Φάκελος ΔΕΗ: Οι 2 εκθέσεις, οι προειδοποιήσεις και τα καμπανάκια

Ο κώδωνας του κινδύνου για το μέλλον του πυλώνα της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας είχε χτυπήσει πολλάκις στο παρελθόν

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Φάκελος ΔΕΗ: Οι 2 εκθέσεις, οι προειδοποιήσεις και τα καμπανάκια

Ο κώδωνας του κινδύνου για το μέλλον του πυλώνα της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας είχε χτυπήσει πολλάκις στο παρελθόν. Σήμερα, το μέλλον της ΔΕΗ θεωρείται αβέβαιο, η βιωσιμότητά της αμφισβητείται και πολλοί υποστηρίζουν ότι η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.

Η έκθεση ΜcKinsey

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον κίνδυνο βιωσιμότητας είχε προειδοποιήσει η ΜcKinsey τον Φεβρουάριο του 2018 όταν είχε διαπιστώσει ότι το καθαρό χρέος της Επιχείρησης την περίοδο εκείνη ήταν 8-9 φορές μεγαλύτερο από τα λειτουργικά της κέρδη.

Όπως είχε αποκαλύψει τότε η εφημερίδα «Καθημερινή» σε σχετικό της ρεπορτάζ, η ΜcKinsey υποστήριζε ότι για να γίνει βιώσιμη η Επιχείρηση, θα έπρεπε η σχέση αυτή να περιοριστεί στο 3, ενώ είχε παραδώσει σχετικό business plan στη διοίκηση της ΔΕΗ και στα υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας. Επιπλέον είχε προτείνει δράσεις για τη βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας κατά 90 με 100 εκατ. ετησίως την πενταετία 2018-2022.

Ωστόσο οι συστάσεις της αγνοήθηκαν με αποτέλεσμα η βιωσιμότητα της εταιρείας να έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση, αφού η λειτουργική κερδοφορία έχει συρρικνωθεί κατά 45% σε σύγκριση με το 2017, καθιστώντας δυσχερέστερη την αναλογία της με το καθαρό χρέος της Επιχείρησης που μειώθηκε το 2018 κατά 212,4 εκατ. ευρώ. Επίσης οι κρίσιμες παραδοχές που έλαβε υπόψη της η ΜcΚinsey, όπως για παράδειγμα η τιμή των CO2, έχουν διαφοροποιηθεί ριζικά.

Ο ερχομός της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άλλαξε τον σχεδιασμό καθώς εγκαταλείφθηκε το «σχέδιο Μικρή ΔΕΗ», ενώ η νέα κυβέρνηση εισηγήθηκε στους θεσμούς την πώληση λιγνιτικών μονάδων, αλλά και τη διάθεση μέσω δημοπρασιών σε τρίτους λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος σε χαμηλές τιμές.

Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της εταιρίας, η ΔΕΗ έχει επιβαρυνθεί με 1 δισ. ευρώ ενώ ορατό είναι το ενδεχόμενο να καταλήξει άγονος και ο δεύτερος διαγωνισμός για την πώληση των μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» στη συνοδευτική έκθεση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2018 σημειώνεται χαρακτηριστικά πως «δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαβεβαίωση ότι δεν θα υποχρεωθεί η μητρική εταιρεία να προχωρήσει σε περαιτέρω αποεπενδύσεις λιγνιτικής (ή άλλης) ισχύος παραγωγής στο μέλλον, προκειμένου να συμμορφωθεί με την υποχρέωσή της να μειώσει το μερίδιο αγοράς της στις αγορές παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας».

Η έκθεση Ernst & Young

Στην τελευταία της έκθεση, η Ernst & Young, που είναι ο ορκωτός ελεγκτής της επιχείρησης, υπογραμμίζει το τεράστιο πρόβλημα λειτουργίας στη ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα η ΔΕΗ ανακοίνωσε ζημιές ύψους 542 εκατ. ευρώ που φτάνουν τα 903,8 εκατ. ευρώ με τις υπό πώληση λιγνιτικές μονάδες. Το καθαρό χρέος της ΔΕΗ είναι 3,7 δισ. ευρώ -μειωμένο κατά 212,4 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017- και ο κύκλος εργασιών μειώθηκε το 2018 στα 4,7 δισ. ευρώ από 4,9 δισ. ευρώ το 2017. Επίσης, το 2018 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών της είναι στα 2,4 δισ. ευρώ από 2,5 δισ. το 2017.

Η «Ernst & Young» αναφέρει στην έκθεσή της ότι «με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης, οι ανωτέρω συνθήκες, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια των επόμενων δώδεκα μηνών μεμονωμένα αλλά και στο σύνολό τους μαζί με άλλα θέματα, υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας, η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρείας και του ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους».

Από την πλευρά της η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρει πως «τα αποτελέσματα για το 2018, καταγράφουν μια αρνητική συγκυρία, την οποία οι γνωστοί κινδυνολόγοι της αντιπολίτευσης επιχειρούν να αξιοποιήσουν, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην Επιχείρηση». Όπως τονίζει «για όλα τα επόμενα χρόνια που θα είναι στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΕΗ θα παραμείνει βασικός πυλώνας της αγοράς Ενέργειας της χώρας».

Ρευστότητα για 12 μήνες λέει η S&P

Από τη μεριά του ο οίκος S&P εκτιμά πάντως ότι οι πιστωτικές γραμμές της ΔΕΗ μπορούν να στηρίξουν τις ανάγκες ρευστότητάς της για τους επόμενους 12 μήνες.

Ο οίκος επισημαίνει πως έχει ήδη λάβει υπόψη τους κινδύνους που σχετίζονται με την μακροχρόνια βιωσιμότητα της ΔΕΗ λόγω των συνεχιζόμενων δύσκολων συνθηκών της αγοράς και την υψηλά μοχλευμένη κεφαλαιακή δομή όπως και το σχετικά βραχυπρόθεσμο χρέος. Επιπλέον ο S&P αναφέρει πως αναμένει η ΔΕΗ να λάβει υποστήριξη από την ελληνική κυβέρνηση σε περίπτωση περαιτέρω οικονομικής πίεσης.

Φωτογραφία: INTIMENEWS

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ 03 Δεκ 2020 | 17:28

"Παγώνουν" οι δόσεις δανείων μέχρι και το τέλος Μαρτίου - Ποιους αφορά

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών γνωστοποιεί την απόφαση των Ελληνικών Τραπεζών για "πάγωμα" των δόσεων δανείων - Ποιους αφορά

ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 03 Δεκ 2020 | 17:23

"Πράσινο τέλος" στην τιμή του πετρελαίου κίνησης - Αυξήσεις κατά 3-4 λεπτά

Το "πράσινο τέλος" δεν αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης - Έσοδα 108,4 εκατ. ευρώ τον χρόνο προσδοκά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

ΥΨΟΥΣ 276 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ 03 Δεκ 2020 | 16:57

Επιστρεπτέα προκαταβολή 4: Εντός της ημέρας η πίστωση σε πάνω από 99.000 δικαιούχους

Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων που έχουν λάβει τη χρηματοδότηση της επιστρεπτέας προκαταβολής ανέρχεται σε 418.847.

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΑΛΜΠΕΡΤ ΜΠΟΥΡΛΑ 03 Δεκ 2020 | 15:06
ΩΣ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΑΕΠ 03 Δεκ 2020 | 13:08

ΟΟΣΑ: Τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας μειώθηκαν στο 38,7% το 2019

Μειώθηκαν ελαφρά όμως τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας για το 2019.

ΝΕΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ 03 Δεκ 2020 | 13:02

ΟΑΕΔ: Αποκλειστικά μέσω διαδικτυου η δήλωση παρουσίας των επιδοτούμενων ανέργων

Ο ΟΑΕΔ προσφέρει νέα ηλεκτρονική υπηρεσία μέσω της οποίας θα γίνεται η υποχρεωτική δήλωση παρουσίας των επιδοτούμενων ανέργων.

ΦΙΛΟΔΟΞΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ 03 Δεκ 2020 | 12:38

Ξεκίνησε η διαδικασία αδειοδότησης του υδατοδρόμιου Ιεράπετρας Κρήτης

Επεσαν οι υπογραφές για την αδειοδότηση του υδατοδρομίου Ιεράπετρας στην Κρήτη.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 03 Δεκ 2020 | 11:46

Γεωργιάδης: Με 2.000 κρούσματα την ημέρα δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε πρώτα το άνοιγμα της αγοράς

"Με 2000 κρούσματα κορονοϊού και 611 διασωληνωμένους το πρώτο μέλημα μας δεν μπορεί να είναι το άνοιγμα της οικονομίας", ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΜΕ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 03 Δεκ 2020 | 11:32

Χατζιδάκης: Τέλος στη φάμπρικα με βίλες από... ιδιωτικά εκκλησάκια εκτός σχεδίου

Ιδιώτες, έβγαζαν οικοδομικές άδειες ναϋδρίων σε εκτάσεις - στις οποίες απαγορεύεται οποιαδήποτε άλλη μορφή δόμησης, λέει ο κ. Χατζηδάκης

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΦΕΤΟΣ 03 Δεκ 2020 | 08:29

Δώρο Χριστουγέννων: Σε ποιους μειώνεται κατά 9% λόγω αναστολών και σε ποιους αυξάνεται κατά 12% [παραδείγματα]

Σε μια περίοδο που όλα είναι πρωτόγνωρα, δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό με το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ CEO ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 02 Δεκ 2020 | 22:36

Άλμπερτ Μπουρλά: Μεγάλη επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη - Σχέδιο για 1.200 θέσεις εργασίας

Ο Άλμπερτ Μπουρλά αποκάλυψε πως 15-20% των αιτήσεων που δέχθηκε η Pfizer για τις θέσεις εργασίας προέρχεται από Έλληνες που είχαν φύγει στο εξωτερικό.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ 02 Δεκ 2020 | 21:12

ΔΕΗ: Επενδύσεις 3,4 δισεκ. ευρώ ως το 2023 προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο

Επενδύσεις 3,4 δισ. ευρώ ως το 2023 σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίκτυα και τηλεπικοινωνίες περιλαμβάνει το επιχειρησιακό σχέδιο

ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 02 Δεκ 2020 | 18:52

Ανοίγουν τα εποχικά καταστήματα ενόψει Χριστουγέννων - Τι αλλάζει για τα σούπερ μάρκετ

Το άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης