Φακέλωμα όσων «εξάγουν» μετρητά σε... βαλίτσα

Υποχρεωτική δήλωση εισαγωγής ή εξαγωγής μετρητών σε όλες τις «πύλες» της χώρας – Νέο έντυπο για την καταγραφή μεταφοράς μετρητών άνω των 10.000 ευρώ

fakelwma-oswn-eksagoun-metrita-se-balitsa
|
SHARE THIS
0
SHARES

Όποιος προτίθεται να βγει από την Ελλάδα με προορισμό χώρα εκτός Ε.Ε., είναι υποχρεωμένος να δηλώνει πόσα χρήματα έχει μαζί του, εφόσον το ποσό υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ. Κι αν τα χρήματα δεν του ανήκουν οφείλει να δηλώσει για ποιανού λογαριασμό ενεργεί.

Με απόφαση που υπέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα ο γενικός γραμματέας φορολογικών εσόδων Χάρης Θεοχάρης, ορίζεται ότι οι ταξιδιώτες από και προς την Ελλάδα με …γεμάτες τσέπες θα πρέπει να συμπληρώνουν το νέο έντυπο που θα υπάρχει σε όλες τις «πύλες» της χώρας και το οποίο θα διατίθεται σε εννέα διαφορετικές γλώσσες.

Το έντυπο θα συμπληρώνεται από όσους ταξιδεύουν σε χώρα εκτός Ε.Ε. και σε όσους θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα με μετρητά άνω των 10.000 ευρώ

Το έντυπο, θα συμπληρώνεται κι από όσους θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα με μετρητά στις τσέπες ή στις βαλίτσες πάνω από το όριο των 10.000 ευρώ.

Αν θες να τα σώσεις, να τα δηλώσεις

Όλες οι δηλώσεις θα αρχειοθετούνται από τις τελωνειακές αρχές προκειμένου να καταγράφεται η διακίνηση μετρητών από και προς την Ελλάδα ενώ, όπως αναφέρεται στην απόφαση, η μη δήλωση, ενέχει τον κίνδυνο ακόμη και της δέσμευσης των χρημάτων.

Τι αλλάζει σε σχέση με τα όσα ήξεραν μέχρι σήμερα οι ταξιδιώτες; Το έντυπο. Πρόκειται για κοινή φόρμα που θα συμπληρώνεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Η διαφοροποίηση σε σχέση με το προηγούμενο που είχε κυκλοφορήσει από το 2008, είναι:

  • Αναφέρεται πλέον ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του ταξιδιώτη με τα λεφτά αλλά και του τρίτου προσώπου (εταιρείας ή φυσικού προσώπου) σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δηλώσει ότι ενεργεί για λογαριασμό τρίτου. Και μόνο με τον ΑΦΜ, ανοίγει ο δρόμος για διενέργεια διασταυρώσεων προκειμένου να ελεγχθεί η προέλευση των χρημάτων. Στο προηγούμενο έντυπο, το «φακέλωμα» γινόταν με βάση τον αριθμό διαβατηρίου κάτι που καθιστούσε πολύ δύσκολη την όποια διασταύρωση
  •   Η δυνατότητα του εντύπου να υποστεί άμεσα μηχανογραφική επεξεργασία.

Ειδικότερα, η απόφαση που υπέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα ο γενικός γραμματέας εσόδων Χάρης Θεοχάρης προβλέπει:

«Τα φυσικά πρόσωπα που εισέρχονται ή εξέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και φέρουν μαζί τους ή στις χειραποσκευές τους ή στις αποσκευές τους ή στα μεταφορικά τους μέσα, ρευστά διαθέσιμα από 10.000 ευρώ και άνω υποχρεούνται να υποβάλλουν γραπτή δήλωση. Ως έντυπο δήλωσης, χρησιμοποιείται το κοινό έντυπο δήλωσης όπως κάθε φορά καθορίζεται από τις ρυθμίσεις της ΕΕ και περιλαμβάνει τα στοιχεία του υποβάλλοντος την δήλωση (ονοματεπώνυμο, υπηκοότητα, ημερομηνία και τόπο γεννήσεως, ταχυδρομική διεύθυνση, στοιχεία διαβατηρίου / ταυτότητας και τον μοναδικό προσωπικό αριθμό αναγνώρισης) τα στοιχεία του κυρίου των ρευστών διαθεσίμων, αν είναι άλλος από τον δηλούντα, τον αποδέκτη αυτών, αν είναι άλλος από τον δηλούντα, το ποσό και το είδος των ρευστών διαθεσίμων, την προέλευση και τη σκοπούμενη χρήση τους, τη διαδρομή και το μεταφορικό μέσο».

Το «φακέλωμα» στο τελωνείο

Οι δηλώσεις θα «φακελώνονται» από το τελωνείο. Όπως προβλέπεται και στη σχετική απόφαση, «θα καταχωρείται ο ειδικός αριθμός καταχώρησης της δήλωσης (αύξων αριθμός), τα στοιχεία του κομιστή των ρευστών διαθεσίμων, τα στοιχεία του αποδέκτη, το ποσό των ρευστών διαθεσίμων, το δρομολόγιο και οι τυχόν παρατηρήσεις της υπηρεσίας»

Οι αρχές έχουν πλέον τη δυνατότητα να δεσμεύσουν τα χρήματα όπως αναφέρεται και στη σχετική απόφαση: «Όταν από την έρευνα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης  προκύψει νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η υπόθεση παραπέμπεται από αυτή στην αρμόδια εισαγγελική αρχή και πραγματοποιείται παρακατάθεση των δεσμευθέντων ρευστών διαθεσίμων στο ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από την αρμόδια τελωνειακή αρχή. 


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook