Ευρωπαϊκό τελεσίγραφο: Να κλείσουν όλα έως τις 20 Φεβρουαρίου

Σαφές τελεσίγραφο προς την Αθήνα στέλνουν οι πιστωτές, ενόψει του αυριανού Eurogroup.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ευρωπαϊκό τελεσίγραφο: Να κλείσουν όλα έως τις 20 Φεβρουαρίου

Σαφές τελεσίγραφο προς την Αθήνα στέλνουν οι πιστωτές, ενόψει του αυριανού Eurogroup. Σύμφωνα με το μήνυμα ευρωπαίου αξιωματούχου, η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει μέχρι τον Φεβρουάριο, και μάλιστα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, καθώς μετά αρχίζει ο λεγόμενος «εκλογικός κύκλος» σε κράτη μέλη.

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι αναφορές στο σενάριο «του αντίστροφου κόφτη» ως πιθανής διεξόδου από την αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει την τελευταία περίοδο η διαπραγμάτευση.

Με βάση αυτό το σενάριο, η ελληνική κυβέρνηση θα ψηφίσει τώρα τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ για μετά το 2018 προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με συμμετοχή του Ταμείου, τα οποία εφόσον δεν χρειαστεί να εφαρμοστούν θα ακυρωθούν το 2019.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ευρωπαίος αξιωματούχος, παρών στο αυριανό Eurogroup θα είναι και ο Πόουλ Τόμσεν. Τη δική της ιδιαίτερη σημασία πάντως για τις συζητήσεις θα έχει η δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού του, στην οποία θα περιέχεται και τμήμα της ανάλυσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η έκθεση αυτή αναμένεται την επόμενη εβδομάδα ή λίγο αργότερα.

Λύση μέχρι Φλεβάρη αλλιώς.... περιπέτειες

Αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι ο Φεβρουάριος είναι τελευταίος μήνας κατά τον οποίο μπορεί να βρεθεί λύση στο θέμα της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς όπως είπε από το Μάρτιο και μετά αρχίζει μια "μακρά εκλογική περίοδος" για μια σειρά από κράτη-μέλη.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η συνεδρίαση του αυριανού Eurogroup θα είναι σύντομη, καθώς αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 6, ή το αργότερο στις 7 το απόγευμα (τοπική ώρα). Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα για επανέναρξη της δεύτερης αξιολόγησης «στο πολύ εγγύς μέλλον».

«Η Λαγκάρντ δεν θα λάβει μέρος, θα γίνει απολογισμός για το πού βρισκόμαστε στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης» τόνισε ο αξιωματούχος αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συνάντησης που θα έχουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. «Πραγματικά ελπίζω ότι αποτέλεσμα των συζητήσεων θα είναι η απόφαση για επανέναρξη των συζητήσεων στο πολύ εγγύς μέλλον» πρόσθεσε.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτίμησε ότι υπάρχουν πολύ καλές πιθανότητες οι τέσσερις θεσμοί να βρουν «κοινό τόπο» και να συμφωνήσουν να επιστρέψουν στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Παράλληλα, εκτίμησε ότι οι ελληνικές αρχές θα είναι σε θέση να συμφωνήσουν στις βασικές παραμέτρους που θα προκύψουν και επομένως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα είναι δυνατό να επιτευχθεί ως το Eurogroup του Φεβρουαρίου.

Αναφερόμενος στην επιστολή Τσακαλώτου, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι «η επιστολή αποτελεί καλό σημείο εκκίνησης για μια συμφωνία». Σημείωσε, ωστόσο, ότι θα χρειαστούν περαιτέρω συζητήσεις. Όπως είπε ο ίδιος, από τη μία υπάρχουν τα θέματα της αξιολόγησης (μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, προϊόντων, ενέργειας κτλ.) και από την άλλη τα θέματα που εγείρει το ΔΝΤ και συγκεκριμένα τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας μετά το 2018.

Όσον αφορά το αίτημα του ΔΝΤ για προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων μετά το 2018, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης παραδέχτηκε ότι είναι το μεγάλο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, προκειμένου να βρεθεί λύση. Ειδικότερα, όσον αφορά το ΔΝΤ, τόνισε ότι η πλήρης συμμετοχή του στο πρόγραμμα είναι εκ των ων ουκ άνευ. Σε αντίθετη περίπτωση, ανέφερε ότι η μη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα θα έφερνε σημαντικά τεχνικά προβλήματα και θα επέβαλε μεγάλες καθυστερήσεις.

Το σενάριο του αντίστροφου «κόφτη»

Μέτρα εδώ και τώρα με αντίστροφο κόφτη είναι το νέο σενάριο που προωθείται από τους δανειστές, μια πρόταση με την οποία θα βρεθεί αντιμέτωπος, αύριο Πέμπτη, στη συνεδρίαση του Eurogroup o υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Με βάση αυτό το σενάριο, η ελληνική κυβέρνηση θα ψηφίσει τώρα τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ για μετά το 2018 προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με συμμετοχή του Ταμείου, τα οποία εφόσον δεν χρειαστεί να εφαρμοστούν θα ακυρωθούν το 2019.

Στο πακέτο αυτών των μέτρων κεντρικά συστατικά είναι η σημαντική μείωση του αφορολόγητου, η κατάργηση της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και η δραστική απελευθέρωση των αγορών προϊόντων, πέραν των γνωστών εκκρεμοτήτων σε εργασιακά και αγορά ενέργειας.

Σε αντάλλαγμα, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, οι θεσμοί θα δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 6,1 δισ. ευρώ και την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που θα ισχύσουν μετά το 2018.

