Evergrande: Είναι η νέα Lehman Brothers της παγκόσμιας οικονομίας; Φοβίζει το χρέος 302 δισ. δολαρίων του κινεζικού κολοσσού

Πώς η Evergrande, από τον μεγαλύτερο όμιλο ακινήτων, μετετράπη πλέον στην πιο υπερχρεωμένη εταιρεία ακινήτων στην Κίνα

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η κατακόρυφη αύξηση του αστικού πληθυσμού της Κίνας τις τελευταίες δεκαετίες ήταν ένας σημαντικός παράγοντας που συνετέλεσε στη ραγδαία οικονομική και βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας.

Μια τέτοια μεγάλη αστικοποίηση δεν μπορούσε παρά να προκαλέσει και μεγάλη ζήτηση για κατοικίες στα αστικά κέντρα. Η ζήτηση αυτή ενισχύθηκε και από την επιθυμία αρκετών κατοίκων των πόλεων να αναζητήσουν καλύτερη κατοικία.

Η αγορά ακινήτου σε περιοχές όπου υπήρχε μεγάλη ζήτηση θεωρήθηκε ιδιαίτερα κερδοφόρα επένδυση, κάτι που έδωσε πρόσφορο έδαφος σε εταιρείες ακινήτων να εξελιχθούν σε παγκόσμιους οικονομικούς κολοσσούς.

Μια από αυτές τις εταιρείες είναι και η Evergrande, η οποία από τον μεγαλύτερο όμιλο ακινήτων, μετετράπη πλέον στην πιο υπερχρεωμένη εταιρεία ακινήτων στην Κίνα. Μάλιστα, η διαφαινόμενη κατάρρευσή της εκτιμάται ότι μπορεί να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία σε τέτοιο βαθμό που θα θύμιζε την ανυπολόγιστη ζημιά που επέφερε η πτώχευση της Lehman Brothers, το 2008, όταν προκάλεσε την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Evergrande: Πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει - Μονόδρομος η αναδιάρθρωση

Evergrande: Είναι η νέα Lehman Brothers της παγκόσμιας οικονομίας; Φοβίζει το χρέος 302 δισ. δολαρίων του κινεζικού κολοσσού

Ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος Hui Ka Yan πιθανότατα έχει ξεκινήσει ήδη την αναδιάρθρωση του υπέρογκου χρέους της Evergrande, το συνολικό ύψος του οποίου ανέρχεται στα 302 δισ. δολάρια, καθώς ο κινεζικός κολοσσός των ακινήτων έχει σημειώσει μηδαμινή πρόοδο στην προσπάθειά του να αποφύγει την εντεινόμενη κρίση χρέους που οδήγησε σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά του γραφεία.

Διαβάστε Επίσης

Άλλωστε, όπως αναφέρει η εισηγμένη στην αγορά του Χονγκ Κονγκ Evergrande σε γνωστοποίηση που απέστειλε στο χρηματιστήριο την Τρίτη, έχει ήδη προσλάβει δύο συμβούλους -και συγκεκριμένα τις εταιρείες Houlihan Lokey και Admiralty Harbour Capital- προκειμένου να αξιολογήσουν της κεφαλαιακή δομή και να εκτιμήσουν τη συνολική ρευστότητα της εταιρείας.

Η Zhou Chuanyi, αναλύτρια πιστώσεων της Lucror Analytics με έδρα τη Σιγκαπούρη, επισημαίνει ότι αυτού του είδους οι ενέργειες συνήθως προαναγγέλλουν αναδιάρθρωση χρέους. Οι επενδυτές, από τη μεριά τους, επί του παρόντος, παρακολουθούν στενά τις πληρωμές τόκων και αναζητούν ενδείξεις για το εάν η διαδικασία πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα. "Μια αναδιάρθρωση είναι πολύ πιθανή", εκτιμά η Zhou.

