Φορολογικές δηλώσεις: Αυξάνονται οι δικαιούχοι έκπτωσης ΕΝΦΙΑ και επιδομάτων τέκνων, θέρμανσης και ρεύματος

Με βάση τα εισοδήματα που δηλώθηκαν στις φετινές δηλώσεις θα προκύψει ο αριθμός των δικαιούχων έκπτωσης 50% για το φετινό ΕΝΦΙΑ.

Λήγει σήμερα 29 Ιουλίου η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων και για το οικονομικό επιτελείο ξεκινάει ο… απολογισμός. Με βάση τα εισοδήματα που δηλώθηκαν στις φετινές δηλώσεις θα προκύψει ο αριθμός των δικαιούχων έκπτωσης 50% για το φετινό ΕΝΦΙΑ, ο αριθμός των δικαιούχων αυξημένου επιδόματος τέκνων, ο αριθμός των νέων δικαιούχων επιδόματος στέγασης αλλά και αυτοί που θα εξασφαλίσουν για πρώτη φορά το επίδομα θέρμανσης ή την έκπτωση του κοινωνικού τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα στοιχεία από την εκκαθάριση των δηλώσεων, αποτυπώνουν αυτό που αναμενόταν. Η πανδημία έχει μειώσει τα δηλωθέντα εισοδήματα πολλών χιλιάδων φορολογούμενων με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να εμφανίζουν πλέον εισόδημα χαμηλότερο από το όριο πολλών επιδομάτων. Η πρώτη αποτύπωση των συνεπειών της πανδημίας, θα είναι η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Τα εκκαθαριστικά αναμένεται να εκδοθούν μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο 25-26 Σεπτεμβρίου και τότε θα φανεί οριστικά ποιοι καθίστανται για πρώτη φορά δικαιούχοι της έκπτωσης του 50% που προβλέπει ο νόμος για όσους πιάνουν το εισοδηματικό όριο.

Μέχρι το τέλος του μήνα, θα έχουν αποτυπωθεί οι επιπτώσεις και στο επίδομα τέκνων. Η πλατφόρμα έκλεισε στις 13 Σεπτεμβρίου προσωρινά προκειμένου να γίνει η εκκαθάριση των αιτήσεων καταβολής του επιδόματος τέκνου με βάση πλέον την εκκαθαριστική δήλωση του φόρου εισοδήματος.

Διαβάστε Επίσης

Σε περίπτωση που το εισόδημα του φορολογικού έτους 2020 είναι μικρότερο από εκείνο του 2019, το καταβαλλόμενο επίδομα μπορεί να αυξηθεί εφόσον προκύψει αλλαγή στην κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος. Χαρακτηριστικό το ακόλουθο παράδειγμα. Οικογένεια με δύο παιδιά, είχε το 2019 οικογενειακό εισόδημα 26250 ευρώ. Δικαιούται ετήσιο επίδομα 672 ευρώ.

Στη φετινή φορολογική δήλωση εμφανίζει οικογενειακό εισόδημα 18000 ευρώ. Το επίδομα αυξάνεται στα 1008 ευρώ τον χρόνο. Εννοείται ότι για όσους έχουν ήδη λάβει μικρότερα ποσά θα γίνει "διόρθωση" και θα καταβληθούν οι διαφορές αρχής γενομένης από το τέλος αυτού του μήνα.

Το ίδιο θα συμβεί και με το επίδομα στέγασης. Με ετήσιο εισόδημα 18000 ευρώ, τετραμελής οικογένεια δεν έπαιρνε καθόλου "βοήθημα" από την πολιτεία για το ενοίκιο της κύριας κατοικίας. Με ετήσιο εισόδημα 17000 ευρώ όμως, θα λάβει επίδομα 2220 ευρώ.

Διαβάστε Επίσης

Δύο ακόμη λίστες αναμένεται να έχουν σημαντικές αλλαγές. Η πρώτη περιλαμβάνει τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης και η δεύτερη τους δικαιούχους του επιδόματος ηλεκτρικής ενέργειας. Οι φορολογούμενοι που θα διαπιστώσουν σημαντική μείωση στα δηλωθέντα εισοδήματα, θα πρέπει να διερευνήσουν αν καθίστανται για πρώτη φορά δικαιούχοι είτε του κοινωνικού τιμολογίου ρεύματος, είτε του επιδόματος θέρμανσης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΓΕΛΥΤΕΡΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ 18 Οκτ 2021 | 08:38

Γιατί δεν υπάρχει πλέον νεόδμητο ακίνητο με τιμή κάτω από 1.600 ευρώ - Αναλυτικός πίνακας με τις τιμές

Η σταδιακή έξοδος από την πανδημία, η αύξηση του κόστους κατασκευής, οι ανατιμήσεις στα οικόπεδα, έχουν ήδη ωθήσει τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 16 Οκτ 2021 | 11:15

