Φορολογικό και εργασιακά στο μενού των σημερινών διαπραγματεύσεων

Eισφορά αλληλεγγύης, νέα φορολογική κλίμακα, φορολόγηση αγροτών, ΕΝΦΙΑ, κόκκινα δάνεια και ΤΑΙΠΕΔ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο σήμερα και αύριο.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Φορολογικό και εργασιακά στο μενού των σημερινών διαπραγματεύσεων

Η φορολογική πολιτική των επόμενων μηνών αλλά και… ημερών, αναμένεται να τεθεί σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών. Ως υπερεπείγουσα χαρακτηρίζεται η διαπραγμάτευση για την οριστικοποίηση του φετινού ΕΝΦΙΑ καθώς πρόθεση και της ελληνικής πλευράς είναι στο τέλος του Σεπτεμβρίου, το δημόσιο να βάλει στα ταμεία του την πρώτη δόση από τον φόρο ακινήτων.

Το μενού των φόρων

Επίσης, το… μενού της φορολογικής πολιτικής αναμένεται να περιλαμβάνει το περιεχόμενο του φορολογικού νομοσχεδίου που θα πρέπει να ψηφιστεί το φθινόπωρο. Ξεχωρίζουν, ως προς το περιεχόμενο του, η ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα, η φορολόγηση των αγροτών –εκκρεμεί ακόμη η απόφαση για το αν το συγκεκριμένο θέμα θα χαρακτηριστεί ως «προαπαιτούμενο» για να ψηφιστεί μέσα στον Αύγουστο κάτι που από φορολογικής άποψης δεν έχει σημασία- η ενδεχόμενη αύξηση της παρακράτησης στα ελεύθερα επαγγέλματα αλλά και η αλλαγή στο πλαίσιο φορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης.

Σημειώνεται ότι στις 12.00 το μεσημέρι θα γίνει άτυπη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ των δανειστών και του Γιώργου Κατρούγκαλου για τα εργασιακά.

ΕΝΦΙΑ

Για τον ΕΝΦΙΑ, το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευτεί απέναντι στους δανειστές ότι θα υιοθετήσει φόρμουλα που θα εξασφαλίζει έσοδα 2,65 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, αναζητεί τρόπους ελάφρυνσης της μικρής περιουσίας με εξεύρεση δημοσιονομικού ισοδύναμου. Κερδισμένοι αναμένεται να βγουν μικροοιδιοκτήτες με περιουσίες έως 50.000 ευρώ. Τον λογαριασμό που αυτοί θα καλούνταν να εξοφλήσουν, φαίνεται ότι θα πληρώσουν οι έχοντες περιουσία άνω των 300.000 ευρώ καθώς θα εξεταστεί η αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων.

Η συγκεκριμένη μετατόπιση βαρών, εκτιμάται ότι «ταιριάζει» και στο προφίλ της κυβέρνησης η οποία προωθεί μέτρα που μετατοπίζουν –υποτίθεται- βάρη στις πλάτες των εχόντων.

Η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του φόρου, αποτελεί δικαίωμα της ελληνικής πλευράς αρκεί να μην εγείρει αντιρρήσεις η πλευρά των δανειστών για την εισπραξιμότητα του φόρου (σ.σ όσο μικρότερος είναι ο αριθμός των φορολογουμένων που καλείται να καταβάλει έναν φόρο και όσο μεγαλύτερα τα ποσά ανά φορολογούμενο, τόσο μικρότερες είναι οι πιθανότητες να αυξηθεί ο συντελεστής εισπραξιμότητας).

Φορολογική διοίκησης

Εκτός από τους φόρους, στο τραπέζι των συζητήσεων θα πέσει σήμερα και το ζήτημα της φορολογικής διοίκησης. Κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα θα αποτελέσει η περαιτέρω ενίσχυση του ανεξάρτητου ρόλου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη έτοιμη τη νομοθετική διάταξη και το μόνο που εκκρεμεί η συμφωνία με τους δανειστές.

Εις αύριον…

Για αύριο Τρίτη είναι προγραμματισμένη η διαπραγμάτευση για τις αποκρατικοποιήσεις και (ΤΑΙΠΕΔ) καθώς και τα «κόκκινα δάνεια». Ειδικά το δεύτερο θέμα θεωρείται από τα πιο «καυτά» σε αυτή τη διαπραγμάτευση καθώς συνδέεται άμεσα με το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ζητούμενο είναι να ληφθούν άμεσα αποφάσεις και να ενεργοποιηθούν πολιτικές που θα περιορίσουν την έκταση του φαινομένου –εκτιμάται ότι μετά και την επιβολή των capital controls τα κόκκινα δάνεια έχουν ξεπεράσει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ- καθώς το ποσό των κόκκινων δανείων αυξάνει το ποσό που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 21 Οκτ 2021 | 11:22

"Κλείδωσε" ο νέος ενοποιημένος ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο το 2022

Η κυβέρνηση καταλήγει σε έναν απλοποιημένο φόρο για τον ΕΜΦΙΑ ο οποίος πρακτικά θα υπολογίζεται με μια κλίμακα.

ΠΩΣ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΕ ΤΟ Ε9 18 Οκτ 2021 | 10:45

Πώς μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ μέσω διόρθωσης λαθών- Δεν επιβάλλεται πρόστιμο

Τη δυνατότητα να μειώσουν τον ΕΝΦΙΑ που τους καταλόγισε η εφορία ή να δηλώσουν τα πραγματικά στοιχεία των ακινήτων τους καθώς και λάθη και παραλείψεις έχουν οι ιδιοκτήτες.

ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 09 Οκτ 2021 | 09:50

Σταϊκούρας: Χαμηλότερος κατά 22% ο ΕΝΦΙΑ - Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και για το 2022

"Θα στηρίξουμε την κοινωνία αν απαιτηθεί και για όσο απαιτηθεί", δεσμεύτηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ 28 Σεπ 2021 | 11:06

Σταϊκούρας: Σήμερα τα μέτρα για τους σεισμόπληκτους στην Κρήτη - Ανοίγει η πλατφόρμα για τις 72 δόσεις

Σήμερα ανακοινώνονται τα μέτρα για τους σεισμόπληκτους της Κρήτης - Θα είναι στο ίδιο πακέτο με τα μέτρα για τους πυρόπληκτους. Δηλώσεις Σταϊκούρα.

25 Οκτ 2021 | 12:38

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Στις 7 Δεκεμβρίου η εξέταση της εισήγησης για τον ΟΠΑΠ

Η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα εξετάσει στις 7 Δεκεμβρίου το θέμα της πολιτικής που ακολουθεί ο ΟΠΑΠ σχετικά με τις ρήτρες αποκλειστικότητας.

ΛΑΒΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ 25 Οκτ 2021 | 07:35

Ο συνταξιούχος με τις 55.000 "μαύρες" συναλλαγές και οι 6 απίθανες περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω internet

Έξι περιπτώσεις φοροδιαφυγής από την Θεσσαλονίκη μέχρι την Αχαΐα και την Άρτα.

ΠΟΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ 24 Οκτ 2021 | 18:20

ΟΑΕΔ, e-ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΑ: Τι καταβάλλεται έως τις 29 Οκτωβρίου

Υπολογίζεται ότι θα καταβληθούν περί τα 2,3 δισ. ευρώ σε πάνω από 4,8 εκατ. δικαιούχους.

ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ 24 Οκτ 2021 | 12:19

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς θα προστατευτείτε από τις εκρηκτικές ανατιμήσεις - Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις

Μεγάλη προσοχή στην κατανάλωση αλλά και μελέτη των τιμολογίων ρεύματος που προσφέρουν οι εταιρείες ώστε να αποφευχθούν οι υπέρογκες επιβαρύνσεις.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ 23 Οκτ 2021 | 12:24

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου: "Διάδρομος" για φθηνή ενέργεια στην Ευρώπη

Στόχος η εκμετάλλευση της φθηνής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην Αίγυπτο και η προώθηση της στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω Ελλάδας.

ΟΙ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ 23 Οκτ 2021 | 11:37

Κίνδυνος "ηλεκτροπληξίας" για τα νοικοκυριά: Tιμή ρεκόρ πάνω από 22 λεπτά για μια κιλοβατώρα ρεύματος - Αναλυτικά παραδείγματα

Μάλιστα, τα χειρότερα φαίνεται ότι είναι μπροστά καθώς η τιμή χονδρικής τον Οκτώβριο έχει εκτοξευτεί ακόμη και πάνω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

ΑΥΞΗΣΗ ΦΩΤΙΑ 22 Οκτ 2021 | 16:52

Ηλεκτρικό ρεύμα: "Θα καίνε" οι λογαριασμοί του Σεπτεμβρίου- Αύξηση 189% σε σχέση με το 2020

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυξηθεί κατά 189% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά

ΕΛΛΑΔΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΤΑΣ 22 Οκτ 2021 | 14:05

Capital CEO Talks - Μιχαλίτσης (BAUSCH Health) : Ηγεσία σημαίνει να φαντάζεσαι το μέλλον

H έννοια CEO σημαίνει πρωταρχικά και Chief Energy Officer πολλών και διαφορετικών ανθρώπων, δηλώνει ο Ιάκωβος Μιχαλίτσης, Γενικός Διευθυντής της BAUSCH Health Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 22 Οκτ 2021 | 13:52

Capital CEO Talks - Giuseppe Zorgno (AIG): Τα τρία πράγματα που πρέπει να θυμάται κανείς όταν βρίσκεται στην εξουσία

Τα χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου CEO στην εποχή του πλήρους μετασχηματισμού σκιαγραφεί ο Giuseppe Zorgno CEO της AIG.