Eurogroup: Ερχεται εποπτεία νέας γενιάς για την οικονομία - Πώς θα λειτουργεί

Οι υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν την ευκαιρία εκτός από την πορεία του πληθωρισμού να συζητήσουν τις δύο προτάσεις των κεντρικών ευρωπαϊκών οργανισμών για τις αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Πριν ακόμη ξεκινήσει ο ουσιαστικός διάλογος για την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) έχουν ήδη βάλει στο τραπέζι τις δικές τους προτάσεις για τα σημεία που θεωρούν ότι πρέπει να αλλάξουν, προτείνοντας μια… "κατά περίπτωση" αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων.

Τη Δευτέρα, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνεδρίαση του Eurogroup θα έχουν την ευκαιρία εκτός από την πορεία του πληθωρισμού να συζητήσουν τις δύο προτάσεις των κεντρικών ευρωπαϊκών οργανισμών για τις αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες.

Επί της ουσίας, όπως γράφει το capital.gr, οι δύο κεντρικοί Ευρωπαϊκοί οργανισμοί, φαίνεται να συγκλίνουν στο ότι το ανώτατο όριο του 60% του ΑΕΠ για το χρέος θα πρέπει να αλλάξει. Μετά την κρίση του κορονοϊού, είναι ανέφικτο να επιτευχθεί η ετήσια μείωση του 1/20 για τις χώρες το χρέος των οποίων υπερβαίνει αυτό το όριο. Μάλιστα, στη δική του πρόταση ο ESM προτείνει ως νέο όριο το 100% του ΑΕΠ, που είναι και το μέσο χρέος της ΕΕ. Η Επιτροπή υποστηρίζει μεν ότι το 60% του ΑΕΠ είναι ανέφικτο, αλλά δεν κάνει συγκεκριμένη πρόταση για αλλαγές.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία αποκλιμάκωσης του χρέους προτείνουν μια κατά περίπτωση αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Ο ESM στην πρόταση που δημοσίευσε πρόσφατα, εκτός από την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους από το 60% στο 100% του ΑΕΠ, προτείνει να τίθεται για κάθε υπερχρεωμένη χώρα μια "οροφή δαπανών" από την οποία θα εξαιρούνται οι δημόσιες δαπάνες για επενδύσεις. Με βάση την οροφή δαπανών, η χώρα θα πρέπει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα για να επιταχύνει την αποκλιμάκωση του χρέους κάτω από το 100% το ΑΕΠ σε μια 20ετία, καθώς θεωρεί ότι ο κανόνας της μείωσης κατά το 1/20 θα πρέπει να συνεχίσει να ισχύει.

Αν η χώρα έχει επενδυτικό κενό ή ύφεση, η μείωση του χρέους θα διακόπτεται για δύο χρόνια, μέχρι να επανέλθει η οικονομία της σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης.


Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με βάση ένα προσχέδιο που διέρρευσε, εκτός από την αναγκαιότητα αύξησης του ανώτατου ορίου του χρέους, προτείνει κάτι ανάλογο. Την υπογραφή με κάθε υπερχρεωμένη χώρα ενός διμερούς δημοσιονομικού συμβολαίου, το οποίο θα περιγράφει τον οδικό χάρτη με βάση τον οποίο θα πρέπει να πετύχει τη δημοσιονομική προσαρμογή. Το κράτος μέλος θα αναλαμβάνει την υποχρέωση υλοποίησης συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων και σε αντάλλαγμα οι δημόσιες δαπάνες για επενδύσεις δεν θα επιβαρύνουν δημοσιονομικά τους προϋπολογισμούς του. Ο ετήσιος ρυθμός αποκλιμάκωσης του χρέους θα είναι ανάλογος με την ανάπτυξη που θα επιτυγχάνει η υπερχρεωμένη χώρα.

Διαβάστε Επίσης

Οι δυσκολίες

Οι δύο προτάσεις μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς να γίνουν σημαντικές αλλαγές στο υφιστάμενο σύμφωνο σταθερότητας και θα ελέγχονται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Παρά το πιο "άνετο" περιβάλλον για δημοσιονομική προσαρμογή που δείχνουν, θα έχουν πρόβλημα να γίνουν αποδεκτές και από τον ευρωπαϊκό Βορρά αλλά και από τον Νότο της Ευρώπης.

Ο Ευρωπαϊκός Βορράς και κυρίως οι Frugals μπορεί να εκλάβουν την ευελιξία των προτάσεων ως χαλάρωση του Συμφώνου και να εμμείνουν στη θέση τους κατά των αλλαγών.

