Φόροι 46 δισ. και αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος

Έτοιμο μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα πρέπει να είναι το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016. Ριζικές αλλαγές στον φόρο εισοδήματος.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Φόροι 46 δισ. και αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος

Έτοιμο μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα πρέπει να είναι το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016 καθώς έως τις 5 Οκτωβρίου, ημέρα του προγραμματισμένου Eurogroup το κείμενο θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή.

Τις τελικές προετοιμασίες, θα αναλάβει ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ο οποίος μετά την ορκωμοσία θα αναλάβει τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών με ευθύνη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΓΛΚ, έχουν ήδη προχωρήσει στη σύνταξη του προσχεδίου το οποίο εκτός από τους στόχους για την επόμενη χρονιά, θα αποτυπώνει και τα αναθεωρημένα μεγέθη του εκτροχιασμένου φετινού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το 2016, προγραμματίζεται να εισπραχθούν φόροι της τάξεως των 45-46 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο προϋπολογισμός του 2015, προέβλεπε για φέτος ότι οι φόροι θα ξεπερνούσαν τα 47 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού (λόγω τριών εκλογικών αναμετρήσεων, της αβεβαιότητας για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, τα capital controls και φυσικά της ύφεσης) έχει ρίξει έξω τα φορολογικά έσοδα τα οποία ήδη στο 8μηνο αποκλίνουν κατά περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια ευρώ του στόχου.

Αν ληφθεί υπόψη ότι το τελευταίο τετράμηνο είναι γεμάτο από φόρους και νέα μέτρα, τότε εκτιμάται ότι τα φετινά έσοδα από φόρους θα προσεγγίσουν τα 44 δισεκατομμύρια ευρώ. Άρα, το 2016, προγραμματίζεται να φέρει δύο δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον από φόρους.

Από πού θα αντληθούν αυτοί οι πρόσθετοι φόροι δεδομένου ότι για το 2016 προβλέπεται περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ –άρα και μικρότερα εισοδήματα- που οδηγεί και σε μικρότερη φορολογητέα ύλη;

Ήδη έχουν ψηφιστεί μέτρα τα οποία προγραμματίζεται να αποδώσουν από το νέο έτος. Από τις αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ προγραμματίζονται πρόσθετα έσοδα 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ αν και ο στόχος προϋποθέτει ότι θα αποδώσουν μέτρα (ή ισοδύναμα) τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον αέρα με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση Περίπου 250 εκατ. ευρώ θα πρέπει να αποδώσει η αυξημένη κατά 30% εισφορά αλληλεγγύης ενώ αναμένονται πρόσθετα έσοδα από την αύξηση του φόρου στις επιχειρήσεις (από το 26% στο 29% αλλά και από την αύξηση της προκαταβολής φόρου στις μικρομεσαίες εταιρείες (από το 55% φέτος στο 75%). Περισσότεροι φόροι έχουν προγραμματιστεί επίσης από την αύξηση της φορολόγησης των αγροτών αλλά και από την αύξηση των συντελεστών για τα εισοδήματα από ενοίκια.

Ένα από τα μεγαλύτερα φορολογικά κεφάλαια και για την επόμενη χρονιά θα είναι ο ΕΝΦΙΑ. Ακόμη και αν μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, θα πρέπει να αυξηθούν οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου δεδομένου ότι η εισπρακτική απόδοση θα πρέπει και πάλι να διαμορφωθεί στα 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ερχονται ριζικές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος

Για εκ βάθρων αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος προετοιμάζεται το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όπως ανέφεραν πριν από λίγο ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αλλά και αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης. Μιλώντας πριν από λίγο στους δημοσιογράφους, ο Γιώργος Χουλιαράκης υποστήριξε ότι υπάρχει μεγάλο πεδίο μείωσης των ανισοτήτων και καλύτερης κατανομής του δημοσιομικού βάρους μέσα από την αλλαγή στη φορολογία εισοδήματος. Ουσιαστικά άνοιξε θέμα αλλαγής των φορολογικών συντελεστών οι οποίοι με βάση το ισχύον καθεστώς διαφοροποιούνται με βάση την πηγή του εισοδήματος ενώ προανήγγειλε και επανεξέταση των εξαιρέσεων από τη φορολογία. «Έχουμε ήδη ζητήσει τεχνική βοήθεια για την επανεξέταση των φόρων» σημείωσε ο κ. Χουλιαράκης.

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της θητείας του ως υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών, ο κ. Χουλιαράκης υποστήριξε ότι τις τελευταίες εβδομάδες καταβλήθηκαν προσπάθειες ώστε να παραμείνουμε εντός του χρονοδιαγράμματος του μνημονίου ενώ υποστήριξε ότι έχει ήδη προετοιμαστεί η υπουργική απόφαση που επιφέρει χαλάρωση τωνcapital controls κυρίως για τις επιχειρήσεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 19 Ιαν 2021 | 09:52

Παπαθάνασης για επόμενα βήματα: Να δούμε πρώτα το αποτύπωμα από σχολεία και αγορά, μην καλλιεργούμε προσδοκίες

"Θα πρέπει να περιμένουμε το αποτύπωμα της επανεκκίνησης της αγοράς, προκειμένου να δούμε τις επόμενες κινήσεις" ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΝΑ ΤΡΑΠΕΖΑ 19 Ιαν 2021 | 09:40

Ρύθμιση δανείων από τις τράπεζες μετά τις αναστολές: Κόβονται οι δόσεις ακόμη και στο μισό

Καθώς πλησιάζουν οι λήξεις των αναστολών στις δόσεις, οι τράπεζες εντατικοποιούν και "πακετάρουν" λύσεις με στόχο την ταχύτητα και την απλοποίηση των διαδικασιών.

ΤΑ ΠΟΣΑ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ 19 Ιαν 2021 | 08:24

Επίδομα θέρμανσης : Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι - Αίτηση από 692.879 νοικοκυριά

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για το επίδομα θέρμανσης και με βάση αυτή θα γίνει ο υπολογισμός.

ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΤΡΙΤΟ ΚΥΜΑ 19 Ιαν 2021 | 07:49

Κανονικότητα σε… δόσεις: Σταδιακά το άνοιγμα της αγοράς και η απόσυρση των μέτρων στήριξης - Τα επόμενα βήματα

Σε πρώτο πλάνο είναι το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, η μετακίνηση από νομό σε νομό, το άνοιγμα των πρακτορείων του ΟΠΑΠ όπως επίσης και των σχολών οδήγησης είτε από τις 25 Ιανουαρίου, είτε από την 1η Φεβρουαρίου.

ΤΟ 50% ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΜΙΣΘΩΜΑΤΟΣ 18 Ιαν 2021 | 21:08

Μειωμένα ενοίκια Νοεμβρίου: Πιστώνονται σήμερα 15,3 εκατ. ευρώ σε 137.049 ιδιοκτήτες

Οι δικαιούχοι θα δουν τα χρήματα στους λογαριασμούς που έχουν δηλώσει στο Taxisnet έως το βράδυ, ανάλογα με τις ροές πίστωσης της κάθε τράπεζας

ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 18 Ιαν 2021 | 20:26

Τσακλόγλου: Εξετάζονται το να θεωρείται εργατικό ατύχημα ο θάνατος από κορονοϊό και η ένταξη υγειονομικών στα βαρέα ανθυγιεινά

Το ενδεχόμενο να αναγνωριστεί ο κορονοϊός ως παράγοντας κινδύνου για την υγεία των εργαζομένων εξετάζει το υπουργείο Εργασίας

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΣ 18 Ιαν 2021 | 19:41

Στους 20.842 οι νέοι συνταξιούχοι με οριστική απόφαση συνταξιοδότησης τον Ιανουάριο

Η μέση κύρια σύνταξη διαμορφώνεται στα 733,22 ευρώ και η μέση επικουρική στα 194,38 ευρώ.

18 Ιαν 2021 | 16:46

Ανοικτά και χωρίς ραντεβού από σήμερα τα καταστήματα Public

Αγορές με απόλυτη ασφάλεια και Orange Days με μεγάλες εκπτώσεις σε αμέτρητα προϊόντα

ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΥΓΧΡΩΤΙΣΜΟΥ 18 Ιαν 2021 | 16:23

Άνοιγμα λιανεμπορίου: Mε μάσκες, αποστάσεις αλλά και ουρές σε καταστήματα - Τι έγινε σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα

Ζωντάνεψε το λιανεμπόριο με το άνοιγμα των καταστημάτων - Ουρές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα,

ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 18 Ιαν 2021 | 12:59

Κρατικός προϋπολογισμός: Πρωτογενές έλλειμμα 18,2 δισ. ευρώ το 2020

Καλύτερες των προβλέψεων κατά 1,5 δις. ευρώ ήταν οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας το 2020.

18 Ιαν 2021 | 11:05

Υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ: Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία καλλιεργεί μια ισχυρή κουλτούρα υπευθυνότητας

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία αναδεικνύει τη σημασία της υπεύθυνης διάθεσης και κατανάλωσης αλκοόλ, εκπαιδεύοντας τους σημαντικότερους κρίκους στην αλυσίδα πώλησης του αλκοόλ στον τελικό καταναλωτή, που είναι οι Bartenders.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΕΦΥΡΑ 18 Ιαν 2021 | 10:39

"Καλησπέρα, είμαι ο Χρήστος Σταϊκούρας": Όταν ο υπουργός πήρε τηλέφωνο πολίτες για να ακούσει τις καταγγελίες τους

Ο κ. Σταϊκούρας, επικοινώνησε με δύο πολίτες άμεσα, μετά την καταγγελία τους, και διευθέτησε το ζήτημα που τους απασχολεί.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ 18 Ιαν 2021 | 08:33

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ρεκόρ αιτήσεων - Η πλατφόρμα κλείνει την Τρίτη 19 Ιανουαρίου

Οι συμμετοχές έχουν σπάσει ήδη όλα τα ρεκόρ, αφού ξεπέρασαν ήδη τις 650.000 και κινούνται αυξητικά πλέον προς τις 700.000.