Forbes: Αυτές είναι οι μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες των ΗΠΑ για το 2021

Επέστρεψε στην κορυφή η Cargill, με την Koch Industries να χάνει την περυσινή πρωτιά της και να βρίσκεται στο Νο 2. Οι νεοεισερχόμενες και οι "εκτός λίστας".

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
FORBES

Η Cargill επέστρεψε στην κορυφή της ετήσιας λίστας του Forbes με τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες των ΗΠΑ. Η εταιρεία αγροτικών επιχειρήσεων είχε πέσει στο Νο 2 πέρυσι, μόλις για τρίτη φορά από το 1985 όταν το Forbes άρχισε να καταρτίζει τη συγκεκριμένη λίστα.

Τα έσοδα της εταιρείας με έδρα τη Μινεσότα αυξήθηκαν κατά 17% για το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάιο του 2021 στα 134,4 δισ. δολάρια, ενισχυμένα από τις υψηλότερες τιμές των γεωργικών προϊόντων.

Η Koch Industries έπεσε στο Νο 2 της λίστας για το 2021, αφού τα έσοδά της για το έτος έως τον Δεκέμβριο του 2020 εκτιμώνται στα 115 δισ. δολάρια. Η οικογενειακή εταιρεία δραστηριοποιείται σε μια σειρά από τομείς όπως τα χημικά προϊόντα, η διύλιση και τα software και από το 1967 τη διευθύνει ο δισεκατομμυριούχος Charles Koch.

Διαβάστε Επίσης

Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται και άλλα γνωστά ονόματα, όπως στο Νο 4 η εταιρεία παραγωγής γλυκών Mars, ο επενδυτικός κολοσσός Fidelity με έδρα τη Βοστώνη στο Νο 10 και ο Όμιλος ΜΜΕ Cox Communications στο Νο 14.

Η ένταξη στη λίστα βασίζεται στα έσοδα των εταιρειών για το πιο πρόσφατο οικονομικό έτος. Για το 80% των επιχειρήσεων, αυτό σημαίνει έσοδα για το ημερολογιακό έτος 2020.

Η εταιρεία ιατρικών προμηθειών Medline έκανε αίσθηση μέσα στο 2021 όταν ανακοίνωσε ότι πουλάει το πλειοψηφικό της μερίδιο σε μια ομάδα ιδιωτικών επενδυτικών εταιρειών, σε μια από τις μεγαλύτερες εξαγορές με μόχλευση που έχουν γίνει ποτέ. Η συμφωνία, η οποία φέρεται να ανέρχεται στα 34 δισ. δολάρια, έκλεισε τον Οκτώβριο. Η Medline παραμένει ιδιωτική εταιρεία και κατατάσσεται στη 16η θέση με έσοδα ύψους 17,5 δισ. δολάρια.

Πολύ καλά τα πήγαν οι εταιρείες λιανικής πώλησης τροφίμων με 16 από τις 19 εταιρείες σούπερ μάρκετ που περιλαμβάνονται στη λίστα να καταγράφουν αύξηση στα έσοδά τους σε σχέση με την περσινή λίστα, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αυξημένη ζήτηση εν μέσω πανδημίας. Η αύξηση των εσόδων επανέφερε δύο αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη λίστα: τη Brookshire Brothers με έδρα το Τέξας στο νούμερο 162 και την Bashas' με έδρα την Αριζόνα στο νούμερο 208. Τα έσοδα της Publix Supermarkets της Φλόριντα (Νο. 3) αυξήθηκαν κατά 18% το 2020, με την εταιρεία να ανοίγει 39 νέα καταστήματα πέρυσι. Τον Σεπτέμβριο η Publix ανακοίνωσε ότι θα επεκταθεί στο Κεντάκι στα τέλη του 2023.

Η Southeastern Grocers, στο Νο. 38, "φλερτάρει" εδώ και χρόνια με τη δημόσια εγγραφή, αλλά ακύρωσε τα σχέδια για IPO νωρίτερα τον Νοέμβριο. Το ίδιο είχε συμβεί και το 2014. Η Southeastern έχει υπό την ιδιοκτήσία της τα brands Winn-Dixie, Harveys Supermarkets και Fresco Y Más και τα έσοδά της εκτιμώνται στα 9,6 δισ. δολάρια.

