FAZ για Ελλάδα: Τα φαινόμενα απατούν, γενναιόδωροι οι πιστωτές

Η FAZ εκφράζει επιφυλάξεις για τη μεταρρυθμιστική πορεία της Ελλάδας, αλλά και για τις προτάσεις περί πανευρωπαϊκής εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
FAZ για Ελλάδα: Τα φαινόμενα απατούν, γενναιόδωροι οι πιστωτές

Στις οικονομικές σελίδες της η γερμανική εφημερίδα FAZ υποστηρίζει ότι «αν και η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει πλήρως τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις, οι δανειστές έδωσαν την Παρασκευή πράσινο φως για την εκταμίευση οικονομικής βοήθειας ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ. Προηγουμένως στην Αθήνα, η Βουλή είχε αποφασίσει την τελευταία στιγμή παρεκκλίσεις από τους συμβιβασμούς με τους πιστωτές».

Επικαλούμενη στοιχεία ελληνικών ΜΜΕ, η Frankfurter Allgemeine τονίζει ότι 350.000 στεγαστικά δάνεια δεν εξυπηρετούνται αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση αρχικά ήθελε να προστατέψει το 90% των δανειοληπτών, οι «θεσμοί» από την πλευρά τους συμφώνησαν σε μία συμβιβαστική λύση με την οποία εξαιρείται από πλειστηριασμούς το φτωχότερο 25%, αλλά την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση νομοθέτησε μία πιο «γενναιόδωρη» ρύθμιση καθιερώνοντας διαφορετικά εισοδηματικά κριτήρια και αποζημίωση συνολικού ύψους 100 εκ. ευρώ για τις τράπεζες.

Σύμφωνα με την FAZ, «εμπειρογνώμονες στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι με αυτήν την εξέλιξη η Ελλάδα αντιμετωπίζει πιο γενναιόδωρα από άλλες ʻχώρες της κρίσηςʼ εκείνους που δεν πληρώνουν ή δεν είναι σε θέση να πληρώσουν. Από την άλλη πλευρά βέβαια, η αποπληρωμή στεγαστικών δανείων αποτελούσε πάντα πρόβλημα και στις υπόλοιπες χώρες. Στην Κύπρο ουσιαστικά δεν υπάρχουν ακόμη πλειστηριασμοί, αν και, στα πλαίσια του προγράμματος βοήθειας, οι δανειστές είχαν επιβάλει σχετική ρύθμιση, η οποία θα περιλαμβάνει και τους ιδιοκτήτες ακινήτων από το 2016. Στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία οι πιστωτές δεν είχαν επιβάλει παρόμοιες ρυθμίσεις, παρʼ όλες τις καθυστερήσεις στην πληρωμή των δόσεων. Από την άλλη πλευρά στην Ιταλία, τράπεζες και ενώσεις καταναλωτών προχώρησαν σε εθελοντικές συμφωνίες που προβλέπουν στάση και χρονική επιμήκυνση πληρωμών».

«Εξίσωση με πολλούς αγνώστους ο προϋπολογισμός»

Σε συμπληρωματικό σχόλιό της για την κατάσταση στην Αθήνα η FAZ υποστηρίζει ότι «τα φαινόμενα απατούν. Μπορεί να επικρατεί ηρεμία για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και να μην ακούγονται καθημερινά σενάρια για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη ή πιθανή χρεοκοπία, αλλά η Ελλάδα παραμένει σε κρίση». Το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2016 χαρακτηρίζεται «εξίσωση με πολλούς αγνώστους», ενώ γίνεται λόγος για καθυστερήσεις στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς και στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Κατά την FAZ «οι ευρωπαίοι εταίροι και πιστωτές είναι γενναιόδωροι με τον Τσίπρα και δεν θέλουν αντιπαραθέσεις για τις επί μέρους λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων, αλλά η Ελλάδα δεν πρόκειται να εξέλθει από την κρίση με δισταγμούς και ενδοιασμούς».

