Φορολογική ανάσα: Έρχονται μηνιαίες δόσεις για ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος - Νέα ρύθμιση λόγω της πανδημίας

Κάθε φορολογούμενος μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με εφιαλτικές καταστάσεις όπως η πληρωμή τριών ή και τεσσάρων φόρων μέσα στον ίδιο μήνα.

Φόρους άνω των 30 δισ. ευρώ θα πρέπει να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών μέσα στο β’ εξάμηνο από φορολογούμενους, μεγάλη μερίδα των οποίων θα αναζητεί ακόμη τρόπους επούλωσης των πληγών που άνοιξε η κρίση του κορονοϊού.

Κάθε φορολογούμενος μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με εφιαλτικές καταστάσεις όπως η πληρωμή τριών ή και τεσσάρων φόρων μέσα στον ίδιο μήνα.

Ειδικά τον Σεπτέμβριο, το σκηνικό θα παραπέμπει σε "τέλεια φορολογική καταιγίδα" καθώς θα συμπέσουν χρονικά ο ΕΝΦΙΑ, η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, η όποια δόση ρύθμισης προηγούμενων οφειλών και μαζί με αυτά οι φορολογικές υποχρεώσεις του Μαίου θα ήδη έχουν ανασταλεί για τον συγκεκριμένο μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπροστά στο ενδεχόμενο να "βουτήξει" η εισπραξιμότητα των φόρων σε μια δύσκολη συγκυρία για το οικονομικό επιτελείο, ήδη έχουν μπει μπροστά τα σχέδια ρύθμισης των φορολογικών υποχρεώσεων. Τρία είναι τα κυρίαρχα σενάρια που είναι πάνω στο τραπέζι:

1. Ο φόρος εισοδήματος των φυσικών και των νομικών προσώπων να πληρωθούν ως εξής: Αντί τα φυσικά πρόσωπα να καταβάλλον τον φόρο εισοδήματος σε τρεις διμηνιαίες δόσεις (Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο του 2020) να τον καταβάλλουν σε οκτώ μηνιαίες δόσεις από τον Ιούλιο του 2020 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2021 (σ.σ εφόσον δεν θα χρειαστεί να υπάρξει παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και πέραν της 31ης Ιουλίου κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα να μετατεθεί και ο χρόνος έναρξης πληρωμής του φετινού φόρου ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

2. Ο ΕΝΦΙΑ και των φυσικών προσώπων αλλά και των επιχειρήσεων -ο οποίος θα υπολογιστεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο με πέρυσι όπως είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών- να πληρωθεί επίσης σε τουλάχιστον έξι μηνιαίες δόσεις από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2021.

3. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει και μια νέα ρύθμιση αποκλειστικά για τους πληγέντες της πανδημίας. Ουσιαστικά, θα απευθύνεται σε όσους συσσώρευσαν ληξιπρόθεσμα χρέη εν μέσω πανδημίας. Ουσιαστικά, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να σχεδιάσει μια καινούργια ρύθμιση η οποία θα είναι ευνοϊκότερη από την υφιστάμενη συνταγή τακτοποίησης υποχρεώσεων σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις (ή και 48 δόσεις για πρόστιμα και φόρους κληρονομιάς).

Με βάση τον προϋπολογισμό, τα φορολογικά έσοδα του β’ εξαμήνου ήταν προγραμματισμένο να διαμορφωθούν στα 31 δις. ευρώ έναντι 21 δις. ευρώ στο α’ εξάμηνο. Τώρα, η υπερσυγκέντρωση φορολογικών βαρών στο β΄ εξάμηνο γίνεται ακόμη μεγαλύτερο καθώς με την αναστολή των υποχρεώσεων του Μαρτίου, του Απριλίου και του Μαίου για το τέλος Αυγούστου και το τέλος Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, υποχρεώσεις πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που κανονικά θα έπρεπε να πληρωθούν μέσα στους μήνες της πανδημίας, μετατίθεται για αργότερα.

