Φόβοι για μείωση εσόδων ως και 400 εκατ. από το φόρο εισοδήματος

Σαφή μείωση η οποία μπορεί να ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, καταγράφει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στο βεβαιωθέν ποσό του φόρου εισοδήματος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Φόβοι για μείωση εσόδων ως και 400 εκατ. από το φόρο εισοδήματος

Σαφή μείωση η οποία μπορεί να ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, καταγράφει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στο βεβαιωθέν ποσό του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων –εκκρεμούν πλέον μόνο οι δηλώσεις των πυροπαθών αλλά και των φυσικών προσώπων που μετέχουν σε νομικά πρόσωπα που τηρούν απλογραφικά βιβλία- η ΑΑΔΕ μέτρησε περίπου 2,55 εκατομμύρια χρεωστικές δηλώσεις και βεβαίωσε φόρους περίπου 3,3 δις. ευρώ.

Από την άλλη, τα πιστωτικά εκκαθαριστικά ξεπέρασαν τα 780 χιλιάδες με το ποσό της επιστροφής να προσεγγίζει τα 355-360 εκατ. ευρώ. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι «καθαρά» προς απόδοση στο ταμείο, μένουν κοντά στα τρία δις. ευρώ έναντι περίπου 3,5 δις. ευρώ πέρυσι. Έτσι, ακόμη και να συνυπολογιστούν τα εκκαθαριστικά που εκδόθηκαν χθες, τελευταία ημέρα αλλά και οι μερικές δεκάδες χιλιάδες που θα βγουν είτε μέχρι τις 16 Αυγούστου (σ.σ μέχρι τότε πληρώνουν οι συμμετέχοντες σε νομικά πρόσωπα που τηρούν απλογραφικά βιβλία) είτε μέχρι το τέλος Οκτωβρίου (σ.σ τελευταία προθεσμία για τους πυρόπληκτους), το «κενό» σε σχέση με πέρυσι θα φτάσει στα 400 εκατ. ευρώ.

Δεδομένου ότι κατά τη φετινή εκκαθάριση δεν υπήρχε κάποια μείωση φορολογικού συντελεστή που να δικαιολογεί τόσο μεγάλη μεταβολή (σ.σ αν επιβεβαιωθεί το νούμερο, θα πρόκειται για πτώση άνω του 10%) όλο το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στην επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων προκειμένου να φανεί αν υπάρχει σημαντική συρρίκνωση του δηλωθέντος εισοδήματος. «Ύποπτοι» για μια ακόμη χρονιά είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες οι οποίοι υπό το βάρος των υψηλών εισφορών και των φόρων, έχουν πολύ ισχυρό κίνητρο απόκρυψης φορολογητέας ύλης.

Στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, αυτή η μείωση της φορολογητέας ύλης δεν φαίνεται καθώς σε πολύ μεγάλο βαθμό λειτουργεί ως δίκτυ προστασίας η ελάχιστη ασφαλιστική εισφορά των 176 ευρώ. Στην εφορία όμως, που όλα υπολογίζονται αναλογικά από το πρώτο ευρώ για τους αυτοαπασχολούμενους, ακόμη και ένα δις. ευρώ να λείψει από τη φορολογητέα ύλη, μπορεί να μεταφραστεί σε μείωση φορολογικών εσόδων τουλάχιστον 200-300 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των φυσικών προσώπων εμφανίζει εισοδήματα της τάξεως των 73-74 δις. ευρώ σε ετήσια βάση.

Το μεγάλο στοίχημα μετά τη διαφαινόμενη μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων και του βεβαιωθέντος φόρου, είναι η εισπραξιμότητα των ποσών που έχουν βεβαιωθεί. Σήμερα είναι η καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή της πρώτης δόσης τόσο για τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων όσο και για τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων (εκτός από τις εταιρείες που έκαναν δήλωση μετά τις 27/06 οι οποίες και έχουν περιθώριο για την καταβολή της πρώτης δόσης έως το τέλος Αυγούστου). Στην πράξη θα φανεί αν θα υπάρξει «κενό» στα φορολογικά έσοδα (τα οποία στο εξάμηνο κινούνταν οριακά κάτω από τον στόχο) ή αν αυτή η τρύπα που προκύπτει από τα φυσικά πρόσωπα θα καλυφθεί από άλλες πηγές όπως από τις επιχειρήσεις ή από τα έσοδα από φόρους παρελθόντων ετών.