Πετρέλαιο Θέρμανσης: Οδηγός επιβίωσης για το φετινό χειμώνα: Πώς θα πάρετε το επίδομα - Τα ποσά σε 130 περιοχές [Πίνακας]

Οδηγός επιβίωσης με δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις και αναλυτικά παραδείγματα για το ύψος του επιδόματος θέρμανσης

ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΤΟ 50% 15 Οκτ 2021 | 10:34

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πόσο πωλείται από σήμερα - Το επίδομα θέρμανσης σε 500 περιοχές - Αναλυτικός πίνακας

Ιδού πόσο πωλείται από σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης – Τα "δάνεια θέρμανσης" και οι εκπτώσεις – Δείτε πόσο επίδομα θα πάρετε σε 500 περιοχές της χώρας

ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ 14 Οκτ 2021 | 09:59

Ο λογαριασμός της κρίσης: Συν 30€ τον μήνα η μετακίνηση με ΙΧ - Αύξηση 200 έως 518€ στη θέρμανση

Τα ελληνικά νοικοκυριά είναι αντιμέτωπα με μεγάλες αυξήσεις σε καύσιμα και ενέργεια - Ο χειμώνας προβλέπεται βαρύς.

Η ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 13 Οκτ 2021 | 08:35

Τσουνάμι αυξήσεων στην ενέργεια: Πόσο θα πληρώνουμε για ρεύμα, πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο

Φέτος οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με… τσουνάμι αυξήσεων σε όλες τις πηγές ενέργειας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ 11 Οκτ 2021 | 08:43

Πόσο ακριβαίνει ο λογαριασμός του ρεύματος - Από τι εξαρτάται η μείωση μέσω της επιδότησης

Από τι θα εξαρτηθεί το ύψος της επιδότησης που θα λάβει το κάθε νοικοκυριό για να πληρώσει το ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και το ύψος της πρόσθετης επιβάρυνσης που θα προκύψει φέτος.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ 10 Οκτ 2021 | 10:31

Βόρεια Εύβοια: Τα 12 μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων στις πυρόπληκτες περιοχές

Εν αναμονή ανακοινώσεων από το Υπουργείο Οικονομικών για τα μέτρα που θα δώσουν "ανάσα" στις επιχειρήσεις στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 09 Οκτ 2021 | 09:12

Ποιοι δικαιούνται επίδομα θέρμανσης πάνω από 500 ευρώ και ποιοι θα πάρουν 100 ευρώ - Αναλυτικοί πίνακες

Το φετινό επίδομα θέρμανσης είναι αυξημένο έως και 181 ευρώ σε σχέση με πέρυσι - Τα ακριβή ποσά για τις οικογένειες που ζουν στις ορεινές περιοχές της χώρας

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ 08 Οκτ 2021 | 12:35

Μέτρα στήριξης: Επίδομα 100 έως 750 € για πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο - 18 € τον μήνα για ρεύμα

Πακέτο μέτρων στήριξης συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ παρουσίασε η κυβέρνηση. Το επίδομα θέρμανσης διευρύνεται. Το ποσό θα λάβουν πάνω από ένα εκατ. άτομα.

ΣΤΙΣ 11:00 ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 08 Οκτ 2021 | 07:36

Μέτρα - ασπίδα για θέρμανση και ρεύμα: Ποιοι θα λάβουν ενίσχυση από 200 έως 1000 ευρώ - Σήμερα οι ανακοινώσεις

Διπλασιασμός του κονδυλίου για την επιδότηση του ρεύματος στα 300 εκατ. ευρώ και διεύρυνση των κριτηρίων για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης ανακοινώνονται στις 11:00.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΣΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ 06 Οκτ 2021 | 10:31

Ενιαίο επίδομα θέρμανσης: Αυτές είναι οι τελικές αποφάσεις - Πόσα θα δικαιούμαστε για πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Ενιαίο επιδόμα που θα καλύπτει όλους τους καταναλωτές ανεξάρτητα από το αν θα καταναλώνουν φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, υγραέριο, ξύλα ή pellet.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 05 Οκτ 2021 | 08:17

Ερχονται δύο "μόνιμα" μέτρα κατά της ενεργειακής ακρίβειας - Κλειδώνει το σχέδιο για ρεύμα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για ένα δύσκολο ενεργειακά χειμώνα. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία βαρύτητα δίνεται στην ανακοίνωση ενός πρόσθετου πακέτου μέτρων για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 04 Οκτ 2021 | 12:50

Κατατέθηκε το Προσχέδιο Προϋπολογισμού: Κλείνουν οι πληγές της πανδημίας - Ανάπτυξη 10,8% στη διετία 2021-2022

Ρυθμός ανάπτυξης από 3,6% σε 6,1%. Η σωρευτική ανάπτυξη των ετών 2021-2022 αυξάνεται στο 10,8%. Τι προβλέπεται στο Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022.