Φορολογικό νομοσχέδιο: Τι αλλάζει σε αφορολόγητο και e-πληρωμές

Το κίνητρο θα είναι φορολογικού περιεχομένου και θα ενσωματωθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Φορολογικό νομοσχέδιο: Τι αλλάζει σε αφορολόγητο και e-πληρωμές

Προσκλητήριο μεταφοράς της φορολογικής τους έδρας στην Ελλάδα αναμένεται να απευθύνει η κυβέρνηση σε εύπορους πολίτες τρίτων χωρών. Το κίνητρο θα είναι φορολογικού περιεχομένου και θα ενσωματωθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα για δημόσια διαβούλευση.

Μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, αναμένεται να ενσωματωθούν διατάξεις που θα επιτρέψουν –για παράδειγμα- σε εύπορους συνταξιούχους να αποκτήσουν στην Ελλάδα ακίνητο και ως αντάλλαγμα να τύχουν φορολογικής ελάφρυνσης για το εισόδημα που αποκτούν στη χώρα προέλευσής τους. Αντίστοιχα έχει εξεταστεί το ενδεχόμενο πολίτες τρίτων χωρών να φορολογούνται στην Ελλάδα με ένα εφάπαξ ποσό για το παγκόσμιο εισόδημά τους και με αυτό τον τρόπο να επιτυγχάνουν μεγάλη μείωση της τελικής επιβάρυνσης μεταφέροντας την έδρας τους στην Ελλάδα.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο θα ενσωματωθούν και διατάξεις που αποσκοπούν στην παροχή έμμεσης αύξησης στο εισόδημα των μισθωτών, ειδικά των μεσαίων και μεγάλων στελεχών. Αλλάζει το καθεστώς φορολόγησης των παροχών σε είδος και γίνεται ευνοϊκότερο έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα επιβράβευσης των εργαζομένων από τους εργοδότες τους –μέσω εταιρικών καρτών, αυτοκινήτων, γευμάτων κλπ- με χαμηλότερο οικονομικό κόστος.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα και θα παραμείνει για λίγες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση καθώς ο στόχος είναι να έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα. Στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, έγιναν και οι τελευταίες διορθωτικές αλλαγές ειδικά στη διάταξη για τις «e-πληρωμές». Οι ηλεκτρονικές πληρωμές θα πρέπει να αντιστοιχούν στο 30% του πραγματικού και όχι του τεκμαρτού εισοδήματος ενώ στη διάταξη θα ενσωματωθεί ειδική ρύθμιση που θα απαλλάσσει συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων που επικαλούνται αντικειμενική αδυναμία, από το να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσοστό του 30%.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο, αναμένεται να ενσωματωθεί η διάταξη για τις «υπεραποσβέσεις» (η οποία θα μειώσει ακόμη περισσότερο τη φορολογική επιβάρυνση των εταιρειών που προχωρούν σε επενδύσεις), η έκπτωση φόρου για την επισκευή και ενεργειακή θωράκιση ακινήτων, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για κράνη και βρεφικά είδη όπως επίσης και το νέο πλαίσιο φορολόγησης των παροχών σε είδος προς τους εργαζόμενους. Πιθανό είναι το ενδεχόμενο μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή –θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης και σε κάθε περίπτωση μέσα στον μήνα- να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο και τα μέτρα για την τόνωση της ηλεκτροκίνησης και της αγοράς «καθαρότερων» αυτοκινήτων.

Η φορολογική ελάφρυνση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην οποία αναφέρθηκε και χθες το Μέγαρο Μαξίμου θα επιτευχθεί κυρίως μέσω της νέας φορολογικής κλίμακας. Η νέα φορολογική κλίμακα –με τον χαμηλό συντελεστή του 9% για το τμήμα του εισοδήματος έως τα 10.000 ευρώ και τους μειωμένους κατά μια μονάδα συντελεστές- θα ελαφρύνει περισσότερο τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με αποδοχές έως και 12000 ευρώ τον χρόνο ενώ πολύ μικρή θα είναι η θετική διαφορά για τους έχοντες εισοδήματα από 12.000 έως 50.000 ευρώ (της τάξεως των 17-60 ευρώ ετησίως).

