Financial Times: Ειδική μεταχείριση στα stress-tests είχε η Deutsche Bank

Η Deutsche Bank έλαβε ειδική μεταχείριση στα stress tests του περασμένου καλοκαιριού, σύμφωνα με τους FT. Σενάρια απολύσεων εξετάζει πλέον η τράπεζα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Financial Times: Ειδική μεταχείριση στα stress-tests είχε η Deutsche Bank

Η Deutsche Bank έλαβε ειδική μεταχείριση στα stress tests του περασμένου καλοκαιριού, τα οποία υπόσχονταν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στις ευρωπαϊκές τράπεζες με το να αξιολογήσουν με τον ίδιο τρόπο τα οικονομικά των ιδρυμάτων, υποστηρίζουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, της οποίας οι μετοχές υποχώρησαν μέχρι και 22% τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας φόβων για το πρόστιμο 14 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ, χρησιμοποιεί όλο αυτό το διάστημα τα αποτελέσματα των stress tests του Ιουλίου ως απόδειξη για τα υγιή οικονομικά της. Ωστόσο οι Financial Times ανακάλυψαν ότι τα αποτελέσματα της Deutsche Bank ενισχύθηκαν από μια ειδική παραχώρηση στην οποία συμφώνησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που έχει την επίβλεψη.

Τα αποτελέσματα της Deutsche Bank περιλάμβαναν έσοδα τεσσάρων δισ. δολαρίων από την πώληση του μεριδίου της στην κινεζική τράπεζα HuaXia, παρότι η συμφωνία δεν είχε πραγματοποιηθεί μέχρι τα τέλη του 2015, το επίσημο χρονικό περιθώριο για τη συμπερίληψη συναλλαγών.

Η πώληση του μεριδίου της HuaXia συμφωνήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015. Δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει καθυστέρηση διότι έχασε μια προθεσμία των ρυθμιστικών αρχών τον περασμένο μήνα, αν κι η τράπεζα εξακολουθεί να είναι σίγουρη για την ολοκλήρωσή της φέτος.

Η ειδική μεταχείριση στην περίπτωση της HuaXia αποκαλύφθηκε σε υποσημείωση στα αποτελέσματα των stress tests της Deutsche Bank. Καμία από τις 50 άλλες τράπεζες δεν είχε παρόμοιες υποσημειώσεις στα αποτελέσματά της, παρότι αρκετές επίσης είχαν κλείσει συμφωνίες που δεν είχαν ολοκληρωθεί στα τέλη του 2015.

Tι λένε οι ειδικοί

«Αυτή (η ειδική μεταχείριση της Deutsche Bank) είναι περίπλοκη», επεσήμανε ο Chris Wheeler, αναλυτής στην Atlantic Equities. «Οι συνθήκες σημαίνουν ότι είναι αναπόφευκτο οι παρατηρητές της αγοράς να είναι καχύποπτοι και να έχουν κάποιες ανησυχίες σχετικά με την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων».
Ο Nicolas Véron του think tank Bruegel υπογράμμισε πως είναι σημαντικό, τόσο η ΕΚΤ όσο και η European Banking Authority (EBA), η οποία επέβλεπε τα tests, να μπορέσουν «να εξηγήσουν και να υπερασπιστούν τις μεθοδολογικές τους επιλογές», ιδιαίτερα δεδομένης της εστίασης της αγοράς στην Deutsche Bank.

«Οι μεθοδολογίες των stress tests θα πρέπει να εφαρμόζονται ομοιόμορφα και χωρίς καμία ειδική μεταχείριση», πρόσθεσε. «Αυτό φυσικά, κατά τον ίδιο τρόπο, ισχύει και για τράπεζες που είναι συστημικά σημαντικές, όπως η Deutsche Bank».

Η ΕΚΤ είναι υπεύθυνη για την έγκριση τυχόν παρεκκλίσεων από τη δημοσιοποιημένη μεθοδολογία για τις τράπεζες στις χώρες της ευρωζώνης που επιβλέπει. Η EBA δεν έχει την αρμοδιότητα να απορρίψει παρεκκλίσεις.

Η ΕΚΤ τόνισε ότι «αντιμετωπίζει όλες τις τράπεζες ισάξια και βάσει του κανονισμού». Δεν σχολίασε συγκεκριμένα την περίπτωση της Deutsche Bank.

Σενάρια για απολύσεις στην Deutsche ενόψει προστίμου

Eν τω μεταξύ, η απειλή της επιβολής προστίμου 14 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ, έχει οδηγήσει την Deutsche Bank να εξεταζει το ενδεχόμενο αλλαγών στο σχέδιο αναδιάρθρωσής της, χωρίς να αποκλείονται και οι απολύσεις και μάλιστα εντός του επόμενου τριμήνου.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Reuters το σχέδιο αναδιάρθρωσης που παρουσίασε πέρυσι ο CEO της γερμανικής τράπεζας, ο βρετανός Τζον Κράιαν, προέβλεπε την μείωση του κόστους με την περικοπή θέσεων εργασίας και την πώληση στοιχείων ενεργητικού. Ωστόσο, ένα χρόνο μετά καμία περικοπή δεν έχει γίνει και η τράπεζα αναζητά τρόπους για να επιταχύνει την εφαρμογή αυτού του σχεδίου.«Θα υπάρξουν κάποιες προσαρμογές, που πιθανότατα θα αποφασιστούν αυτό το τρίμηνο» σημείωσε μια πηγή και πρόσθεσε: «Θα αφορούν τομείς στους οποίους η τράπεζα δεν έχει κέρδη».

