
Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγεται για την ελληνική γεωργία μέσα από τη χρήση της τεχνολογίας. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ξεκίνησε την εκπαίδευση των παραγωγών κριθαριού στη χρήση της "Έξυπνης Σποράς" – μιας ψηφιακής πλατφόρμας που ανέπτυξε σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η οποία φέρνει την τεχνητή νοημοσύνη στα χωράφια, με πρώτη στάση τη Θεσσαλία.
Από τη θεωρία στο χωράφι
Η "Έξυπνη Σπορά" δεν μένει σε υποσχέσεις και διαγράμματα. Είναι ήδη στα χέρια των παραγωγών, με πρώτους εκείνους της Λάρισας. Μέσα από πρακτικές εκπαιδεύσεις, οι παραγωγοί μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα και να αξιοποιούν τα δεδομένα του χωραφιού τους με τρόπο που μέχρι πρόσφατα έμοιαζε μακρινός.
Η τεχνητή νοημοσύνη συναντά την καλλιέργεια
Δορυφορικά δεδομένα, αισθητήρες εδάφους, drones και έξυπνοι αλγόριθμοι συνεργάζονται για να βοηθήσουν τον παραγωγό στο χωράφι.
Η πλατφόρμα προβλέπει τις αποδόσεις του κάθε αγροτεμαχίου, υπολογίζει το αποτύπωμα άνθρακα και δίνει προτάσεις για πιο βιώσιμες πρακτικές. Ο παραγωγός βλέπει απλά και καθαρά πού μπορεί να βελτιώσει την παραγωγή του και πώς να μειώσει το κόστος του – χωρίς να χρειάζεται να είναι ειδικός στην τεχνολογία.
Όπως εξηγεί ο Β. Κωτούλας, Προϊστάμενος του προγράμματος συμβολαιακής γεωργίας κριθαριού βυνοποίησης της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας:
"Η "Έξυπνη Σπορά" στοχεύει ταυτόχρονα στην αποδοτικότητα και τη βιωσιμότητα. Γιατί περιβάλλον χωρίς οικονομία – ή οικονομία χωρίς περιβάλλον – δεν γίνεται να υπάρξει".

Πιο παραγωγικά, πιο βιώσιμα, πιο ανθρώπινα
Η πλατφόρμα έρχεται να ενισχύσει ένα πρόγραμμα με βάθος: 15 χρόνια συνεργασίας με πάνω από 2.000 παραγωγούς, 19 νομοί και 35.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης. Το 98% του παραγόμενου κριθαριού είναι ήδη πιστοποιημένο ως προϊόν βιώσιμης γεωργίας.
Παράλληλα, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, συνεχίζονται οι πειραματικές δοκιμές νέων ποικιλιών κριθαριού που αντέχουν περισσότερο στις ακραίες συνθήκες της κλιματικής αλλαγής. Και τώρα, τα αποτελέσματα αυτών των δοκιμών ενσωματώνονται στην "Έξυπνη Σπορά".

Η επόμενη μέρα της ελληνικής γεωργίας
Η φάση της εκπαίδευσης είναι μόνο η αρχή. Στόχος είναι όλοι οι παραγωγοί του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας να αξιοποιούν την πλατφόρμα, και στη συνέχεια, το σύστημα να επεκταθεί– δημιουργώντας ένα νέο μοντέλο γεωργίας, που στηρίζεται στη γνώση και τον σεβασμό προς τη γη.
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία δείχνει πως η καινοτομία δεν είναι πολυτέλεια. Είναι το πιο ισχυρό εργαλείο στα χέρια του παραγωγού, για να παραμείνει η ελληνική γεωργία παραγωγική, ανθεκτική και βιώσιμη – όχι μόνο σήμερα, αλλά και αύριο.
Δείτε το βίντεο:
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr