Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σε συνέντευξή της ότι από αύριο η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση σε ένα μεγάλο ποσό του προγράμματος SURE το οποίο θα βοηθήσει επιχειρήσεις, αλλά και εργαζομένους που επλήγησαν από την πανδημία.
"Έχω καλά νέα για την Ελλάδα. Από αύριο η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση σε 2 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό SURE. Συνολικά θα έχει πρόσβαση σε 2,7 δισ. ευρώ. Είναι πολλά χρήματα για καλό σκοπό" ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας στην ΕΡΤ.
"Στόχος είναι να πεις στις υγιείς εταιρείες να κρατήσουν το εργατικό δυναμικό στην εταιρεία, να μην τους απολύσουν και θα επιχορηγήσουμε μέρος του μισθού εάν δεν έχουν αρκετή δουλειά" σημείωσε, ενώ αναφορικά με την εκταμίευση των χρημάτων του ΝextGenerationEU η κα. Φον Ντερ Λάιεν επισήμανε ότι "η Ελλάδα έχει πρόσβαση στο ταμείο ανάκαμψης, αυτό που ονομάζουμε NEXTGENERATION EU, συνολικά σε 31 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι πραγματικά σημαντικό για την Ελλάδα αλλά επίσης για τα υπόλοιπα 26 κράτη μέλη".
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για εμβόλιο κατά του κορονοϊού: Υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ
Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή της και την αισιοδοξία της για τις εξελίξεις σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.
"Έχουμε λοιπόν μία ευρεία λίστα εμβολίων, πολλούς διαφορετικούς υποψηφίους και είμαι πεπεισμένη ότι ορισμένα από αυτά θα είναι αποτελεσματικά εμβόλια. Περνάμε δύσκολα τώρα, πρέπει να έχουμε υπομονή, πρέπει να ακολουθούμε τους κανόνες, αλλά υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ" τόνισε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στη δημόσια τηλεόραση.
Στα 106,197 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο τον Σεπτέμβριο
Η είδηση έρχεται λίγες ώρες αργότερα αφότου έγινε γνωστό ότι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο στο ποσό των 106,197 δισ. ευρώ έναντι 105,611 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχη Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Ωστόσο, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ το πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο αν αφαιρεθούν τα χρέη που είναι ανεπίδεκτα είσπραξης ανήλθε τον Σεπτέμβριο στο ποσό των 83,553 δισ. ευρώ έναντι 82,994 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.
Σε ό,τι αφορά το συνολικό "νέο ληξιπρόθεσμο" που δημιουργήθηκε κατά το 9 μηνο του 2020 έφτασε τα 3,898 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο το 2019 είχε φτάσει τα 5,270 δισ. (μείωση κατά 26%).
Για το Σεπτέμβριο, το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε τα 695 εκατ., ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε φτάσει τα 588 εκατ. (αύξηση κατά 18%).