Φορολογικές δηλώσεις 2016: Πότε και πώς θα πληρώσουμε

«Τυράκι» για τους φορολογούμενους ώστε να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος του '16 και να αποφευχθεί η υπερσυσσώρευση βαρών στο β’ εξάμηνο, σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Φορολογικές δηλώσεις 2016: Πότε και πώς θα πληρώσουμε

«Τυράκι» για τους φορολογούμενους ώστε να σπεύσουν να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος του 2016 και να αποφευχθεί η υπερσυσσώρευση βαρών στο β’ εξάμηνο θέλει να «περάσει» το υπουργείο Οικονομικών από το «κουαρτέτο».

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων θα παραταθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαΐου αρχικά με προοπτική περαιτέρω παράτασης μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Στην τροπολογία που θα θεσπίζει τον νέο τρόπο πληρωμής του φόρου εισοδήματος για φέτος, σχεδιάζεται να ενσωματωθεί ρύθμιση που θα προβλέπει έκπτωση 2% σε όποιον πληρώσει τον φόρο εφάπαξ δηλαδή μέχρι την προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης.

Η ίδια τροπολογία θα ορίζει ότι η πληρωμή του φετινού φόρου θα γίνεται σε μηνιαίες δόσεις μέχρι και τον Δεκέμβριο με την πρώτη δόση να λήγει τον επόμενο μήνα της υποβολής της δήλωσης. Έτσι:

  1. Όσοι υποβάλλουν τη φορολογική δήλωση αμέσως μόλις ανοίξει το σύστημα δηλαδή μέσα στον Απρίλιο, θα μπορούν να εξοφλήσουν τον φόρο σε οκτώ μηνιαίες δόσεις δηλαδή από τέλος Μαΐου μέχρι τέλος Δεκεμβρίου.
  2. Όσοι υποβάλλουν τη δήλωση μέσα στον Μάιο θα πληρώσουν σε επτά μηνιαίες δόσεις ενώ
  3. Όσοι υποβάλλουν τη δήλωση μέσα στον Ιούνιο, θα πληρώσουν σε έξι μηνιαίες δόσεις.

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων θα παραταθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαΐου αρχικά με προοπτική περαιτέρω παράτασης μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Η υφιστάμενη νομοθεσία προβλέπει ότι οι δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τέλος Απριλίου κάτι που προφανώς είναι πλέον ανέφικτο. Ακόμη και η παράταση κατά έναν μήνα μέχρι το τέλος Μαΐου θεωρείται μη ρεαλιστικός στόχος καθώς εκτός του ότι μεσολαβούν οι εορτές του Πάσχα και τις Πρωτομαγιάς, δεν είναι δυνατόν να κατατεθούν έξι εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις μέσα σε 60 ημέρες.

Ως προς το…. ανέκδοτο της φετινής χρονιάς (δηλαδή το πότε θα ανοίξει το σύστημα Taxis) τα νεώτερα από το… μέτωπο κάνουν λόγο για την επόμενη εβδομάδα χωρίς ακόμη να είναι τίποτα βέβαιο. Προς το παρόν υπάρχουν δύο μεγάλες εκκρεμότητες:

  1. Δεν έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η τροπολογία που επιτρέπει σε ανέργους, φοιτητές κλπ να φορολογηθούν με βάση την κλίμακα των μισθωτών και να απαλλαγούν από το βάρος των τεκμηρίων
  2. Δεν έχει κατατεθεί καν η τροπολογία για τις δόσεις και την παράταση της ημερομηνίας υποβολής των δηλώσεων.
  3. Δεν έχει περάσει από το κουαρτέτο η έγκριση για την επιστροφή της έκπτωσης φόρου. Να σημειωθεί ότι η έκπτωση είχε θεσμοθετηθεί και πέρυσι αλλά το μέτρο καταργήθηκε στο πλαίσιο της υπογραφής του μνημονίου. Είναι αμφίβολο αν οι δανειστές θα πειστούν στην εκ νέου επαναφορά της, αυτό όμως είναι κάτι που θα φανεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Με δεδομένη πάντως της αποτυχία της κυβέρνησης να ανοίξει το σύστημα υποβολής των δηλώσεων στις αρχές Φεβρουαρίου και να επιτύχει τα όσα προέβλεπε ο νόμος (ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι τέλος Απριλίου) θα επαναληφθεί το ίδιο έργο με πέρυσι.

Όλα τα φορολογικά βάρη θα φορτωθούν στο δεύτερο εξάμηνο με τους Έλληνες φορολογούμενους να υποχρεούνται στην καταβολή φόρων ύψους τουλάχιστον 29 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Εκτός από τον φόρο εισοδήματος και τα τέλη κυκλοφορίας, μέσα στο β’ εξάμηνο θα πρέπει να πληρωθεί και ο ΕΝΦΙΑ ο οποίος μάλιστα δεν αποκλείεται να είναι και «φουσκωμένος» σε σχέση με πέρυσι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

15 Οκτ 2021 | 15:39

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αγοράσεις το δικό σου σπίτι

Είναι ωραίο να μπαίνεις στο δικό σου σπίτι!

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Οκτ 2021 | 12:40

Οι αλλαγές σε υπαίθριο εμπόριο, λαϊκές αγορές, κινητές καντίνες - Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπ. Ανάπτυξης υπό τον τίτλο "Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου.

ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ 15 Οκτ 2021 | 12:35

ΔΕΗ: Προειδοποιητική 24ωρη απεργία των εργαζομένων την προσεχή Τρίτη

Προειδοποιητική 24ωρη απεργία πραγματοποιούν την προσεχή Τρίτη (19 Οκτωβρίου ) οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ. Αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας

ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 15 Οκτ 2021 | 11:43

Ξεκινά σήμερα η διάθεση των νέων iPhone 13 Pro, iPhone 13 και του Apple Watch Series 7

Τα νέα iPhone 13 Pro Max και iPhone 13 Pro φέρνουν τη μεγαλύτερη αναβάθμιση σε σύστημα καμερών.

ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΤΟ 50% 15 Οκτ 2021 | 10:34

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πόσο πωλείται από σήμερα - Το επίδομα θέρμανσης σε 500 περιοχές - Αναλυτικός πίνακας

Ιδού πόσο πωλείται από σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης – Τα "δάνεια θέρμανσης" και οι εκπτώσεις – Δείτε πόσο επίδομα θα πάρετε σε 500 περιοχές της χώρας

15 Οκτ 2021 | 10:08

Πότε βλέπει η Κομισιόν το τέλος της ενεργειακής κρίσης

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η οποία επικαλείται προσδοκίες της αγοράς, οι τρέχουσες τιμές στα ενεργειακά προϊόντα θα είναι κατά πάσα πιθανότητα προσωρινές.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ CAPITAL.GR 15 Οκτ 2021 | 09:26

Οριστικά στην ΆΚΤΩΡ έως το 2024 η Αττική Οδός - Δεν επιστρέφει στο Δημόσιο

Πολύ δύσκολα θα μπορούσε να επιστρέψει η Αττική Οδός στο δημόσιο, πριν την την λήξη της παραχώρησης.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 15 Οκτ 2021 | 08:06

Επίδομα θέρμανσης: Περισσότεροι από 1 εκατ. οι δικαιούχοι - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Το επίδομα θέρμανσης θα κυμαίνεται από 100 ευρώ το ελάχιστο έως 750 ευρώ το ανώτερο.

ΠΟΣΟ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ 15 Οκτ 2021 | 07:39

Πρεμιέρα σήμερα για το πετρέλαιο θέρμανσης: Αυτές είναι οι τιμές διάθεσης στους καταναλωτές

Κοντά στο 1,14 ευρώ το λίτρο αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στην αγορά το πετρέλαιο θέρμανσης - Περιορισμένο το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΡΑΕ 14 Οκτ 2021 | 20:47

Αλλαγές στους λογαριασμούς ρεύματος: Τι θα περιλαμβάνουν τα νέα έντυπα

Οι αλλαγές στα έντυπα του λογαριασμού ρεύματος θα τεθούν σε ισχύ από 1.1.2022.

ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 14 Οκτ 2021 | 16:59

Wolt: Σταματά παραγγελίες και παραδόσεις στις περιοχές με έντονα φαινόμενα

Η Wolt αναστέλλει την παραγγελειοληψία και τις παραδόσεις της, σε περιοχές που εντοπίζονται έντονα καιρικά φαινόμενα

14 Οκτ 2021 | 13:24

H Chiesi Hellas στηρίζει τις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας

"We Act DAY": Οι εργαζόμενοι της Chiesi Hellas με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, που έχει θεσπίσει η εταιρεία, στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες της Βόρειας Εύβοιας.

14 Οκτ 2021 | 12:29

Συνάντηση Μητσοτάκη - Σχοινά για την ενεργειακή κρίση και τα μέτρα για την προστασία των ευάλωτων

Ολόκληρος ο διάλογος που είχαν κατά την έναρξη της συνάντησής τους ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.