Follow us

Eurobank: Στηρίζοντας τη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο

H Eurobank, με μία ολιστική προσέγγιση στο επενδυτικό οικοσύστημα, συμμετέχει ενεργά, στηρίζοντας χρηματοδοτικά την στρατηγική ανάπτυξη της χώρας

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
EUROBANK

Δύο θετικά μηνύματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας δίνουν τον τόνο της νέας χρονιάς: Οι ισχυρές επιδόσεις – έκπληξη του 2022 και το διαρκώς αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον συνηγορούν στο ότι βρισκόμαστε σε μία ιστορική στιγμή ουσιαστικής αλλαγής στην οικονομία της χώρας.

Παρά το γεγονός πως η Ευρωζώνη βρίσκεται στα πρόθυρα στασιμοπληθωρισμού, η Ελλάδα
εκτιμάται πως μπορεί να πετύχει ανάπτυξη της τάξης του 6% εντός του 2022, ενώ η δυναμική αυτή προβλέπεται να διατηρηθεί, αν και με επιβραδυνόμενο ρυθμό, και το 2023.

Κινητήριος μοχλός για τις ισχυρές αυτές επιδόσεις είναι η δυναμική πορεία του τουρισμού, η
επιτυχημένη απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) που σωρευτικά την προσεχή εξαετία εκτιμάται ότι θα κινητοποιήσει κεφάλαια €70 δισ., η θετική επίδραση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην παραγωγικότητα και η μεγάλη διαθεσιμότητα ρευστότητας από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με την καθαρή πιστωτική επέκταση το 2022 να πλησιάζει διψήφιο ποσοστό αύξησης.

Παράλληλα, σημείο – κλειδί για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι η βελτιούμενη επίδοση των επενδύσεων. Είναι ενδεικτικό ότι, το 2022 αναμένεται να ξεπεραστεί το ρεκόρ 20ετίας στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις που καταγράφηκε το 2021.

Συντελείται, πλέον, μία εντατική προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου παραγωγικού μοντέλου με οδηγό την επενδυτική "άνοιξη" που εκκινεί και δυναμική ικανή να υπερκαλύψει την απώλεια €94 δισ. κατά τη διάρκεια της πολυετούς κρίσης. Η μελέτη με τίτλο Το Αναδυόμενο Μοντέλο Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας | 5 Πυλώνες, Μεγάλα Επενδυτικά Έργα και η Συνεισφορά τους στο ΑΕΠ, που παρουσίασε η Eurobank και την οποία συνυπογράφουν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας και ο επικεφαλής Οικονομολόγος του Ομίλου, κ. Τάσος Αναστασάτος, ταυτοποιεί τους πέντε πυλώνες που θα πρωταγωνιστήσουν στην ανάπτυξη. Ειδικότερα, οι Υποδομές, το real estate και οι αστικές αναπλάσεις, η Ενέργεια, & Πράσινη Μετάβαση, οι Τηλεπικοινωνίες, & ψηφιακή αναβάθμιση, ο Τουρισμός, οι ξενοδοχειακές μονάδες, & δομές ευεξίας και η Καινοτόμος Βιομηχανία αναμένεται να υποδεχθούν επενδυτικά σχέδια ύψους €38,7 δισ. που μπορούν να αυξήσουν το ΑΕΠ κατά €88 δισ. σε ορίζοντα 20ετίας δημιουργώντας 420.000 θέσεις εργασίας.

Eurobank: Στηρίζοντας τη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο
Sunlight Group

H Eurobank, με μία ολιστική προσέγγιση στο επενδυτικό οικοσύστημα, συμμετέχει ενεργά, στηρίζοντας χρηματοδοτικά την στρατηγική ανάπτυξη της χώρας. Οριοθετώντας τους πέντε πυλώνες που, μόνο εντός της τριετίας, αναμένεται να συγκεντρώσουν επενδύσεις €32 δισ., η Τράπεζα αξιοποιεί τις ισχυρές επιδόσεις της προκειμένου να υποστηρίξει τη μετάβαση της χώρας στο νέο αναπτυξιακό κύκλο.