Βέβαια, οι φόροι που θα βεβαιωθούν στο β’ εξάμηνο δεν πρόκειται να παραμείνουν στα 31 δις. ευρώ καθώς η πανδημία θα ψαλιδίσει τις υποχρεώσεις που θα βεβαιωθούν. Πολύ μεγάλη επίπτωση αναμένεται να υπάρξει:

1. Στον ΦΠΑ του β’ τριμήνου ο οποίος θα πρέπει να πληρωθεί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο από τις εταιρείες που τηρούν απογραφικά βιβλία. Το β’ τρίμηνο εμπεριέχει όλο το "πάγωμα" των συναλλαγών εξαιτίας του lock down. Αντίστοιχα, τον Ιούλιο θα καταβάλλεται ο ΦΠΑ του Ιουνίου από τις εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία. Ο Ιούνιος δεν είναι δεδομένο ότι θα είναι μήνας πλήρους ομαλότητας στην αγορά οπότε είναι πολύ πιθανό αυτό να αποτυπωθεί και στον ΦΠΑ.

2. Στον παρακρατηθέντα φόρο μισθωτών υπηρεσιών ο οποίος θα αποτυπώσει όλη τη ζημιά που έχει γίνει από τις απολύσεις, τις μετατροπές συμβάσεων από πλήρους σε μερικής απασχόλησης (ή εκ περιτροπής εργασίας) αλλά και τις αναστολές συμβάσεων εργασίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 01 Ιουλ 2020 | 08:21

Tεράστιες ουρές έξω από εφορία στην Ομόνοια

Συνωστισμός και ταλαιπωρία για εκατοντάδες πολίτες.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ «10TH NICOSIA ECONOMIC CONGRESS» 30 Ιουν 2020 | 12:19

Σταϊκούρας: Οι οκτώ βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης στη μετά-κορονοϊό εποχή

Η προώθηση ενός νέου πλαισίου αντιμετώπισης του υψηλού- συσσωρευμένου- ιδιωτικού χρέους.

ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΝΙΚΗΣ 30 Ιουν 2020 | 10:39
ΕΥΚΟΛΙΕΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ 30 Ιουν 2020 | 08:12

Οφειλές στην εφορία: Οι νέες ρυθμίσεις και οι αλλαγές στις δόσεις - Αναλυτικά ολοι οι τρόποι πληρωμής

Μόλις χθες το βράδυ ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο η διάταξη για την πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος σε 8 μηνιαίες δόσεις και του ΕΝΦΙΑ σε έξι μηνιαίες δόσεις.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΙΚ 29 Ιουν 2020 | 21:54
ΟΛΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ 29 Ιουν 2020 | 21:05
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 28 Ιουν 2020 | 12:19

Σενάριο ακόμα και για μηδενική προκαταβολή φόρου εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών

Το σενάριο που σχεδιάζει η κυβέρνηση προβλέπει μια ευρεία γκάμα συντελεστών που καλύπτουν όλο το εύρος –από 0 έως 100%.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 27 Ιουν 2020 | 14:54

Οι τρεις μειώσεις φόρων από το 2021 για την τόνωση της οικονομίας: Ποιες παρεμβάσεις βρίσκονται στο τραπέζι

Ο κατάλογος περιλαμβάνει τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να αυξηθεί το καθαρό εισόδημα των μισθωτών.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΥ 26 Ιουν 2020 | 12:27

ΥΠΟΙΚ: Απαλλάσσονται οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες από το τέλος επιτηδεύματος το 2019

Η ανακοίνωση που ενδιαφέρει τους χιλιάδες εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου στη χώρα μας έγινε από τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο.

ΠΩΣ ΘΑ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Η ΚΑΘΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ 24 Ιουν 2020 | 08:59

Το ΣΔΟΕ φτιάχνει επιτροπή για να αξιολογεί τις πληροφορίες για πιθανούς φοροφυγάδες

Η ειδική ομάδα, με βάση την απόφαση, θα συνεδριάζει μία φορά την εβδομάδα.

ΟΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΘΑ ΕΝΤΑΘΟΥΝ 22 Ιουν 2020 | 08:46
ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 21 Ιουν 2020 | 10:31

"Κληρώνει" για τα χαμηλότοκα δάνεια ύψους 1,4 δις. ευρώ σε 80.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων ολοκληρώνεται αύριο 22 Ιουνίου, ενώ το ενδεχόμενο να δοθεί πρόσθετος χρόνος είναι ανοικτό.