Τα δολαριακά ομόλογα της Evegrande έχουν ήδη αποτιμηθεί με βάση τον κίνδυνο αναδιάρθρωσης. Οι ομολογίες της εταιρείας με επιτόκιο 8,25% και λήξη τον Μάρτιο του 2022 υποχώρησαν κατά 5,7 σεντς ανά δολάριο στα 26,8 σεντς στην αγορά του Χονγκ Κονγκ, το μεσημέρι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Εν τω μεταξύ, η μετοχή της εταιρείας έχει χάσει σχεδόν το 83% της αξίας της κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους.

Η παραδοχή της εταιρείας

Evergrande

Η εταιρεία από τη Σεντζέν, η οποία στο παρελθόν βασίστηκε στη φθηνή χρηματοδότηση και τροφοδότησε με δανεισμό την επέκτασή της σε τομείς όπως το ποδόσφαιρο, τα ηλεκτρικά οχήματα και το φυσικό νερό, πλέον φαίνεται να ξεμένει από επιλογές που θα μπορούσαν να την απαλλάξουν από τους πιστωτές της. Το τοπικό οικονομικό περιοδικό Caixin ανέφερε ότι δεκάδες επενδυτές και εργαζόμενοι της Evergrande που είχαν αγοράσει τα προϊόντα διαχείρισης πλούτου της εταιρείας συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της στη Σεντζέν προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της.

Η Evergrande δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα να σχολιάσει την κατάσταση. Ωστόσο, στην γνωστοποίηση που κατέθεσε στο χρηματιστήριο η εταιρεία προειδοποιεί τους επενδυτές της ότι οι ταμειακές ροές της βρίσκονται υπό "τρομερή" πίεση. Προσθέτει, δε, ότι οι συμβάσεις πωλήσεις ακινήτων της εταιρείας θα σημειώσουν "σημαντική πτώση" τον Σεπτέμβριο, καθώς αρνητικά δημοσιεύματα του Τύπου έχουν πλήξει την εμπιστοσύνη των αγοραστών ακινήτων.

Επιπλέον, σημειώνει ότι οι υπόλοιπες προσπάθειές της για άντληση κεφαλαίων -και συγκεκριμένα η πώληση συμμετοχών στις εισηγμένες εταιρείες της ηλεκτρικών οχημάτων και παροχής υπηρεσιών ακίνητης περιουσίας- δεν απέφεραν τα "αναμενόμενα αποτελέσματα".

"Λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες, τις προκλήσεις και την αβεβαιότητα όσον αφορά τη ρευστότητα, όπως προαναφέρθηκε, δεν διασφαλίζεται ότι ο όμιλος θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις του που προκύπτουν από τις σχετικές χρηματοδοτικές και άλλες συμβάσεις", προσθέτει η Evergrande στην γνωστοποίησή της στο χρηματιστήριο.

Ο "σκόπελος" του Μαρτίου

Evergrande

Η αναλύτρια πιστώσεων της Lucror Analytics, Zhou Chuanyi, επισημαίνει ότι σημείο καμπής για το μέλλον της εταιρείας θα αποτελέσει ο Μάρτιος του επόμενου έτους, όταν αναμένεται να λήξουν οι διεθνείς ομολογίες της εταιρείας, ύψους 3,5 δισ. δολαρίων. Κι αυτό γιατί έχοντας πλέον λίγα μέσα στη διάθεσή της για να ενισχύσει τη ρευστότητά της, η εταιρεία είναι πιθανό να κηρύξει αθέτηση πληρωμών, και στη συνέχεια να εισέλθει σε μια παρατεταμένη διαδικασία αναδιάρθρωσης χρέους, εξηγεί η Zhou.

