Εύθραυστη ηρεμία στις αγορές μέσα στην «κινεζική θάλασσα»

Dow Jones, ο Nasdaq και το S&P περιόρισαν τις απώλειες τους, ωστόσο το «σύνδρομο της Κίνας» καταδεικνύει τον εύθραυστο χαρακτήρα της παγκόσμιας οικονομίας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Εύθραυστη ηρεμία στις αγορές μέσα στην «κινεζική θάλασσα»

Η διακοπή των χρηματιστηριακών συναλλαγών στα κινεζικά χρηματιστήρια -για δεύτερη φορά μέσα σε μία μόλις εβδομάδα- και μάλιστα 30 μόλις λεπτά μετά το άνοιγμά τους, καθώς οι τιμές των μετοχών σημείωναν ελεύθερη πτώση πάνω από 7%, δημιούργησαν αλυσιδωτές αντιδράσεις στις αγορές παγκοσμίως και στις δύο όχθες του Ατλαντικού. Και μπορεί ο Dow Jones, ο Nasdaq και το S&P να δείχνουν ότι ελέγχουν τις απώλειες τους, ωστόσο σύμφωνα με πολλούς αναλυτές το «σύνδρομο της Κίνας» καταδεικνύει τον εύθραυστο χαρακτήρα της παγκόσμιας οικονομίας, σε μια περίοδο που εκτός από την έντονη ανησυχία που δημιουργεί η αρνητική προοπτική στις αναδυόμενες αγορές, μια σειρά γεωπολιτικών ζητημάτων με επίκεντρο τη Μέση Ανατολή προκαλούν έντονη ανασφάλεια και αποσταθεροποιούν τις παγκόσμιες ισορροπίες.

Ο «κίτρινος πυρετός» πλήττει τις παγκόσμιες αγορές

Για δεύτερη φορά μέσα σε επτά ημέρες η πτωτική πορεία των χρηματιστηριακών συναλλαγών στα Χρηματιστήρια της Σανγκάη και της Σεντζέν ενεργοποίησαν την αυτόματη διακοπή των συναλλαγών. Τριάντα μόλις λεπτά μετά την έναρξη των συνεδριάσεων οι μετοχές κατρακυλούσαν σε επίπεδα πάνω από 7%.

Ειδικότερα, τα χρηματιστήρια της Σανγκάης και του Σεντζέν σταμάτησαν τη λειτουργία τους μετά την πτώση κατά 7,32% και 8,35% των χρηματιστηριακών δεικτών αντίστοιχα, με τη Ρυθμιστική Αρχή να επιβάλλει περιορισμούς στην πώληση μετοχών.

Ο «κίτρινος πυρετός» εξαπλώθηκε στις αμερικανικές με το άνοιγμά τους με τις απώλειες στον Dow Jones να φτάνουν μέχρι τις 318 μονάδες. Μετά την αρχική αντίδραση, ωστόσο, οι απώλειες περιορίστηκαν στις 200 μονάδες ή -1.19% στον DJ, στο -1.22% για τον S&P και στο -1.5% για τον Nasdaq.

Το βράδυ της Δευτέρας ωστόσο οι απώλειες στα αμερικανικά χρηματιστήρια αυξήθηκαν και πάλι, με τον Dow Jones να βρίσκεται περίπου στο -2%, τον S&P 500 στο -2,20% και τον Nasdaq στο -2,81%.

Περιορισμός στις πιέσεις σημειώνεται στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τις αγορές ωστόσο να παραμένουν σε επικίνδυνα νερά. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί 1.96 % στις 5.954 μονάδες, χαμηλό τριών εβδομάδων. Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε στο 2,29% και ο CAC 40 στο Παρίσι υποχωρεί 1,72%.

