Φορολογικό «δώρο» για 72.000 συνταξιούχους σε νέο νομοσχέδιο

Ο πέλεκυς έχει πέσει βαρύς στους περίπου 72.000 συνταξιούχους που εντοπίστηκαν να μη έχουν δηλώσει τα εισοδήματα που εισέπραξαν το 2013.

Ρύθμιση – βοήθεια για τους περίπου 72.000 συνταξιούχους οι οποίοι παρέλαβαν στις αρχές του χρόνου έξτρα εκκαθαριστικά φόρου από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επειδή δεν είχαν δηλώσει αναδρομικά εισοδήματα ύψους περίπου 93 εκατ. ευρώ θα συμπεριλάβει η κυβέρνηση σε φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, ενδεχομένως και μέχρι το τέλος του μήνα.

Η ρύθμιση θα αφορά στη διαγραφή μέρους των προσαυξήσεων που έχουν καταλογιστεί, πέραν του πρόσθετου φόρου. Ο πέλεκυς έχει πέσει βαρύς στους περίπου 72.000 συνταξιούχους που εντοπίστηκαν να μη έχουν δηλώσει τα εισοδήματα που εισέπραξαν το 2013, καθώς το μέσο ποσό που έχει καταλογιστεί, ανέρχεται στα 1300 ευρώ κατά μέσο όρο.

Σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να περάσει μια ευνοϊκή ρύθμιση για τη συγκεκριμένη ομάδα συνταξιούχων οι οποίοι ναι μεν δεν δήλωσαν τα αναδρομικά που εισέπραξαν, ως όφειλαν, αλλά από την άλλη, πρέπει να αναγνωριστεί και ότι η πολιτεία τους κατέβαλε τις συντάξεις τους με μεγάλη χρονική καθυστέρηση με αποτέλεσμα να υποστούν σημαντική οικονομική ζημιά.

Η μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, αφορά σε συνταξιούχους οι οποίοι έκαναν αίτηση συνταξιοδότησης πολύ πριν από το 2013, αλλά τελικά εισέπραξαν τις συντάξεις τους το 2013 μαζί με τα αναδρομικά.

Σε αυτούς τους συνταξιούχους, εκτός από τον κύριο φόρο έχουν επιβληθεί και προσαυξήσεις οι οποίες ανεβάζουν αρκετά το τελικό ύψος του λογαριασμού καθώς έχουν επιβληθεί από τότε που έπρεπε να γίνει η δήλωση των αναδρομικών. Αυτές τις προσαυξήσεις θα επιδιωχθεί να μειωθούν με την νομοθετική ρύθμιση. Μετά την ψήφισή της, η ΑΑΔΕ θα πρέπει να εκδώσει νέα εκκαθαριστικά ενώ οι συνταξιούχοι το τελικό ποσό που θα προκύψει θα μπορούν να το εντάξουν στην ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων δεδομένου ότι από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της εφορίας.

Το υπουργείο Οικονομικών θα ενσωματώσει στο φορολογικό νομοσχέδιο και τις διατάξεις για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, στα ποτά και στα καπνικά προϊόντα αλλά και έναν νέο μηχανισμό εξωδικαστικής επίλυσης φορολογικών διαφορών με στόχο να περιοριστεί ο όγκος των υποθέσεων που εκκρεμούν στα φορολογικά δικαστήρια.

Το οικονομικό επιτελείο, δεν έχει εγγράψει καμία πρόβλεψη στον προϋπολογισμό για έσοδα από τον περιορισμό του λαθρεμπορίου. Έτσι, η όποια δημοσιονομική απόδοση προκύψει από τα μέτρα που θα συμπεριληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο – η κατάθεση αναμένεται να γίνει ακόμη και μέχρι το τέλος του μήνα- θα αξιοποιηθεί για την παραγωγή υπερ-πλεονάσματος.

Αντίθετα, από τη μείωση του αποθέματος των υποθέσεων που εκκρεμούν στα φορολογικά δικαστήρια, έχει εγγραφεί πρόβλεψη 60 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό οπότε το ζητούμενο είναι η διάταξη που θα ενσωματωθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο, να αποδώσει και το ποσό που έχει προϋπολογιστεί.

