Φοροεπιδρομή στα (φανερά) μεσαία και υψηλά εισοδήματα

Αύξηση των φορολογικών εσόδων με αλλαγή στους συντελεστές και κατάργηση των φοροαπαλλαγών σχεδιάζει η κυβέρνηση. Τι αλλάζει και πότε.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Φοροεπιδρομή στα (φανερά) μεσαία και υψηλά εισοδήματα

Δυνατότητες περαιτέρω αύξησης των φορολογικών εσόδων με μια ακόμη αλλαγή του πακέτου των φορολογικών συντελεστών «διαγνώνει» το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παρά τη «βύθιση» των εισοδημάτων.

Οι χθεσινές πρώτες επίσημες δηλώσεις τόσο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη όσο και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, εύλογα προκαλούν νέες ανησυχίες στους έχοντες τα λεγόμενα μεσαία ή και υψηλά εισοδήματα της τάξεως των 25-35 ή και 40.000 ευρώ τον χρόνο καθώς το ποιο πιθανό είναι ότι η φορολογική μεταρρύθμιση για την οποία άρχισαν να κάνουν από χθες λόγο οι δύο υπουργοί θα φέρει περισσότερους φόρους.

Ήδη, το πρώτο χτύπημα έγινε με την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους έχοντες ετήσια εισοδήματα πάνω από 1800 ευρώ τον μήνα (περίπου 30.000 ευρώ ετησίως) η οποία και αναμένεται να μονιμοποιηθεί μέσα από την ενσωμάτωσή της στη φορολογική κλίμακα. Από χθες οι δύο υπουργοί, αν και δεν αναφέρθηκαν ρητώς σε αυτό, προανήγγειλαν νέες επιβαρύνσεις για τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα. Μιλώντας για επανεξέταση του ισχύοντος καθεστώτος που προβλέπει διαφοροποίηση του φόρου ανάλογα με την πηγή του εισοδήματος, ουσιαστικά αυτό προανήγγειλαν. Τη φορολόγηση των εισοδημάτων με βάση μια κλίμακα ανεξαρτήτως πηγής.

Το σενάριο της ενιαίας κλίμακας δεν είναι καινούργιο καθώς έχει προαναγγελθεί ουκ ολίγες φορές από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η υλοποίηση του σχεδίου όμως, θα φέρει πολύ μεγάλες επιβαρύνσεις για όσους έχουν απομείνει να εισπράττουν εισοδήματα από δύο πηγές.

Για παράδειγμα, ο έχων έναν μισθό και ένα εισόδημα από ενοίκιο, εκεί που φορολογείται σήμερα για το ενοίκιο με συντελεστή 11% από το πρώτο ευρώ (σ.σ το μνημόνιο αναφέρει ότι ο συντελεστής θα πρέπει να αυξηθεί στο 15%) μπορεί να καταλήξει να φορολογείται με συντελεστές 22%, 32% ή ακόμη και 42%. Τέτοιοι συντελεστές ίσχυαν για τα ενοίκια πριν καθιερωθεί ο ΕΝΦΙΑ. Αν επανέλθουν τώρα και συνδυαστούν με τον φόρο κατοχής ακινήτων, τότε πρακτικά η ενοικίαση ακινήτων (και κατά συνέπεια η επένδυση στα ακίνητα) θα χάσει κάθε νόημα καθώς η απόδοση θα πέσει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα ή ακόμη και θα μηδενιστεί.

Το σχέδιο της ενιαίας φορολογικής κλίμακας, θεωρητικά είναι δίκαιο καθώς φορολογεί τον καθέναν αναλογικά και με βάση το εισόδημα που εισπράττει ανεξαρτήτως πηγής. Ωστόσο, όταν επιδιωχθεί να εφαρμοστεί στην πράξη, θα προκύψουν μεγάλα προβλήματα. Το κυριότερο; Η κρίση, έχει δημιουργήσει στρατιές φορολογουμένων οι οποίοι εμφανίζουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Αν όλοι αυτοί οι φορολογούμενοι απαλλαγούν από την υποχρέωση καταβολής φόρου, τότε θα απομείνουν περί τα δύο εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα σε σύνολο έξι εκατομμυρίων να σηκώσουν όλα τα φορολογικά βάρη. Το κίνητρο για τη φοροδιαφυγή θα γίνει ακόμη ισχυρότερο ειδικά από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Να σημειωθεί ότι η αυτοτελής φορολόγησης από το πρώτο ευρώ των ελεύθερων επαγγελματιών, επιβλήθηκε από την ίδια την τρόικα πριν από δύο χρόνια ακριβώς με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα. Και αυτό διότι χιλιάδες επαγγελματίες που δεν πλήρωναν τίποτα καθώς εμφάνιζαν κέρδη της τάξεως των 4000-5000 ευρώ, κλήθηκαν να πληρώσουν από το πρώτο ευρώ του καθαρού εισοδήματος με συντελεστή 26%,

Έτσι, είναι αμφίβολο αν οι δανειστές θα επιτρέψουν την επιστροφή σε προοδευτικά συστήματα φορολόγησης για δύο λόγους:

1. Μπορεί να φέρουν λιγότερα φορολογικά βάρη στους έχοντες τα χαμηλότερα εισοδήματα οι οποίοι όμως και είναι πολλοί με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα είσπραξης των φορολογικών εσόδων

2. Μπορεί να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η φοροδιαφυγή.

Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν χθες και στην κατάργηση των φορολογικών εκπτώσεων που θεωρούνται άδικες ή μη απαραίτητες.