Ειδικότερα:

  • Παρουσιάζει σταθερή κερδοφορία με τη συνολική κεφαλαιακή επάρκεια στο 17,2%.
  • Αποτελεί την πρώτη τράπεζα που πέτυχε μονοψήφιο δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων που αποκλιμακώθηκε περαιτέρω στο 5,6%.
  • Ισχυροποιεί τη διεθνή της παρουσία σε Κύπρο, Βουλγαρία, Σερβία, Λουξεμβούργο και Ηνωμένο Βασίλειο, παρουσιάζοντας αυξημένα κέρδη από τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό κατά σχεδόν 40% σε ετήσια βάση στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022. Πρόσφατα, ανακοίνωσε πως ενισχύει τη θέση της στην Κύπρο με αύξηση του ποσοστού της στο 26% στην Ελληνική Τράπεζα και ενδυναμώνει τη θυγατρική της Postbank στη Βουλγαρία με την εξαγορά της BNP Paribas Personal Finance Bulgaria. Οι δύο κινήσεις τελούν υπό την αίρεση των κανονιστικών εγκρίσεων.
  • Αναγνωρίζεται από διεθνούς κύρους φορείς. Φέτος απέσπασε τριπλή διάκριση ως η Καλύτερη Τράπεζα στην Ελλάδα για το 2022 από τα τρία περιοδικά διεθνούς κύρους, The Banker, Global Finance και Euromoney.
Νέα Οδός
Νέα Οδός

Παραμένοντας πιστή στη δέσμευσή της για διάχυση της βιώσιμης ανάπτυξης σε όλη την κοινωνία, η Eurobank:

  • Πρωταγωνιστεί στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΤΑΑ: Αποτελεί την πρώτη τράπεζα που έχει διαθέσει πλήρως την πρώτη δόση των δανείων του ΤΑΑ ύψους €200 εκατ. και έχει ήδη αξιοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος της δεύτερης ισόποσης δόσης.
  • Επενδύει στους πέντε πυλώνες που θα ηγηθούν της ανάπτυξης: Η καθαρή πιστωτική επέκταση του τομέα τραπεζικής επιχειρήσεων της Τράπεζας την τριετία 2020 - 2022 θα προσεγγίσει τα €5 δισ., με το 50% αυτής να επιτυγχάνεται το 2022. Την επόμενη τριετία η αντίστοιχη καθαρή πιστωτική επέκταση υπολογίζεται σε επιπλέον €3,5 δισ. και συνολικά έως το 2025 θα φθάσει το 85% ή 15% ετησίως.
  • Στηρίζει εμβληματικά έργα & μεγάλες επιχειρήσεις: Συμμετέχει σε μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Αττικής, του ΑΔΜΗΕ, η ανάπλαση ύψους €1 δισ. του Ελληνικού, όπου ηγείται της χρηματοδότησης της πρώτης φάσης του έργου, ενώ χρηματοδοτεί και το αναπτυξιακό πλάνο της ΔΕΠΑ. Επιπρόσθετα ήταν σύμβουλος για την εισαγωγή της Dimand, στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
  • Αποτελεί ηγέτιδα δύναμη στις χρηματοδοτήσεις ιδιωτών & μικρών επιχειρήσεων: Τα συνολικά ενήμερα υπόλοιπα ξεπερνούν τα €11,5 δισ., ενώ έχει χρηματοδοτήσει σχεδόν 45.000 μικρές επιχειρήσεις με τζίρο έως €2,5 εκατ. Μόνο το 2022 έχει εγκρίνει σε περίπου 7.800 επιχειρήσεις δάνεια €500 εκατ. ενώ ηγείται και στα υπόλοιπα στεγαστικής πίστης.
  • Ενθαρρύνει την καινοτόμο, νέα επιχειρηματικότητα: Με περισσότερες από €12 εκατ. επενδύσεις στον επιχειρηματικό επιταχυντή egg-enter•grοw•go, η Τράπεζα έχει υποστηρίξει 1.100 νέους επιχειρηματίες που έχουν δημιουργήσει 170 καινοτόμες επιχειρήσεις, 36 από τις οποίες έχουν αντλήσει πάνω από €31 εκατ. από Venture Capital.
  • Επιστρέφει αξία στους ανθρώπους και στο περιβάλλον. Η Τράπεζα παρουσιάζει ένα ευρύ πλέγμα δράσεων ΕΚΕ όπως το ΜΠΡΟΣΤΑ για την παιδεία, η μακροβιότερη δράση ΕΚΕ για τους αριστούχους της χώρας, το ΜΠΡΟΣΤΑ για την οικογένεια για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, καθώς και πλήθος δράσεων για το Περιβάλλον και το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

BUSINESS DEVELOPMENT OFFICER ΣΤΗΝ PHOENIX 10 Ιαν 2023 | 11:56

Γιώργος Καραγιάννης: Οι στόχοι της Phoenix μέσα από τις αναπτυξιακές ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν το 2023

Η Phoenix, δηλώνει ο Γιώργος Καραγιάννης, σκοπεύει στο να ενδυναμώσει τις στρατηγικές της συνεργασίες παγκοσμίως και να συνάψει νέες, ώστε να μείνει μπροστά από τυχόν νέες προκλήσεις.

