Φορολογικό διαζύγιο: Οι μεγάλες προσδοκίες & η πραγματικότητα

Οι παντρεμένοι στα αρχεία της εφορίας είναι περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια. Τι θα κερδίσουν και τι θα χάσουν όσοι πάρουν φορολογικό... διαζύγιο;

Φορολογικό διαζύγιο: Οι μεγάλες προσδοκίες & η πραγματικότητα

Μεγάλες προσδοκίες τρέφουν όσοι υποβάλλουν την αίτηση στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να εξασφαλίσουν το δικαίωμα υποβολής ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων.

Πιστεύουν ότι όχι μόνο θα «γλιτώσουν» από τις ενοχλήσεις και τις κατασχέσεις για τα χρέη του ή της συζύγου (κάτι που ισχύει εν μέρει δεδομένου ότι γίνεται πιο εύκολος ο διαχωρισμός των οφειλών αλλά και η είσπραξη επιστροφής φόρου από τον άλλο σύζυγο) αλλά και ότι θα αυξήσουν τις πιθανότητές τους να πάρουν ένα από τα επιδόματα που μοιράζει (ή θα μοιράσει) το κράτος. Ειδικά το τελευταίο πρόκειται για… ευσεβή πόθο. Διότι η ΑΑΔΕ μπορεί να λαμβάνει δύο ηλεκτρονικές φορολογικές δηλώσεις από τους (φορολογικά) χωρισμένους συζύγους αλλά δεν θα πάψει ποτέ να προσθέτει τα εισοδήματά τους προκειμένου να κρίνει αν θα χορηγεί το εκάστοτε επίδομα. Στην επιδοματική πολιτική, λαμβάνεται υπόψη το «οικογενειακό» εισόδημα ή το εισόδημα του νοικοκυριού στο οποίο προστίθεται και το εισόδημα τυχόν φιλοξενούμενου. Άρα, τρόπος να… παραπλανήσει κανείς το σύστημα δεν υπάρχει. Εκτός και αν χωρίσει κανονικά αλλάζοντας ταυτόχρονα και τόπο κατοικίας.

Οι παντρεμένοι στα αρχεία της εφορίας είναι περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια όπως προκύπτει και από τις κοινές φορολογικές δηλώσεις. Προς το παρόν, αίτηση φορολογικού διαζυγίου έχουν κάνει περίπου 3000-4000 δηλαδή περίπου το 0,15% του συνολικού αριθμού. Φυσικά υπάρχει χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αλλά σε κάθε περίπτωση «κύμα» δεν αναμένεται. Προφανώς πρόκειται για ένα καινούργιο μέτρο και οι φορολογούμενοι αναζητούν ακόμη πληροφορίες. Ωστόσο, οι «παγίδες» είναι τόσες πολλές ώστε μόλις γίνει σωστή ενημέρωση στον παντρεμένο, μάλλον αυτή λειτουργεί αποτρεπτικά.

1. Πρώτον υπάρχει θέμα τεκμηρίων. Εκτός του ότι αυξάνεται το ποσό κατά 1000 ευρώ (σ.σ οι παντρεμένοι έχουν τεκμήριο ύπαρξης 5000 ευρώ και μόλις χωρίσουν το ποσό αυξάνεται στα 6000 ευρώ), παύουν να προστίθενται τα εισοδήματα των δύο συζύγων για την αντιμετώπιση των τεκμηρίων. Ο καθένας θα πρέπει να δικαιολογεί τα περιουσιακά του στοιχεία με βάση τα εισοδήματά του.

2. Δεύτερον τίθεται θέμα ηλεκτρονικών πληρωμών. Οι συναλλαγές που κάνουν οι δύο δεν προστίθενται προκειμένου να «ξελασπώνουν». Ο καθένας θα πρέπει να κάνει τις δικές του πληρωμές σε περίπτωση φορολογικού διαζυγίου.

Το πλεονέκτημα της υποβολής ξεχωριστών δηλώσεων έχει να κάνει με την ατομική εκκαθάριση η οποία σημαίνει ότι αν ο ένας έχει επιστροφή φόρου και ο άλλος πρέπει να πληρώσει, τότε δεν θα γίνεται συμψηφισμός. Αυτό το πλεονέκτημα μπορεί να πάψει να υφίσταται καθώς στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν ατομική εκκαθάριση για όλους είτε έχουν κάνει δήλωση ξεχωριστής εκκαθάρισης είτε όχι. Έτσι, μένει μόνο το πλεονέκτημα του να μην γνωρίζει ο ένας σύζυγος τα εισοδήματα του άλλου συζύγου.


Φωτο: EUROKINISSI

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΤΕ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ 12 Ιαν 2022 | 12:00

Διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ για την απαλλαγή των σεισμόπληκτων ακινήτων της Κρήτης από τον ΕΝΦΙΑ

Η ΑΑΔΕ υποδεικνύει την οδό που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι στην περίπτωση που για κάποιο λόγο δεν περάσει στο σύστημα η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

ΑΑΔΕ 11 Ιαν 2022 | 08:33

Χωριστές φορολογικές δηλώσεις: Ανοιξε η πλατφόρμα - Τι πρέπει να προσέξετε - 20 ερωτήσεις & απαντήσεις

Άνοιξε η πλατφόρμα ΑΑΔΕ για την υποβολή αίτησης χωριστής φορολογικής δήλωσης από έγγαμους φορολογούμενους.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ 04 Ιαν 2022 | 08:46

Άυλο συναινετικό διαζύγιο μέσω gov.gr: Βήμα προς βήμα όλη η διαδικασία - Τι περιλαμβάνει το ΦΕΚ

Στις ενδιαφερόμενες πλευρές παρέχεται μέσω Gov.gr, η δυνατότητα αποφυγής των δικαστηρίων και της επίλυσης ηλεκτρονικά του γάμου τους.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ 03 Ιαν 2022 | 08:23

Φορολογικές δηλώσεις: Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά η υποβολή τους

Νωρίτερα θα ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με στόχο οι φορολογούμενοι που θα λάβουν χρεωστικό σημείωμα να αποπληρώσουν το φόρο που τους αναλογεί σε 8 ή 10 δόσεις.

ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΣΡΑΙΒΕΡ 30 Δεκ 2021 | 07:19

Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ: Eλεύθερος ο "Εξολοθρευτής" - Βγήκε μετά από 10 χρόνια το διαζύγιο

Μετά από δεκαετίες γάμου και τέσσερα παιδιά ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, είναι πλέον ελεύθερος από τη σύζυγό του.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΣΕ ΑΚΙΝΗΣΙΑ 28 Δεκ 2021 | 14:36

Τέλη Κυκλοφορίας 2022: Επίσημο - Δόθηκε παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου

Οριστικά η πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας ως τις 28 Φεβρουαρίου - Για ποιους δόθηκε παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΑΔΕ 28 Δεκ 2021 | 08:13

Τέλη Κυκλοφορίας: Διευκρινίσεις για τα ειδοποιητήρια οχημάτων σε ακινησία - Πότε λήγουν οι προθεσμίες

Τι αναφέρουν πηγές της ΑΑΔΕ για τα τέλη κυκλοφορίας που αναρτώνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, αν και το όχημα έχει δηλωθεί εμπρόθεσμα σε ακινησία.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 22 Δεκ 2021 | 08:00

Σε εφαρμογή η e-φορία: Σε όλες τις ΔΟΥ από σήμερα "Τα Αιτήματά μου" - Σε επιπλέον 27 ΔΟΥ "Τα Ραντεβού μου"

Μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, "Τα Αιτήματά μου", στην ουσία καταργούνται τόσο οι φυσικές επισκέψεις στις ΔΟΥ, όσο και η αποστολή email σε αυτές.

ΜΠΑΜΠΑΣ ΚΑΙ ΓΙΟΣ ΠΗΓΑΝ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ 20 Δεκ 2021 | 10:50

Ο Βασίλης Μπισμπίκης φωτογραφίζει τον 8 ετών γιο του: Σπλάχνο μου...

Η σπάνια φωτογραφία του 8χρονου γιου του Βασίλη Μπισμπίκη - Μπαμπάς και γιος πήγαν για κινέζικο.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 19 Ιαν 2022 | 10:05

Έτσι θα δίνονται οι άδειες ειδικού σκοπού λόγω κορονοϊού σε γονείς - Τι ισχύει για Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Με τροπολογία το υπουργείο Εργασίας θεσπίζει την άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς με παιδιά που νοσούν από κορονοϊό. Αντίστοιχη ρύθμιση απο το ΥΠΕΣ για το Δημόσιο.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 18 Ιαν 2022 | 11:51

Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης: Τι θα κερδίσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι - Αναλυτικά παραδείγματα

Στον μισθό του Ιανουαρίου του 2023 θα φανεί για πρώτη φορά το όφελος των δημοσίων υπαλλήλων από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 18 Ιαν 2022 | 07:23

Ερχονται τα ηλεκτρονικά "κουπόνια" έκπτωσης φόρου για πληρωμές με κάρτα: Πώς θα τα μαζεύουμε - Ποια επαγγέλματα θα αφορά

Έρχεται, το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα, η υπουργική απόφαση με όλες τις λεπτομέρειες για τα κίνητρα πληρωμών με πιστωτική κάρτα.

ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 17 Ιαν 2022 | 14:44

Έρχονται τα bonus στο Δημόσιο – Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης και για τους δημοσίους υπαλλήλους

Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης στους δημόσιους υπάλληλους, ενώ έρχονται τα μπόνους στον δημόσιο τομέα.