Ποιες είναι οι κυριότερες;

  • Η μείωση κατά 1,5% της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων
  • Το ειδικό καθεστώς αυτοτελούς φορολόγησης των αμοιβών των ναυτικών
  • Οι διατάξεις που προβλέπουν πλήρεις απαλλαγές επιδομάτων και άλλων κοινωνικών παροχών από το φόρο εισοδήματος (π΄χ ΕΚΑΣ, αποζημίωση απόλυσης επίδομα τέκνων, επίδομα θέρμανσης κλπ)
  • ·Οι φορολογικές απαλλαγές για τα τεκμαρτά μισθώματα από δωρεάν παραχώρηση ακινήτων προς συγγενείς πρώτου βαθμού\
  • ·Οι εκπτώσεις των ιατρικών εξόδων και των δωρεών από το φόρο εισοδήματος
  • ·Οι μειώσεις των τεκμηρίων διαβίωσης για τους συνταξιούχους
  • Οι μειώσεις των συντελεστών φορολόγησης για τους νέους επιχειρηματίες
  • Οι απαλλαγές από τη φορολογία υπεραξίας μετοχών

Όπως φαίνεται, όλες αυτές οι απαλλαγές έχουν έντονο κοινωνικό χαρακτήρα στην πλειοψηφία τους. Μένει να φανεί σε ποιες θα αποφασίσει να βάλει… χέρι το νέο οικονομικό επιτελείο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 24 Ιαν 2022 | 13:03

Επίδομα θέρμανσης: Παρατείνεται έως τις 15 Φεβρουαρίου η υποβολή αιτήσεων

Παρατείνεται μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2022 η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης για την περίοδο 2021-2022.

ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ 24 Ιαν 2022 | 12:36

Θα έχουμε διακοπές ρεύματος;- Πόσο έτοιμος είναι ο ΑΔΜΗΕ να αντιμετωπίσει τον χιονιά

Το σύστημα ενισχύθηκε με τη λειτουργία λιγνιτικών μονάδων και εκφράζεται η αισιοδοξία ότι θα αντέξει τον χιονιά

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 24 Ιαν 2022 | 09:18

Νέος ΕΝΦΙΑ: Αυτές είναι οι δύο βασικές αλλαγές

Στην τελική ευθεία για τη διαμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ με τον οποίο θα φορολογηθούν περισσότεροι από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκεται η επιτροπή του υπ. Οικονομικών.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 23 Ιαν 2022 | 18:41

Τα τρία σενάρια της κυβέρνησης για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει διάφορα σενάρια, τα οποία μάλιστα συζητά με τους θεσμούς και την Ε.Ε.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 23 Ιαν 2022 | 14:57

Αγορά ακινήτων: Το κόστος μιας ανακαίνισης και γιατί δίνει υπεραξία στο σπίτι

Το αυστηρό lockdown στην πρώτη φάση της πανδημίας έδωσε την ευκαιρία σε ιδιοκτήτες και διαχειριστές επαγγελματικών χώρων αλλά και κατοικιών να προχωρήσουν σε ανακαινίσεις.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ 23 Ιαν 2022 | 11:30

Τριπλή παράταση για μεταβιβάσεις ακινήτων, Εξοικονομώ και κορονοχρέη - Έρχεται ο νέος ΕΝΦΙΑ

Όσοι έκαναν δήλωση γονικής παροχής στην εφορία μέχρι 31/12, θα μπορούν να υπογράψουν συμβόλαια με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες μέχρι τέλος Μαρτίου.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 23 Ιαν 2022 | 09:25

Σταϊκούρας: Στο τραπέζι το μόνιμο πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης - Τι θα γίνει σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

"Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε Κυβέρνηση που μειώνει φόρους και στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να το πράττουμε", τονίζει ο υπουργός Οικονομικών.

23 Ιαν 2022 | 08:35

PQH: Ενημέρωση για διαβίβαση προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο μεταβίβασης απαιτήσεων

Διεθνής διαγωνισμός για τη μεταβίβαση απαιτήσεων από μικτό χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων και μη επιχειρηματικών, καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ 22 Ιαν 2022 | 12:50

Αυξήσεις στις συντάξεις μετά από 12 χρόνια: Ποιους αφορά και πόσα θα πάρουν

Αυξήσεις στις συντάξεις για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια θα δώσει η κυβέρνηση με ημερομηνία εφαρμογής των αυξήσεων αυτών την 1η Ιανουαρίου του 2023.

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΕ ΝΕΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 21 Ιαν 2022 | 12:39

Wood: Τιμή στόχο 12,80 ευρώ και σύσταση "αγορά" δίνει για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Η Wood αναφέρει ότι η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ήταν μεταξύ εκείνων που είχαν τις καλύτερες επιδόσεις την προηγούμενη χρονιά, καταγράφοντας άνοδο 21%.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 21 Ιαν 2022 | 07:12

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές - Οι ημερομηνίες ανά Ταμείο

Οι τελικές ημερομηνίες πληρωμής για τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων των συντάξεων Φεβρουαρίου 2022.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 20 Ιαν 2022 | 21:43

ΕΡΓΑΝΗ: Ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων - Ποιους αφορά

Ποιοι θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού - Η ΕΡΓΑΝΗ και ο Μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΦΑΚΕΛΟΥ 20 Ιαν 2022 | 21:19

ΤΑΙΠΕΔ: Διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση της Αττικής Οδού για 25 χρόνια

Προθεσμία κατάθεσης φακέλου μέχρι τις 20 Απριλίου έχουν οι υποψήφιοι επενδυτές