Follow us

Fed: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, έφτασαν στο 4% - "Σήμα" για ενδεχόμενη επιβράδυνση

Πρόκειται για την έκτη αύξηση επιτοκίων της Fed από τον Μάρτιο, οπότε ξεκίνησε ο τρέχον κύκλος σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να παραμένει σε υψηλά 40 ετών παρά τις μέχρι τώρα "επιθετικές” κινήσεις αύξησης του κόστους δανεισμού, η Federal Reserve προχώρησε σήμερα στην τέταρτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να κάνει "μικρότερα βήματα" στις επόμενες συνεδριάσεις της ώστε να αποτυπωθεί "η σωρευτική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής" έως τώρα.

Σύμφωνα με το capital, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) αύξησε σήμερα τα αμερικανικά επιτόκια στο εύρος του 3,75%-4,00%, όπως ανέμεναν οικονομολόγοι και αναλυτές, που είχαν προεξοφλήσει ότι δεν έχει φτάσει ακόμη η στιγμή να σηκώσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ το "πόδι από το γκάζι”.

Διαβάστε Επίσης

Πρόκειται για την έκτη αύξηση επιτοκίων της Fed από τον Μάρτιο -οπότε ξεκίνησε ο τρέχον κύκλος σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής με μια ήπια αύξηση κατά 25 μονάδες βάση- με την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να έχει αυξήσει συνολικά τα αμερικανικά επιτόκια κατά 375 μονάδες βάσης (αύξηση 0,25% τον Μάρτιο, 0,50% τον Απρίλιο, 0,75% τον Ιούνιο, 0,75% τον Ιούλιο, 0,75% τον Σεπτέμβριο και επιπλέον 0,75% σήμερα).

Η αλλαγή ρητορικής είναι εμφανής και στην ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς, όπου επισημαίνεται ο εξελισσόμενος αντίκτυπος που έχει προκαλέσει η ταχεία αύξηση των επιτοκίων αλλά και η πρόθεση της FOMC να αυξήσει τα επιτόκια σε ένα επίπεδο "αρκετά περιοριστικό ούτως ώστε να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2% με την πάροδο του χρόνου”.

Πιο συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μετά τη λήξη της τελευταίας διήμερης συνεδρίασης διαμόρφωσης της νομισματικής πολιτικής της επανέλαβε ότι "οι επόμενες αυξήσεις θα είναι οι κατάλληλες”, ωστόσο πρόσθεσε ότι "για τον προσδιορισμό του μελλοντικού ρυθμού αύξησης των επιτοκίων, η Επιτροπή (FOMC) θα λάβει υπόψη τη σωρευτική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, τον καθυστερημένο αντίκτυπο της νομισματικής πολιτικής στην οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, καθώς και τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις".

Η αλλαγή ρητορικής από τη FOMC καταδεικνύει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναγνωρίζει τις ανησυχίες που εκφράζονται σχετικά με τον ρυθμό σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της, τον αντίκτυπο που έχει στην αμερικανική και σε άλλες οικονομίες αλλά και τον κίνδυνο οι συνεχιζόμενες μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων να επηρεάσουν αρνητικά το χρηματοπιστωτικό σύστημα ή να πυροδοτήσουν μια οικονομική ύφεση.

Η κεντρική τράπεζα επισημαίνει επίσης ότι τα μέλη της FOMC παραμένουν "ιδιαίτερα προσεκτικά όσον αφορά τους κινδύνους του πληθωρισμού”, σημειώνοντας ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του ασκούν πρόσθετες ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό και επιβαρύνουν την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.

Fed

Ωστόσο, επαναλαμβάνει ότι στόχος της είναι η επίτευξη της μέγιστης απασχόλησης και η επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2% μακροπρόθεσμα, και ως εκ τούτου αποφάσισε να προχωρήσει σήμερα σε μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

H FOMC σημειώνει επίσης ότι θα συνεχίσει τη ποσοτική σύσφιξη, περιορίζοντας τον ισολογισμό της μέσω της μείωσης των διακρατούμενων ομολόγων και άλλων ενυπόθηκων τίτλων, στο πλαίσιο του σχεδιασμού που ανακοίνωσε τον Μάιο.

Η κεντρική τράπεζα επισημαίνει, πάντως, ότι παραμένει σε εγρήγορση και θα είναι έτοιμη να προσαρμόσει την πολιτική της εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την επίτευξη των στόχων της. Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχίσει να παρακολουθεί ένα ευρύ φάσμα παραγόντων, από τα στοιχεία για την αγορά εργασίας, τις πληθωριστικές πιέσεις και τις πληθωριστικές προσδοκίες, έως τα στοιχεία για τη δημόσια υγεία, τις οικονομικές αλλά και διεθνείς εξελίξεις.