Ο ευρωπαϊκός Νότος, στον οποίο εκτός από την Ελλάδα περιλαμβάνονται και πολύ μεγάλες οικονομίες όπως αυτές της Ιταλίας, της Ισπανία και της Γαλλίας, θα αντιδράσει για άλλο λόγο. Καμία εκ των χωρών αυτών δεν θα δεχθεί μετά τη συγκυρία του κορονοϊού να προσαρμοστεί σε ειδικούς περιορισμούς μπαίνοντας ουσιαστικά σε δεύτερη ταχύτητα εντός της ΕΕ με τους υπέρμαχους της λιτότητας να έχουν το "πάνω χέρι".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 23 Ιαν 2022 | 14:57

Αγορά ακινήτων: Το κόστος μιας ανακαίνισης και γιατί δίνει υπεραξία στο σπίτι

Το αυστηρό lockdown στην πρώτη φάση της πανδημίας έδωσε την ευκαιρία σε ιδιοκτήτες και διαχειριστές επαγγελματικών χώρων αλλά και κατοικιών να προχωρήσουν σε ανακαινίσεις.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ 23 Ιαν 2022 | 11:30

Τριπλή παράταση για μεταβιβάσεις ακινήτων, Εξοικονομώ και κορονοχρέη - Έρχεται ο νέος ΕΝΦΙΑ

Όσοι έκαναν δήλωση γονικής παροχής στην εφορία μέχρι 31/12, θα μπορούν να υπογράψουν συμβόλαια με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες μέχρι τέλος Μαρτίου.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 23 Ιαν 2022 | 09:25

Σταϊκούρας: Στο τραπέζι το μόνιμο πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης - Τι θα γίνει σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

"Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε Κυβέρνηση που μειώνει φόρους και στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να το πράττουμε", τονίζει ο υπουργός Οικονομικών.

23 Ιαν 2022 | 08:35

PQH: Ενημέρωση για διαβίβαση προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο μεταβίβασης απαιτήσεων

Διεθνής διαγωνισμός για τη μεταβίβαση απαιτήσεων από μικτό χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων και μη επιχειρηματικών, καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ 22 Ιαν 2022 | 12:50

Αυξήσεις στις συντάξεις μετά από 12 χρόνια: Ποιους αφορά και πόσα θα πάρουν

Αυξήσεις στις συντάξεις για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια θα δώσει η κυβέρνηση με ημερομηνία εφαρμογής των αυξήσεων αυτών την 1η Ιανουαρίου του 2023.

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΕ ΝΕΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 21 Ιαν 2022 | 12:39

Wood: Τιμή στόχο 12,80 ευρώ και σύσταση "αγορά" δίνει για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Η Wood αναφέρει ότι η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ήταν μεταξύ εκείνων που είχαν τις καλύτερες επιδόσεις την προηγούμενη χρονιά, καταγράφοντας άνοδο 21%.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 21 Ιαν 2022 | 07:12

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές - Οι ημερομηνίες ανά Ταμείο

Οι τελικές ημερομηνίες πληρωμής για τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων των συντάξεων Φεβρουαρίου 2022.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 20 Ιαν 2022 | 21:43

ΕΡΓΑΝΗ: Ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων - Ποιους αφορά

Ποιοι θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού - Η ΕΡΓΑΝΗ και ο Μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΦΑΚΕΛΟΥ 20 Ιαν 2022 | 21:19

ΤΑΙΠΕΔ: Διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση της Αττικής Οδού για 25 χρόνια

Προθεσμία κατάθεσης φακέλου μέχρι τις 20 Απριλίου έχουν οι υποψήφιοι επενδυτές

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 20 Ιαν 2022 | 21:02

Τρεις αλλαγές στην τροπολογία για τις άδειες νόσησης λόγω κορονοϊού: Τι ισχύει

Τι αλλάζει στην τροπολογία για τις άδειες νόσησης, λόγω κορονοϊού

ΑΠΟ ΤΟ TOP EMPLOYERS INSTITUTE 20 Ιαν 2022 | 16:43

Η Lidl Ελλάς "κορυφαίος εργοδότης" σε Ελλάδα και Ευρώπη για 6η συνεχόμενη φορά

Η βράβευση αποτελεί λαμπρή απόδειξη για το περιβάλλον εργασίας που προσφέρει η Lidl Ελλάς.

ΨΗΦΙΑΚΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ 20 Ιαν 2022 | 16:13

ΑΑΔΕ: Από σήμερα "Τα Ραντεβού μου" σε όλες τις ΔΟΥ της χώρας

Στο σύνολο των ΔΟΥ όλης της χώρας επεκτείνει την λειτουργία της πλατφόρμας, "Τα Ραντεβού μου"

"ΑΤΥΠΟ LOCKDOWN" 20 Ιαν 2022 | 14:58

Τα μέτρα για την πανδημία μείωσαν τον τζίρο στην εστίαση κατά 50%- Ζητούν νέα μέτρα στήριξης

Μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων καταγράφεται μείωση κατά 50% στον τζίρο των επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης.