Εύθραυστη ηρεμία στις αγορές μέσα στην «κινεζική θάλασσα»

Dow Jones, ο Nasdaq και το S&P περιόρισαν τις απώλειες τους, ωστόσο το «σύνδρομο της Κίνας» καταδεικνύει τον εύθραυστο χαρακτήρα της παγκόσμιας οικονομίας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Εύθραυστη ηρεμία στις αγορές μέσα στην «κινεζική θάλασσα»

Η διακοπή των χρηματιστηριακών συναλλαγών στα κινεζικά χρηματιστήρια -για δεύτερη φορά μέσα σε μία μόλις εβδομάδα- και μάλιστα 30 μόλις λεπτά μετά το άνοιγμά τους, καθώς οι τιμές των μετοχών σημείωναν ελεύθερη πτώση πάνω από 7%, δημιούργησαν αλυσιδωτές αντιδράσεις στις αγορές παγκοσμίως και στις δύο όχθες του Ατλαντικού. Και μπορεί ο Dow Jones, ο Nasdaq και το S&P να δείχνουν ότι ελέγχουν τις απώλειες τους, ωστόσο σύμφωνα με πολλούς αναλυτές το «σύνδρομο της Κίνας» καταδεικνύει τον εύθραυστο χαρακτήρα της παγκόσμιας οικονομίας, σε μια περίοδο που εκτός από την έντονη ανησυχία που δημιουργεί η αρνητική προοπτική στις αναδυόμενες αγορές, μια σειρά γεωπολιτικών ζητημάτων με επίκεντρο τη Μέση Ανατολή προκαλούν έντονη ανασφάλεια και αποσταθεροποιούν τις παγκόσμιες ισορροπίες.

Ο «κίτρινος πυρετός» πλήττει τις παγκόσμιες αγορές

Για δεύτερη φορά μέσα σε επτά ημέρες η πτωτική πορεία των χρηματιστηριακών συναλλαγών στα Χρηματιστήρια της Σανγκάη και της Σεντζέν ενεργοποίησαν την αυτόματη διακοπή των συναλλαγών. Τριάντα μόλις λεπτά μετά την έναρξη των συνεδριάσεων οι μετοχές κατρακυλούσαν σε επίπεδα πάνω από 7%.

Ειδικότερα, τα χρηματιστήρια της Σανγκάης και του Σεντζέν σταμάτησαν τη λειτουργία τους μετά την πτώση κατά 7,32% και 8,35% των χρηματιστηριακών δεικτών αντίστοιχα, με τη Ρυθμιστική Αρχή να επιβάλλει περιορισμούς στην πώληση μετοχών.

Ο «κίτρινος πυρετός» εξαπλώθηκε στις αμερικανικές με το άνοιγμά τους με τις απώλειες στον Dow Jones να φτάνουν μέχρι τις 318 μονάδες. Μετά την αρχική αντίδραση, ωστόσο, οι απώλειες περιορίστηκαν στις 200 μονάδες ή -1.19% στον DJ, στο -1.22% για τον S&P και στο -1.5% για τον Nasdaq.

Το βράδυ της Δευτέρας ωστόσο οι απώλειες στα αμερικανικά χρηματιστήρια αυξήθηκαν και πάλι, με τον Dow Jones να βρίσκεται περίπου στο -2%, τον S&P 500 στο -2,20% και τον Nasdaq στο -2,81%.

Περιορισμός στις πιέσεις σημειώνεται στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τις αγορές ωστόσο να παραμένουν σε επικίνδυνα νερά. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί 1.96 % στις 5.954 μονάδες, χαμηλό τριών εβδομάδων. Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε στο 2,29% και ο CAC 40 στο Παρίσι υποχωρεί 1,72%.

