Follow us

Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Πώς θα κερδίσετε έως 1.800 ευρώ τον χρόνο - Πώς θα "κλειδώσει" η επιδότηση

Ποιο είναι το κέρδος από την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού και πόσο γρήγορα μπορεί να αποσβεστεί

φωτοβολταικα

Η προσπάθεια να μετατραπούν τα νοικοκυριά από καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας σε παραγωγούς ή ακόμη και αποταμιευτές κυριαρχεί μετά το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ειδικά μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία βγήκαν πολλά συμπεράσματα: Πρώτον ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει την πορεία των τιμών ειδικά στο "μέτωπο" της ενέργειας. Δεύτερον ότι η κρατική αρωγή είναι πολύ δαπανηρή άρα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα μπορεί να βοηθάει -τουλάχιστον στον ίδιο βαθμό- τα νοικοκυριά ώστε να ανταπεξέλθουν στους υψηλούς λογαριασμούς. Και τρίτον ότι η υψηλή τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος -υψηλότερη συγκριτικά με τα επίπεδα που είχαμε πριν από την κρίση- είναι πιθανό ότι θα ισχύει για πολύ καιρό ακόμη. Ήδη, τα "φθηνά" σταθερά τιμολόγια εξαφανίζονται καθώς τα συμβόλαια λήγουν και δεν ανανεώνονται ενώ τα κυμαινόμενα τιμολόγια μαζί με τις κρατικές επιδοτήσεις εξασφαλίζουν χρέωση της τάξεως των 25-26 λεπτών ανά κιλοβατώρα αν συνυπολογιστούν και οι λεγόμενες μη ανταγωνιστικές χρεώσεις. Μιλάμε για τιμές τουλάχιστον 40% υψηλότερες σε σχέση με τα επίπεδα του 2020 ή του πρώτου εξαμήνου του 2021.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα καταθέσει μια "πρόταση" στα νοικοκυριά: να μοιράσει επιδοτήσεις της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες και ταράτσες. Ήδη, ο υπουργός Περιβάλλοντος αρχίζει να δίνει λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα λειτουργήσει το πρόγραμμα. Οι επιδοτήσεις θα αφορούν και στα φωτοβολταϊκά αλλά και στις μπαταρίες ώστε να ενισχυθεί και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και η αποθήκευση στους συσσωρευτές. Μάλιστα, επειδή η αποθήκευση απαιτεί μεγαλύτερες επενδύσεις (ουσιαστικά διπλασιάζει το κόστος της επένδυσης) τα ποσοστά επιδότησης για τις μπαταρίες θα είναι μεγαλύτερα και θα φτάνουν και στο 100%. Τα ποσοστά επιδότησης θα εξαρτώνται από το εισόδημα αλλά και άλλα κοινωνικά κριτήρια.

Διαβάστε Επίσης

φωτοβολταικο

Το ερώτημα λοιπόν είναι ένα: ποιο είναι το κέρδος από την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού και πόσο γρήγορα μπορεί να αποσβεστεί η επένδυση;

Για να απαντηθεί το ερώτημα, θα πρέπει να γίνουν μερικές παραδοχές. Ας υποθέσουμε ότι η τιμή λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος θα παραμείνει στα επίπεδα των 15 λεπτών (χωρίς τις ανταγωνιστικές χρεώσεις) επί μακρόν. Ένα νοικοκυριό που καταναλώνει περίπου 10.000 Κιλοβατώρες τον χρόνο θα χρειαστεί να κάνει μια επένδυση της τάξεως των 10.000 ευρώ ή κοντά στα 18.000 ευρώ αν βάλει και μπαταρίες.

Τι θα κερδίζει κάθε χρόνο; Οι 10.000 κιλοβατώρες έχουν κόστος περίπου 1515 ευρώ (σ.σ είναι τα χρήματα που παίρνει ο πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας) και αυτό το ποσό ουσιαστικά θα μηδενιστεί. Από την άλλη, το νοικοκυριό θα πρέπει να πληρώνει 150 ευρώ για ΦΠΑ και αυτό το ποσό θα πέσει στα 55 ευρώ αν γίνει χρήση του φωτοβολταϊκού. Από την άλλη, ο λογαριασμός περιλαμβάνει και περίπου 900 ευρώ τον χρόνο για τις μη ανταγωνιστικές χρεώσεις οι οποίες επίσης μπορούν να μειωθούν αισθητά αν μπουν οι μπαταρίες (σ.σ περιορίζονται τα τέλη χρήσης του δικτύου).

Διαβάστε Επίσης

Άρα, ένα απλό φωτοβολταϊκό μπορεί να εξασφαλίσει εξοικονόμηση της τάξεως των 1600 ευρώ τον χρόνο (για 10.000 κιλοβατώρες) ή πάνω από 2000 ευρώ τον χρόνο αν προστεθούν και οι μπαταρίες. Άρα, χωρίς καμία επιδότηση, η απόσβεση μπορεί να γίνει σε 5 έως 9 χρόνια ανάλογα με το ποια θα είναι η πορεία της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας. Προφανώς, όσο μεγαλύτερη είναι η επιδότηση, τόσο μικρότερη θα είναι και η περίοδος απόσβεσης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΗ 03 Μαρ 2023 | 10:44

Market Pass: Ξεκινούν από σήμερα οι πρώτες καταβολές των χρημάτων σε 2,3 εκατ. δικαιούχους

Όσοι έχουν επιλέξει την άυλη κάρτα θα πάρουν διπλή δόση, για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ενώ όσοι έχουν επιλέξει κατάθεση στο λογαριασμό τους θα λάβουν το ποσό μειωμένο κατά 20%.

