Ευρωπαίος αξιωματούχος:Υπάρχει δρόμος για την εκταμίευση της δόσης 2 δισ

Σύμφωνα με το ΜΝΙ, η ΕΚΤ ασκεί πιέσεις προκειμένου να διαχωριστεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από την αξιολόγηση.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ευρωπαίος αξιωματούχος:Υπάρχει δρόμος για την εκταμίευση της δόσης 2 δισ

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι Βρυξέλλες για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των προαπαιτουμένων που επιτρέψουν την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του πακέτου διάσωσης.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ΜΝΙ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ασκεί πιέσεις προκειμένου να διαχωριστεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και τα χρήματα που προβλέπονται για τα τραπεζικά ιδρύματα να δοθούν στην Αθήνα εντός του Νοεμβρίου.

Αρνητικό φαίνεται να είναι το Eurogroup σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.


Η Ελλάδα πρέπει να «τρέξει»

Μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο MNI, ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε πως η Αθήνα θα πρέπει να επιταχύνει προκειμένου να λάβει την πρώτη υποδόση των 2 δισ. ευρώ, καθώς απομένει να καλύψει τα 30 από τα 48 προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί.

«Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο. Υπάρχει προθυμία και από τις δύο πλευρές να ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες για την αξιολόγηση στην ώρα τους και να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα. Οι ομάδες είναι στην Αθήνα και αυτή τη στιγμή εκτιμούν την κατάσταση, αλλά η Ελλάδα πρέπει να τρέξει προκειμένου να πάρει τα δύο δισ. ευρώ μέχρι την επόμενη εβδομάδα», τόνισε η πηγή, σχολιάζοντας την δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις ότι η Αθήνα θα μπορούσε να λάβει την πρώτη δόση την επόμενη εβδομάδα.

Όπως σημείωσε πηγή της Κομισιόν, οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Επιτροπής έγιναν στη βάση της εκτίμησης ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τώρα ειλικρινή πολιτική βούληση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Η αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει στην αρχή της πρώτης εβδομάδας του Νοεμβρίου και να διαρκέσει 10 μέρες. Αυτός είναι ο σκοπός μας. Αν η πολιτική βούληση υπάρχει, δεν περιμένω προβλήματα», τόνισε πηγή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πρακτορείο ΜΝΙ.

Υπογράμμισε δε την «εντυπωσιακή» -όπως την χαρακτήρισε- αποφασιστικότητα που έχει δείξει το υπουργείο Οικονομικών μέχρι στιγμής. Συνεπώς -εκτίμησε- δεν υπάρχει λόγος να μην είναι αισιόδοξος.

Αγκάθι τα «κόκκινα δάνεια»

Σύμφωνα με την πηγή της ΕΕ, υπάρχουν ορισμένες επιφυλάξεις εντός της ΕΕ πως η αξιολόγηση μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο, λόγω των καθυστερήσεων στη νομοθέτηση αλλά και της αναζήτησης ισοδυνάμων σε κάποια θέματα.

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, η ΕΚΤ ασκεί πιέσεις προκειμένου να διαχωριστεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, καθώς θα ήθελε η Ελλάδα να λάβει το ποσό που προβλέπεται για τις τράπεζες εντός του Νοεμβρίου, ανεξάρτητα από το αν μέχρι εκείνη τη στιγμή θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

«Ο κανονισμός για τον τραπεζικό τομέα και το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξελίσσεται σε πρωταρχική ανησυχία για την ΕΚΤ», σημείωσε άλλη πηγή, σημειώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση έχει διαφορετικές απόψεις για τα δύο αυτά θέματα.

«Μπορούμε να συναντηθούμε στη μέση αρκεί ο Τσίπρας να το χειριστεί πολιτικά, αλλά κάποιοι φοβούνται πως αυτό θα μπορούσε να πάρει λίγο χρόνο. Έχουμε στενή συνεργασία με τις αρχές του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος», επεσήμανε η πηγή.

Η ΕΚΤ θέλει διαχωρισμό ανακεφαλαιοποίησης και αξιολόγησης

Τρίτη πηγή από το Eurogroup σημείωσε στο πρακτορείο πως παρά το ότι η ΕΚΤ επιθυμεί τον διαχωρισμό της ανακεφαλαιοποίησης από την πρώτη αξιολόγηση, κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε την έγκριση από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στο Eurogroup.