Γιατί καταρρέουν τα κινεζικά χρηματιστήρια

Όπως αναφέρει ο Jordan Weissmann από το slate.com, υπάρχουν δύο λόγοι η «ελεύθερη πτώση» το κινεζικού δράκου προκαλεί αναστάτωση στις παγκόσμιες αγορές. Ο πρώτος αφορά την ίδια τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και την ικανότητα της να ελέγξει τις χρηματιστηριακές της αγορές. Ο δεύτερος, που αφορά και τον υπόλοιπο κόσμο, σχετίζεται με το φάντασμα της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Όπως αναφέρει ο Weissmann, το σύστημα του «κόφτη» που διακόπτει τις συναλλαγές αυτομάτως όταν οι τιμές των μετοχών πέσουν κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο, δείχνει μέχρι στιγμής να έχει τα ακριβώς αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Όταν οι μετοχές άρχισαν να πέφτουν αυτήν την εβδομάδα, οι επενδυτές απάντησαν πουλώντας εσπευσμένα τις μετοχές τους, γνωρίζοντας ότι μπορεί να μην έχουν μια τέτοια δυνατότητα αργότερα λόγω του μηχανισμού αυτόματης διακοπής συναλλαγών. Οι επικριτές του συγκεκριμένου μηχανισμού υποστηρίζουν ότι η χρήση του πολλαπλασίασε ενδεχομένως τις απώλειες των κινεζικών χρηματιστηρίων, καθώς οι επενδυτές έβλεπαν τις μετοχές να πέφτουν και φοβήθηκαν ότι αν δεν πουλήσουν θα εγκλωβιστούν.

Έτσι, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πέμπτης, οι συναλλαγές των κινεζικών χρηματιστηρίων διεκόπησαν για 15 λεπτά μετά από μια πτώση 5%. Εν συνεχεία, η πτώση συνεχίστηκε άλλες δύο μονάδες με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να διακοπεί οριστικά.

Οι εποπτικές αρχές της χώρας προχώρησαν το απόγευμα της Πέμπτης στην απόφαση να καταργήσουν τον μηχανισμό αυτόματης διακοπής.

Οι λόγοι της ανησυχίας

Ο δεύτερος -και μάλλον σημαντικότερος λόγος- ανησυχίας αφορά τις όλο και δυσμενέστερες προβλέψεις για την οικονομία της Κίνας στο 2016. Αποτελεί πλέον κοινό τόπο πως η ατμομηχανή της κινεζικής οικονομίας επιβραδύνεται, με το ακριβή εικόνα όμως αυτής της επιβράδυνσης να παραμένει ακόμη σε μεγάλο βαθμό θολή. Σύμφωνα με τον Weissmann, την προηγούμενη εβδομάδα οι αγορές ανησύχησαν έντονα από το στοιχεία που αφορούσαν τον παραγωγικό τομέα της χώρας. Την Πέμπτη ωστόσο τον πανικό προκάλεσε η ισοτιμία του γουαν. Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας επιτάχυνε την υποτίμηση του γιουάν στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 2011, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης των κινεζικών εξαγωγών απέναντι στην μεγαλύτερη του αναμενόμενου πτώση της δραστηριότητας της κινεζικής οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση, η κινήσεις των αγορών αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη ανησυχία για το γεγονός ότι μια επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας θα επηρεάσει έντονα την παγκόσμια οικονομία καθώς η Κίνα αποτελεί βασικό εισαγωγέα μιας σειράς αγαθών από άλλες χώρες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ 29 Νοε 2021 | 14:37

Γιατί η μετάλλαξη Ομικρον ονομάστηκε Ομικρον και όχι Νι ή Ξι;- Ο ρόλος της Κίνας

Γιατί η μετάλλαξη Ομικρον ονομάστηκε Ομικρον, ενώ υπάρχουν άλλα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου που προηγούνται

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΩΝ 28 Νοε 2021 | 10:07

Κίνα: "Κολοσσιαίο" ξέσπασμα της πανδημίας εάν άνοιγε η οικονομία όπως οι ΗΠΑ ή η Γαλλία

Μελέτη υποδεικνύει πως θα προκαλείτο "κολοσσιαίο" ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού εάν η χώρα άνοιγε την οικονομία της όπως οι ΗΠΑ ή η Γαλλία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΕ 22 Νοε 2021 | 10:54

Ανακοίνωση και του κινεζικού ΥΠΕΞ για την τενίστρια - Συνεχίζεται η ανησυχία για την υγεία της

Η Κινέζα τενίστρια Πενγκ Σουάι παρευρέθη πρόσφατα σε δημόσιες δραστηριότητες, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ 21 Νοε 2021 | 21:01

Αίσιο τέλος στο θρίλερ με την Κινέζα τενίστρια - Επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΔΟΕ

Η Κινέζα τενίστρια είχε εξαφανιστεί μετά τις αποκαλύψεις για σεξουαλική κακοποίηση από τον πρώην αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Ζανγκ Γκαολί.

