Φορολογική ανάσα: Έρχονται μηνιαίες δόσεις για ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος - Νέα ρύθμιση λόγω της πανδημίας

Κάθε φορολογούμενος μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με εφιαλτικές καταστάσεις όπως η πληρωμή τριών ή και τεσσάρων φόρων μέσα στον ίδιο μήνα.

Φόρους άνω των 30 δισ. ευρώ θα πρέπει να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών μέσα στο β’ εξάμηνο από φορολογούμενους, μεγάλη μερίδα των οποίων θα αναζητεί ακόμη τρόπους επούλωσης των πληγών που άνοιξε η κρίση του κορονοϊού.

Κάθε φορολογούμενος μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με εφιαλτικές καταστάσεις όπως η πληρωμή τριών ή και τεσσάρων φόρων μέσα στον ίδιο μήνα.

Ειδικά τον Σεπτέμβριο, το σκηνικό θα παραπέμπει σε "τέλεια φορολογική καταιγίδα" καθώς θα συμπέσουν χρονικά ο ΕΝΦΙΑ, η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, η όποια δόση ρύθμισης προηγούμενων οφειλών και μαζί με αυτά οι φορολογικές υποχρεώσεις του Μαίου θα ήδη έχουν ανασταλεί για τον συγκεκριμένο μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπροστά στο ενδεχόμενο να "βουτήξει" η εισπραξιμότητα των φόρων σε μια δύσκολη συγκυρία για το οικονομικό επιτελείο, ήδη έχουν μπει μπροστά τα σχέδια ρύθμισης των φορολογικών υποχρεώσεων. Τρία είναι τα κυρίαρχα σενάρια που είναι πάνω στο τραπέζι:

1. Ο φόρος εισοδήματος των φυσικών και των νομικών προσώπων να πληρωθούν ως εξής: Αντί τα φυσικά πρόσωπα να καταβάλλον τον φόρο εισοδήματος σε τρεις διμηνιαίες δόσεις (Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο του 2020) να τον καταβάλλουν σε οκτώ μηνιαίες δόσεις από τον Ιούλιο του 2020 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2021 (σ.σ εφόσον δεν θα χρειαστεί να υπάρξει παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και πέραν της 31ης Ιουλίου κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα να μετατεθεί και ο χρόνος έναρξης πληρωμής του φετινού φόρου ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

2. Ο ΕΝΦΙΑ και των φυσικών προσώπων αλλά και των επιχειρήσεων -ο οποίος θα υπολογιστεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο με πέρυσι όπως είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών- να πληρωθεί επίσης σε τουλάχιστον έξι μηνιαίες δόσεις από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2021.

3. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει και μια νέα ρύθμιση αποκλειστικά για τους πληγέντες της πανδημίας. Ουσιαστικά, θα απευθύνεται σε όσους συσσώρευσαν ληξιπρόθεσμα χρέη εν μέσω πανδημίας. Ουσιαστικά, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να σχεδιάσει μια καινούργια ρύθμιση η οποία θα είναι ευνοϊκότερη από την υφιστάμενη συνταγή τακτοποίησης υποχρεώσεων σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις (ή και 48 δόσεις για πρόστιμα και φόρους κληρονομιάς).

Με βάση τον προϋπολογισμό, τα φορολογικά έσοδα του β’ εξαμήνου ήταν προγραμματισμένο να διαμορφωθούν στα 31 δις. ευρώ έναντι 21 δις. ευρώ στο α’ εξάμηνο. Τώρα, η υπερσυγκέντρωση φορολογικών βαρών στο β΄ εξάμηνο γίνεται ακόμη μεγαλύτερο καθώς με την αναστολή των υποχρεώσεων του Μαρτίου, του Απριλίου και του Μαίου για το τέλος Αυγούστου και το τέλος Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, υποχρεώσεις πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που κανονικά θα έπρεπε να πληρωθούν μέσα στους μήνες της πανδημίας, μετατίθεται για αργότερα.

Βέβαια, οι φόροι που θα βεβαιωθούν στο β’ εξάμηνο δεν πρόκειται να παραμείνουν στα 31 δις. ευρώ καθώς η πανδημία θα ψαλιδίσει τις υποχρεώσεις που θα βεβαιωθούν. Πολύ μεγάλη επίπτωση αναμένεται να υπάρξει:

1. Στον ΦΠΑ του β’ τριμήνου ο οποίος θα πρέπει να πληρωθεί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο από τις εταιρείες που τηρούν απογραφικά βιβλία. Το β’ τρίμηνο εμπεριέχει όλο το "πάγωμα" των συναλλαγών εξαιτίας του lock down. Αντίστοιχα, τον Ιούλιο θα καταβάλλεται ο ΦΠΑ του Ιουνίου από τις εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία. Ο Ιούνιος δεν είναι δεδομένο ότι θα είναι μήνας πλήρους ομαλότητας στην αγορά οπότε είναι πολύ πιθανό αυτό να αποτυπωθεί και στον ΦΠΑ.

2. Στον παρακρατηθέντα φόρο μισθωτών υπηρεσιών ο οποίος θα αποτυπώσει όλη τη ζημιά που έχει γίνει από τις απολύσεις, τις μετατροπές συμβάσεων από πλήρους σε μερικής απασχόλησης (ή εκ περιτροπής εργασίας) αλλά και τις αναστολές συμβάσεων εργασίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 40 ΔΙΣ. ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 11 Ιουν 2021 | 12:19

Σταϊκούρας για νέες αντικειμενικές αξίες: Να μην ανησυχούν οι ιδιοκτήτες για αύξηση του ΕΝΦΙΑ - Ποιοι εξαιρούνται

Ενώ οι αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών έχουν ξεπεράσει τις 12.000, ο κ. Σταϊκούρας διαβεβαίωσε τους ιδιοκτήτες ακινήτων να μην ανησυχούν για αύξηση του ΕΝΦΙΑ.

ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ 10 Ιουν 2021 | 05:16

Πώς θα υπολογίζουμε την αξία των ακινήτων μας με το πάτημα ενός κουμπιού - Νέα ψηφιακή εφαρμογή

Μέσα στις επόμενες ημέρες, παρουσιάζεται από τα υπουργεία Ψηφιακής Πολιτικής και Οικονομικών η ηλεκτρονική εφαρμογή υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 08 Ιουν 2021 | 18:51

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Πιστώνεται σε 15.038 δικαιούχους

Πιστώνεται σήμερα σε 15.038 δικαιούχους η αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού του Απριλίου ύψους 17 εκατ. ευρώ

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 08 Ιουν 2021 | 11:19

Σταϊκούρας: Εως 12 δόσεις ο ΕΝΦΙΑ του 2022 - Τέλος τον Ιούνιο τα "κουρεμένα" ενοίκια

"Θα μπορούσαν να γίνουν και δέκα οι δόσεις ή και οριακά περισσότερες. Θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι 12", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ 07 Ιουν 2021 | 09:49

Αυτές είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες: Αυξήσεις στο 55% των περιοχών - "Φωτιά" σε Αθηναϊκή Ριβιέρα και Μύκονο

Μεγάλες αυξήσεις επέρχονται στις αντικειμενικές αξίες κυρίως στα νότια προάστια της Αττικής, τη λεγόμενη Ριβιέρα. Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ. Οι ανακοινώσεις Σταϊκούρα.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 07 Ιουν 2021 | 07:30

Ανακοινώνονται οι νέες αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον ΕΝΦΙΑ - Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Η ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών ακινήτων σήμερα το πρωί από τον υπουργό Οικονομικών.

ΣΤΙΣ 9 ΤΟ ΠΡΩΙ 07 Ιουν 2021 | 06:45

Σήμερα οι ανακοινώσεις για αντικειμενικές αξίες - ΕΝΦΙΑ

Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο γγ Οικονομικής Πολιτικής Χρ. Τριαντόπουλος θα ανακοινώσουν τη μεταρρύθμιση των αντικειμενικών αξιών.

ΤΑ "ΠΑΝΩ" ΚΑΙ ΤΑ "ΚΑΤΩ" 06 Ιουν 2021 | 08:19

ΕΝΦΙΑ 2022: Πώς θα τον υπολογίσετε - Πού θα αυξηθεί και πού θα πέσει

Θα έρθει φουσκωμένο το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2022; Αναλυτικά παραδείγματα ακινήτων σε διάφορες περιοχές της χώρας

ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ 05 Ιουν 2021 | 17:41

Κοζάνη: Τη Δευτέρα η δίκη του 45χρονου που εισέβαλε με το τσεκούρι στην εφορία

Στο Mικτό Ορκωτό Δικαστήριο Φλώρινας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Ιουνίου η δίκη του 45χρονου με το τσεκούρι.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 04 Ιουν 2021 | 09:32

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερα - Νέες αντικειμενικές από 1η Ιανουαρίου 2022

Εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ το 2022 ακόμη και αν γίνει αύξηση στην αντικειμενική αξία του ακινήτου τους.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 03 Ιουν 2021 | 09:44

Σταϊκούρας για ΕΝΦΙΑ: Περαιτέρω μείωση 8% το 2022 - Από τον Μάρτιο θα ξεκινήσουν οι πληρωμές

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η υπουργική απόφαση με τις ζώνες των νέων αντικειμενικών αξιών, δήλωσε ο υπ. Οικονομικών, κ. Σταϊκούρας,

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 03 Ιουν 2021 | 09:35
ΤΙ "ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ" Η ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ 02 Ιουν 2021 | 15:39

ΕΝΦΙΑ 2022: Νέοι συντελεστές, με νέες τιμές και περισσότερες δόσεις - Από τον Μάρτιο τα εκκαθαριστικά του 2022

Το 2022 θα είναι η χρονιά των μεγάλων αλλαγών για τον ΕΝΦΙΑ - Τι θα γίνει με τους νέους συντελεστές και την αύξηση των δόσεων