Με το ενδεχόμενο χαλάρωσης του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων στο μέλλον φαίνεται να ευθυγραμμίζονται και οι εκτιμήσεις της αγοράς, με τα στοιχήματα για την επόμενη κίνηση της Fed να διαμορφώνονται με ποσοστό 60% υπέρ μιας αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της FOMC, έναντι 35% που βλέπει αύξηση κατά 0,75%.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ DANIEL 29 Σεπ 2023 | 17:20

Παρατείνονται ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και επίδομα στέγασης στη Θεσσαλία

Για πόσο καιρό θα παραταθούν ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και επίδομα στέγασης.

ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 4.10.2023 29 Σεπ 2023 | 14:54

Για ποιες ασφαλιστικές υποχρεώσεις δόθηκε παράταση πανελλαδικά λόγω της κακοκαιρίας

Η κακοκαιρία έφερε παράταση στην προσθεσμία για μια σειρά ασφαλιστικών υποχρεώσεων σε επιχειρήσεις και ασφαλισμένους.

29 Σεπ 2023 | 13:17

Motorola και Answear: Μεγαλύτερη οθόνη - Περισσότερο στυλ - Περισσότερο από μια συνεργασία

Η μόδα και η τεχνολογία συναντιούνται με αφορμή την αποκλειστική συνεργασία ανάμεσα στην Motorola και την Answear

ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΣΑ 29 Σεπ 2023 | 13:11

Market Pass: Ξεκινούν οι πληρωμές σε 2,61 εκατ. δικαιούχους - Από σήμερα έως 2 Οκτωβρίου

Από σήμερα και έως τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου καταβάλλεται συνολική οικονομική ενίσχυση 227 εκατομμυρίων ευρώ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 29 Σεπ 2023 | 13:06

Ηλεκτρικό ρεύμα: Οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς για νοικοκυριά, ευάλωτους καταναλωτές, αγρότες τον Οκτώβριο

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για τον μήνα Οκτώβριο.

ΣΤΟ 4,3% ΣΤΗΝ ΕΕ 29 Σεπ 2023 | 12:39

Σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού: Έπεσε στο 2,4% στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στην Ελλάδα υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο 2,4% ετησίως από το 3,5% του Αυγούστου, στην τρίτη χαμηλότερη μέτρηση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.

ΣΕΙΡΑ ΔΡΑΣΕΩΝ 29 Σεπ 2023 | 11:13

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον: Η δέσμευση της Ελληνικός Χρυσός για ανάπτυξη της νέας γενιάς μέσω καινοτόμων δράσεων εκπαίδευσης

Η Ελληνικός Χρυσός, έχει εντάξει στη στρατηγική του πλάνου Εταιρικής Υπευθυνότητάς της, μια σειρά δράσεων και κοινωνικών επενδύσεων σε εκπαιδευτικά προγράμματα.

29 Σεπ 2023 | 11:05

Από την Τήλο στη Σέριφο το πρόγραμμα "Just Go Zero"

Από τις αρχές του 2022 οπότε και ξεκίνησε το πρόγραμμα και μέχρι σήμερα πάνω από 350 τόνοι υλικών έχουν ανακυκλωθεί.

ΣΤΑ 5,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ 29 Σεπ 2023 | 07:39

Πρόστιμο 230.000 ευρώ στην BIC - Πωλούσε σχολικά είδη παραβιάζοντας το πλαφόν

Πρόστιμο 230.150 ευρώ επιβάλλεται, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα στην εταιρεία "BIC ΒΙΟΛΕΞ Μ.Α.Ε.", επειδή διέθεσε σχολικά είδη παραβιάζοντας το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 28 Σεπ 2023 | 17:36

Εταιρεία τροφίμων μειώνει 10% τις τιμές των προϊόντων της από τον Οκτώβριο

H γνωστή εταιρεία σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι προχωρά σε μείωση τιμών για να σταθεί δίπλα στους Έλληνες καταναλωτές στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που αντιμετωπίζουν σήμερα.

ΑΝΑΣΤΟΛΗ "ΠΡΑΣΙΝΟΥ" ΤΕΛΟΥΣ 28 Σεπ 2023 | 15:41

"Παγώνει" το τέλος διαμονής στα ξενοδοχεία κατά τους χειμερινούς μήνες; - Τι είχε πει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Θετικά βλέπουν φορείς του τουρισμού την αναστολή του τέλους διαμονής στα καταλύματα της χώρας τον χειμώνα.

28 Σεπ 2023 | 14:57

NBG Business Seeds: Τελευταία εβδομάδα για την υποβολή προτάσεων στον 14ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Γίνε και εσύ μέρος ενός θεσμού! Ξεχώρισε με τη συμμετοχή σου και κέρδισε μεγάλα χρηματικά βραβεία και πολύ σημαντική προβολή.

28 Σεπ 2023 | 12:59

Η Lidl Ελλάς στηρίζει πολύπλευρα τους πληγέντες στη Θεσσαλία

Η Lidl Ελλάς ανταποκρίνεται συνεχώς στις έκτακτες ανάγκες με δωρεές προϊόντων, κοινωνικές δράσεις και εκπτωτικές ενέργειες.