Φόβοι ΕΕ: Εξι χώρες μακριά από τους στόχους για έλλειμμα και χρέος το 2018

Εκτός από την Ιταλία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Πορτογαλία και η Σλοβενία ενέχουν κίνδυνο μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας για το 2018.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Φόβοι ΕΕ: Εξι χώρες μακριά από τους στόχους για έλλειμμα και χρέος το 2018

Τα σχέδια των προϋπολογισμών έξι χωρών για το 2018, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Ιταλία, ενδέχεται να αποκλίνουν από τους στόχους για το έλλειμμα και το χρέος, όπως προκύπτουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, σύμφωνα με σημερινές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Ειδικότερα, αναφορικά με τη Γαλλία, η οποία αποτελεί μαζί με την Ισπανία τις δύο χώρες που βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, η Επιτροπή σημειώνει ότι θα μπορούσε να υπαχθεί στο προληπτικό σκέλος από το 2018, καθώς φέτος το έλλειμμά της προβλέπεται να πέσει κάτω από το όριο του 3%. Ωστόσο, για να γίνει αυτό θα πρέπει να διατηρήσει το έλλειμμά της σε αυτά τα επίπεδα και το 2018, κάτι που, σύμφωνα με την Επιτροπή, υπάρχει κίνδυνος να μην επιτευχθεί.

Για την Ισπανία, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι το σχέδιο προϋπολογισμού της συμμορφώνεται σε γενικές γραμμές με τις απαιτήσεις του Συμφώνου για το 2018, δεδομένου ότι η Επιτροπή, στις οικονομικές προβλέψεις του φθινοπώρου 2017, προβλέπει ότι το ονομαστικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί κάτω από την τιμή αναφοράς του 3% του ΑΕΠ. Ωστόσο, σημειώνεται ότι ο στόχος για το ονομαστικό έλλειμμα δεν προβλέπεται να επιτευχθεί και οι δημοσιονομικές προσπάθειες είναι αισθητά χαμηλότερες από τις συνιστώμενες.

Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, η Επιτροπή εκφράζει την «ανησυχία» της για «επιμόνως υψηλό δημόσιο χρέος» καθώς προβλέπεται η μη συμμόρφωση με την τιμή αναφοράς για τη μείωση του χρέους. Μάλιστα, όπως ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνέντυξης Τύπου σήμερα στις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, με επιστολή τους ενημέρωσαν τις ιταλικές αρχές ότι την άνοιξη του 2018 η Επιτροπή προτίθεται να αξιολογήσει εκ νέου τη συμμόρφωση της Ιταλίας με την τιμή αναφοράς για τη μείωση του χρέους. «Με απόλυτη διαφάνεια στείλαμε στον Ιταλό υπουργό Οικονομικών επιστολή με την οποία εξηγούμε την άποψή μας και ζητούμε διευκρινίσεις. Καλούμε την Ιταλία να συμμορφωθεί με τους κανόνες για το χρέος και υπενθυμίζουμε τις επόμενες φάσεις» είπε ο Π. Μοσκοβισί.

Εκτός από την Ιταλία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Πορτογαλία και η Σλοβενία ενέχουν κίνδυνο μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας για το 2018. Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι προϋπολογισμοί αυτών των κρατών μελών ενδέχεται να οδηγήσουν σε σημαντική απόκλιση από την πορεία προσαρμογής προς την επίτευξη του αντίστοιχου μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου.

Επίσης, σύμφωνα με την Επιτροπή, πέντε χώρες (Εσθονία, Ιρλανδία, Κύπρος, Μάλτα και Σλοβακία), συμμορφώνονται σε γενικές γραμμές με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας για το 2018. Για τις χώρες αυτές, τα προγράμματα ενδέχεται να οδηγήσουν σε κάποια απόκλιση από τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο κάθε χώρας ή από την πορεία προσαρμογής για την επίτευξή του.

Τέλος, για έξι χώρες (Γερμανία, Λιθουανία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Φινλανδία και Ολλανδία), διαπιστώνεται ότι οι προϋπολογισμοί συμμορφώνονται πλήρως με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας για το 2018.

Εξάλλου η Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι το Φεβρουάριο του 2018 θα παρουσιάσει συγκεκριμένες αξιολογήσεις για μια σειρά από χώρες που παρουσιάζουν μακροοικονομικές ανισορροπίες (εκτός από το υπερβολικό έλλειμμα και χρέος, προβλήματα ανταγωνιστικότητας, ιδιωτικό χρέος, ανεργία κλπ). Πρόκειται για 12 χώρες της ΕΕ εκ των οποίων εννιά χώρες της ευρωζώνης (Κύπρος, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία).

Η Ελλάδα, παρότι εμφανίζει κάποιες ανισορροπίες σε κάποιους δείκτες, εξαιρείται από αυτή τη διαδικασία εποπτείας -όπως και από τη διαδικασία αξιολόγησης των σχεδίων προϋπολογισμών- καθώς τα επιμέρους προβλήματά της αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο του μνημονίου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ 21 Ιαν 2022 | 20:33

Κοινή Δήλωση 16 κρατών - μελών της ΕΕ για την ανάγκη προστασίας των συνόρων της Ένωσης

Η Κοινή Δήλωση 16 κρατών - μελών για την ανάγκη προστασίας των συνόρων της ΕΕ, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης που ολοκληρώθηκε στη Λιθουανία

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 20 Ιαν 2022 | 13:44

ΤτΕ: Υπερδιπλασιάστηκαν τα έσοδα από τον τουρισμό στους 11 μήνες Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2021

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν στα 10,4 δισ. ευρώ από 4,2 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΝ EASTMED 18 Ιαν 2022 | 22:59

Ερντογάν: Μόνο μέσω Τουρκίας μπορεί να πάει αέριο στην Ευρώπη - Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με το Ισραήλ

Οι σχέσεις του Ερντογάν με το Ισραήλ ήταν τεταμένες από το 2010 - Οι δύο χώρες ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους το 2018.

ΜΠΡΟΥΝΟ ΛΕΜΕΡ 17 Ιαν 2022 | 08:57

Γάλλος υπουργός Οικονομικών: Παρωχημένοι οι κανόνες για το δημόσιο χρέος των κρατών μελών της ΕΕ

"Παρωχημένους" χαρακτηρίζει ο γάλλος υπουργός Οικονομίας τους κανόνες της ΕΕ για το δημόσιο χρέος των κρατών-μελών.

Η ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ 05 Ιαν 2022 | 11:23

Επιχείρηση "ανοιχτά σχολεία" στην Ευρώπη: Οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία παρά την έκρηξη της Όμικρον

Παρά το ρεκόρ μετάδοσης της μετάλλαξης Όμικρον, τα σχολεία στην Ευρώπη ανοίγουν ξανά.

ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ RAPID KAI PCR TEST ΣΤΟ ΕΣΥ 03 Ιαν 2022 | 11:55

Πόσο κοστίζουν τα PCR και τα Rapid Tests στην Ελλάδα - Τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη

Σε ποιες τιμές κυμαίνονται τα pcr και rapid tests στην Ελλάδα - Τι ισχύει στο εξωτερικό

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 02 Ιαν 2022 | 08:38

Κορονοϊός - "Βράζει" η Ευρώπη: Τραγικό ρεκόρ με πάνω από 100 εκατομμύρια κρούσματα

Οι 100.074.753 μολύνσεις που καταγράφηκαν στην περιοχή της Ευρώπης αντιπροσωπεύουν πάνω από το ένα τρίτο των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως.

ΗΓΕΣΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 01 Ιαν 2022 | 08:25

Η Ευρώπη ψάχνει ηγεσία και διάδοχο της Μέρκελ για το 2022: Σολτς, Μακρόν ή Ντράγκι;

Εμανουέλ Μακρόν, Μάριο Ντράγκι ή Ολαφ Σολτς; Ποιος θα αντικαταστήσει την Άνγκελα Μέρκελ στην ατμομηχανή της Ευρώπης

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ 29 Δεκ 2021 | 17:27

Εκτός ελέγχου η μετάλλαξη Όμικρον στην Ευρώπη: 200.000 κρούσματα μόνο στη Γαλλία μέσα σε 24 ώρες

Η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί χάος σε πολλές περιοχές του κόσμου - Ρεκόρ μολύνσεων σε Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Δανία και Ελλάδα

ΕΩΣ ΤΙΣ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ 26 Ιαν 2022 | 12:33

Επίδομα θέρμανσης: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα myΘέρμανση για την εκ νέου υποβολή αιτήσεων

Αίτηση μπορούν να υποβάλλουν όσοι φορολογούμενοι δεν είχαν υποβάλλει, μέχρι την προηγούμενη καταληκτική ημερομηνία.

ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΙΣ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ 26 Ιαν 2022 | 12:15

Ο χορός των δισεκατομμυρίων πίσω από την Αττική οδό - Τον Απρίλιο ο νέος διαχειριστής για τα επόμενα 25 χρόνια

Όταν στις 20 Ιανουαρίου, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωνε την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού, είναι προφανές ότι δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα γινόταν λίγα 24ωρα μετά.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 26 Ιαν 2022 | 11:20

Ακρίβεια: Σε ποια προϊόντα μικραίνουν τις συσκευασίες για να μην αυξήσουν τις τιμές

"Βαρύ" το ενεργειακό κόστος για τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

ΑΦΟΡΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 26 Ιαν 2022 | 11:03

Κακοκαιρία "Ελπίς": Παράταση φορολογικών υποχρεώσεων μέχρι 4 Φεβρουαρίου για τις πληγείσες περιοχές

Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων προσφυγών, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων για τους πληγέντες κατοίκους και επιχειρήσεις της κακοκαιρίας "Ελπίς"