ΥΠΕΝ 28 Φεβ 2023 | 15:45

Το όφελος για τα νοικοκυριά από τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος- Αναλυτικά παραδείγματα

Tο όφελος των νοικοκυριών από την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, μέσα από τα παραδείγματα που δημοσίευσε το ΥΠΕΝ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 28 Φεβ 2023 | 09:49

Οι νέες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος τον Μάρτιο: 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το 90% των νοικοκυριών

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh, η επιδότηση στους λογαριασμούς θα είναι 40€/MWh.

ΓΙΑ 300.000 23 Φεβ 2023 | 13:16

Ερχεται ο "πόλεμος" του φωτοβολταϊκού: Ποια νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν προβάδισμα στην επιδότηση

Με τη χώρα να βρίσκεται επίσημα -εκτός συνταρακτικού απροόπτου- σε προεκλογική περίοδο, μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να ξεσπάσει ο "πόλεμος του φωτοβολταϊκού".

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ 22 Μαρ 2023 | 12:07

Οι 8 λόγοι για τους οποίους είναι ασφαλείς οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες

Επειδή το μυαλό όλων πηγαίνει σε αντίστοιχες δηλώσεις που είχαν γίνει το 2008 όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers, αυτή τη φορά οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για τις καταθέσεις στις τράπεζες, επικαλούνται στοιχεία.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 21 Μαρ 2023 | 07:30

Νέες μειώσεις 15% στα τιμολόγια του ρεύματος - Πόσα πληρώνουμε τον Απρίλιο ανά εταιρεία - Μηδενίζονται οι επιδοτήσεις

Προς το… μηδέν οι κρατικές επιδοτήσεις – Μειωμένες κατά 80% οι χρεώσεις στο ρεύμα σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο.

ΑΠΟ ΑΠΟΨΕ ΚΙΟΛΑΣ 20 Μαρ 2023 | 16:21

Η κρίση των τραπεζών "γκρεμίζει" τις τιμές σε καύσιμα, φυσικό αέριο και ρεύμα

Πώς διαμορφώνονται οι χρηματιστηριακές τιμές στα καύσιμα - Θα περάσουν στον καταναλωτή οι μειώσεις σε ρεύμα, αέριο και καύσιμα;

ΤΙ ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ 18 Μαρ 2023 | 10:21

Θα πάρουν αύξηση όσοι δεν αμείβονται με τον κατώτατο μισθό; Περίπου δύο εκατ. οι "δυσαρεστημένοι" εργαζόμενοι

Η αναλογία του καθαρού κατώτατου μισθού ως προς τον μέσο μισθό έχει αυξηθεί πλέον στο 71% - Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό που πρέπει να μειωθεί για πολλούς λόγους

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 17 Μαρ 2023 | 07:51

Αύξηση 43 ευρώ καθαρά στον κατώτατο μισθό από τον Απρίλιο - Κίνδυνος να τη ροκανίσει η άνοδος των επιτοκίων

Η ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού θα προσθέσει περίπου 43 ευρώ "καθαρά" στον μισθό όσων αμείβονται με τον λεγόμενο "κατώτατο".

ΑΝΑΛΥΣΗ 16 Μαρ 2023 | 07:37

Τι συμβαίνει με την Credit Suisse: Πώς βρέθηκε η "τράπεζα των πλουσίων" στο μάτι του κυκλώνα

Παγκόσμια ανησυχία για την Credit Suisse. H εμπλοκή σε υποθέσεις "ξεπλύματος", οι τεράστιες ζημιές και το "κύμα φυγής καταθέσεων".

ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΟΥΣ 14 Μαρ 2023 | 08:34

Ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις τράπεζες και χάθηκαν 465 δισ. δολάρια - Γιατί κατέρρευσε η Silicon Valley Bank

Χάθηκαν 465 δισεκατομμύρια δολάρια από την αξία των τραπεζικών μετοχών – Τα σενάρια για "πάγωμα" επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 13 Μαρ 2023 | 07:29

Κλείδωσε στα 760-770 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου - "Σεμνά και ταπεινά" οι ανακοινώσεις λόγω Τεμπών

Οι καθαρές αποδοχές του εργαζόμενου με τον νέο κατώτατο μισθό θα ανέλθουν στην περιοχή των 653 έως 660 ευρώ. Αυτό σημαίνει αύξηση της τάξεως των 40-45 ευρώ στα καθαρά.

12 Μαρ 2023 | 13:11

"Εφιάλτης" η δόση του δανείου για 700.000 νοικοκυριά: Επιβάρυνση 2.500 ευρώ τον χρόνο

Το "μαρτύριο" με την αύξηση των δόσεων εξυπηρέτησης του δανείου θα συνεχιστεί και αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα έχουμε την κορύφωση του δράματος.