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 13 Σεπ 2021 | 11:50

Μέχρι και 50.000 ευρώ το έπαθλο από τη φορολοταρία του Υπουργείου Οικονομικών - Μπόνους 100.000 ευρώ τα Χριστούγεννα

Από 1.000 ευρώ σε 1.000 δικαιούχους, τα έπαθλα του υπουργείου Οικονομικών από την φορολοταρία ανεβαίνουν στις 50.0000 ευρώ

ΦΤΑΝΕΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ 08 Σεπ 2021 | 08:00

Αντίστροφη μέτρηση για τον ΕΝΦΙΑ - Τελευταία ευκαιρία για αλλαγές στο Ε9

Η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε ότι κλείνει η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) προκειμένου να ξεκινήσει τις διαδικασίες εκκαθάρισης του φόρου ακινήτων.

ΑΑΔΕ 07 Σεπ 2021 | 09:19

Λίγες ώρες απέμειναν για διορθώσεις στο Ε9 - Τα συνήθη λάθη που κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Κλείνει αύριο 8 Σεπτεμβρίου και ώρα 11:00 το πρωί η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9).

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΠΕΝΤΕ ΗΜΕΡΩΝ 06 Σεπ 2021 | 10:56

Σκέψεις για ολιγοήμερη παράταση των φορολογικών δηλώσεων - Εκκρεμούν ακόμη 850.000

Εξετάζεται από την κυβέρνηση η διαδικασία να παραταθεί μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου δηλαδή να δοθεί προθεσμία 5 επιπλέον ημερών στους φορολογούμενους για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους στην εφορία.

TIMOLOGIO.AADE.GOV.GR 30 Αυγ 2021 | 21:21

AAΔΕ: Nέα εφαρμογή για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις

Nέα εφαρμογή για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν μηχανογραφικό σύστημα έκδοσης και διαβίβασης παραστατικών στο myDATA

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ 27 Αυγ 2021 | 20:10

ΑΑΔΕ: Παράταση έως τις 30/9 για την υποβολή "δηλώσεων Covid" και μισθώσεων ακινήτων

Πρόκειται για την υποβολή αρχικών/τροποποιητικών "δηλώσεων Covid" και μισθώσεων ακινήτων

ΑΑΔΕ 26 Αυγ 2021 | 20:33

Επιδότηση πάγιων δαπανών: Με δύο βήματα ο συμψηφισμός φορολογικών οφειλών επιχειρήσεων

Ο συμψηφισμός των φορολογικών οφειλών για τις 31.000 επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της επιδότησης των πάγιων δαπανών

ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΙΚ 26 Αυγ 2021 | 10:28

Κουρεμένα ενοίκια λόγω Covid: Μέχρι πότε μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις για αποζημίωση οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Πότε πρέπει να υποβάλουν τις "Δηλώσεις Covid" οι ιδιοκτήτες ακινήτων δικαιούχοι αποζημιώσεων για τα "κουρεμένα" ενοίκια που εισέπραξαν.

ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 20 Σεπ 2021 | 21:41

Wall Street: "Βουτιά" σε Dow Jones και Nasdaq έφερε η κατάρρευση της κινεζικής Evergrande

Οι βαριές απώλειες στις κινεζικές μετοχές του κλάδου των ακινήτων προκαλούν ισχυρούς κλυδωνισμούς και στην αμερικανική αγορά - Στο βαθύ κόκκινο οι βασικοί δείκτες της Wall Street

ΑΝΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ 20 Σεπ 2021 | 19:19

Η Moody's αναβάθμισε το αξιόχρεο των συστημικών ελληνικών τραπεζών - Θετικές οι προοπτικές

Θετικές οι προοπτικές και των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών - Αναλυτικά η ανακοίνωση του οίκου Moody's.

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΟΥ "CEO TALKS" 20 Σεπ 2021 | 17:44

Η MSD και η CEO της πολεμούν τον καρκίνο και συμβάλλουν στη λύση κοινωνικών προβλημάτων

Συνέντευξη της CEO της MSD για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα και Προέδρου της PIF, Agata Jakoncic

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ 20 Σεπ 2021 | 14:30

Τα απίστευτα κέρδη της e-food εν μέσω πανδημίας- Πώς ένα ελληνικό success story έγινε disaster story

Πώς η εταιρεία e-food είδε την αξιολόγησή της από το άριστα, να πέφτει στην ελάχιστη δυνατή, με χιλιάδες αρνητικά μηνύματα

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 20 Σεπ 2021 | 12:24

ΤτΕ: Αύξηση τουριστικής κίνησης 50% τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι - Στο 30% του 2019 το επτάμηνο

Στο 30% του επταμήνου 2019 έφθασε εφέτος, την αντίστοιχη περίοδο, η τουριστική κίνηση.