Το όφελος για την μεσαία τάξη ουσιαστικά εκμηδενίζεται λόγω της αλλαγής στην έκπτωση φόρου που προβλέπεται για μισθωτούς και συνταξιούχους. Η νέα έκπτωση φόρου, θα εξαρτάται από τον αριθμό των παιδιών. Έτσι, για όσους δεν έχουν παιδιά (εργένηδες και παντρεμένους) η έκπτωση φόρου θα είναι 777 ευρώ. Για όσους έχουν ένα παιδί, η έκπτωση θα είναι 810 ευρώ, για δύο παιδιά, 900 ευρώ, για τρία παιδιά 1120 ευρώ και για τέσσερα παιδιά 1340 ευρώ. Για όσους έχουν πάνω από το τέσσερα παιδιά, το ποσό της έκπτωσης θα προσαυξάνεται κατά 220 ευρώ ανά παιδί. Τα ποσά που προαναφέρθηκαν θα μένουν αμετάβλητα για όσους έχουν εισοδήματα έως και 12.000 ευρώ (ατομικό εισόδημα).

Αν ξεπερνούν αυτό το όριο, το ποσό της έκπτωσης θα μειώνεται κατά 20 ευρώ ανά 1000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί. Τα μεγαλύτερα οφέλη από την νέα φορολογική κλίμακα και την νέα έκπτωση φόρου θα έχουν οι έχοντες εισοδήματα από 10.000 έως και 15.000 ευρώ. Μισθωτοί και συνταξιούχοι σε αυτά τα όρια εισοδήματος, θα ωφεληθούν έως και 177 ευρώ τον χρόνο αν δεν έχουν παιδιά, έως και κατά 160 ευρώ αν έχουν ένα παιδί, έως και κατά 200 ευρώ αν έχουν δύο παιδιά και έως και κατά 320 ευρώ αν έχουν τρία παιδιά. Για τα μεσαία εισοδήματα από έως και 50.000 ευρώ τα οφέλη θα είναι μικρά ενώ μεγάλα οφέλη θα προκύψουν για όσους έχουν υψηλές αποδοχές άνω των 80.000 ευρώ.

Τα πολύ υψηλά εισοδήματα θα δουν ελάφρυνση ακόμη και άνω των 1000 ευρώ λόγω της μείωσης του ανώτατου συντελεστή από το 45% στο 44%. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν μεγάλο όφελος στο σύνολό τους αλλά αυτό θα φανεί το 2021. Αυτοαπασχολούμενοι θα δουν τον φόρο να μειώνεται από 650 ευρώ τον χρόνο (για εισοδήματα 5000 ευρώ τον χρόνο) έως και πάνω από 2000 ευρώ τον χρόνο (σ.σ συγκεκριμένα η επιβάρυνση μειώνεται κατά 2100 ευρώ ή από τα 38.000 στα 35.900 ευρώ για εισοδήματα 100.000 ευρώ).

Για τις επιχειρήσεις το νομοσχέδιο θα έχει τη μείωση του συντελεστή από το 28% στο 24% για τα κέρδη του 2019 αλλά και τη μεταβατική διάταξη επιστροφής της διαφοράς της προκαταβολής φόρου.

Οι e-πληρωμές

Στην πραγματικότητα η βασικότερη παρέμβαση είναι το αντικίνητρο χρήσης μετρητών καθώς όποιος δεν συγκεντρώνει το 30% του εισοδήματός του σε ηλεκτρονικές πληρωμές θα πληρώνει πρόστιμο 22% επί της αξίας των ηλεκτρονικών πληρωμών που θα λείπουν. Χθες, η κυβέρνηση αποφάσισε δύο βελτιωτικές κινήσεις στο συγκεκριμένο μέτρο:

- Πρώτον, ο υπολογισμός του 30% των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα γίνεται με βάση το πραγματικό και όχι το τεκμαρτό εισόδημα, και

- Δεύτερον, στο πλαφόν του 30% προβλέπεται ειδική ρύθμιση για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων που έχουν αντικειμενική αδυναμία να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσοστό (30%). Οι συνταξιούχοι και οι πολίτες άνω των 70 ετών θα εξαιρούνται ούτως ή άλλως. Η συμπληρωματική διάταξη θα αφορά σε περιπτώσεις πολιτών που θα επικαλούνται πραγματική αδυναμία (π.χ εισοδηματίες που δεν έχουν εισπράξει ενοίκια ή αυτοαπασχολούμενους που έχουν φάει φέσι από τους πελάτες τους).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΕΙΧΕ ΕΞΑΓΓΕΙΛΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 16 Σεπ 2020 | 22:45