Διαβάστε Επίσης

Οι εκτός λίστας

Φέτος 19 εταιρείες δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να συμπεριληφθούν στη λίστα του Forbes είτε γιατί μειώθηκαν τα έσοδά τους, είτε γιατί εξαγοράστηκαν είτε γιατί κατέθεσαν αίτηση για δημόσια προσφορά. Δέκα εταιρείες έμειναν εκτός λίστας επειδή τα έσοδα τους υποχώρησαν κάτων από το όριο των 2 δισ. δολαρίων. Η εταιρεία κατασκευής επίπλων Haworth επηρεάστηκε από την ύφεση στην αγορά επίπλων γραφείου και τα έσοδά της μειώθηκαν κατά 19% στα 1,8 δισ. δολάρια το 2020. Τα έσοδα της εταιρείας Delaware North υποχώρησαν κατά 61% σε 1,45 δισ. δολάρια λόγω της ακύρωσης αθλητικών εκδηλώσεων και της μείωσης κινητικότητας στα αεροδρόμια - τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται.

Η πιο "εντυπωσιακή" έξοδος ήταν της Airbnb. Η εταιρεία βραχυπρόθεσμης ενοικίασης κατοικιών εισήχθη στο Χρηματιστήριο μέσω δημόσιας εγγραφής αξίας 47 δισ. δολαρίων τον Δεκέμβριο του 2020, μετά από δύο χρόνια παρουσίας στη λίστα του Forbes. Tον ίδιο δρόμο ακολούθησαν οι Petco Animal Supplies, Vizio και Jo-Ann Stores. Η Vizio είχε καταθέσει αίτηση για να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο το 2015, την οποία απέσυρε την επόμενη χρονιά, όταν συμφώνησε για την εξαγορά της από κινεζική εταιρεία. Η συμφωνία αυτή ναυάγησε τελικά και η Vizio παρέμεινε ιδιωτική μέχρι τον Μάρτιο του 2021. Ο ιδρυτής της, William Wang, παραμένει CEO.

Δύο εταιρείες δεν βρίσκονται στη λίστα του Forbes λόγω εξαγοράς. Η αλυσίδα αποθηκών τροφίμων Smart & Final εξαγοράστηκε τον Μάιο του 2021 από την Bodega Latina, θυγατρική της μεξικανικής Grupo Comercial Chedraui. Η Nature's Bounty, εταιρεία παραγωγής βιταμινών με έδρα τη Νέα Υόρκη, πωλήθηκε στη Nestlé τον Αύγουστο του 2021 έναντι 5,75 δισ. δολαρίων.

Οι εταιρείες οικονομικών και επαγγελματικών υπηρεσιών Deloitte, PricewaterhouseCoopers και Ernst & Young βγήκαν από τη λίστα επειδή και οι τρεις έχουν έδρα στο εξωτερικό.

Οι νεοεισερχόμενες και οι "επιστροφές"

Είκοσι πέντε εταιρείες είτε μπήκαν στη λίστα του Forbes για πρώτη φέτος είτε επέστρεψαν σε αυτήν μετά από απουσία τουλάχιστον ενός χρόνου. Από αυτές την καλύτερη κατάταξη πέτυχε η Uline στο νούμερο 73. Η εταιρεία με έδρα το Ουισκόνσιν, εμπορεύεται ναυτιλιακά και άλλα είδη για επιχειρήσεις, και τα έσοδά της κυμαίνονται στα 5,8 δισ. δολάρια.

Η νεοσύστατη Ultimate Kronos Group βρίσκεται στο Νο. 138 πετυχαίνοντας πωλήσεις ύψους 3,3 δισ. δολαρίων. Η εταιρεία cloud computing ειδικεύεται στη διαχείριση εργατικού δυναμικού και ανθρώπινων πόρων. Δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2020 μέσω της συγχώνευσης της Ultimate Software και της Kronos Inc.

Η Michaels Companies, εταιρεία λιανικής πώλησης ειδών τέχνης, χειροτεχνίας και κορνιζών, επέστρεψε στην λίστα ως ιδιωτική εταιρεία για τρίτη φορά. Η Michaels ιδρύθηκε το 1973 και εισήχθη στον Nasdaq το 1984. Η Blackstone και η Bain Capital εξαγόρασαν την Michaels στα τέλη του 2006, ενώ το 2014 μπήκε και πάλι στο Χρηματιστήριο. Η Apollo Global Management απέκτησε και πάλι την Michaels ως ιδιωτική εταιρεία τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους σε μια συμφωνία ύψους 3,3 δισ. δολαρίων. Αξιοσημείωτο ότι η Michaels έκανε το ντεμπούτο της στο Νο. 81 το 2007, στην ίδια θέση με φέτος.

Η αλυσίδα παντοπωλείων Brookshire Brothers, που κατατάσσεται στο Νο. 162, επιστρέφει στη λίστα μετά από 12 χρόνια. Είχε βγει εκτός λίστας το 2009, όταν το ελάχιστο όριο εισόδου αυξήθηκε σε έσοδα ύψους 2 δισ. δολαρίων. Η Brookshire Brothers "σχετίζεται" με την Brookshire Grocery στο Νο. 168, αφού οι δύο επιχειρήσεις έχουν προκύψει μετά από διάσπαση της αρχικής εταιρείας το 1938.

Μεθοδολογία

Η λίστα του Forbes με τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες στις ΗΠΑ περιλαμβάνει μόνο εταιρείες, τα έσοδα των οποίων ξεπερνούν τα 2 δισ. δολάρια κατά το πιο πρόσφατο οικονομικό έτος. Επιπλέον, οι περισσότερες από τις εταιρείες δεν σχεδιάζουν να αλλάξουν το ιδιωτικό τους καθεστώς. Εξαιρούνται οι εταιρείες με έδρα εκτός ΗΠΑ, οι εταιρείες που δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος (όπως η Mohegan Tribal Gaming Authority), οι εταιρείες που ανήκουν σε αμοιβαία ιδιοκτησία (όπως η State Farm Insurance), οι συνεταιρισμοί (όπως η Land O'Lakes), οι εταιρείες με λιγότερους από 100 υπαλλήλους και οι εταιρείες που ανήκουν σε ποσοστό άνω του 50% σε άλλη δημόσια, ιδιωτική ή μη αμερικανική εταιρεία.

Δεν περιλαμβάνονται επίσης εταιρείες με κύρια δραστηριότητα τις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, τις επενδύσεις ή/και τη διαχείριση ακινήτων. Αντιθέτως, περιλαμβάνονται εταιρείες που ανήκουν κατά πλειοψηφία σε ιδιωτικές εταιρείες, όπως η Medline Industries. Τα στοιχεία των εσόδων για κάθε εταιρεία δεν περιλαμβάνουν τις πωλήσεις θυγατρικών εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. Τα δεδομένα που αξιολογεί το Forbes για την κατάρτιση της λίστας προέρχονται από ενημερώσεις των εταιριεών, από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και εκτιμήσεις από ερευνητές του Forbes και άλλες εξωτερικές πηγές.

Δείτε όλη τη λίστα του Forbes με τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες των ΗΠΑ για το 2021 εδώ.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 02 Δεκ 2021 | 07:13

Ορατό και πάλι το διαβόητο shutdown του κράτους στις ΗΠΑ

Υπουργεία, εθνικά πάρκα, μουσεία, μια πλειάδα οργανισμών θα αντιμετωπίσει παράλυση στην περίπτωση αυτή μη συμφωνίας του σχεδίου προσωρινού προϋπολογισμού.

ΣΤΟ ΤΟΥΣΟΝ ΤΗΣ ΑΡΙΖΟΝΑΣ 01 Δεκ 2021 | 23:09

Φρίκη στις ΗΠΑ: Αστυνομικός σκότωσε με 9 σφαίρες άνδρα σε αναπηρικό αμαξίδιο - Σκληρές εικόνες [Βίντεο]

Ο αρχηγός της αστυνομίας είπε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία απόλυσης του αστυνομικού που δεν ήταν σε υπηρεσία όταν πυροβόλησε τον 61χρονο άνδρα.

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΦΑΟΥΤΣΙ 01 Δεκ 2021 | 22:35

Μετάλλαξη Όμικρον: Πρώτο κρούσμα και στις ΗΠΑ - Είχε επιστρέψει από τη Νότια Αφρική στις 22 Νοεμβρίου

Το πρόσωπο που φέρει τη μετάλλαξη Όμικρον είχε επιστρέψει από τη Νότια Αφρική στις 22 Νοεμβρίου και διαγνώστηκε θετικό επτά ημέρες αργότερα, είπε ο Φάουτσι.

ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΚΡΙΤΕΣ 01 Δεκ 2021 | 20:57

Μακελειό σε σχολείο στο Μίσιγκαν: Αυτός ειναι ο 15χρονος που σκότωσε εν ψυχρώ τέσσερις συμμαθητές του

Ο έφηβος που αιματοκύλησε Λύκειο στο Μίσιγκαν σκοτώνοντας τέσσερις συμμαθητές του και τραυματίζοντας ακόμη οκτώ, ταυτοποιήθηκε ως ο 15χρονος Ίθαν Κράμπλι

«ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΞΑΝΑΜΑΘΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ» 01 Δεκ 2021 | 15:12

Κορονοϊός: Το "θαύμα" της Πενσυλβάνια - 29χρονη μητέρα βγήκε από το νοσοκομείο μετά από 8 μήνες [Βίντεο]

Μια γυναίκα από την Πενσυλβάνια πέρασε 8 μήνες στη ΜΕΘ αφού προσβλήθηκε από τον COVID-19 ενώ ήταν έγκυος - Το νεογέννητο μπήκε επίσης στη ΜΕΘ

Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΟΣ 01 Δεκ 2021 | 07:45

Φάουτσι: Πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν η μετάλλαξη Ομικρον προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια

"Αν είστε ανεμβολίαστοι, εμβολιαστείτε. Αν είστε εμβολιασμένοι, κάντε την αναμνηστική δόση", τόνισε ο Αντονι Φάουτσι.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 30 Νοε 2021 | 22:39

Τρόμος στις ΗΠΑ: 15χρονος μαθητής άνοιξε πυρ σε λύκειο στο Μίσιγκαν - Τρεις νεκροί και 6 τραυματίες [Εικόνες - Βίντεο]

Ένοπλος 15χρονος μαθητής πυροβόλησε πολλές φορές μέσα στο Λύκειο Όξφορντ, στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ - Τουλάχιστον τρεις νεκροί μαθητές άλλοι έξι τραυματίες

ΣΕ ΠΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΜΑΙΑΜΙ 28 Νοε 2021 | 11:50

Απίστευτο: 26χρονος μετανάστης επέζησε κρυμμένος στο σύστημα προσγείωσης αεροπλάνου στις ΗΠΑ [βίντεο]

Γουατεμαλτέκος επέζησε κρυμμένος στο κοίλωμα του συστήματος προσγείωσης αεροσκάφους που εκτέλεσε πτήση από την πατρίδα του στο Μαϊάμι των ΗΠΑ

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΟΜΙΚΡΟΝ 26 Νοε 2021 | 22:56

ΗΠΑ: Έκκληση Μπάιντεν - "Δώστε εμβόλια στις φτωχότερες χώρες, η πανδημία δεν τελειώνει έτσι"

Ο Μπάιντεν κάλεσε τις χώρες που θα συνεδριάσουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου να συμφωνήσουν να παραιτηθούν από την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού

ΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙ 26 Νοε 2021 | 20:56

ΗΠΑ σε Τουρκία: Απελευθερώστε αμέσως τον Οσμάν Καβαλά - "Απατηλές οι κατηγορίες εναντίον του"

Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την Παρασκευή να παρατείνει την τετραετή κράτηση του Οσμάν Καβαλά, παρά το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει καταδίκη του.

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 23 Νοε 2021 | 09:00

Υγειονομική βόμβα ο κορονοϊός στη Γερμανία: 309 νεκροί και 45.326 κρούσματα σε 24 ώρες - Ταξιδιωτική οδηγία από ΗΠΑ

Δραματική η κατάσταση στη Γερμανία. Μετρά 309 νεκρούς και 45.326 κρούσματα σε 24 ώρες.

ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ 22 Νοε 2021 | 14:13

Μακελειό στο Ουισκόνσιν: Η στιγμή που το κόκκινο SUV πέφτει πάνω στο πλήθος στη χριστουγεννιάτικη παρέλαση [σκληρές εικόνες]

Νέο βίντεο - σοκ από τη στιγμή που το κόκκινο SUV πέφτει πάνω στο πλήθος στη χριστουγεννιάτικη παρέλαση στη Γουόκεσα της πολιτείας Ουισκόνσιν των ΗΠΑ - Πέντε νεκροί , 40 τραυματίες