Εως 40% το χάσμα στις συντάξεις ανδρών και γυναικών

Το 2014 το συνταξιοδοτικό χάσμα διαμορφώθηκε στο 26,6%

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Εως 40% το χάσμα στις συντάξεις ανδρών και γυναικών

Αγεφύρωτο φαίνεται να είναι το χάσμα στις συντάξεις μεταξύ των ανδρών και των γυναικών στην Ε.Ε., καθώς οι γυναίκες από 65 έως 74 ετών λαμβάνουν σύνταξη χαμηλότερη κατά τουλάχιστον 40% σε σχέση με τους άνδρες. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία του τμήματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το συνταξιοδοτικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων είναι διπλάσιο από το μισθολογικό χάσμα, το οποίο υπολογίζεται το 2014 στο 16,1%.

Ωστόσο, όπως γράφει η Καθημερινή, η «ψαλίδα» των συνταξιοδοτικών αποδοχών μεταξύ των ανδρών και των γυναικών στις χώρες της Ε.Ε. παρουσιάζει τεράστιες αποκλίσεις, με αποτέλεσμα σε χώρες όπως η Εσθονία το χάσμα να διαμορφώνεται στο 3,7%, ενώ σε χώρες όπως η Κύπρος, η Γερμανία και το Λουξεμβούργο το χάσμα να ξεπερνάει το 40%. Επίσης, η οικονομική κρίση και οι περικοπές δαπανών έχουν επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις γυναίκες, οι οποίες στηρίζονται περισσότερο στις δημόσιες κοινωνικές παροχές και στην πιθανότητα εύρεσης εργασίας σε δημόσιες υπηρεσίες. Αφορμή να επανέλθει στο επίκεντρο των συζητήσεων το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων αποτέλεσε η έγκριση τον Ιούνιο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σειράς μέτρων αντιμετώπισης των διακρίσεων μεταξύ των δύο φύλων.

Εως 40% το χάσμα στις συντάξεις ανδρών και γυναικών

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 2014 το συνταξιοδοτικό χάσμα διαμορφώθηκε στο 26,6%, ενώ ήδη από το 2008, διάστημα κατά το οποίο η χώρα είχε εισέλθει σε καθεστώς παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, το χάσμα συρρικνώθηκε κατά 12,4%. Η διευθύντρια του τμήματος για την αγορά εργασίας στο Ινστιτούτο Κοινωνικών ερευνών της Ιταλίας IRS (Instituto per la Ricerca Sociale) Μανουέλα Σάμεκ Λοντοβίτσι εκτιμά ότι η μείωση του χάσματος στην Ελλάδα οφείλεται κυρίως στην επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών που έχουν υποστεί οι άνδρες κατά τη διάρκεια της ύφεσης. Η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας έχει αυξηθεί, αντισταθμίζοντας τη μείωση που καταγράφεται τόσο στο ποσοστό απασχόλησης των ανδρών στην αγορά εργασίας όσο και στο εισόδημά τους.

Σύμφωνα με την κ. Σάμεκ, οι συνεχείς περικοπές σε συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.200 ευρώ και οι οποίες επηρεάζουν κυρίως τους άνδρες δικαιολογούν, εν μέρει, τη μείωση του συνταξιοδοτικού χάσματος στην Ελλάδα. Εντούτοις, εκτιμά ότι «δεν είναι σίγουρο εάν αυτή πτωτική τάση θα συνεχισθεί ακόμη και μετά την έξοδο της χώρας από την ύφεση». Οι μεγάλες αποκλίσεις στις συντάξεις μεταξύ των δύο φύλων καταδεικνύουν ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Η κ. Μαρία Νόιχελ, ευρωβουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (S&D), επισημαίνει ότι «το συνταξιοδοτικό χάσμα είναι αποτέλεσμα διαχρονικών ανισοτήτων στην αγορά εργασίας, ενώ αποτελεί συνέπεια της ανισότητας μεταξύ των δύο φύλων».

Η Γερμανία έχει έρθει αντιμέτωπη με αυτό το φαινόμενο, καταγράφοντας ένα από τα υψηλότερα συνταξιοδοτικά χάσματα στην Ε.Ε. Σύμφωνα με την κ. Νόιχελ, «στη Γερμανία, η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, κυρίως των γυναικών που έχουν ένα παιδί, τις τελευταίες δεκαετίες, ήταν σχετικά χαμηλή.

