Fitch: Η βαθιά παγκόσμια ύφεση είναι πλέον το βασικό σενάριο για το 2020

Η ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται η πανδημία του κορονοϊού έχει επιβάλει έναν ακόμη γύρο τεράστιων περικοπών στις προβλέψεις του οίκου για το ΑΕΠ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
hvbv

Μια βαθιά παγκόσμια ύφεση το 2020 είναι τώρα η βασική πρόβλεψη της Fitch Ratings, όπως αναφέρει ο οίκος στην νέα του έκθεση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Η ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται η πανδημία του κορονοϊού έχει επιβάλει έναν ακόμη γύρο τεράστιων περικοπών στις προβλέψεις του οίκου για το ΑΕΠ. Πλέον αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα θα μειωθεί κατά 1,9% το 2020, με το ΑΕΠ των ΗΠΑ, της ευρωζώνης και του Ηνωμένου Βασιλείου να μειώνεται κατά 3,3%, 4,2% και 3,9% αντίστοιχα. Η ανάκαμψη της Κίνας από τη διαταραχή κατά το πρώτο τρίμηνο θα περιοριστεί σημαντικά από την παγκόσμια ύφεση και η ετήσια άνοδος θα είναι κάτω από το 2%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η πτώση του παγκόσμιου ΑΕΠ για το σύνολο του έτους είναι ανάλογη με αυτή που βιώσαμε κατά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά το άμεσο "χτύπημα" στη δραστηριότητα και τις θέσεις εργασίας το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα είναι χειρότερο", δήλωσε ο Brian Coulton, επικεφαλής οικονομολόγος της Fitch.

Η εξάπλωση της πανδημίας και οι ενέργειες που απαιτούνται για τον έλεγχό της σημαίνουν ότι η Fitch θα πρέπει να ενσωματώσει στις βασικές της εκτιμήσεις, τα πλήρη lockdowns σε Ευρώπη, ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες.

Έτσι εκτιμά πως τα lockdowns θα μπορούσαν να μειώσουν το ΑΕΠ σε ολόκληρη την ΕΕ και τις ΗΠΑ κατά 7%-8% ή 28%-30% στο β’ τρίμηνο, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ανάλογα με το πόσο μικρή ή μεγάλη θα είναι η διάρκειά τους. Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου πτώση εν καιρώ ειρήνης, όπως τονίζει.

Υποθέτοντας ότι η κρίση θα περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, θα ακολουθήσει ανάκαμψη της δραστηριότητας, καθώς αίρονται τα lockdowns και αρχίζουν να λειτουργούν τα μέτρα τόνωσης. Ωστόσο αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί παράλληλα με τους παράγοντες που ενισχύουν το βάθος του σοκ, συμπεριλαμβανομένων των απωλειών θέσεων εργασίας, των περικοπών των κεφαλαιουχικών δαπανών, των διαταραχών των τιμών των εμπορευμάτων και του sell-off στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Οι βασικές προβλέψεις μας δεν βλέπουν το ΑΕΠ να επιστρέφει στα επίπεδα προ κορονοϊού, πριν τα τέλη του 2021 στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη", δήλωσε ο Coulton.

Όπως σημειώνει η Fitch, τα lockdowns που εφαρμόζονται για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού έχουν στιγμιαία και δραματικά αποτελέσματα στην καθημερινή οικονομική δραστηριότητα. Σε εθνικό επίπεδο μειώνουν την καθημερινή δραστηριότητα κατά περίπου 20% από τα κανονικά επίπεδα, ενώ ο αντίκτυπος στο ΑΕΠ θα εξαρτηθεί από το πόσο διαρκούν τα lockdowns.

Ενδεικτικά, μια κρίση διάρκειας δύο έως τριών μηνών με lockdown πέντε εβδομάδων, η οποία μειώνει το ΑΕΠ κατά 20% την ημέρα, θα μετατραπεί σε μείωση 7% έως 8% του τριμηνιαίου ΑΕΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ετήσιες προβλέψεις της Fitch για την ανεργία στις ανεπτυγμένες χώρες έχουν αυξηθεί και αναμένει ότι η ανεργία των ΗΠΑ θα κορυφωθεί στο 10% το β’ τρίμηνο με 10 εκατομμύρια απώλειες θέσεων εργασίας. Οι εταιρείες είναι επίσης πιθανό να μειώσουν τις δαπάνες όπως και οι καταναλωτές, και η κατάσταση θα επιδεινωθεί από την κατάρρευση των τιμών των μετοχών.

Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο, η πρόβλεψη του οίκου είναι ότι η τιμή του το 2020 σε ετήσια βάση θα μειωθεί στα 35 δολ. το βαρέλι (Brent).

Αν υποτεθεί ότι η υγειονομική κρίση θα περιοριστεί στο β’ εξάμηνο του 2020, θα σημειωθεί μια αρκετά έντονη ανάκαμψη της ανάπτυξης. Η κατάργηση των lockdowns θα οδηγήσει σε ένα μεγάλο άλμα της δραστηριότητας -όπως συμβαίνει τώρα στην Κίνα. Τα μακροοικονομικά μέτρα τόνωσης επίσης θα συμβάλουν στην ανάκαμψη της ανάπτυξης. Ωστόσο το ΑΕΠ δεν θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα πριν τα τέλη του 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Fitch προειδοποιεί πως οι αβεβαιότητες γύρω από αυτές τις προβλέψεις είναι εξαιρετικά υψηλές. Σε περίπτωση που τα lockdowns διαρκέσουν για μεγάλο διάσημα η ζημία στο ΑΕΠ θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, μια ενδεχόμενη περαιτέρω πτώση του ΑΕΠ κατά 2% σε ΗΠΑ και Ευρώπη είναι σίγουρη σε περίπτωση που η περίοδος του lockdown επεκταθεί σε οκτώ εβδομάδες.

