Φορολογικές δηλώσεις 2020: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Ο στόχος είναι η διαδικασία να ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και να ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα.

Φορολογικές δηλώσεις 2020:  Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Προς το τέλος Μαρτίου -και αρκετά πριν από το Πάσχα- προγραμματίζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να ανοίξει την πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από περίπου 9 εκατομμύρια φορολογούμενους. Ο στόχος είναι η διαδικασία να ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και να ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα -δηλαδή μέχρι το τέλος Ιουνίου- καθώς φέτος όλο το βάρος θα πρέπει να πέσει στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ όπου και θα γίνουν οι πολλές αλλαγές (νέες αντικειμενικές αξίες και καινούργιοι συντελεστές υπολογισμού του φόρου).

Οι μεγάλοι κερδισμένοι των φετινών δηλώσεων θα είναι ασφαλώς οι επιχειρήσεις καθώς με τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 24%, η επιβάρυνση θα είναι σαφώς μικρότερη σε σχέση με το 2019.

Αντίθετα, στους «χαμένους» θα πρέπει να καταταγούν όσοι εισέπραξαν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb μέσα στο 2019. Η πάταξη της φοροδιαφυγής από την συγκεκριμένη πηγή εισοδήματος, αποτελεί κεντρικό στόχο για την ΑΑΔΕ μέσα στη χρονιά οπότε θα επιδιωχθεί μέσω των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, να εντοπιστεί όσο το δυνατόν περισσότερη κρυμμένη φορολογητέα ύλη σε συνεργασία και με τις πλατφόρμες μέσω των οποίων γίνονται οι ενοικιάσεις. Η αυτόματη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων αλλά και η διενέργεια ηλεκτρονικών διασταυρώσεων αναμένεται να κυριαρχήσουν και κατά την φετινή διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Η ΑΑΔΕ θέλει να εμπλουτίσει το ελεγκτικό της οπλοστάσιο αντλώντας πληροφορία και από τις καταναλωτικές δαπάνες των φορολογουμένων. Εδώ και χρόνια, οι ΔΕΚΟ, οι τράπεζες, οι μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών, οι εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων κλπ, αποστέλλουν πληροφορίες για τις συναλλαγές των πολιτών στην ΑΑΔΕ. Μέχρι τώρα, αυτές οι πληροφορίες έχουν παραμείνει ουσιαστικά ανεκμετάλλευτες και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα αποφασιστεί αν για την φετινή διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα αξιοποιηθούν κάποια από αυτά τα στοιχεία και για την προσυμπλήρωση των δηλώσεων αλλά και για ελεγκτικούς σκοπούς.

Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι το έργο δεν θα είναι εύκολο. Ειδικά σε ότι αφορά στους λογαριασμούς τηλεφώνου, ρεύματος κλπ, είναι πολύ συχνό το φαινόμενο άλλος να είναι ο πραγματικός καταναλωτής και άλλος να εμφανίζεται στον λογαριασμό. Να σημειωθεί ότι για τους επαγγελματίες (ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους) ισχύει ήδη από πέρυσι η υποχρέωση αναγραφής των καταναλωτικών δαπανών (τηλέφωνα, ηλεκτρική ενέργεια κλπ) σε ξεχωριστούς κωδικούς.

Η εκκαθάριση του φόρου για τα φυσικά πρόσωπα, θα γίνει φέτος με την περυσινή φορολογική κλίμακα άρα τόσο οι ελεύθεροι επαγγελματίες όσο και οι μισθωτοί δεν θα δουν καμία ουσιαστική διαφορά στο ύψος του φόρου που θα πληρώσουν. Η εκκαθάριση θα γίνει ξεχωριστά για τον κάθε σύζυγο ανεξάρτητα αν κάποιοι θα ασκήσουν το δικαίωμά τους να υποβάλλουν ξεχωριστά τη δήλωσή τους από τη ή τον σύζυγό τους (σ.σ. η προθεσμία για την άσκηση του συγκεκριμένου δικαιώματος, εκπνέει στο τέλος του μήνα και πρέπει να υποβληθεί σχετική ηλεκτρονική αίτηση στο Taxis.

Όσον αφορά στις ηλεκτρονικές πληρωμές, για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις ισχύουν τα περυσινά όρια. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι πρέπει να εμφανίσουν ηλεκτρονικές συναλλαγές από 10-20% του εισοδήματός τους ενώ ο συντελεστής του 30% θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2020 και θα αποτυπωθεί για πρώτη φορά στις φορολογικές δηλώσεις του 2021.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΠΑΡΑΘΥΡΟ» ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΤΟ 2022 16 Σεπ 2021 | 06:20

Ξαναγράφεται ο φορολογικός χάρτης - Τι αλλαγές έρχονται το επόμενο χρονικό διάστημα

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μία σειρά από παρεμβάσεις στη φορολογία οι οποίες και θα τεθούν σε εφαρμογή το αμέσως προσεχές διάστημα.

ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ 15 Σεπ 2021 | 06:59

Φορολογικές δηλώσεις: Λήγει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή τους - Δεν θα δοθεί άλλη παράταση

Λήγει απόψε τα μεσάνυχτα η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 14 Σεπ 2021 | 14:00

Ο Δραγασάκης διαφωνεί με τη μείωση του φόρου στις γονικές παροχές: Είναι ντροπή, δίνουν φοροαπαλλαγές με δανεικά

Για προκλητικά άνισα και μεροληπτικά μέτρα κατηγορεί τον Κυρ. Μητσοτάκη ο Γιάννης Δραγασάκης.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 14 Σεπ 2021 | 08:14

Πότε συμφέρει η γονική παροχή - Τα νέα δεδομένα στην αγορά ακινήτων και οι ημερομηνίες κλειδιά για την απόφαση

Αλλάζει το σκηνικό μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων και ταυτόχρονα να αυξήσει το αφορολόγητο για τις γονικές παροχές.

Η ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ 13 Σεπ 2021 | 15:31

Κατάργηση φόρου γονικών παροχών από 1ης Οκτωβρίου: Πόσα γλιτώνουν οι γονείς στις μεταβιβάσεις- Αναλυτικά παραδείγματα

Την κατάργηση του φόρου γονικών παροχών για ακίνητα έως 800.000 ευρώ, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός το Σάββατο από τη ΔΕΘ

13 Σεπ 2021 | 15:09

Ιδού ο νέος ΕΝΦΙΑ: Ενα ποσό ανά τετραγωνικό και τέλος στις "κρυφές χρεώσεις"

Ένα απλό και δίκαιο φόρο, ο οποίος δεν θα έχει "κρυφές χρεώσεις" και δεν θα επιβαρύνει υπέρμετρα όσους θέλουν να επενδύσουν στα ακίνητα, θα παρουσιάσει τον χειμώνα το οικονομικό επιτελείο.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ 11 Σεπ 2021 | 09:54

ΔΕΘ: "Κούρεμα" ΕΝΦΙΑ, μειώσεις εισφορών, επιδοτήσεις δανείων και θέρμανσης - Το οικονομικό "πακέτο" Μητσοτάκη

Το κράτος θα πληρώνει το μισό λογαριασμό του ρεύματος και της θέρμανσης των ευάλωτων - Τα "δώρα" της ΔΕΘ.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 08 Σεπ 2021 | 14:52

Επίσημο: Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου

Παρατείνεται έως και τις 15 Σεπτεμβρίου η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020

ΦΤΑΝΕΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ 08 Σεπ 2021 | 08:00

Αντίστροφη μέτρηση για τον ΕΝΦΙΑ - Τελευταία ευκαιρία για αλλαγές στο Ε9

Η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε ότι κλείνει η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) προκειμένου να ξεκινήσει τις διαδικασίες εκκαθάρισης του φόρου ακινήτων.

ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 08 Σεπ 2021 | 07:10

Φορολογικές δηλώσεις: Προς ολιγοήμερη παράταση η προθεσμία για την υποβολή τους

Ολιγοήμερη παράταση, έως και τη 15η Σεπτεμβρίου, εξετάζει να χορηγήσει το υπουργείο Οικονομικών στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΠΕΝΤΕ ΗΜΕΡΩΝ 06 Σεπ 2021 | 10:56

Σκέψεις για ολιγοήμερη παράταση των φορολογικών δηλώσεων - Εκκρεμούν ακόμη 850.000

Εξετάζεται από την κυβέρνηση η διαδικασία να παραταθεί μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου δηλαδή να δοθεί προθεσμία 5 επιπλέον ημερών στους φορολογούμενους για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους στην εφορία.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ 02 Σεπ 2021 | 09:06

Τι θα περιλαμβάνει το "καλάθι" της ΔΕΘ: Νέες φοροελαφρύνσεις 3 δισ. ευρώ για το 2022

Φορολογικές ελαφρύνσεις συνολικού ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ εντός του 2022 - "Κλειδώνει" νέο πακέτο στήριξης.

ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΑ ΜΕΤΡΑ 31 Αυγ 2021 | 08:44

ΔΕΘ: Μέτρα έκπληξη ανακοινώνει ο πρωθυπουργός - Φοροελαφρύνσεις, ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος

Τι αναμένεται να ανακοινώσει ο Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ - Ποιους αφορά η μείωση φορολογικών συντελεστών - Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ.