FAZ: Τα κόκκινα δάνεια προκαλούν μεγάλη ανησυχία στον Ντράγκι

Η FAZ γράφει ότι ιδίως στην Ιταλία, αλλά επίσης και στις Πορτογαλία και Ελλάδα, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν μεγάλα βάρη λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
FAZ: Τα κόκκινα δάνεια προκαλούν μεγάλη ανησυχία στον Ντράγκι

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Τα κόκκινα δάνεια ανησυχούν τον Ντράγκι» τονίζει ότι «ο πρόεδρος της ΕΚΤ προτρέπει τις τράπεζες να προχωρήσουν σε ταχύτερη μείωσή τους».

Όπως τονίζει η γερμανική εφημερίδα στο συνέδριο που διοργάνωσε στη Φραγκφούρτη η ΕΚΤ για την τραπεζική εποπτεία, ζήτησε να επιδιωχθεί με αποφασιστικότερο τρόπο η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Σ’ αυτή τη φάση είναι το σημαντικότερο θέμα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα δεν έχει λυθεί, παρά το γεγονός ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στους ισολογισμούς των 120 τραπεζών που εποπτεύονται από την ΕΚΤ έχουν μειωθεί από τις αρχές του 2015 και μετά από το 7,5% στο 5,5%. Όπως επίσης είπε, πολλές τράπεζες δεν θα μπορούσαν να αντέξουν υψηλές απώλειες, επειδή τα κόκκινα δάνεια είναι υψηλά σε σχέση με το κεφάλαιό τους.

Η FAZ γράφει ότι ιδίως στην Ιταλία, αλλά επίσης και στις Πορτογαλία και Ελλάδα, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν μεγάλα βάρη λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι ιταλικές τράπεζες έχουν αξιώσεις από δάνεια ύψους άνω των 250 δισ. ευρώ. Συνολικά, αυτές υπερβαίνουν στον ευρωχώρο το ένα τρισ. ευρώ, εξ αυτών αντιστοιχούν περίπου 800 δισ. ευρώ στις μεγάλες τράπεζες υπό την εποπτεία της ΕΚΤ.

Σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας που ακολούθησε την ομιλία Ντράγκι, η Ελιζα Φερέιρα, αναπληρωτής διοικητής της πορτογαλικής Κεντρικής Τράπεζας, προειδοποίησε για τους κινδύνους από ενδεχόμενη υπερβολική πίεση των εποπτικών αρχών κατά την προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων. Οι αντιστάσεις είναι και στην Ιταλία πολύ μεγάλες. Στην αξίωση του Ντράγκι για μεγαλύτερη επιτάχυνση, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν Pier, απάντησε χθες λέγοντας ότι οι επιδιώξεις αυτές ξεπερνούν τα όρια της εποπτείας. Τόσο ο Παντοάν όσο και η Φερέιρα ζητούν για την επίλυση του προβλήματος περισσότερο χρόνο.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός περιβάλλοντος, εντός του οποίου οι τράπεζες θα μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους. Όμως η πώλησή τους κοστίζει στις τράπεζες πολλά χρήματα. Η μεγάλη ιταλική τράπεζα Uni­credit πούλησε τον Ιούλιο μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε ονομαστική αξία ύψους 18 δισ. ευρώ, αφού αυτά είχαν διαγραφεί σε λογιστική αξία ύψους 13% και το κεφάλαιο της τράπεζας είχε ταυτόχρονα αυξηθεί κατά 13 δισ. ευρώ.

Για τον Ντράγκι οι επιβαρύνσεις στους ισολογισμούς των τραπεζών αποτελούν εμπόδιο για την ανάπτυξη, καθώς οι τράπεζες μπορούν να δίνουν λιγότερα δάνεια. Γι’ αυτό και οι εποπτικές αρχές της ΕΚΤ εξέδωσαν πρόσφατα νέες οδηγίες για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Σύμφωνα μ’ αυτές, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα λάβουν προθεσμία επτά ετών για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων τους μέσω ρυθμίσεων και εκποιήσεων. Οι νέες οδηγίες προκάλεσαν στην Ιταλία κριτική έναντι της Γερμανίας. Η ανησυχία αφορά ιδίως τα παλαιότερα δάνεια, για τα οποία η ΕΚΤ σχεδιάζει τη λήψη περαιτέρω μέτρων.

