Ευρωπαίοι Οικονομολόγοι: Ο κίνδυνος για την ευρωζώνη δεν έχει παρέλθει

Στόχος της συνάντησης στρογγυλής τράπεζας ήταν να αναπτύξει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση κατάρρευσης της ευρωζώνης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ευρωπαίοι Οικονομολόγοι: Ο κίνδυνος για την ευρωζώνη δεν έχει παρέλθει

«Παρά τη συνολική σταθεροποίηση της ανάπτυξης στη νομισματική Ένωση, τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ιταλία και οι δηλώσεις του επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, Σαλβίνι κατά του ευρώ, απέδειξαν ότι ο κίνδυνος για την ευρωζώνη δεν έχει παρέλθει» εκτιμούν σημαντικοί ευρωπαίοι οικονομολόγοι που συναντήθηκαν σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο Βερολίνο, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

Στη Συνάντηση των οικονομολόγων συζητήθηκαν «Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για μία πιθανή κατάρρευση της ευρωζώνης» γράφει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: «Το ευρώ μπορεί, παρά τη θετική ανάπτυξη, ανά πάσα στιγμή να “ξανασκοντάψει”. Και για να μπορούν να αντιδράσουν σε ενδεχόμενες προθέσεις μεμονωμένων χωρών να βγουν από την ευρωζώνη, κορυφαίοι οικονομολόγοι επεξεργάζονται τώρα μία στρατηγική εξόδου από το ευρώ».

Στόχος της συνάντησης στρογγυλής τράπεζας που οργάνωσε το πανεπιστήμιο ESMT και το ινστιτουτο Μαξ Πλανκ παρουσία οικονομολόγων, ήταν να αναπτύξει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση κατάρρευσης της ευρωζώνης.

«Γερμανοί και ξένοι οικονομολόγοι συζήτησαν για το κόστος και τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης κατάρρευσης της ευρωζώνης καθώς και για μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να διευκολύνουν μια έξοδο (κράτους- μέλους από την ευρωζώνη)» τονίζει η «Die Welt» και προσθέτει: «Σύμφωνα με απόψεις οικονομολόγων τρία είναι τα πιθανά σενάρια σε περιπτώσεις εξόδου κράτους- μέλους από την ευρωζώνη: α) να εξέλθει αυτό χωρίς τη συγκατάθεση των υπολοίπων, β) να αποχωρήσει με τη συναίνεση των υπολοίπων και γ) να εξαναγκαστεί σε έξοδο. Για κανένα απ’ αυτά τα σενάρια δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή νομικό πλαίσιο», δηλώνει ο Κλέμενς Φουέστ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου. Ναι μεν υπάρχει η ρήτρα εξόδου του άρθρου 50 της συνθήκης της Ε.Ε., ωστόσο αυτή συνδέεται και με έξοδο από την Ε.Ε. “Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει στην ατζέντα θέμα εξόδου χώρας, γι’ αυτό και ο καιρός είναι κατάλληλος να γίνει συζήτηση για μία ρήτρα εξόδου από την ευρωζώνη”, δηλώνει ο Φουεστ.

Μια τέτοια ρήτρα θα μπορούσε να εισαχθεί στις συνθήκες στο πλαίσιο των μεταρρυθμιστικών διαδικασιών της Ε.Ε. Ο Φουεστ δε θα σύστηνε στην παρούσα φάση σε καμία χώρα έξοδο από τη νομισματική Ένωση. Σύμφωνα με τον Γερμανό Οικονομολόγο, τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα από την εισαγωγή τέτοιων κανόνων περί εξόδου θα ήταν η μείωση της ανασφάλειας και των διενέξεων μεταξύ των κρατών καθώς και η προστασία κρατών από τον κίνδυνο να μετατραπεί η ευρωζώνη σε αναδιανεμητική ένωση. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι με την πρόβλεψη μιας ρύθμισης για έξοδο κράτους- μέλους από την ευρωζώνη θα βοηθούνταν και πιο αδύναμα κράτη- κατονομάζοντας την Ιταλία- που θα μπορούσαν με το δικό τους νόμισμα να ξαναγίνουν ανταγωνιστικά.

Οι οικονομολόγοι συμφώνησαν σε κάθε περίπτωση ότι η όποια έξοδος κράτους- μέλους από την ευρωζώνη θα είχε σημαντικό κόστος για τη Γερμανία. Επιπλέον, ιστορικοί της οικονομίας επισήμαναν ότι η όποια πιθανότητα κατάρρευσης της ευρωζώνης δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίζεται “ελαφρά τη καρδία”. Η ιστορία έχει αποδείξει, όπως είπαν, ότι η κατάρρευση μιας νομισματικής Ένωσης είχε συχνά ως επακόλουθο σημαντικές αναταράξεις. “Η διάλυση της νομισματικής Ένωσης θα οδηγούσε λογικά και σε διάλυση της τελωνειακής ένωσης”, ανέφερε ο Άλμπερτ Ριτσλ, ιστορικός της οικονομίας στο London School of Economics.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΝ ΜΕΣΩ ΔΥΣΚΟΛΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ 19 Ιαν 2022 | 18:18

Νέο 10ετές ομόλογο: Υπερέβησαν τα 15 δισ. ευρώ οι προσφορές - 3 δισ. άντλησε το Δημόσιο

Με ισχυρή ζήτηση, που ξεπέρασε τα 15 δισ. ευρώ, έκλεισε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου με το Δημόσιο να αντλεί 3 δισ. ευρώ.