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Deutsche Bank προβλέπει την περικοπή 9.000 θέσεων εργασίας. Ωστόσο το προσωπικό έχει αυξηθεί κατά περίπου τρεις χιλιάδες μέσα σε ένα χρόνο στους 101.300 υπαλλήλους.

«Περισσότερες δουλειές θα χαθούν» ανέφερε μια πηγή. Ωστόσο δύο άλλες πηγές υποστήριξαν πως η διοίκηση είναι διστακτική για ένα μεγαλύτερο «τσεκούρι» στο προσωπικό λόγω του φόβου για υψηλό κόστος αποζημιώσεων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΛΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 27 Οκτ 2020 | 18:58

Στη "Διαύγεια" η ΚΥΑ για τα μέτρα στήριξης καλλιτεχνών, ξεναγών και τουριστικών συνοδών - Ποιοι δικαιούνται τα 534 ευρώ

Αναρτήθηκε η ΚΥΑ η οποία προβλέπει επίδομα 534 ευρώ στους ανθρώπους του Πολιτισμού.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ GEA SOLUTIONS Ε.Π.Ε. ΜΕ ΤΗΝ INNVESTIO BV 27 Οκτ 2020 | 17:57
ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ 27 Οκτ 2020 | 17:46

Tuesday Deals: Κάθε Τρίτη μια νέα προσφορά, μια νέα ευκαιρία για ταξίδι από την AEGEAN

H AEGEAN εγκαινιάζει την πλατφόρμα προσφορών Tuesday Deals

ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΟΥ 3ΟΥ ΚΥΚΛΟΥ 27 Οκτ 2020 | 15:52

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Πιστώνεται σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς 7.315 δικαιούχων

Oι πληρωμές του 3ου κύκλου της "Επιστρεπτέας Προκαταβολής" θα συνεχιστούν στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 27 Οκτ 2020 | 15:44

Eurostat: Λιγότερες απολύσεις στην Ελλάδα μέσα στο lockdown σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ

Σύμφωνα με την Eurostat στην Ελλάδα χάθηκε κάτω από το 2% των θέσεων εργασίας όταν σε γειτονικές χώρες το ποσοστό απωλειών ήταν ακόμη και τριπλάσιο.

ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ 27 Οκτ 2020 | 15:18

Αντρέα Ενρία-ΕΚΤ: Αναγκαία η δημιουργία μίας ευρωπαϊκής "κακής" τράπεζας

Την ανάγκη δημιουργίας μίας ευρωπαϊκής "κακής" τράπεζας τονίζει με άρθρο του ο επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ

ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ 65 ΑΤΟΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ 27 Οκτ 2020 | 11:04

Βενέτης: Λουκέτο σε πέντε καταστήματα στην Αττική - Ποια είναι

Η εταιρεία Βενέτης, που διαθέτει δίκτυο 110 καταστημάτων, έκανε γνωστό πως προχωρά στο κλείσιμο 5 εξ αυτών, τα οποία βρίσκονται στην Αττική.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΕΦΥΡΑ 27 Οκτ 2020 | 07:50

Στεγαστικά δάνεια: Έως και 3.000 ευρώ "χριστουγεννιάτικος μποναμάς" σε δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων

Σε 3 δόσεις το κράτος θα δώσει 3.000 ευρώ σε δανειολήπτες ως τα Χριστούγεννα. Ποιο είναι οι δικαιούχοι.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ 26 Οκτ 2020 | 22:55

Επίδομα 534 ευρώ: Αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους ανθρώπους του Πολιτισμού - Όλοι οι δικαιούχοι

Οι δικαιούχοι των 534 ευρώ δεν πρέπει να παίρνουν επίδομα ανεργίας

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ 26 Οκτ 2020 | 19:38

"Πέρασε" ο πτωχευτικός κώδικας με 158 θετικές ψήφους από τη Βουλή - Τι είπε ο Σταϊκούρας μετά την ψήφισή του

Με 158 "ναι" πέρασε ο πτωχευτικός κώδικας για τον οποίο έγινε πρόταση μομφής κατά του Σταϊκούρα.

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ 26 Οκτ 2020 | 18:02

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Στις 29 Οκτωβρίου η νέα πληρωμή στους δικαιούχους

Εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης ποσού ύψους 68.723.823,51 ευρώ για την αποζημίωση ειδικού σκοπού

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ 26 Οκτ 2020 | 17:32

Φορολοταρία Οκτωβρίου: Δείτε αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ για τις αποδείξεις του Σεπτεμβρίου

Έγινε η κλήρωση της φορολοταρίας για τα 1.000 ευρώ σε 1.000 τυχερούς.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ 26 Οκτ 2020 | 17:19

Αναδρομικά συνταξιούχων: Αναλυτικά οι πίνακες με τους δικαιούχους και τα ποσά ανά ταμείο

Το υπουργείο Εργασίας έδωσε στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία για τα ποσά των αναδρομικών που δικαιούνται οι συνταξιούχοι.