ΕΝΦΙΑ: Κατατέθηκε η τροπολογία για την κατάργησή του σε 28 ακριτικά νησιά

Τέλος ο ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν την κύρια κατοικία τους σε ακριτικά νησιά με πληθυσμό μικρότερο από 1.200 κατοίκους

ΑΛΛΟ ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΞΑΧΑΡΒΑΛΩΜΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕ 14 Σεπ 2020 | 16:56

Σταϊκούρας: Δημοσιονομική χαλάρωση λόγω κορονοϊού και το 2021

Η δημοσιονομική ευελιξία που ισχύει στην Ευρώπη λόγω κορονοϊού, θα συνεχίσει και το 2021 αποκάλυψε ο Χρήστος Σταϊκούρας

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 10 Σεπ 2020 | 07:58

Αύξηση των καθαρών μισθών φέρνει η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης - "Ψαλίδι" και στις ασφαλιστικές εισφορές

Η κυβέρνηση εξετάζει το σενάριο το ποσοστό μείωσης της εισφοράς να είναι "στοχευμένο" ώστε να ευνοηθούν περισσότερο οι πληγέντες από την πανδημία.

ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 09 Σεπ 2020 | 19:48

Μείωση ενοικίου για επιχειρήσεις και εργαζομένους που πλήττονται από τον κορονοϊό - Ποιους κλάδους αφορά

Το Υπουργείο Οικονομικών παρέχει διευκρινίσεις σχετικά με το νέο πλαίσιο της προαιρετικής μείωσης των ενοικίων

ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ 03 Σεπ 2020 | 14:20

Κορονοϊός: Εκκενώθηκε το υπουργείο Οικονομικών - Λόγω της επίσκεψης του επενδυτή που διαγνώσθηκε θετικός

Εκκενώθηκε το κτίριο του ΥΠΟΙΚ στην οδό Νίκης, προκειμένου να γίνει απολύμανση στους χώρους έπειτα από τον εντοπισμό κρούσματος κορονοϊού σε επενδυτή.

Η ΛΙΣΤΑ 01 Σεπ 2020 | 08:05

Οι 7 υποχρεώσεις του Σεπτεμβρίου σε εφορία, δήμους, πολεοδομίες, τράπεζες: Αναλυτικά οι προθεσμίες

Σεπτέμβριος, ο μήνας "φωτιά" για σειρά πληρωμών μόλις ξεκίνησε - Όλες οι υποχρεώσεις.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 30 Αυγ 2020 | 08:47

Κορονοϊός: Υφεση ρεκόρ -16% το β' τρίμηνο λόγω καραντίνας - Οι δύο παράγοντες που περιορίζουν τη ζημιά

Η μείωση του 16% -εφόσον επιβεβαιωθεί- δεν θα είναι από τα χειρότερα νούμερα που θα έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη για το β’ τρίμηνο.

ΞΕΠΛΥΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ 29 Αυγ 2020 | 15:51

Τι αλλάζει στις ανώνυμες προπληρωμένες κάρτες - Μπαίνει πλαφόν στις συναλλαγές

Το ανώτατο ποσό που αποθηκεύεται ηλεκτρονικά δεν υπερβαίνει τα 150 ευρώ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο στην Ελλάδα.

ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ 27 Αυγ 2020 | 19:33

O κώδικας για την τακτοποίηση χρεών ύψους 240 δισ. ευρώ σε δημόσιο και τράπεζες

Δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα ο νέος πτωχευτικός κώδικας - Τι προβλέπει

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 27 Αυγ 2020 | 14:20

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές έλλειμμα 7,463 δισ. ευρώ στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου λόγω πανδημίας

Πρωτογενές έλλειμμα 7,463 δισ. ευρώ στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου στον προϋπολογισμό λόγω της πανδημίας.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ 25 Αυγ 2020 | 21:43

ΥΠΟΙΚ: Τα μέτρα για τους πληγέντες της φονικής πλημμύρας στην Εύβοια

Δείτε αναλυτικά τα μέτρα που έχουν υλοποιηθεί για την ανακούφιση των πληγέντων από τη φυσική καταστροφή στην Εύβοια

ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ 22 Αυγ 2020 | 09:02
19 Σεπ 2020 | 08:32

ΕΝΦΙΑ: Πότε θα αποσταλλούν τα ειδοποιητήρια και τα σενάρια της παράτασης για την πληρωμή

Η ημερομηνία αποστολής των ειδοποιητηρίων του ΕΝΦΙΑ και τα σενάρια της παράτασης για την πληρωμή