ΠΗΓΗ Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ 25 Σεπ 2021 | 18:17

Kορονοϊός: Αύξηση κρουσμάτων στην Αττική, βράζουν Θεσσαλονίκη, Λάρισα - Οι περιοχές που προκαλούν ανησυχία

Ανησυχία προκαλεί η διασπορά του κορονοϊού στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία στο σύνολό της παρουσιάζει αύξηση στις ημερήσεις μολύνσεις

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 25 Σεπ 2021 | 17:30

Κορονοϊός: 1.853 νέα κρούσματα, 16 θάνατοι, 333 διασωληνωμένοι - Προβληματισμός για τους ανεμβολίαστους στις ΜΕΘ

Προβληματίζει ο αριθμός των ανεμβολίαστων στις ΜΕΘ-Σήμερα Σάββατο από τους 333 διασωληνωμένους ασθενείς με κορονοϊό 298 (89.49%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι

Η ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΡΟΣΦΑΤΩΝ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ 25 Σεπ 2021 | 15:43

Κορονοϊός - Λύματα: Ανησυχία για τη Βόρεια Ελλάδα - Αυξάνεται το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη

Αυξομειώσεις στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης παρατηρούνται στις τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΔΕΙΚΤΗ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΝΩ ΤΟΥ 1% 25 Σεπ 2021 | 11:58

Τζανάκης: Καμπανάκι κινδύνου για επτά περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα - Ποιες "κοκκινίζουν"

Καμπανάκι κινδύνου για επτά περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα έκρουσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης

1 ΣΤΑ 4 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙΑ 25 Σεπ 2021 | 08:33

Το παράδοξο με τα σχολεία: Μικρότερη η ενδοσχολική μετάδοση αλλά υψηλά τα κρούσματα στους κάτω των 17 ετών

Τα παράδοξα από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας των σχολείων. Μικρότερη από το αναμενόμενο η μετάδοση αλλά μεγάλη ανησυχία από το "μερίδιο" των κρουσμάτων στους κάτω των 17 ετών.

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ 24 Σεπ 2021 | 20:27

Γιαμαρέλλου: Μελέτη έδειξε πως το λουκέτο στα σχολεία δεν περιορίζει τη διασπορά από το πρώτο κρούσμα

Για μια νέα μελέτη από την Αγγλία που αφορά τα κρούσματα στα σχολεία και τους μαθητές μίλησε η Ελένη Γιαμαρέλλου

ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ 24 Σεπ 2021 | 18:25

Μπαράζ εκταφών: Ζητούν νεκροτομές γιατί δεν πιστεύουν ότι οι συγγενείς τους πέθαναν από κορονοϊό

Οργανωμένη φάμπρικα πίσω από τις νεκροτομές ασθενών με κορονοϊό "βλέπουν" οι ιατροδικαστές.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 24 Σεπ 2021 | 17:44

Κορονοϊός: Ανησυχία για τη Θεσσαλονίκη με 331 νέα κρούσματα - 392 στην Αττική - Η Λάρισα πέρασε την Κρήτη

Στα ύψη τα κρούσματα κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη - Ανεβαίνει η Λάρισα, πέφτει η Κρήτη - Αναλυτικά ο χάρτης της διασποράς.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 24 Σεπ 2021 | 17:35

Κορονοϊός: 2.046 τα νέα κρούσματα - 33 θάνατοι, 331 διασωληνωμένοι

Σήμερα Παρασκευή από τους 331 διασωληνωμένους 298 (90.03%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 33 (9.97%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 24 Σεπ 2021 | 16:27

Πανδημία ανεμβολίαστων στη Βόρειο Ελλάδα- Το 94,9% όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ

Η αύξηση των κρουσμάτων στη Β. Ελλάδα ανησυχεί τους ειδικούς σε συνδυασμό με την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ 24 Σεπ 2021 | 15:58

Ποιοι είναι οι "Έλληνες Αυτόχθονες Ιθαγενείς" που... μοιράζουν πρόστιμα: Θέλουν να ενημερώσουν και τον ΟΗΕ

Ποιοι είναι οι ψεκασμένοι Έλληνες Αυτόχθονες Ιθαγενείς που πείθουν αφελείς πολίτες και κόβουν... πρόστιμα εκατομμυρίων σε εκπαιδευτικούς και γιατρούς.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ 24 Σεπ 2021 | 15:25

Νέες οδηγίες για τους οδοντίατρους: Πότε χρειάζεται rapid test, τι ισχύει για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Αναλυτικά οι νέες επικαιροποιημένες οδηγίες προσέλευσης των ασθενών και των συνοδών τους. Τι ισχύει για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ 24 Σεπ 2021 | 14:57

Κορονοϊός: Έκλεισε τρίτο τμήμα σχολείου - Της έκτης τάξης στην Κορινθία

Ο κορονοϊός ανέστειλε τη λειτουργία τμήματος σχολείου στην Κορινθία.