Αυτό το σενάριο, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να επιστρέψει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα αφού θα μπορέσει να κηρύξει το χρέος βιώσιμο και στην ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Με αυτά τα δεδομένα οι θεσμοί φέρονται να βάζουν στο τραπέζι της συζήτησης έναν αντίστροφο κόφτη που θα δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να αναιρέσει τα επώδυνα μέτρα εφόσον καταφέρει να πιάσει τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ χωρίς αυτά. Ο αντίστροφος κόφτης θα διευκολύνει την κυβέρνηση που αναζητά επειγόντως μια φόρμουλα συμβιβασμού με δεδομένο ότι ο χρόνος τελειώνει στις 20 Φεβρουαρίου . Ο πρωθυπουργός πάντως διαμηνύει με συνέντευξή του στην ΕφΣυν για τα δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν ψηφιστούν νέα μέτρα.

Αν στο Eurogroup της Πέμπτης, υπάρξει ένας αρχικός συμβιβασμός θα μπορούσε αυτό να σημάνει την επιστροφή στην Αθήνα των επικεφαλής του κουαρτέτου για συνέχιση και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων επί της δεύτερης αξιολόγησης. Οπως αναφέρουν «ΤΑ ΝΕΑ» εφόσον υπάρξει συμφωνία, η ελληνική κυβέρνηση ψηφίζει ό,τι έχει συμφωνηθεί, οι θεσμοί συντάσσουν το περιβόητο compliance report, εγκρίνεται από το Eurogroup, δρομολογείται η εκταμίευση της δόσης και η λήψη απόφασης αναφορικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Κάθε αντίθετο σενάριο μπορεί να αποδειχθεί εφιάλτης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 26 Σεπ 2020 | 09:05

ΕΝΦΙΑ 2020: Τρία βήματα για να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό και τέσσερις λύσεις για να το πληρώσετε

Μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου θα έχει αναρτηθεί και το τελευταίο ειδοποιητήριο πληρωμής του φετινού ΕΝΦΙΑ

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΩΝ 25 Σεπ 2020 | 21:20

ΕΝΦΙΑ: Προβλήματα στο Τaxisnet τις τελευταίες ώρες

Προβλήματα παρουσιάζονται στην εφαρμογή του Taxisnet πιθανότατα λόγω της ανάρτησης των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΤΕ 25 Σεπ 2020 | 16:53

Η πανδημία αύξησε τις καταθέσεις των Ελλήνων αλλά και τα δάνεια σε επιχερήσεις

Στα 3,5 δισ.ευρώ η αύξηση των καταθέσεων από την αρχή της πανδημίας. Σημαντική αύξηση και στα δάνεια προς επιχερήσεις

ΜΕ ΤΟ PROTERGIA DOUBLE ENERGY MAX ΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ 25 Σεπ 2020 | 15:38
ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΑ ΛΑΝΣΑΡΙΣΜΑΤΑ 25 Σεπ 2020 | 13:40

HUAWEI Month: Νέα προϊόντα, προσφορές και μοναδικά προνόμια από το AppGallery

Μέσω διαδικτυακής συνέντευξης τύπου, η HUAWEI Ελλάδος ενημέρωσε για τα νέα συναρπαστικά λανσαρίσματα που αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες στην ελληνική αγορά.

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ 25 Σεπ 2020 | 13:15

Φυσικό Αέριο: Με κάθε νέα σύνδεση, κλήρωση για ένα Smart EQ

Kαι ΑΕΡΙΟ και ΡΕΥΜΑ στη χαμηλότερη τιμή της αγοράς και μπαίνετε στην κλήρωση για 5 ηλεκτρικά αυτοκίνητα Smart EQ.

ΣΕ ΑΝΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ 25 Σεπ 2020 | 12:55

Ευρωζώνη: Αύξηση σε καταθέσεις και δάνεια για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Οι συνολικές καταθέσεις στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 22 δισεκ. ευρώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 25 Σεπ 2020 | 12:50

"Κλείδωσε" η πώληση της ΕΛΒΟ στους Ισραηλινούς

Πωλήθηκε η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων στους Ισραηλινούς

ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΠΤΔ 25 Σεπ 2020 | 12:37

Νέος υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ο Θεόδωρος Πελαγίδης [εικόνες]

Ορκίστηκε σήμερα ο Θεόδωρος Πελαγίδης ως υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ 25 Σεπ 2020 | 09:29

Η ώρα του ΕΝΦΙΑ: Αναρτώνται τα νέα εκκαθαριστικά - Ποιοι δικαιούνται εκπτώσεις και απαλλαγές [πίνακες]

Θα χρειαστούν κάποιες ώρες για να "ανέβουν" τα ειδοποιητήρια για το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ 25 Σεπ 2020 | 09:05

Τον Οκτώβριο τα αναδρομικά των συνταξιούχων: Ποιοι και πότε θα πληρωθούν

Οι καταβολές θα γίνουν σε μια δόση και το ποσό θα είναι ακατάσχετο.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΦΕΤΙΝΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 25 Σεπ 2020 | 07:51

Κορονοϊός: Γιατί παγώνουν τα σενάρια για άμεσο lockdown - Το μήνυμα Μητσοτάκη και οι αντοχές της οικονομίας

Οι προβλέψεις για το κλείσιμο της φετινής χρονιάς σε βασικούς οικονομικούς δείκτες δεν ενσωματώνουν την πρόβλεψη για ένα δεύτερο "λουκέτο" στην ελληνική οικονομία.

ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 24 Σεπ 2020 | 21:35

Σταϊκούρας: Ολα τα μέτρα για τους πληγέντες του μεσογειακού κυκλώνα

Για τα δώδεκα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τον Ιανό ενημέρωσε ο Χρ. Σταϊκούρας