Φόροι 46 δισ. και αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος

Έτοιμο μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα πρέπει να είναι το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016. Ριζικές αλλαγές στον φόρο εισοδήματος.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Φόροι 46 δισ. και αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος

Έτοιμο μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα πρέπει να είναι το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016 καθώς έως τις 5 Οκτωβρίου, ημέρα του προγραμματισμένου Eurogroup το κείμενο θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή.

Τις τελικές προετοιμασίες, θα αναλάβει ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ο οποίος μετά την ορκωμοσία θα αναλάβει τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών με ευθύνη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΓΛΚ, έχουν ήδη προχωρήσει στη σύνταξη του προσχεδίου το οποίο εκτός από τους στόχους για την επόμενη χρονιά, θα αποτυπώνει και τα αναθεωρημένα μεγέθη του εκτροχιασμένου φετινού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το 2016, προγραμματίζεται να εισπραχθούν φόροι της τάξεως των 45-46 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο προϋπολογισμός του 2015, προέβλεπε για φέτος ότι οι φόροι θα ξεπερνούσαν τα 47 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού (λόγω τριών εκλογικών αναμετρήσεων, της αβεβαιότητας για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, τα capital controls και φυσικά της ύφεσης) έχει ρίξει έξω τα φορολογικά έσοδα τα οποία ήδη στο 8μηνο αποκλίνουν κατά περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια ευρώ του στόχου.

Αν ληφθεί υπόψη ότι το τελευταίο τετράμηνο είναι γεμάτο από φόρους και νέα μέτρα, τότε εκτιμάται ότι τα φετινά έσοδα από φόρους θα προσεγγίσουν τα 44 δισεκατομμύρια ευρώ. Άρα, το 2016, προγραμματίζεται να φέρει δύο δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον από φόρους.

Από πού θα αντληθούν αυτοί οι πρόσθετοι φόροι δεδομένου ότι για το 2016 προβλέπεται περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ –άρα και μικρότερα εισοδήματα- που οδηγεί και σε μικρότερη φορολογητέα ύλη;

Ήδη έχουν ψηφιστεί μέτρα τα οποία προγραμματίζεται να αποδώσουν από το νέο έτος. Από τις αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ προγραμματίζονται πρόσθετα έσοδα 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ αν και ο στόχος προϋποθέτει ότι θα αποδώσουν μέτρα (ή ισοδύναμα) τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον αέρα με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση Περίπου 250 εκατ. ευρώ θα πρέπει να αποδώσει η αυξημένη κατά 30% εισφορά αλληλεγγύης ενώ αναμένονται πρόσθετα έσοδα από την αύξηση του φόρου στις επιχειρήσεις (από το 26% στο 29% αλλά και από την αύξηση της προκαταβολής φόρου στις μικρομεσαίες εταιρείες (από το 55% φέτος στο 75%). Περισσότεροι φόροι έχουν προγραμματιστεί επίσης από την αύξηση της φορολόγησης των αγροτών αλλά και από την αύξηση των συντελεστών για τα εισοδήματα από ενοίκια.

Ένα από τα μεγαλύτερα φορολογικά κεφάλαια και για την επόμενη χρονιά θα είναι ο ΕΝΦΙΑ. Ακόμη και αν μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, θα πρέπει να αυξηθούν οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου δεδομένου ότι η εισπρακτική απόδοση θα πρέπει και πάλι να διαμορφωθεί στα 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ερχονται ριζικές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος

Για εκ βάθρων αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος προετοιμάζεται το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όπως ανέφεραν πριν από λίγο ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αλλά και αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης. Μιλώντας πριν από λίγο στους δημοσιογράφους, ο Γιώργος Χουλιαράκης υποστήριξε ότι υπάρχει μεγάλο πεδίο μείωσης των ανισοτήτων και καλύτερης κατανομής του δημοσιομικού βάρους μέσα από την αλλαγή στη φορολογία εισοδήματος. Ουσιαστικά άνοιξε θέμα αλλαγής των φορολογικών συντελεστών οι οποίοι με βάση το ισχύον καθεστώς διαφοροποιούνται με βάση την πηγή του εισοδήματος ενώ προανήγγειλε και επανεξέταση των εξαιρέσεων από τη φορολογία. «Έχουμε ήδη ζητήσει τεχνική βοήθεια για την επανεξέταση των φόρων» σημείωσε ο κ. Χουλιαράκης.