Γιατί καταρρέουν τα κινεζικά χρηματιστήρια

Όπως αναφέρει ο Jordan Weissmann από το slate.com, υπάρχουν δύο λόγοι η «ελεύθερη πτώση» το κινεζικού δράκου προκαλεί αναστάτωση στις παγκόσμιες αγορές. Ο πρώτος αφορά την ίδια τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και την ικανότητα της να ελέγξει τις χρηματιστηριακές της αγορές. Ο δεύτερος, που αφορά και τον υπόλοιπο κόσμο, σχετίζεται με το φάντασμα της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Όπως αναφέρει ο Weissmann, το σύστημα του «κόφτη» που διακόπτει τις συναλλαγές αυτομάτως όταν οι τιμές των μετοχών πέσουν κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο, δείχνει μέχρι στιγμής να έχει τα ακριβώς αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Όταν οι μετοχές άρχισαν να πέφτουν αυτήν την εβδομάδα, οι επενδυτές απάντησαν πουλώντας εσπευσμένα τις μετοχές τους, γνωρίζοντας ότι μπορεί να μην έχουν μια τέτοια δυνατότητα αργότερα λόγω του μηχανισμού αυτόματης διακοπής συναλλαγών. Οι επικριτές του συγκεκριμένου μηχανισμού υποστηρίζουν ότι η χρήση του πολλαπλασίασε ενδεχομένως τις απώλειες των κινεζικών χρηματιστηρίων, καθώς οι επενδυτές έβλεπαν τις μετοχές να πέφτουν και φοβήθηκαν ότι αν δεν πουλήσουν θα εγκλωβιστούν.

Έτσι, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πέμπτης, οι συναλλαγές των κινεζικών χρηματιστηρίων διεκόπησαν για 15 λεπτά μετά από μια πτώση 5%. Εν συνεχεία, η πτώση συνεχίστηκε άλλες δύο μονάδες με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να διακοπεί οριστικά.

Οι εποπτικές αρχές της χώρας προχώρησαν το απόγευμα της Πέμπτης στην απόφαση να καταργήσουν τον μηχανισμό αυτόματης διακοπής.

Οι λόγοι της ανησυχίας

Ο δεύτερος -και μάλλον σημαντικότερος λόγος- ανησυχίας αφορά τις όλο και δυσμενέστερες προβλέψεις για την οικονομία της Κίνας στο 2016. Αποτελεί πλέον κοινό τόπο πως η ατμομηχανή της κινεζικής οικονομίας επιβραδύνεται, με το ακριβή εικόνα όμως αυτής της επιβράδυνσης να παραμένει ακόμη σε μεγάλο βαθμό θολή. Σύμφωνα με τον Weissmann, την προηγούμενη εβδομάδα οι αγορές ανησύχησαν έντονα από το στοιχεία που αφορούσαν τον παραγωγικό τομέα της χώρας. Την Πέμπτη ωστόσο τον πανικό προκάλεσε η ισοτιμία του γουαν. Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας επιτάχυνε την υποτίμηση του γιουάν στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 2011, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης των κινεζικών εξαγωγών απέναντι στην μεγαλύτερη του αναμενόμενου πτώση της δραστηριότητας της κινεζικής οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση, η κινήσεις των αγορών αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη ανησυχία για το γεγονός ότι μια επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας θα επηρεάσει έντονα την παγκόσμια οικονομία καθώς η Κίνα αποτελεί βασικό εισαγωγέα μιας σειράς αγαθών από άλλες χώρες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΣΕ ΙΑΠΩΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΜΠΟΤΖΗ 23 Νοε 2020 | 11:26

Κορονοϊός: Ανακαλύφθηκαν συγγενικοί με τον Covid19 ιοί, σε "κατεψυγμένες" νυχτερίδες σε εργαστήρια

Συγγενικοί με τον κορονοϊό ιοί ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά σε εργαστήρια εκτός Κίνας.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 20 Νοε 2020 | 08:56

Πρόταση σοκ από Βατόπουλο: Πρέπει να πάρουμε άμεσα μέτρα τύπου Γιουχάν - Να μην επιτρέπεται η έξοδος από το σπίτι

Πολιτική τύπου Γιουχάν από "αύριο", προτείνει ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος για να μπει φρένο στην πανδημία του κορονοϊού.

«ΕΠΑΝΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ» 16 Νοε 2020 | 20:37

Βγαίνει μπροστά ο Μακρόν για μία ισχυρή Ευρώπη: Είναι ανάγκη να αυτονομηθούμε όπως το κάνουν ΗΠΑ και Κίνα

"Έχουμε ανάγκη να συνεχίσουμε την οικοδόμηση της αυτονομίας μας για εμάς τους ίδιους", δηλώνει ο Εμανουέλ Μακρόν.