Οι υπουργοί ωστόσο δεν φαίνονται αυτή τη στιγμή διατεθειμένοι να αλλάξουν τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί. «Δεν υπάρχει κοινή συναίνεση των μελών του Eurogroup, ώστε να αλλάξουν αυτή την απόφαση», σημείωσε η ίδια πηγή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ 03 Δεκ 2020 | 17:28

"Παγώνουν" οι δόσεις δανείων μέχρι και το τέλος Μαρτίου - Ποιους αφορά

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών γνωστοποιεί την απόφαση των Ελληνικών Τραπεζών για "πάγωμα" των δόσεων δανείων - Ποιους αφορά

ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 03 Δεκ 2020 | 17:23

"Πράσινο τέλος" στην τιμή του πετρελαίου κίνησης - Αυξήσεις κατά 3-4 λεπτά

Το "πράσινο τέλος" δεν αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης - Έσοδα 108,4 εκατ. ευρώ τον χρόνο προσδοκά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

ΥΨΟΥΣ 276 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ 03 Δεκ 2020 | 16:57

Επιστρεπτέα προκαταβολή 4: Εντός της ημέρας η πίστωση σε πάνω από 99.000 δικαιούχους

Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων που έχουν λάβει τη χρηματοδότηση της επιστρεπτέας προκαταβολής ανέρχεται σε 418.847.

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΑΛΜΠΕΡΤ ΜΠΟΥΡΛΑ 03 Δεκ 2020 | 15:06
ΩΣ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΑΕΠ 03 Δεκ 2020 | 13:08

ΟΟΣΑ: Τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας μειώθηκαν στο 38,7% το 2019

Μειώθηκαν ελαφρά όμως τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας για το 2019.

ΝΕΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ 03 Δεκ 2020 | 13:02

ΟΑΕΔ: Αποκλειστικά μέσω διαδικτυου η δήλωση παρουσίας των επιδοτούμενων ανέργων

Ο ΟΑΕΔ προσφέρει νέα ηλεκτρονική υπηρεσία μέσω της οποίας θα γίνεται η υποχρεωτική δήλωση παρουσίας των επιδοτούμενων ανέργων.

ΦΙΛΟΔΟΞΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ 03 Δεκ 2020 | 12:38

Ξεκίνησε η διαδικασία αδειοδότησης του υδατοδρόμιου Ιεράπετρας Κρήτης

Επεσαν οι υπογραφές για την αδειοδότηση του υδατοδρομίου Ιεράπετρας στην Κρήτη.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 03 Δεκ 2020 | 11:46

Γεωργιάδης: Με 2.000 κρούσματα την ημέρα δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε πρώτα το άνοιγμα της αγοράς

"Με 2000 κρούσματα κορονοϊού και 611 διασωληνωμένους το πρώτο μέλημα μας δεν μπορεί να είναι το άνοιγμα της οικονομίας", ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΜΕ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 03 Δεκ 2020 | 11:32

Χατζιδάκης: Τέλος στη φάμπρικα με βίλες από... ιδιωτικά εκκλησάκια εκτός σχεδίου

Ιδιώτες, έβγαζαν οικοδομικές άδειες ναϋδρίων σε εκτάσεις - στις οποίες απαγορεύεται οποιαδήποτε άλλη μορφή δόμησης, λέει ο κ. Χατζηδάκης

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΦΕΤΟΣ 03 Δεκ 2020 | 08:29

Δώρο Χριστουγέννων: Σε ποιους μειώνεται κατά 9% λόγω αναστολών και σε ποιους αυξάνεται κατά 12% [παραδείγματα]

Σε μια περίοδο που όλα είναι πρωτόγνωρα, δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό με το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ CEO ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 02 Δεκ 2020 | 22:36

Άλμπερτ Μπουρλά: Μεγάλη επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη - Σχέδιο για 1.200 θέσεις εργασίας

Ο Άλμπερτ Μπουρλά αποκάλυψε πως 15-20% των αιτήσεων που δέχθηκε η Pfizer για τις θέσεις εργασίας προέρχεται από Έλληνες που είχαν φύγει στο εξωτερικό.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ 02 Δεκ 2020 | 21:12

ΔΕΗ: Επενδύσεις 3,4 δισεκ. ευρώ ως το 2023 προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο

Επενδύσεις 3,4 δισ. ευρώ ως το 2023 σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίκτυα και τηλεπικοινωνίες περιλαμβάνει το επιχειρησιακό σχέδιο

ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 02 Δεκ 2020 | 18:52

Ανοίγουν τα εποχικά καταστήματα ενόψει Χριστουγέννων - Τι αλλάζει για τα σούπερ μάρκετ

Το άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης