Ευρωπαίοι Οικονομολόγοι: Ο κίνδυνος για την ευρωζώνη δεν έχει παρέλθει

Στόχος της συνάντησης στρογγυλής τράπεζας ήταν να αναπτύξει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση κατάρρευσης της ευρωζώνης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ευρωπαίοι Οικονομολόγοι: Ο κίνδυνος για την ευρωζώνη δεν έχει παρέλθει

«Παρά τη συνολική σταθεροποίηση της ανάπτυξης στη νομισματική Ένωση, τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ιταλία και οι δηλώσεις του επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, Σαλβίνι κατά του ευρώ, απέδειξαν ότι ο κίνδυνος για την ευρωζώνη δεν έχει παρέλθει» εκτιμούν σημαντικοί ευρωπαίοι οικονομολόγοι που συναντήθηκαν σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο Βερολίνο, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

Στη Συνάντηση των οικονομολόγων συζητήθηκαν «Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για μία πιθανή κατάρρευση της ευρωζώνης» γράφει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: «Το ευρώ μπορεί, παρά τη θετική ανάπτυξη, ανά πάσα στιγμή να “ξανασκοντάψει”. Και για να μπορούν να αντιδράσουν σε ενδεχόμενες προθέσεις μεμονωμένων χωρών να βγουν από την ευρωζώνη, κορυφαίοι οικονομολόγοι επεξεργάζονται τώρα μία στρατηγική εξόδου από το ευρώ».

Στόχος της συνάντησης στρογγυλής τράπεζας που οργάνωσε το πανεπιστήμιο ESMT και το ινστιτουτο Μαξ Πλανκ παρουσία οικονομολόγων, ήταν να αναπτύξει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση κατάρρευσης της ευρωζώνης.

«Γερμανοί και ξένοι οικονομολόγοι συζήτησαν για το κόστος και τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης κατάρρευσης της ευρωζώνης καθώς και για μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να διευκολύνουν μια έξοδο (κράτους- μέλους από την ευρωζώνη)» τονίζει η «Die Welt» και προσθέτει: «Σύμφωνα με απόψεις οικονομολόγων τρία είναι τα πιθανά σενάρια σε περιπτώσεις εξόδου κράτους- μέλους από την ευρωζώνη: α) να εξέλθει αυτό χωρίς τη συγκατάθεση των υπολοίπων, β) να αποχωρήσει με τη συναίνεση των υπολοίπων και γ) να εξαναγκαστεί σε έξοδο. Για κανένα απ’ αυτά τα σενάρια δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή νομικό πλαίσιο», δηλώνει ο Κλέμενς Φουέστ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου. Ναι μεν υπάρχει η ρήτρα εξόδου του άρθρου 50 της συνθήκης της Ε.Ε., ωστόσο αυτή συνδέεται και με έξοδο από την Ε.Ε. “Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει στην ατζέντα θέμα εξόδου χώρας, γι’ αυτό και ο καιρός είναι κατάλληλος να γίνει συζήτηση για μία ρήτρα εξόδου από την ευρωζώνη”, δηλώνει ο Φουεστ.

Μια τέτοια ρήτρα θα μπορούσε να εισαχθεί στις συνθήκες στο πλαίσιο των μεταρρυθμιστικών διαδικασιών της Ε.Ε. Ο Φουεστ δε θα σύστηνε στην παρούσα φάση σε καμία χώρα έξοδο από τη νομισματική Ένωση. Σύμφωνα με τον Γερμανό Οικονομολόγο, τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα από την εισαγωγή τέτοιων κανόνων περί εξόδου θα ήταν η μείωση της ανασφάλειας και των διενέξεων μεταξύ των κρατών καθώς και η προστασία κρατών από τον κίνδυνο να μετατραπεί η ευρωζώνη σε αναδιανεμητική ένωση. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι με την πρόβλεψη μιας ρύθμισης για έξοδο κράτους- μέλους από την ευρωζώνη θα βοηθούνταν και πιο αδύναμα κράτη- κατονομάζοντας την Ιταλία- που θα μπορούσαν με το δικό τους νόμισμα να ξαναγίνουν ανταγωνιστικά.

Οι οικονομολόγοι συμφώνησαν σε κάθε περίπτωση ότι η όποια έξοδος κράτους- μέλους από την ευρωζώνη θα είχε σημαντικό κόστος για τη Γερμανία. Επιπλέον, ιστορικοί της οικονομίας επισήμαναν ότι η όποια πιθανότητα κατάρρευσης της ευρωζώνης δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίζεται “ελαφρά τη καρδία”. Η ιστορία έχει αποδείξει, όπως είπαν, ότι η κατάρρευση μιας νομισματικής Ένωσης είχε συχνά ως επακόλουθο σημαντικές αναταράξεις. “Η διάλυση της νομισματικής Ένωσης θα οδηγούσε λογικά και σε διάλυση της τελωνειακής ένωσης”, ανέφερε ο Άλμπερτ Ριτσλ, ιστορικός της οικονομίας στο London School of Economics.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ 19 ΧΩΡΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ESM 27 Ιαν 2021 | 13:44

ESM: Υπεγράφη η νέα συνθήκη για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας σημαντικό ορόσημο στην εξέλιξη της Ευρωπαϊκής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ).

ΗΤΑΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ 27 Ιαν 2021 | 13:31

Μιχαήλ Κεφαλογιάννης: Αυτός είναι ο project manager του ΕΦΚΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις

Ποιος είναι ο Κρητικός οικονομολόγος που αναλαμβάνει project manager του ΕΦΚΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ 27 Ιαν 2021 | 13:29

Πανευρωπαϊκή διάκριση για τα Public: Στο top 5 της βραχείας λίστας των European Excellence Awards

Ανάμεσα στους κορυφαίους φιναλίστ πανευρωπαϊκά, στις κατηγορίες National and Regional Campaigns και Brand Relationship.

ΑΝΟΙΞΕ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΟ ΠΡΩΙ 27 Ιαν 2021 | 13:01

Δεκαετές ομόλογο: Πάνω από 22 εκατ. ευρώ οι προσφορές

Το κουπόνι του ομόλογου (επιτόκιο) αρχικά διαμορφώθηκε στο επίπεδο του βασικού επιτοκίου της διατραπεζικής αγοράς.

ΙΣΧΥΡΗ ΖΗΤΗΣΗ ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ 27 Ιαν 2021 | 10:55

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο

Από την έκδοση του 10ετούς ομολόγου το Δημόσιο αναμένεται να αντλήσει 1,5 - 2 δισ. ευρώ.

Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΟΣΩΝ 27 Ιαν 2021 | 09:52

Νέο πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων: Πώς θα αποζημιωθείτε για τις δαπάνες - Παραδείγματα

Πώς θα λειτουργήσει το νέο πρόγραμμα στήριξης για τις επιχειρήσεις. Αναμένεται να τρέξει από τον Μάρτιο και μετά καθώς προϋποθέτει αναλυτική καταγραφή όχι μόνο των εσόδων αλλά και των δαπανών.

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 26 Ιαν 2021 | 22:29

Νέα μέτρα στήριξης: Το δημόσιο θα πληρώνει μισθούς, ρεύμα και τηλέφωνα των πληττόμενων επιχειρήσεων

Η οικονομική ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν θα συμψηφίζεται με άλλη οφειλή - Ποιες επιχειρήσεις αφορά

ΜΙΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 26 Ιαν 2021 | 19:35

Σε ισχύ από 1η Φεβρουαρίου η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

"Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου είναι μια κορυφαία μεταρρύθμιση", δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς.

26 Ιαν 2021 | 18:12

Βίκος: Στο πλευρό των μαχητών της ζωής

Δύο σημαντικές προσφορές από τη βιομηχανία εμφιάλωσης νερού ΒΙΚΟΣ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και στο ΕΚΑΒ 7ης Περιφέρειας

ΣΕ ΔΥΟ ΦΑΣΕΙΣ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ 26 Ιαν 2021 | 17:16

Επίδομα θέρμανσης: Από την Παρασκεύη οι πληρωμές - Πίνακες και παραδείγματα με τα ποσά που δικαιούστε

Το επίδομα θέρμανσης δεν αφορά μόνο το πετρέλαιο αλλά και εναλλακτικές ύλες, όπως τα καυσόξυλα και το φυσικό αέριο.

4,2% ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ 26 Ιαν 2021 | 15:58

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 5,5% για την παγκόσμια οικονομία και 4,2% για την οικονομία της Ευρωζώνης

Η βελτίωση για το 2021 βασίζεται κυρίως στις καλύτερες προβλέψεις για την πορεία της αμερικανικής και της ιαπωνικής οικονομίας.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΕΡΔΗ 26 Ιαν 2021 | 14:51

Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι της Αφρικής για το 2021- Εξαφανίστηκε η Dos Santos

Η μέση περιουσία των 18 δισεκατομμυριούχων της Αφρικής διαμορφώθηκε στα 4,1 δισ. δολάρια, αυξημένη κατά 12%.

ΜΕ 10ΕΤΕΣ ΟΜΟΛΟΓΟ 26 Ιαν 2021 | 14:48

ΟΔΔΗΧ: Νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με δεκαετές ομόλογο - Στόχος η άντληση 2,5-3 δισ. ευρώ

Το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει αύριο εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες, σύμφωνα με πληροφορίες.