Η επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί , επιχείρησε απ’ την πλευρά της να καθησυχάσει τα πνεύματα στο συνέδριο, λέγοντας ότι δεν θεωρεί τα κόκκινα δάνεια συστημικό κίνδυνο, επειδή αφορούν λιγότερο τις μεγάλες και κυρίως τις μικρότερες τράπεζες, κάλεσε παρά ταύτα τις τράπεζες της ΕΚΤ να παρουσιάσουν αξιόπιστα και φιλόδοξα σχέδια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.

Επίσης, κατά τη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας ο Πωλ Τάκερ, πρώην αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, εξέφρασε αμφιβολίες για την ενσωμάτωση των τραπεζικών αγορών στον ευρωχώρο. Αναφερόμενος στις 19 χώρες- μέλη της ευρωζώνης, δήλωσε ότι υπάρχει μεν νομισματική πολιτική, αλλά όχι από κοινού με δημοσιονομική πολιτική. Το ό,τι οι γερμανικές τράπεζες δεν εκμεταλλεύονται την υπεροχή τους ως ισχυρό κράτος μεταξύ των κρατών- μελών του ευρώ, σχετίζεται κατά την άποψή του, με τις αμφιβολίες τους σχετικά με τη διατήρηση της νομισματικής ένωσης.

Reuters: Κατευθυντήριες γραμμές για τα υφιστάμενα δάνεια

Οπως σημειώνεται σε άλλο άρθρο από το Reuters η ΕΚΤ επιχειρεί να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσής της με τις αρχές της ΕΕ και της Ιταλίας, με αφορμή τα σχέδια της για απαλλαγή των τραπεζών της ευρωζώνης από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αφήνοντας ανοικτή την προοπτική να συνεργαστεί με τους λοιπούς θεσμούς και να προσαρμόσει την προσέγγισή της στις ανάγκες κάθε τράπεζας ξεχωριστά, γράφει το πρακτορείο Reuters.

Δέχεται κριτική

Η ΕΚΤ δέχεται κριτική για το γεγονός ότι έχει θέσει οριζόντιους κανόνες ως προς τα κεφαλαιακά αποθέματα, που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες για τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ προβλέπεται να εκπονήσει μέχρι τον Μάρτιο του 2018 κατευθυντήριες γραμμές για τα υφιστάμενα δάνεια, τα οποία αποτελούν ένα πολύ μεγαλύτερο θέμα, καθώς ανέρχονται συνολικά στα 900 δισ. ευρώ.

Κριτική στην ΕΚΤ ασκούν μεταξύ άλλων ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν, καθώς και ο Ιταλός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, οι οποίοι φοβούνται ότι οι νέοι κανόνες θα αναγκάσουν τις τράπεζες να περικόψουν την πιστωτική τους επέκταση και ενδεχομένως να χρειαστούν νέες ανακεφαλαιοποιήσεις.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές

Ισχυρίζονται, επίσης, ότι οι νέες κατευθυντήριες γραμμές καταπατούν τις αρμοδιότητες του ΕΚ και δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τους χώρες όπως η Ιταλία, όπου η Δικαιοσύνη σημειώνει καθυστερήσεις και η οικονομική ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, εμφανίστηκε χθες να τείνει κλάδο ελαίας, υπογραμμίζοντας ότι «επί του παρόντος το ζήτημα που επείγει είναι η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων…και γι΄ αυτό χρειαζόμαστε την κοινή προσπάθεια τραπεζών και των εποπτικών, ρυθμιστικών και εθνικών αρχών».

Η γραμμή Νουί

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση της προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί, επιχειρώντας να καθησυχάσει τις ιταλικές ανησυχίες, αλλά και τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας, υπογράμμισε ότι η προσέγγιση αναφορικά με τα παλαιά μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αποφασίζεται κατά περίπτωση.

Φωτό αρχείου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 23 Ιαν 2022 | 18:41

Τα τρία σενάρια της κυβέρνησης για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει διάφορα σενάρια, τα οποία μάλιστα συζητά με τους θεσμούς και την Ε.Ε.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 23 Ιαν 2022 | 14:57

Αγορά ακινήτων: Το κόστος μιας ανακαίνισης και γιατί δίνει υπεραξία στο σπίτι

Το αυστηρό lockdown στην πρώτη φάση της πανδημίας έδωσε την ευκαιρία σε ιδιοκτήτες και διαχειριστές επαγγελματικών χώρων αλλά και κατοικιών να προχωρήσουν σε ανακαινίσεις.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ 23 Ιαν 2022 | 11:30

Τριπλή παράταση για μεταβιβάσεις ακινήτων, Εξοικονομώ και κορονοχρέη - Έρχεται ο νέος ΕΝΦΙΑ

Όσοι έκαναν δήλωση γονικής παροχής στην εφορία μέχρι 31/12, θα μπορούν να υπογράψουν συμβόλαια με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες μέχρι τέλος Μαρτίου.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 23 Ιαν 2022 | 09:25

Σταϊκούρας: Στο τραπέζι το μόνιμο πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης - Τι θα γίνει σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

"Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε Κυβέρνηση που μειώνει φόρους και στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να το πράττουμε", τονίζει ο υπουργός Οικονομικών.

23 Ιαν 2022 | 08:35

PQH: Ενημέρωση για διαβίβαση προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο μεταβίβασης απαιτήσεων

Διεθνής διαγωνισμός για τη μεταβίβαση απαιτήσεων από μικτό χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων και μη επιχειρηματικών, καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ 22 Ιαν 2022 | 12:50

Αυξήσεις στις συντάξεις μετά από 12 χρόνια: Ποιους αφορά και πόσα θα πάρουν

Αυξήσεις στις συντάξεις για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια θα δώσει η κυβέρνηση με ημερομηνία εφαρμογής των αυξήσεων αυτών την 1η Ιανουαρίου του 2023.

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΕ ΝΕΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 21 Ιαν 2022 | 12:39

Wood: Τιμή στόχο 12,80 ευρώ και σύσταση "αγορά" δίνει για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Η Wood αναφέρει ότι η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ήταν μεταξύ εκείνων που είχαν τις καλύτερες επιδόσεις την προηγούμενη χρονιά, καταγράφοντας άνοδο 21%.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 21 Ιαν 2022 | 07:12

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές - Οι ημερομηνίες ανά Ταμείο

Οι τελικές ημερομηνίες πληρωμής για τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων των συντάξεων Φεβρουαρίου 2022.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 20 Ιαν 2022 | 21:43

ΕΡΓΑΝΗ: Ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων - Ποιους αφορά

Ποιοι θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού - Η ΕΡΓΑΝΗ και ο Μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΦΑΚΕΛΟΥ 20 Ιαν 2022 | 21:19

ΤΑΙΠΕΔ: Διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση της Αττικής Οδού για 25 χρόνια

Προθεσμία κατάθεσης φακέλου μέχρι τις 20 Απριλίου έχουν οι υποψήφιοι επενδυτές

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 20 Ιαν 2022 | 21:02

Τρεις αλλαγές στην τροπολογία για τις άδειες νόσησης λόγω κορονοϊού: Τι ισχύει

Τι αλλάζει στην τροπολογία για τις άδειες νόσησης, λόγω κορονοϊού

ΑΠΟ ΤΟ TOP EMPLOYERS INSTITUTE 20 Ιαν 2022 | 16:43

Η Lidl Ελλάς "κορυφαίος εργοδότης" σε Ελλάδα και Ευρώπη για 6η συνεχόμενη φορά

Η βράβευση αποτελεί λαμπρή απόδειξη για το περιβάλλον εργασίας που προσφέρει η Lidl Ελλάς.

ΨΗΦΙΑΚΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ 20 Ιαν 2022 | 16:13

ΑΑΔΕ: Από σήμερα "Τα Ραντεβού μου" σε όλες τις ΔΟΥ της χώρας

Στο σύνολο των ΔΟΥ όλης της χώρας επεκτείνει την λειτουργία της πλατφόρμας, "Τα Ραντεβού μου"