ΜΕ 23 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 19 Ιαν 2022 | 15:14

Μείωση μισθού για τους εργαζόμενους που παίρνουν άδεια για τα παιδιά τους που νόσησαν από κορονοϊό- Εντονες αντιδράσεις

Αντιδράσεις προκαλεί η διάταξη που προβλέπει μείωση μισθού για τους γονείς που παίρνουν άδεια να φροντίσουν τα παιδιά τους που νοσούν από κορονοϊό

ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ RAFALE 19 Ιαν 2022 | 13:52

Φοροbonus Mητσοτάκη στους ένστολους: Απαλλάσσονται από τη φορολογία τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι στο εξής τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα των ενστόλων απαλλάσσονται από κάθε φόρο.

ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ 19 Ιαν 2022 | 13:18

Η Ελλάδα στις αγορές: Ξεπερνούν τα €11 δισ. οι προσφορές για το 10ετές ομόλογο

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου.

30 ΩΡΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 19 Ιαν 2022 | 13:01

Douleutaras Pros Academy: Πιστοποιημένη Εκπαίδευση Επαγγελματιών με τη σφραγίδα του ΟΠΑ

Ένα ολοκληρωμένο ακαδημαϊκό πρόγραμμα για την επιχειρηματικότητα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επαγγελματίες συνεργάτες της δημοφιλούς πλατφόρμας Douleutaras, αποκομίζοντας πολλαπλά οφέλη τόσο για τους ίδιους όσο και για τους χιλιάδες πελάτες που εξυπηρετούν καθημερινά.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 19 Ιαν 2022 | 11:42

Ποια είναι τα "Απάτητα Βουνά" της Ελλάδας που απαγορεύεται πλέον να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες

Η Ελλάδα είναι η πρώτη στην Ευρώπη που καθιερώνει τα "Απάτητα Βουνά".

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 19 Ιαν 2022 | 10:05

Έτσι θα δίνονται οι άδειες ειδικού σκοπού λόγω κορονοϊού σε γονείς - Τι ισχύει για Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Με τροπολογία το υπουργείο Εργασίας θεσπίζει την άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς με παιδιά που νοσούν από κορονοϊό. Αντίστοιχη ρύθμιση απο το ΥΠΕΣ για το Δημόσιο.

ΕΚΤΟΞΕΥΤΗΚΕ Η ΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ACTIVISION 18 Ιαν 2022 | 17:57

Microsoft: Eξαγoρά - μαμούθ του κολοσσού βιντεοπαιχνιδιών Activision-Blizzard αντί 68,7 δισ. δολ.

Η Microsoft εξαγοράζει τον αμερικανικό κολοσσό των βιντεοπαιχνιδιών Activision-Blizzard αντί σχεδόν 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων

ΕΔΩΣΕ ΕΝΤΟΛΗ Ο ΟΔΔΗΧ 18 Ιαν 2022 | 17:21

Σε νέα έκδοση 10ετούς ομολόγου προχωρά το ελληνικό Δημόσιο

Η χώρα προχωρά στην έκδοση 10ετούς ομολόγου, λήξης τον Ιούνιο του 2032. Η κίνηση θα γίνει άμεσα, πιθανότατα αύριο.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ 18 Ιαν 2022 | 17:07

Επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου: Αυξάνονται οι δικαιούχοι - Κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή

Η τροπολογία περιλαμβάνει την οριζόντια επιδότηση και μη οικιακών, επαγγελματικών, εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών ανεξαρτήτως επιπέδου τάσης

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ 18 Ιαν 2022 | 16:39

Η ανακοίνωση της Coca Cola 3E για τον βιασμό της 24χρονης- Τι ισχύει

Σε ανακοίνωσή της η Coca Cola 3E ανέφερε ότι κανένας μέτοχός της δεν έχει σχέση με την υπόθεση του βιασμού

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ 18 Ιαν 2022 | 16:13

Νέο πρόγραμμα "Εξοικονομώ" αποκλειστικά για μικρές και για μεσαίες επιχειρήσεις

Νέα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις εστίασης σχεδιάζει η κυβέρνηση

ΟΛΑ ΣΤΗ ΦΟΡΑ 18 Ιαν 2022 | 15:58

Στη δημοσιότητα πλέον οι επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα μέτρα για τον κορονοϊό- Για να τα ξέρουν οι πολίτες

Στη δημοσιότητα η επωνυμία των επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα μέτρα για τον κορονοϊό, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε