Φόροι 5 δισ. το μήνα για να γλιτώσουμε τα πρόσθετα μέτρα

Για να …βγουν τα νούμερα όπως λένε και οι δανειστές θα πρέπει να συλλέγουμε φορολογικά έσοδα 5 δισ. ευρώ (και κάτι ψιλά) για κάθε μήνα μέχρι το τέλος του έτους.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Φόροι 5 δισ. το μήνα για να γλιτώσουμε τα πρόσθετα μέτρα

Για να είναι τόσο αισιόδοξος ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ότι ο προϋπολογισμός της φετινής χρονιάς θα κλείσει με πλεόνασμα υψηλότερο του στόχου, προφανώς έχει εμπιστοσύνη στα οκτώ εκατομμύρια των φορολογουμένων ότι θα πληρώσουν 20 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου εκ των οποίων τα πέντε μέχρι την Παρασκευή. Με την υστέρηση του ενός δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα να αποτυπώνεται στα στοιχεία του οκταμήνου και τις φορολογικές υποχρεώσεις να συσσωρεύονται στους τελευταίους μήνες του χρόνου, η σκληρή δοκιμασία είναι μπροστά μας. Για να …βγουν τα νούμερα όπως λένε και οι δανειστές θα πρέπει να συλλέγουμε φορολογικά έσοδα πέντε δις. ευρώ (και κάτι ψιλά) για κάθε μήνα που θα περνάει μέχρι το τέλος του έτους.

Η εισπραξιμότητα των φορολογικών εσόδων του Σεπτεμβρίου, σε πολύ μεγάλο βαθμό θα κρίνει και το τελικό ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2017. Και γι’ αυτό διότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα φανεί πώς ανταποκρίνονται φέτος οι φορολογούμενοι στον ΕΝΦΙΑ και πόσο… βαθιά θα είναι η τρύπα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Το οικονομικό επιτελείο αισιοδοξεί ότι παρά την υστέρηση που διαφαίνεται από τον φόρο εισοδήματος, οι εισπράξεις από τους άμεσους και έμμεσους φόρους παρελθόντων ετών, από τον ΕΝΦΙΑ αλλά και από τις ασφαλιστικές εισφορές θα είναι τέτοιες που τελικώς θα μας οδηγήσουν στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά και στην εμφάνιση μιας υπεραπόδοσης περίπου 500 εκατ. ευρώ η οποία θα γίνει «έκτακτο μέρισμα». Όσον αφορά στον προϋπολογισμό του 2018, προς το παρόν το μόνο δεδομένο είναι ένας έντονος προβληματισμός αλλά και η αισιοδοξία του οικονομικού επιτελείου ότι θα τα καταφέρουμε χωρίς να χρειαστούν καινούργια μέτρα.

Σε υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή για την πορεία των φορολογικών εσόδων, αναδεικνύεται ο φόρος εισοδήματος. Στο 8μηνο, οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος ανήλθαν στα 7,312 δις. ευρώ έναντι στόχου 7,931 δις. ευρώ. Η απόκλιση στο 8μηνο έφτασε στα 619 εκατ. ευρώ και διευρύνθηκε μέσα στον Αύγουστο κατά 216 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι τον Σεπτέμβριο –και συγκεκριμένα στο τέλος αυτής της εβδομάδας- εκπνέει η προθεσμία για την καταβολή της 2ης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και το χρονικό περιθώριο για τη 3η δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, οι φόβοι ακόμη μεγαλύτερης διεύρυνσης είναι έκδηλοι.

Όλα δείχνουν ότι ο φετινός στόχος για την είσπραξη 14,037 δις. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς δεν θα επιτευχθεί. Το υπουργείο Οικονομικών ανέβασε τον πήχη κατά 658 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2016 ποντάροντας στην απόδοση περισσότερων φόρων από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών (σ.σ ενεργοποιήθηκε ο νέος τρόπος φορολόγησης των αυτοαπασχολουμένων, η νέα κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης, η αύξηση των συντελεστών προκαταβολής κλπ). Παρά την αύξηση των συντελεστών, φέτος στο 8μηνο έχουν εισπραχθεί λιγότερα ακόμη και από πέρυσι (7,312 δις. ευρώ έναντι 7,511 δις. ευρώ) κάτι που αποδίδεται στη μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων και στην αύξηση της φοροδιαφυγής. «Τρύπα» εντοπίζεται τόσο στα φυσικά όσο και στα νομικά πρόσωπα. Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων απέδωσε 5,069 δις. ευρώ στο 8μηνο έναντι στόχους 5,538 δις. ευρώ (σ.σ αυτό σημαίνει υστέρηση 469 εκατ. ευρώ) ενώ ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων, απέφερε 1,465 δις. ευρώ έναντι στόχου 1,582 δις. ευρώ (απόκλιση 118 εκατ. ευρώ).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΥΠΟΙΚ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ 11 Ιαν 2021 | 09:31

Δεν θα πληρώσουν πρόστιμο όσοι δεν συγκέντρωσαν τις απαιτούμενες ηλεκτρονικές αποδείξεις για το 2020

Καραντίνα και μείωση κατανάλωσης, αναγκάζει το ΥΠΟΙΚ να αποσύρει το πρόστιμο για όσους δεν κατάφεραν να μαζέψουν τις απαιτούμενες αποδείξεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 28 Δεκ 2020 | 08:27

Τρεις μέρες μόνο: Οι 10 υποχρεώσεις σε εφορία και ταμεία μέχρι τέλος του χρόνου - Πάνω από 1 δισ. ευρώ

Τρεις και σήμερα για την πληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων συνολικού ύψους τουλάχιστον 1 δις. ευρώ και μάλιστα εν μέσω καραντίνας.

ΒΟΗΘΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ 17 Ιαν 2021 | 16:47

Επίδομα 400 ευρώ σε επιστήμονες: Την άμεση καταβολή του ζητούν εννέα επιστημονικοί σύλλογοι

"Η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί ότι οι επιστήμονες έχουν φτάσει στα όριά τους" προειδοποιούν οι σύλλογοί τους.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 17 Ιαν 2021 | 15:14

Γεωργιάδης: Η κυβέρνηση ετοιμάζει πλάνο για την επόμενη μέρα των επιχειρήσεων

"Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται για όσο χρειαστεί", τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 17 Ιαν 2021 | 12:44

Αλέξης Πατέλης στο Capital.gr: Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει, μόλις το 10% θέλει να επιστρέψει στο γραφείο

"Η πανδημία φέρνει μαζί της δομικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία. Η βασικότερη, θα έλεγα, είναι αυτή της ψηφιοποίησης", τονίζει ο Αλέξης Πατέλης.

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 17 Ιαν 2021 | 12:20

Επίδομα θέρμανσης: Αυτή είναι η τελική "συνταγή" υπολογισμού - Από 80 ως 650 ευρώ για 700.000 δικαιούχους

Το ανώτατο πλαφόν για το επίδομα θέρμανσης θα είναι τα 650 ευρώ και το κατώτερο τα 80 ευρώ.

ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 17 Ιαν 2021 | 11:52

Παπαθανάσης: Δάνεια 30.000 - 50.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις με 90% εγγύηση Δημοσίου

Για το άνοιγμα της αγοράς, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι "πρέπει όλοι να τηρήσουν τα μέτρα για να έχουμε διάρκεια. Πρέπει να δουλέψει η αγορά για να μπορέσει να καλύψει κάποια από τα μεγάλα κενά που έχουν δημιουργηθεί".

"ΓΕΛΟΙΑ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΥΡΙΖΑ" 17 Ιαν 2021 | 09:12

Γεωργιάδης: Αν πάνε όλα καλά, σε 2-3 βδομάδες θα δούμε τα επόμενα βήματα - Πληττόμενες οι επιχειρήσεις παρά το άνοιγμα

"Η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθεί να ισοπεδώσει τα πάντα εν μέσω πανδημίας, κάνει όσους τα λένε εξαιρετικά αντιπαθείς έως και γελοίους", είπε δηκτικά ο κ. Γεωργιάδης

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΝ ΜΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ 17 Ιαν 2021 | 08:38

Ανοιγμα καταστημάτων τη Δευτέρα: Το χρονικό όριο, τα SMS και οι αλλαγές για τις "κόκκινες" περιοχές

Ξαναζωντανεύει από αύριο, Δευτέρα, το λιανεμπόριο σε όλη τη χώρα. Πώς θα ανοίξουν τα καταστήματα, τι πρέπει να προσέχουμε.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 16 Ιαν 2021 | 13:30

Προειδοποίηση Παπαθανάση: Αν υπάρξει συνωστισμός θα επιστρέψουμε στο click away

Ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι έπονται αποφάσεις για άνοιγμα όσων καταστημάτων παραμένουν κλειστά, όπως τα πρακτορεία ΟΠΑΠ.

ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ 16 Ιαν 2021 | 13:28

Λαικές αγορές: Από Δευτέρα επιστρέφουν πλαστικά και βιομηχανικά προιόντα στους πάγκους

Τι ανακοίνωσε η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΩΣΟ ΜΕΓΙΣΤΑΝΑ ΝΤΜΙΤΡΙ ΡΙΜΠΟΛΟΒΛΕΦ 16 Ιαν 2021 | 11:07

Πώς ο Σκορπιός θα γίνει το ελληνικό "Μόντε Κάρλο" - Η επένδυση των 165 εκατ. ευρώ στο νησί

Το πρότζεκτ με τις 7 vip σουίτες τις 12 επαύλεις από μηδενική βάση, την ανάπλαση των χώρων με αθλητικές εγκαταστάσεις, τους παιδότοπους, την τεχνητή λίμνη, αναμένεται να ξεπεράσει τα 165 εκατ. ευρώ.

ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 16 Ιαν 2021 | 08:53

Ανοιγμα καταστημάτων: Με SMS και δύο ώρες διορία - Οι έξι οδηγίες που πρέπει να ξέρουμε

To σχέδιο "ψωνίστε-γυρίστε σπίτι - τελειώσατε" για να μείνει ανοικτό το λιανεμπόριο. Δεν υπάρχει click in shop και το click away θα το χρησιμοποιούν μόνο όσοι κατατάσσονται σε κόκκινες περιοχές.