SALES DIRECTOR ΤΗΣ PHOENIX 09 Ιαν 2023 | 14:45

Γιάννης Καραγιάννης: Βασικός ενεργειακός κόμβος για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη η Ελλάδα

Όπως αναφέρει στο TheTOC, η Phoenix διακίνησε μεγάλο όγκο φορτίου μέσω της Ελλάδας, αποδεικνύοντας την σημασία της χώρας ως κόμβος μεταφορών.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ 04 Φεβ 2023 | 10:05

Επιδοτήσεις ρεύματος: Πάνω από 1.100 ευρώ το όφελος για ένα μέσο νοικοκυριό το τελευταίο επτάμηνο

Το ποσό αυτό προκύπτει ως όφελος για ένα νοικοκυριό που καταναλώνει 500 κιλοβατώρες το μήνα.

ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ ΤΣΙΠΡΑ 04 Φεβ 2023 | 09:37

Χατζηδάκης: 100 ευρώ καθαρά ανά μήνα για επικουρικές που δεν εκδοθούν έως τις 15 Μαρτίου

Αιχμές Χατζηδάκη ότι ο κ. Τσίπρας "πριν τις εκλογές θα τάξει και κάνα οικοπεδάκι".

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ 04 Φεβ 2023 | 08:54

Market Pass: Πότε θα ανοίξει η εφαρμογή για τις αιτήσεις, πότε θα γίνει η πρώτη πληρωμή

Σύμφωνα με τον Νίκο Παπαθανάση, οι πρώτες πληρωμές θα γίνουν είτε στην άυλη κάρτα ή σε τραπεζική κατάθεση έως τις 10 Μαρτίου

TΙ ΑΛΛΟ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ 03 Φεβ 2023 | 18:26

Επικουρικές συντάξεις: Κατατίθεται η τροπολογία για τις δύο νέες παρεμβάσεις - Τι αλλάζει

Εξειδικεύονται οι δύο νέες παρεμβάσεις για τις επικουρικές συντάξεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ 03 Φεβ 2023 | 15:39

Πρόγραμμα "Κάλυψη": Στα νέα τους σπίτια τον Μάρτιο οι πρώτοι δικαιούχοι - Χωρίς ενοίκιο για τρία χρόνια

Στο πρόγραμμα "Κάλυψη" το ενοίκιο των σπιτιών θα καταβάλλεται από το Δημόσιο.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ 03 Φεβ 2023 | 11:21

Επιδότηση έκπληξη για φωτοβολταϊκά και ηλιακό θερμοσίφωνα - Ζεστό χρήμα για εξοικονόμηση ενέργειας μέσα στον Μάρτιο

Επιδοτήσεις έως και 100% για μπαταρίες στα νοικοκυριά ώστε να γίνουν "αποταμιευτές" ηλεκτρικού ρεύματος.

"ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΥΨΟΥΣ 1,08 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ" 03 Φεβ 2023 | 10:49

Σταϊκούρας: Ο εξωδικαστικός μηχανισμός λειτουργεί ικανοποιητικά – Έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους 3.320 οφειλέτες

Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 3.320 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές προς το Δημόσιο και προς χρηματοδοτικούς φορείς, συνολικού ύψους 1,08 δισ. ευρώ.

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ 03 Φεβ 2023 | 09:29

Πώς θα γλιτώσετε τον φόρο από τα ανείσπρακτα ενοίκια

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων με ανείσπρακτα ενοίκια μπορούν να γλιτώσουν από τον φορολόγηση με συντελεστές έως 45% εισοδημάτων που δεν εισέπραξαν το 2022, μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες.

ΟΙ ΤΙΜΕΣ 03 Φεβ 2023 | 07:59

Ο σκληρός ανταγωνισμός της φέτας με το λευκό τυρί - Πού πέφτει η τιμή και πού παραμένει στα ύψη

Όπου λευκό τυρί σημαίνει ότι παρασκευάζεται με τη χρήση αγελαδινού γάλακτος και σε καμία περίπτωση δεν έχει σχέση με τη φέτα.

H ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ 02 Φεβ 2023 | 21:57

Attica Bank: Αποχώρηση της Ellington, το ΤΜΕΔΕ ελέγχει άμεσα και αποκλειστικά το 20,11%

H Ellington ανακοίνωσε την αποχώρηση της από την Attica Bank - Άνοιξε ο δρόμος για τους Μπάκο - Καϋμενάκη - Εξάρχου

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ 02 Φεβ 2023 | 20:20

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο για τη στήριξη των αστέγων - 1.000 διαμερίσματα σε νέους, επιδότηση ενοικίου και μισθού

Δράσεις για τους αστέγους, συνολικού προϋπολογισμού 72 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία.