου στους συνωμοσιολόγους

"Ο εμβολιασμός δεν παρεμβαίνει ούτε κατά την προσπάθεια της τεκνοποίησης, ούτε κατά τη διάρκεια της κύησης, ούτε κατά τη διάρκεια του θηλασμού", τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΣΕΦ 19 Ιουλ 2021 | 10:35

Σκαρμούτσος: Δεν αισθάνομαι ασφαλής στην κουζίνα με ανεμβολίαστους συναδέλφους μου

"Ήμουν από τους πρώτους που μίλησα για υποχρεωτικό εμβολιασμό στην εστίαση και υπήρχε μεγάλη κατακραυγή προς το πρόσωπό μου", δήλωσε ο γνωστός σεφ.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 18 Ιουλ 2021 | 21:42

Ερχονται νέα μέτρα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε εστίαση, τουρισμό - Πιθανά τα τοπικά lockdown

Στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκεται μια νέα σειρά μέτρων που έχουν ως πρώτο στόχο τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε εστίαση και τουρισμό.

ΜΥΚΟΝΟΣ - LOCKDOWN 18 Ιουλ 2021 | 16:26

Lockdown στη Μύκονο: "Τσουνάμι" ακυρώσεων & κίνδυνος απολύσεων εργαζομένων - Κραυγή αγωνίας από τους ντόπιους

Σε απόγνωση βρίσκονται ιδιοκτήτες καταλυμάτων και καταστημάτων εστίασης στο νησί των Ανέμων - Ζητούν επιδοτήσεις και απειλούν με κινητοποιήσεις και λουκέτα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 17 Ιουλ 2021 | 08:56

Εστίαση και τουρισμός: Δύο τεστ την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους έξι περιοχών

Υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα το testing σε εστίαση και τουριστικές επιχειρήσεις - Η μία με self test η άλλη με rapid - Ποιες περιοχές αφορά το μέτρο.

ΣΤΕΝΕΥΕΙ Ο ΚΛΟΙΟΣ 17 Ιουλ 2021 | 07:47

Όλο και δυσκολεύει η ζωή των ανεμβολίαστων – Μόνο με self test η επιστροφή τους από τα νησιά

Μένουν εκτός από τους εσωτερικούς χώρους της εστίασης, τα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης και τα γήπεδα, ενώ συνεχείς είναι οι έλεγχοι covid.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 16 Ιουλ 2021 | 21:43

Εστίαση: Τι θα συμβεί σε περίπτωση που ο πελάτης δεν έχει μαζί του ταυτότητα - Πώς θα γίνεται το take away

Ο επιχειρηματίας ή ο υπάλληλος της επιχείρησης εστίασης έχει δικαίωμα να κάνει έλεγχο ταυτοπροσωπίας στους πελάτες μέσω ταυτότητας ή διαβατηρίου.

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ 16 Ιουλ 2021 | 16:31

Υποχρεωτικά με ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα στα κέντρα διασκέδασης- Μαζί με το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης χρειάζεται πλέον για την είσοδο στα κέντρα διασκέδασης