Εξαιτίας της έλλειψης παροχών για τα παιδιά, οι γυναίκες είτε δεν δούλευαν, είτε διέκοπταν για μεγάλο χρονικό διάστημα την εργασίας τους, είτε εργάζονταν υπό το καθεστώς ημιαπασχόλησης». Κατά μέσον όρο, το 31,9% των γυναικών από 25 έως 74 ετών στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. εργάζονται υπό το καθεστώς ημιαπασχόλησης, ενώ το 2015 μία στις τέσσερις γυναίκες εξαναγκάζονταν σε μερικής απασχόλησης εργασίας. Ωστόσο η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στο συνταξιοδοτικό σύστημα έχει επιδεινώσει τις συνθήκες εργασίας των γυναικών που θα συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΝΕΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 12 Ιαν 2022 | 07:42

Τι αλλάζει για τις νέες συντάξεις χηρείας - Τι ισχύει για διπλοσυνταξιούχους

Οι νέες ρυθμίσεις αφορούν σε όσους θα συνταξιοδοτηθούν με σύνταξη χηρείας μετά την 1η Ιανουαρίου 2022.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 09 Ιαν 2022 | 11:23

Τσακλόγλου για συντάξεις: Μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2022 να ξεπεράσουμε τις 30.000 τον μήνα

"Πέρυσι ο ΕΦΚΑ έκανε ρεκόρ απονομής συντάξεων, δηλαδή οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις για πρώτη σύνταξη έφτασαν τις 225.000."

ΑΠΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ 08 Ιαν 2022 | 08:49

Σύνταξη σε δύο μήνες: Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για το πώς λειτουργεί η διαδικασία - Επτά ερωτοαπαντήσεις

Ο πιστοποιημένος επαγγελματίας έχει τη δυνατότητα να διεκπεραιώσει μια συνταξιοδοτική υπόθεση σε μόλις δύο μήνες.

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΥΠΟ ΑΠΕΙΛΗ; 07 Ιαν 2022 | 15:10

Μετάλλαξη Όμικρον: Τσουνάμι ή κυματάκι; - Φόβοι για την παγκόσμια οικονομία

Ποιοι είναι οι πλέον ευάλωτοι τομείς της παγκόσμιας οικονομίας και πόσο θα επηρεαστούν από την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον.

ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ 06 Ιαν 2022 | 14:51

Τσακλόγλου: Κανένας συνταξιούχος χηρείας ή αναπηρίας δεν θα δει μείωση στη σύνταξή του

Ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου διευκρίνισε ότι οι περικοπές αφορούν όσους βγουν στη σύνταξη από το 22 και μετά. Δεν έχει αναδρομική ισχύ

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ 06 Ιαν 2022 | 10:43

Χάος στο Καζακστάν με δεκάδες νεκρούς: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις - Καταφθάνουν ρωσικά στρατεύματα [Βίντεο]

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται το Καζακστάν με την απαγόρευση συγκεντρώσεων να έχει τεθεί σε ισχύ σε όλη τη χώρα.

ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ ΕΦΚΑ 24 Δεκ 2021 | 12:08

Θεσσαλονίκη: Απολογούνται στον ανακριτή τα μέλη του κυκλώματος που έβγαζε πλαστές συντάξεις αναπηρίας

Ενώπιον της Ειδικής Ανακρίτριας Θεσσαλονίκης απολογούνται από το πρωί οι επτά συλληφθέντες οι οποίοι κατηγορούνται για πλαστές συντάξεις αναπηρίας.

7 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 21 Δεκ 2021 | 20:47

Κύκλωμα "φούσκωνε" τα ποσοστά αναπηρίας: Τα "ζυγούρια", το "λάδι" και το "αρνί"

Οι κωδικές ονομασίες με τις οποίες συνεννοούνταν τα μέλη του κυκλώματος με τα παραποιημένα ποσοστά αναπηρίας - "Μπλεγμένοι" 29 γιατροί.

ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ 20 Δεκ 2021 | 07:25

ΟΑΕΔ, e-ΕΦΚΑ: Ο "χάρτης" των πληρωμών από σήμερα έως τις 24 Δεκεμβρίου

Συνολικά θα καταβληθούν περί τα 2,1 δισ. ευρώ σε σχεδόν 4 εκατομμύρια δικαιούχους.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 18 Ιαν 2022 | 11:51

Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης: Τι θα κερδίσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι - Αναλυτικά παραδείγματα

Στον μισθό του Ιανουαρίου του 2022 θα φανεί για πρώτη φορά το όφελος των δημοσίων υπαλλήλων από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 18 Ιαν 2022 | 11:43

ΟΑΕΔ: Προγράμματα για 86.000 θέσεις εργασίας - Ποιους αφορούν - Οι μισθοί

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του ΟΑΕΔ για τη δημιουργία 86.000 θέσεων εργασίας μέσα στο 2022.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ 18 Ιαν 2022 | 10:08

Στο "κόκκινο" οι λογαριασμοί ρεύματος: Επιμένουν οι υψηλές τιμές της ενέργειας

Οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα σε Ελλάδα και Ευρώπη, επηρεάζοντας αρνητικά τις οικονομίες, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 18 Ιαν 2022 | 07:23

Ερχονται τα ηλεκτρονικά "κουπόνια" έκπτωσης φόρου για πληρωμές με κάρτα: Πώς θα τα μαζεύουμε - Ποια επαγγέλματα θα αφορά

Έρχεται, το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα, η υπουργική απόφαση με όλες τις λεπτομέρειες για τα κίνητρα πληρωμών με πιστωτική κάρτα.