ΜΕ 290 ΕΚΛΕΚΤΟΡΕΣ Ο ΜΠΑΙΝΤΕΝ 13 Νοε 2020 | 11:47

Νέα ήττα Τραμπ: Η Κίνα συγχαίρει τον Μπάιντεν

"Σεβόμαστε την επιλογή του αμερικανικού λαού" δήλωσε ο εκπρόσωπος διπλωματίας της Κίνας, συγχαίροντας τον Τζο Μπάιντεν.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ 13 Νοε 2020 | 08:50

Κορονοϊός και στην... κατάψυξη: Εντοπίστηκε σε συσκευασία μοσχαρίσιου κρέατος από τη Βραζιλία

Οι αρχές της κινεζικής πόλης Ουχάν ανακοίνωσαν σήμερα ότι εντόπισαν κορονοϊό στη συσκευασία μοσχαρίσιου κρέατος που είχε εισαχθεί από τη Βραζιλία.

ΠΑΝΙΚΟΣ 11 Νοε 2020 | 12:58

Κίνα: Φρενίτιδα με πωλήσεις πάνω από 56 εκ. ευρώ για την "Ημέρα των Εργένηδων" - Η κινέζικη Black Friday

Κυριολεκτικά ξεχύθηκαν πάνω σε εκατομμύρια προϊόντα σε έκπτωση αφού δε μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΡΩΠΗ 08 Νοε 2020 | 15:16

Τι περιμένει ο πλανήτης από την εκλογή Μπάιντεν - Οι προθέσεις και οι σημαντικότερες προκλήσεις του

Η εκλογή Μπάιντεν και τι περιμένει η Δύση και η Κίνα. Οι προθέσεις του για την εξωτερική πολιτική.

ΟΙ ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΙ ΗΤΑΝ ΑΜΕΤΟΧΟΙ 02 Νοε 2020 | 12:47

Κίνα: Σοκ με τον άνδρα που χτυπάει μέχρι θανάτου τη σύζυγό του στην άκρη του δρόμου [βίντεο]

Οργή σε όλο τον κόσμο για τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου της γυναίκας στην Κίνα, μια χώρα με 50.000 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 Νοε 2020 | 12:38

Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την καταβολή της νέας εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ

Η οικονομική ενίσχυση θα δοθεί σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ 27 Νοε 2020 | 12:27

Ηλεκτρικό λεωφορείο στην Αθήνα: Δοκιμαστικό δρομολόγιο Παγκράτι - Κυψέλη για 2 μήνες - Δωρεάν για όλους [εικόνες]

Δοκιμαστική κυκλοφορία ηλεκτρικού λεωφορείου στη γραμμή 2 Παγκράτι - Κυψέλη στην Αθήνα. Επίσκεψη Καραμανλή στο ΡΟΥΦ.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 27 Νοε 2020 | 12:02

Προχωρά η επένδυση στο Ελληνικό: Κλείδωσε η συνεργασία Lamda - ΤΕΜΕΣ για 2 ξενοδοχεία αξίας 300 εκατ. ευρώ

Η συμφωνία LAMDA - ΤΕΜΕΣ προβλέπει την ανάπτυξη ενός μοναδικής αρχιτεκτονικής ξενοδοχείου πέντε αστέρων εντός του χώρου της Μαρίνας του Αγίου Κοσμά και ενός δεύτερου κατά μήκος του παραλιακού μετώπου.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ 27 Νοε 2020 | 11:56

Τηλεργασία: Παράταση έως το τέλος του χρόνου και σε ποσοστό 50% - Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ

Παρατείνεται έως τις 31/12 η τηλεργασία. Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ για το ωράριο και τις παραβάσεις.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ 27 Νοε 2020 | 10:58

ΟΑΕΔ: Μέχρι τη Δευτέρα η υποβολή αιτήσεων για το ειδικό εποχικό βοήθημα

Δικαιούχοι είναι επίσης και οι συνταξιούχοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης, μέχρι και τις 10/9/2020.