ΣΙΓΗ ΙΧΘΥΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 21 Νοε 2021 | 11:11

Παράταση αγωνίας για την αγνοούμενη κινέζα τενίστρια - Αμφισβητούν τα νέα βίντεο που δημοσιεύτηκαν

Τα ίχνη της Κινέζας τενίστριας είχαν χαθεί από τότε που κατηγόρησε τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για σεξουαλική επίθεση.

ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 20 Νοε 2021 | 09:33

Παγκόσμιος σάλος για την αγνοούμενη Κινέζα τενίστρια - "Είναι σπίτι της, θα εμφανιστεί σύντομα", λέει κυβερνητική εφημερίδα

Η τενίστρια Πενγκ Σουάι θα εμφανιστεί δημοσίως "σύντομα", δήλωσε ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Global Times.

ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΕΚΙΝΟΥ 19 Νοε 2021 | 23:15

#WhereIsPengShuai: Παγκόσμιες αντιδράσεις για την Κινέζα τενίστρια - Αγνοείται μετά την καταγγελία για σεξουαλική επίθεση

Η Πενγκ Σουάι κατήγγειλε τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης για σεξουαλική επίθεση - Έκτοτε αναζητούνται τα ίχνη της - Ανησυχία στον κόσμο του τένις.

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΣΟΥΕΙ ΠΕΝΓΚ ; 19 Νοε 2021 | 13:55

Θρίλερ με Κινέζα τενίστρια: Εξαφανίστηκε όταν κατήγγειλε σεξουαλική κακοποίηση από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης [εικόνες]

Η Κινέζα τενίστρια Σουάι Πενγκ, αγνοείται εδώ και μέρες μετά τις αποκαλύψεις με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , για σεξουαλική κακοποίηση από τον πρώην αντιπρόεδρο του Κομμουνιστικού Καθεστώτος

Ο ΙΟΣ ΠΡΟΗΛΘΕ ΑΠΟ ΖΩΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 19 Νοε 2021 | 11:17

Αμερικανική έρευνα: Πωλήτρια στην αγορά της Ουχάν ο πρώτος άνθρωπος που νόσησε με κορονοϊό

Το πρώτο γνωστό κρούσμα της covid-19 εντοπίστηκε σε μια πωλήτρια που εργαζόταν στην αγορά της Ουχάν στην Κίνα, στις 11 Δεκεμβρίου 2019.

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΠΟΥΤΙΝ - ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΠΙΘΑΝΟΝ ΠΡΙΝ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 18 Νοε 2021 | 19:03

Πούτιν: Η Δύση δεν έλαβε αρκετά σοβαρά τις προειδοποιήσεις μας να μην περάσει τις "κόκκινες γραμμές"

Ομιλία Πούτιν σε αξιωματούχους εξωτερικής πολιτικής στη Μόσχα - Τι είπε για ΕΕ, ΗΠΑ, Κίνα και την κατάσταση σε Ουκρανία, Λευκορωσία και Αρμενία

ΣΤΗ ΓΛΑΣΚΩΒΗ 10 Νοε 2021 | 23:36

Κοινό ανακοινωθέν από Κίνα και ΗΠΑ για την ενίσχυση δράσης για το κλίμα

Στην άκρη οι εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, θα συνεργαστούν και με άλλα μέρη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

ΕΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ 08 Νοε 2021 | 08:05

Γουάνγκ Γιαπίνγκ: Αυτή είναι η πρώτη Κινέζα που περπάτησε στο διάστημα

Πραγματοποιήθηκε ο πρώτος διαστημικός περίπατος από μια Κινέζα αστροναύτισσα, έξω από τον υπό κατασκευή κινεζικό διαστημικό σταθμό.

ΑΠΟ ΤΟ 2025 07 Δεκ 2021 | 18:31

Καλά νέα από το Ecofin: Άνοιξε ο δρόμος για μειωμένο ΦΠΑ σε νησιά και ακίνητα

Η παρέμβαση και στις δύο φάσεις θα αφορά ακίνητα, τον ΦΠΑ στα νησιά, τα φυτοφάρμακα, τα αγροτικά μηχανήματα, το βαμβάκι κ.ά.