Αναφορές στην Ελλάδα και σε μία ακόμη οικονομική ανάλυση της FAZ με τίτλο «Γερμανοί καταθέτες υπέγγυοι για ελληνικές τράπεζες». Το άρθρο αναφέρεται στα σχέδια της Κομισιόν για μία πανευρωπαϊκή εγγύηση τραπεζικών καταθέσεων, την οποία απορρίπτει η Γερμανία.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «την Τρίτη ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ θα παρουσιάσει την πρότασή του για την ψήφιση σχετικού κανονισμού, ο οποίος θα θεσπίζει ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων. Όπως έχει διαρρεύσει από κύκλους προσκείμενους στον πρόεδρο της Κομισιόν, τελικός στόχος είναι ένας κοινός ευρωπαϊκός ʻκουμπαράςʼ για τη διασφάλιση των καταθέσεων. Τράπεζες και ταμιευτήρια στη Γερμανία απορρίπτουν την πρόταση αυτή και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τους υποστηρίζει». Στη συνέχεια ο γερμανός αναλυτής επισημαίνει ότι «με μία κοινή εγγύηση θα είχαμε κοινοτικοποίηση των ρίσκων όλων των τραπεζών. Σε τελική ανάλυση αυτό θα σήμαινε ότι οι γερμανοί καταθέτες θα ήταν υπέγγυοι για τις ελληνικές τράπεζες. Έτσι θα εξασθενούσε η εμπιστοσύνη προς τα γερμανικά τραπεζικά ιδρύματα».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ 04 Οκτ 2021 | 10:23

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού - Τι περιλαμβάνει

Ανάπτυξη 6,1 % για φέτος θα προβλέπει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ 04 Οκτ 2021 | 07:29

Συνεδριάζει το υπουργικό: Προσχέδιο προϋπολογισμού με φόντο την ενεργειακή κρίση & τα μέτρα κατά της ακρίβειας

Στις 11 το πρωί συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο. Αναμένεται παρέμβαση του πρωθυπουργού για την πορεία της οικονομίας και τις αυξήσεις στην ενέργεια.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ 03 Οκτ 2021 | 14:27

Προσχέδιο προϋπολογισμού: Κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή - Αναλυτικά όλα τα μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ

Κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού, χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερες εκπλήξεις στο σκέλος των παροχών και των φορολογικών ελαφρύνσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 01 Οκτ 2021 | 18:28

Προσχέδιο προϋπολογισμού: Ανάπτυξη 6,1% το 2021 και 4,5% για το 2022

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού ανεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης στο 6,1% για το 2021 - Αύξηση του ΑΕΠ 4,5% το 2022, σύμφωνα με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 17 Οκτ 2021 | 10:00

ΙΕΛΚΑ: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τις αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Πως η πίεση των ανατιμήσεων στις τιμές προϊόντων επηρεάζει τη συμπεριφορά των καταναλωτών - Χρήσιμες συμβουλές του ΙΕΛΚΑ

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ 17 Οκτ 2021 | 08:42

Κύμα αυξήσεων στην ενέργεια: Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης - Φοροελαφρύνσεις και κοινωνικό μέρισμα

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας - Σε δύο κατευθύνσεις προσανατολίζονται οι νέες παρεμβάσεις

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 15 Οκτ 2021 | 16:15

Επίδομα θέρμανσης: Πότε καταβάλλεται - Οι δικαιούχοι και τα εισοδηματικά κριτήρια

Σε δύο δόσεις η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης - Έως 10 Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων.

15 Οκτ 2021 | 15:39

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αγοράσεις το δικό σου σπίτι

Είναι ωραίο να μπαίνεις στο δικό σου σπίτι!

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Οκτ 2021 | 12:40

Οι αλλαγές σε υπαίθριο εμπόριο, λαϊκές αγορές, κινητές καντίνες - Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπ. Ανάπτυξης υπό τον τίτλο "Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου.

ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ 15 Οκτ 2021 | 12:35

ΔΕΗ: Προειδοποιητική 24ωρη απεργία των εργαζομένων την προσεχή Τρίτη

Προειδοποιητική 24ωρη απεργία πραγματοποιούν την προσεχή Τρίτη (19 Οκτωβρίου ) οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ. Αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας

ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 15 Οκτ 2021 | 11:43

Ξεκινά σήμερα η διάθεση των νέων iPhone 13 Pro, iPhone 13 και του Apple Watch Series 7

Τα νέα iPhone 13 Pro Max και iPhone 13 Pro φέρνουν τη μεγαλύτερη αναβάθμιση σε σύστημα καμερών.

ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΤΟ 50% 15 Οκτ 2021 | 10:34

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πόσο πωλείται από σήμερα - Το επίδομα θέρμανσης σε 500 περιοχές - Αναλυτικός πίνακας

Ιδού πόσο πωλείται από σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης – Τα "δάνεια θέρμανσης" και οι εκπτώσεις – Δείτε πόσο επίδομα θα πάρετε σε 500 περιοχές της χώρας

15 Οκτ 2021 | 10:08

Πότε βλέπει η Κομισιόν το τέλος της ενεργειακής κρίσης

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η οποία επικαλείται προσδοκίες της αγοράς, οι τρέχουσες τιμές στα ενεργειακά προϊόντα θα είναι κατά πάσα πιθανότητα προσωρινές.