Διαβάστε Επίσης

Ο Warut Promboon, διαχειριστής εταίρος της εταιρείας πιστωτικών ερευνών Bondcritic με έδρα το Χονγκ Κονγκ, πιστεύει επίσης ότι είναι πιθανό η εταιρεία να εισέλθει σε διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους της υπό την εποπτεία της τοπικής κυβέρνησης. "Η κυβέρνηση θα παρέμβει δεδομένου ότι η Evergrande είναι πολύ μεγάλη και ο αντίκτυπος μιας άτακτης εκκαθάρισης θα είναι τεράστιος", εξηγεί ο Promboon, ο οποίος αναφέρει ως παράδειγμα τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του άλλοτε κραταιού αεροπορικού κολοσσού της Κίνας, HNA Goup. "Ακριβώς όπως η HNA, η νέα Evergrande θα είναι πιο λιτή και θα διατηρήσει μόνο τα βασικά περιουσιακά της στοιχεία", σημειώνει.

Ο ρόλος των ομολογιούχων

Το κρίσιμο ερώτημα, ωστόσο, είναι πόσο χρόνο είναι διατεθειμένοι να περιμένουν οι ομολογιούχοι της εταιρείας την ανάκαμψή της. Προκειμένου να συμμορφωθεί με τον κυβερνητικό στόχο διασφάλισης της χρηματοοικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας, η Evergrande ενδεχομένως να επιλέξει να πληρώσει πρώτα τους εργαζόμενους και τους προμηθευτές της, λέει η Zhou.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι οι εμπορικές και λοιπές απαιτήσεις της, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγματικών που επιτρέπουν στην επιχείρηση να πληρώνει σε βάθος χρόνου τους προμηθευτές της για αγαθά και υπηρεσίες που έχει ήδη λάβει, αυξήθηκαν κατά 13,5% πέρυσι, φτάνοντας στο ποσό των 829,2 δισ. γουάν. Αρκετές εταιρείες έχουν απειλήσει ή έχουν ήδη ξεκινήσει νομικές ενέργειες σε βάρος της Evergrande για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές των δολαριακών ομολόγων της Evergrande ενδεχομένως να πάρουν πίσω μόλις το 25% των χρημάτων τους, όπως ανέφερε σε έκθεσή της, τον Αύγουστο, η αναλύτρια πιστώσεων της Nomura στο Χονγκ Κονγκ, Iris Chen. Όπως αναφέρει, τα χρήματα θα προέλθουν κυρίως από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων των εισηγμένων θυγατρικών της, όπως η μονάδα ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η οποία όμως θα μπορούσε να υποστεί discount έως και 60% στην τρέχουσα αξία της "ελλείψει πραγματικής επιχειρηματικής κερδοφορίας και προοπτικών ανάπτυξης".

Διαβάστε Επίσης

"Η ανάκτηση (σ.σ. κεφαλαίων) πιθανότατα μπορεί να βελτιωθεί εάν η Evergrande καταφέρει να διασφαλίσει καλύτερες των αναμενόμενων πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων", σημειώνει η Chen, ωστόσο προσθέτει: "Παρ’ όλα αυτά, τυχόν πρόωρες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων μπορεί να αποδειχθούν αρνητικές για την ανάκαμψη της αξίας των ομολόγων σε δολάρια ΗΠΑ, καθώς άλλοι πιστωτές μπορεί να προηγηθούν των κατόχων ομολόγων".

Με πληροφορίες από το capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠΟΧΩΡΟΥΣΕ ΚΑΤΑ 15% 20 Σεπ 2021 | 07:52

Κίνα: Κατακρημνίζεται η μετοχή της Evergrande εξαιτίας του κινδύνου χρεοκοπίας της

Η Evergrande έχει μπει σε φάση διαχείρισης κρίσης. Η μετοχή της Evergrande κατακρημνίζεται εξαιτίας του κινδύνου χρεοκοπίας της.

ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΤΟ REUTERS 17 Σεπ 2021 | 15:44

Σάλος με την επικεφαλής του ΔΝΤ: Η Γκεοργκίεβα "κατηγορείται" ότι πίεζε υπέρ της Κίνας όταν ήταν στην Παγκόσμια Τράπεζα

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, φέρεται να άσκησε πίεση υπέρ της Κίνας ενώ ήταν στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 16 Σεπ 2021 | 14:06

Ανάλυση: Τι σημαίνει η συμμαχία ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας απέναντι στην Κίνα

Το ζήτημα των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας είναι ακόμη πιο σημαντικό

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ 16 Σεπ 2021 | 07:41

AUKUS: Τριπλή συμμαχία από ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Αυστραλία απέναντι στην Κίνα - Οι αντιδράσεις από Πεκίνο και Παρίσι

Νέα στρατηγική συμμαχία ΗΠΑ-Αυστραλίας και Ηνωμένου Βασιλείου με παράδοση πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Αυστραλία μπροστά στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ 14 Σεπ 2021 | 22:31

ΗΠΑ: Στρατηγός ανησυχούσε για τη διανοητική κατάσταση του Τραμπ και... απέτρεψε πόλεμο με την Κίνα

Ο στρατηγός Μαρκ Μίλι τηλεφώνησε κρυφά στον Κινέζο ομόλογό του για να τον διαβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ δεν επρόκειτο να επιτεθούν στην Κίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ 28 Σεπ 2021 | 09:28

Χατζηδάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως κατήγορος για τη ΔΕΗ ενώ είναι κατηγορούμενος

"Αφού κατέστρεψαν τη ΔΕΗ, τώρα με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου βλέπουν τάχα ξεπούλημα", αναφέρει για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κωστής Χατζηδάκης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 28 Σεπ 2021 | 09:21

Ποιοι θα δουν την Πέμπτη μεγαλύτερο επίδομα τέκνων και στέγασης - Αυξήσεις ακόμη και κατά 672 ευρώ

Αποκαλυπτήρια την Πέμπτη για το διευρυμένο λόγω πανδημίας επίδομα τέκνων και επίδομα στέγασης.

ΑΛΜΑΤΩΔΗΣ ΑΥΞΗΣΗ 28 Σεπ 2021 | 07:46

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι η τιμή του Μπρεντ

Η τιμή του Brent αυξήθηκε κατά 0,9% στις ασιατικές αγορές φθάνοντας τα 80,24 δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018.

ΧΩΡΟΣ ΥΨΗΛΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΕΣΗΣ 27 Σεπ 2021 | 16:51

Η AEGEAN συνεχίζει να επενδύει στη Θεσσαλονίκη: Νέο Business Lounge στο "Μακεδονία" [Εικόνες]

Η AEGEAN συνεχίζει να επενδύει στη Θεσσαλονίκη και αναβαθμίζει την ταξιδιωτική εμπειρία με το νέο Business Lounge στο αεροδρόμιο "Μακεδονία"

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ 27 Σεπ 2021 | 16:43

Σταϊκούρας: Θα σταθούμε δίπλα στην κοινωνία - Παροδικό φαινόμενο οι αυξήσεις τιμών

"Έχουμε ένα πρόβλημα και δεν το κρύβουμε κάτω από το χαλί", είπε για τις ανατιμήσεις ο Χρ. Σταϊκούρας

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 27 Σεπ 2021 | 13:00

Γεωργιάδης για ΔΕΗ: Η κυβέρνηση της ΝΔ με πολύ συντονισμένες ενέργειες πέτυχε ένα μικρό θαύμα

"Αυτά τα φαινόμενα τα ζουν όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη καθόσον έχουμε μεγάλες διεθνείς αυξήσεις", είπε για τις ανατιμήσεις ο κ. Γεωργιάδης.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΤΑΣ 27 Σεπ 2021 | 12:50

CEO TALKS - Αντώνης Τσιμπούκης (Cisco): Ευκαιρία για τις επιχειρήσεις και την κοινωνία ο ψηφιακός μετασχηματισμός

"Σήμερα βιώνουμε έναν ευρύτερο μετασχηματισμό που ξεκινάει από την ίδια την κοινωνία και καταλήγει στον ψηφιακό μετασχηματισμό", τονίζει ο Αντώνης Τσιμπούκης της Cisco.