Η διάταξη, θα δίνει κίνητρο στις επιχειρήσεις που έχουν καταφύγει στα διοικητικά δικαστήρια να κλείσουν τις υποθέσεις τους με διαδικασίες εξπρές αποφεύγοντας την πολύμηνη αναμονή που συνεπάγεται η δικαστική οδός. Οικονομικά κίνητρα δεν θα υπάρχουν, αναφέρει αρμόδια κυβερνητική πηγή υποστηρίζοντας ότι ουσιαστικά η διάταξη θα απευθύνεται σε όσους θέλουν να κλείσουν τις εκκρεμότητές τους με την εφορία.

Φωτογραφία: Eurokinissi

ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 05 Απρ 2020 | 14:52

Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν αίτηση για κεφάλαιο κίνησης

Οι επιχειρήσεις πρέπει να υποβάλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα "myBusinessSupport" της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 01 Απρ 2020 | 10:26

Βρούτσης για δώρο Πάσχα: Μέχρι Μ. Τετάρτη για όσους δεν πλήττονται, οι υπόλοιποι ως τέλος Ιουνίου

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα παραμένει και όλα τα επιδόματα συνεχίζουν να υπάρχουν.

ΝΕΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ 01 Απρ 2020 | 08:20

Άνοιξε η πλατφόρμα για τα 800 ευρώ - Οι 7 κατηγορίες που εξαιρούνται

Ηδη προκύπτει ο πρώτος κατάλογος με αυτούς που εξαιρούνται από το επίδομα των 800 ευρώ. Νέα εγκύκλιος.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ 30 Μαρ 2020 | 13:05
10ΗΜΕΡΗ ΑΝΑΒΟΛΗ 29 Μαρ 2020 | 16:19

Μέχρι τις 10 Απριλίου η υποβολή φορο-δηλώσεων για ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ

Το ΥΠ. ΟΙΚ. καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ 29 Μαρ 2020 | 09:09

Σταϊκούρας: Πακέτο "μαμούθ" για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων- Θα φθάσει τα 15 δις ευρώ

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο ή το αργότερο την Τρίτη και θα είναι πέραν της επικαιροποιημένης ευρύτερης λίστας με κωδικούς δραστηριότητας (ΚΑΔ)

ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 28 Μαρ 2020 | 12:14

Παρατείνονται οι προθεσμίες υποβολής φορολογικών δηλώσεων – Οι νέες προθεσμίες

Στόχος η ανακούφιση των επιχειρήσεων και των λογιστών- φοροτεχνικών.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ο ΥΠΟΙΚ 27 Μαρ 2020 | 17:15
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 27 Μαρ 2020 | 12:55

Παράταση 2,5 μηνών στις μεταχρονολογημένες επιταγές - Ποιους αφορά

Η απόφαση προβλέπει αναστολή των επιταγών που αφορούν πληττόμενες επιχειρήσεις (περιλαμβανομένων και επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στους πληττόμενους ΚΑΔ τον Απρίλιο), κατά 75 ημέρες.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 24 Μαρ 2020 | 09:26

Ανακοινώσεις Σταϊκούρα: Διευρύνονται οι δικαιούχοι των 800 ευρώ - Φτάνουν τα 1,8 εκατομμύρια

Με την διεύρυνση του καταλόγου, ο αριθμός των μισθωτών που δυνητικά θα μπορούν να ενταχθούν στο επίδομα των 800 ευρώ, θα φτάσει ακόμη και στα 1,8 εκατομμύρια.

ΑΠΟ 24 ΕΩΣ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 24 Μαρ 2020 | 08:10

Ξεκινά η πληρωμή των συντάξεων Απριλίου - Αναλυτικά οι ημερομηνίες ανά ταμείο

Έκκληση στους συνταξιούχους να μην συναθροίζονται στις τράπεζες.

ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 23 Μαρ 2020 | 08:16

Κορονοϊός: Πώς θα πάρετε το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ - Βήμα βήμα η αίτηση

Την αίτηση θα καταθέτουν οι εργαζόμενοι αλλά και οι αυτοαπασχολούμενοι ή οι εργοδότες.

ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ 20 Μαρ 2020 | 12:38

Νωρίτερα θα καταβληθούν οι συντάξεις - Αναλυτικά όλες οι ημερομηνίες ανά ταμείο

Αναλυτικά για όλα τα ταμεία, η απόφαση για καταβολή των συντάξεων νωρίτερα από τις προκαθορισμένες ημερομηνίες.