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της θητείας του ως υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών, ο κ. Χουλιαράκης υποστήριξε ότι τις τελευταίες εβδομάδες καταβλήθηκαν προσπάθειες ώστε να παραμείνουμε εντός του χρονοδιαγράμματος του μνημονίου ενώ υποστήριξε ότι έχει ήδη προετοιμαστεί η υπουργική απόφαση που επιφέρει χαλάρωση τωνcapital controls κυρίως για τις επιχειρήσεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 18 Ιαν 2022 | 11:51

Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης: Τι θα κερδίσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι - Αναλυτικά παραδείγματα

Στον μισθό του Ιανουαρίου του 2023 θα φανεί για πρώτη φορά το όφελος των δημοσίων υπαλλήλων από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 18 Ιαν 2022 | 11:43

ΟΑΕΔ: Προγράμματα για 86.000 θέσεις εργασίας - Ποιους αφορούν - Οι μισθοί

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του ΟΑΕΔ για τη δημιουργία 86.000 θέσεων εργασίας μέσα στο 2022.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ 18 Ιαν 2022 | 10:08

Στο "κόκκινο" οι λογαριασμοί ρεύματος: Επιμένουν οι υψηλές τιμές της ενέργειας

Οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα σε Ελλάδα και Ευρώπη, επηρεάζοντας αρνητικά τις οικονομίες, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 18 Ιαν 2022 | 07:23

Ερχονται τα ηλεκτρονικά "κουπόνια" έκπτωσης φόρου για πληρωμές με κάρτα: Πώς θα τα μαζεύουμε - Ποια επαγγέλματα θα αφορά

Έρχεται, το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα, η υπουργική απόφαση με όλες τις λεπτομέρειες για τα κίνητρα πληρωμών με πιστωτική κάρτα.

ΟΙ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 17 Ιαν 2022 | 19:05

Ομόλογα: Πιέσεις στις τιμές ενόψει της εξοδου του Δημοσίου στις αγορές - Τι εκτιμούν αναλυτές

Ο ΟΔΔΗΧ φέρεται έτοιμος να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρει η αγορά, προχωρώντας σε μία νέα έκδοση μακροχρόνιων ομολόγων πριν από το τέλος του μήνα.

ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 17 Ιαν 2022 | 14:44

Έρχονται τα bonus στο Δημόσιο – Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης και για τους δημοσίους υπαλλήλους

Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης στους δημόσιους υπάλληλους, ενώ έρχονται τα μπόνους στον δημόσιο τομέα.

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟ 2022 17 Ιαν 2022 | 13:13

Premia Properties: Η game changer real estate εταιρία στην Ελλάδα

Σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης έχει μπει η εισηγμένη στο ΧΑ εταιρία ακινήτων, Premia Properties, η οποία ανεβάζει ψηλά τον πήχη στον τομέα του real estate

ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 99% ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ 17 Ιαν 2022 | 12:03

Εκθεση Oxfam: Εν μέσω πανδημίας οι δέκα πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη διπλασίασαν την περιουσία τους

"Η ενίσχυση των οικονομικών ανισοτήτων, των φυλετικών ανισοτήτων και μεταξύ κρατών καταστρέφουν τον κόσμο μας", κατήγγειλε η MKO Oxfam.

ΔΟΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 5- ΕΥΡΩ 17 Ιαν 2022 | 11:51

Κορονο-χρέη: Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούν στις 72 δόσεις - Αναλυτικά όλοι οι ΚΑΔ

Αντίστροφη μέτρηση 14 ημέρων "τρέχει" από σήμερα για την υποβολή αίτησης για την ένταξη των κορονο-χρεών των πληττόμενων επιχειρήσεων στη ρύθμιση των 72 δόσεων.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 17 Ιαν 2022 | 10:27

Γεωργαντάς για πρόστιμο σε ανεμβολίαστους: Καμία παρακράτηση από μισθό ή σύνταξη

Ποιοι εξαιρούνται από το πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους.

ΜΠΡΟΥΝΟ ΛΕΜΕΡ 17 Ιαν 2022 | 08:57

Γάλλος υπουργός Οικονομικών: Παρωχημένοι οι κανόνες για το δημόσιο χρέος των κρατών μελών της ΕΕ

"Παρωχημένους" χαρακτηρίζει ο γάλλος υπουργός Οικονομίας τους κανόνες της ΕΕ για το δημόσιο χρέος των κρατών-μελών.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 17 Ιαν 2022 | 08:18

Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ από σήμερα έως τις 21 Ιανουαρίου

Περί τα 72 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε πάνω από 82.000 δικαιούχους στο πλαίσιο των πληρωμών που θα πραγματοποιηθούν από τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 17 Ιαν 2022 | 07:19

Συντάξεις Φεβρουαρίου 2022: Οι ημερομηνίες πληρωμής ανά Ταμείο

Οι τελικές ημερομηνίες πληρωμής για τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων των συντάξεων Φεβρουαρίου 2022.