Φάκελος ΕΦΚΑ: Η «Βαβέλ» των εγκυκλίων & η λυπητερή ξανά στους εργαζόμενους

Από δουλειά που δεν αφήνει κέρδος, η ζημιά είναι σίγουρη, λέει το ρητό και στην περίπτωση του ΕΦΚΑ επιβεβαιώνεται πλήρως.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Φάκελος ΕΦΚΑ: Η «Βαβέλ» των εγκυκλίων & η λυπητερή ξανά στους εργαζόμενους

Από δουλειά που δεν αφήνει κέρδος, η ζημιά είναι σίγουρη, λέει το ρητό και στην περίπτωση του ΕΦΚΑ επιβεβαιώνεται πλήρως. Η κυβέρνηση αγνόησε τις προειδοποιήσεις της αγοράς για τα προβλήματα που θα προκαλέσει ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών και τώρα καλείται να διαχειριστεί το αδιέξοδο. Ακόμη και χθες–το ημερολόγιο έγραφε 8 Μαρτίου- ο ΕΦΚΑ συνέχιζε να εκδίδει διευκρινιστικές εγκυκλίους μέσω των οποίων υποσχόταν ότι θα ακολουθήσουν και άλλες εγκύκλιοι.

Το ενδεχόμενο νομοθετικών αλλαγών παραμένει ανοικτό παρά τις «διαψεύσεις» από το υπουργείο Εργασίας, τα έσοδα από τον ΟΑΕΕ έχουν «γκρεμιστεί» τον Φεβρουάριο και ακόμη δεν έχουν αποτυπωθεί στη στατιστική –και κατά κύριο σε αυτή των φορολογικών εσόδων- οι συνέπειες από το… πολικό ψύχος που επικρατεί στην αγορά: δελτία παροχής υπηρεσιών δεν εκδίδονται καθώς τα λογιστήρια σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Αυτό όμως σημαίνει ότι δεν καταβάλλονται αμοιβές, δεν πληρώνεται ΦΠΑ ούτε γίνεται η προβλεπόμενη παρακράτηση φόρου (20% επί της αξίας της αμοιβής).

Τα έσοδα του πρώην ΟΑΕΕ κατά τον μήνα Φεβρουάριο, υποχώρησαν κατά 45% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2015. Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν συγκεντρωθεί περίπου 66 εκατ. ευρώ έναντι 120,5 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2015. Προς το παρόν, η κατάσταση σώζεται από τη θετική επίδοση του Ιανουαρίου μήνα κατά τον οποίο τα έσοδα αυξήθηκαν από τα 165 στα 215 εκατ. ευρώ. Η αύξηση, αυτή βέβαια, προέρχεται από την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών που υπολογίστηκαν με βάση το προηγούμενο καθεστώς.

Ο Φεβρουάριος είναι ο πρώτος μήνας κατά τον οποίο έχει ενεργοποιηθεί η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα. Βεβαίως, για τη μειωμένη είσπραξη υπάρχει το… ελαφρυντικό της παράτασης η οποία εκπνέει την επόμενη εβδομάδα όπως επίσης και το γεγονός ότι μέχρι και χθες δεν είχαν ανέβει περίπου 150.000 ειδοποιητήρια (σ.σ ακόμη και σήμερα δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες δεν γνωρίζουν πόσα πρέπει να πληρώσουν). Παρά όμως αυτά τα ελαφρυντικά, η αισιοδοξία για βελτίωση της εικόνας στα έσοδα δεν υπάρχει. Και αυτό γιατί:

1. Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώσουν τις εισφορές του Ιανουαρίου μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου και 13 ημέρες αργότερα να καταβάλλουν και τις εισφορές του Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος Μαρτίου.

2. Με την υποβολή των δηλώσεων του 2017 θα αποτυπωθούν τα εισοδήματα του 2016 και θα γίνει νέος υπολογισμός των εισφορών βάσει των περυσινών εισοδημάτων. Αυτά, αναμένεται να είναι αισθητά λιγότερα σε σχέση με το 2015 και θα παρασύρουν και τις εισπράξεις των ασφαλιστικών εισφορών.

3. Ένας λόγος για τον οποίο οι ασφαλισμένοι θα είχαν λόγο να πληρώσουν τις εισφορές τους, είναι ότι θα μπορούσαν να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτό το κίνητρο για όσους έχουν συσσωρεύσει χρέη δεν υπάρχει καθώς το «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός, δεν έγινε ποτέ.

Στα λογιστήρια, επικρατεί αυτή τη στιγμή το απόλυτο αλαλούμ. Δεκάδες ερωτήματα που ανακύπτουν στην πράξη δεν απαντιούνται με αποτέλεσμα να αναβάλλονται πληρωμές μέχρι νεωτέρας.

Μόλις χθες ο ΕΦΚΑ εξέδωσε εγκύκλιο για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ μέσω της οποίας υποσχέθηκε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες οδηγίες.

Κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού, έχει προβλεφθεί ότι το 2017 θα φέρει αύξηση των εισφορών από το νέο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Η πρόβλεψη θα πέσει έξω. Και το ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό, θα είναι ένα ερώτημα που θα βρούμε μπροστά μας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΑΠΟ ΤΕΩΣ ΦΟΡΕΙΣ 22 Ιουλ 2020 | 09:56

e-ΕΦΚΑ: Ξεκινούν σήμερα οι πρώτες πληρωμές συντάξεων - Ολες οι ημερομηνίες

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης σήμερα θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη μισθωτών.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΦΚΑ 17 Ιουλ 2020 | 17:22

Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις του Αυγούστου: Αναλυτικά οι ημερομηνίες

Οι ημερομηνίες για κύριες και επικουρικές συντάξεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 17 Ιουλ 2020 | 17:18

ΕΦΚΑ: Ηλεκτρονικά οι πληρωμές για τα έξοδα κηδείας - 100.000 λιγότερες συναλλαγές ετησίως

Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία του e-EΦΚΑ με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 15 Ιουλ 2020 | 20:39

Εγκύκλιος: Τι ισχύει για την άδεια φροντίδας παιδιού των γονέων που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας

Τι προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ 10 Ιουλ 2020 | 14:52

Πώς θα γίνεται η εξυπηρέτηση των πολιτών από τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ - Διαβάστε αναλυτικά

Διευκρινίσεις για την εξυπηρέτηση των πολιτών παρέχει ο Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 06 Αυγ 2020 | 19:52

Προειδοποίηση Χαρδαλιά για Θεσσαλονίκη και beach bar: Αν χρειαστεί...

Τι τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς για τα beach bar σε παρέμβασή του για τη Θεσσαλονίκη

Η ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΗ ΓΙΑ 2Ο ΚΥΜΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 06 Αυγ 2020 | 13:55

Γεωργιάδης: Τα μέτρα Πισαρίδη μου αρέσουν - Έχουμε ευκαιρία να φτιάξουμε ανοιχτή οικονομία

"Ο κ. Πισσαρίδης είναι ένας κορυφαίος άνθρωπος. Τα μέτρα μου αρέσουν, τα θεωρώ στη σωστή κατεύθυνση", τόνισε ο υπουργός μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

05 Αυγ 2020 | 21:38

Αυξήθηκαν τον Ιούνιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου

Σύμφωνα με αυτά τον Ιούνιο οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων σημείωσαν αύξηση στα 576 εκατ. ευρώ, έναντι του ποσού των 498 εκατ. ευρώ που ήταν τον Μάιο.

ΥΠΕΡΚΑΛΥΨΕ 2,22 ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΔΗΜΟΠΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΠΟΣΟ 05 Αυγ 2020 | 16:13

Έντοκα γραμμάτια: Με αρνητικά επιτόκια δανείσθηκε το Δημόσιο

Το ύψος των προσφορών στη σημερινή δημοπρασία υπερκάλυψε 2,22 φορές το δημοπρατούμενο ποσό και ανήλθε στα 1,390 δισ. ευρώ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ EVOUCHER 05 Αυγ 2020 | 15:38

Τουρισμός Για Ολους: Από πότε μπορείτε να κάνετε check in για τις διακοπές σας

Προϋπόθεση για το πρόγραμμα "Τουρισμός για όλους" αποτελεί η διαμονή διάρκειας 4 διανυκτερεύσεων.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 05 Αυγ 2020 | 11:25

Θεοδωρικάκος: Δεν θα δοθεί παράταση για τα αδήλωτα τετραγωνικά. Η προθεσμία λήγει στις 31 Αυγούστου

Ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε όλους τους πολίτες να ολοκληρώσουν τη διαδικασία για τα αδήλωτα τετραγωνικά.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗ 05 Αυγ 2020 | 11:19

Τα τέσσερα μέτρα του 2021 που θα φέρουν αυξήσεις καθαρών μισθών

Τέσσερις προτάσεις που μπορούν να επιφέρουν σημαντική αύξηση των καθαρών αποδοχών, ειδικά για τους έχοντες μεσαίους και υψηλούς μισθούς.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ 05 Αυγ 2020 | 08:27

"Καλπάζουν" οι αιτήσεις δανειοληπτών στο πρόγραμμα Γέφυρα: 8.000 με το άνοιγμα της πλατφόρμας

Μέχρι χθες το βράδυ, δεύτερη ημέρα από το άνοιγμα της πλατφόρμας, 7.931 δανειολήπτες είχαν υποβάλει οριστικές αιτήσεις για το πρόγραμμα Γέφυρα.