Πέντε νέα καταστήματα IKEA, υπερδιπλασιασμό του δικτύου Foot Locker, επέκταση σε νέες χώρες και επενδύσεις που φτάνουν περίπου τα 30 εκατ. ευρώ ετησίως περιλαμβάνει το σχέδιο του Ομίλου Fourlis μέχρι το 2029, καθώς πρέπει να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος που παραχωρήθηκε στον ανταγωνισμό. Και όλα αυτά σε μια περίοδο κατά την οποία η ελληνική αγορά επίπλου εμφανίζει σημάδια κόπωσης, ενώ η μάχη για το πορτοφόλι του καταναλωτή γίνεται ολοένα και πιο σκληρή.
Ο όμιλος βάζει τον πήχη στα 210 καταστήματα έως το τέλος του 2029, από 166 το 2025, και στοχεύει σε συνολικές πωλήσεις 800 εκατ. ευρώ, έναντι περίπου 645 εκατ. ευρώ που προβλέπονται για φέτος.
Στο επίκεντρο βρίσκονται δύο από τα πιο αναγνωρίσιμα εμπορικά σήματα της ελληνικής αγοράς. Από τη μία πλευρά είναι η IKEA, που ετοιμάζεται να αναπτυχθεί με μικρότερα και πιο ευέλικτα καταστήματα, και η Foot Locker, η οποία σχεδιάζει να αυξήσει τα σημεία πώλησής της από 21 σήμερα σε 45 μέσα στην επόμενη τριετία.
Πέντε νέα IKEA, αλλά με νέο format
Η εποχή κατά την οποία ένα κατάστημα IKEA έπρεπε να καταλαμβάνει τεράστιες εκτάσεις φαίνεται πως αλλάζει. Στο νέο μοντέλο που προωθεί ο Όμιλος Fourlis, το ιδανικό μέγεθος ενός καταστήματος διαμορφώνεται περίπου στα 2.000 έως 4.000 τετραγωνικά μέτρα. Πρόκειται για χώρους που μπορούν να φιλοξενήσουν εκθεσιακά δωμάτια και μεγάλο μέρος της συλλογής μικρότερων ειδών οικιακού εξοπλισμού, χωρίς να απαιτούν τις εκτάσεις των παραδοσιακών μεγάλων IKEA.
Μέχρι το 2029 προβλέπεται να ανοίξουν πέντε νέα καταστήματα αυτού του τύπου στις τρεις αγορές όπου δραστηριοποιείται η αλυσίδα, δηλαδή στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία και στην Κύπρο.
Η διοίκηση θεωρεί ότι το συγκεκριμένο μοντέλο μπορεί να επιτρέψει την παρουσία της IKEA σε περισσότερες πόλεις, αν και η εξεύρεση κατάλληλων ακινήτων, με επαρκείς χώρους στάθμευσης, παραμένει σημαντική δυσκολία.
Μάλιστα, από τις διευκρινίσεις που δόθηκαν προκύπτει ότι ένα νέο IKEA περίπου 2.000 τ.μ. απαιτεί συνολικά επενδεδυμένα κεφάλαια της τάξης των 1,7 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των αναγκών για αποθέματα και κεφάλαιο κίνησης.
Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ιδέες που παρουσίασε η διοίκηση είναι το IKEA on Wheels, ένα μοντέλο που εφαρμόζεται ήδη στη Βουλγαρία. Ο καταναλωτής παραγγέλνει τα προϊόντα που θέλει μέσω διαδικτύου και στη συνέχεια τα παραλαμβάνει από ειδικά διαμορφωμένο φορτηγό, το οποίο επισκέπτεται πόλεις όπου δεν υπάρχει φυσικό κατάστημα IKEA.
Το μοντέλο λειτουργεί εδώ και περίπου δύο χρόνια στη βουλγαρική αγορά και, σύμφωνα με τη διοίκηση, αντιπροσωπεύει ήδη περίπου το 15% των ηλεκτρονικών πωλήσεων της IKEA στη χώρα.
Προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα για την Ελλάδα, ωστόσο η συγκεκριμένη υπηρεσία δείχνει την κατεύθυνση προς την οποία κινείται η αλυσίδα, δηλαδή περισσότερα σημεία εξυπηρέτησης, ακόμη και χωρίς κανονικό κατάστημα.
Στις νέες υπηρεσίες που προωθούνται περιλαμβάνονται επίσης ο εξ αποστάσεως σχεδιασμός κουζίνας, οι ταχύτερες παραδόσεις μικρότερων προϊόντων και η δυνατότητα παράδοσης και συναρμολόγησης την ίδια ημέρα.
Πτωτικά κινείται η αγορά επίπλου στην Ελλάδα
Το σχέδιο επέκτασης έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η αγορά οικιακού εξοπλισμού εμφανίζει διαφορετικές ταχύτητες στις τρεις χώρες. Η συνολική αξία της αγοράς στην περιοχή υπολογίζεται περίπου στα 1,3–1,4 δισ. ευρώ.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η διοίκηση για το διάστημα έως τον Αύγουστο του 2026, καταγράφεται πτώση 1,4%, έπειτα από αρκετά χρόνια κατά τα οποία η αγορά αναπτυσσόταν με ετήσιους ρυθμούς 1% έως 3%. Αντίθετα, στην Κύπρο η αγορά εμφανίζει ανάπτυξη 2%, ενώ στη Βουλγαρία η αύξηση φτάνει το 3,4%.
Παρά την υποχώρηση της ελληνικής αγοράς, η IKEA ενισχύει τη θέση της. Το μερίδιό της στην Ελλάδα ανέρχεται στο 17,3%, αυξημένο κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες. Στη Βουλγαρία, το αντίστοιχο μερίδιο βρίσκεται περίπου στο 5,5%, έχοντας υποχωρήσει κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στην Κύπρο σημειώθηκε οριακή ενίσχυση κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα.
Με τον ανταγωνισμό να εντείνεται, η διοίκηση έχει σχεδιάσει επιθετικό πρόγραμμα προωθητικών ενεργειών και στις τρεις αγορές για το τελευταίο τετράμηνο του 2026.
Για την IKEA, ο στόχος είναι οι πωλήσεις να αυξάνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό περίπου 6,5% έως το 2029.
Αθλητικά είδη: Αύξηση δικτύου για Footolocker
Ακόμη μεγαλύτερη είναι η επέκταση που σχεδιάζεται στα αθλητικά είδη. Ο Fourlis θέλει να υπερδιπλασιάσει το δίκτυο της Foot Locker, φτάνοντας από τα 21 στα 45 καταστήματα έως το 2029. Η επέκταση δεν περιορίζεται στις αγορές όπου υπάρχει ήδη παρουσία.
Για το δεύτερο τρίμηνο του 2027 σχεδιάζεται το πρώτο κατάστημα Foot Locker στην Κύπρο, με τη διοίκηση να αναφέρει ότι βρίσκεται στη διαδικασία υπογραφής της σχετικής συμφωνίας.
Επιπλέον, προετοιμάζεται η είσοδος στην Κροατία, με στόχο το τέταρτο τρίμηνο του 2027. Για τη συγκεκριμένη αγορά υπάρχει ήδη συμφωνία επί των βασικών όρων.
Η Κροατία θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστική αγορά για sneakers και προϊόντα αθλητικού lifestyle. Σύμφωνα με τη διοίκηση, θα μπορούσε να υποστηρίξει συνολικά οκτώ έως δέκα καταστήματα Foot Locker, επιφάνειας περίπου 350 τ.μ. το καθένα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα θα ανοίξουν άμεσα, αλλά αποτυπώνει το μέγεθος της ευκαιρίας που βλέπει ο όμιλος.
Στην Ελλάδα, οι δύο αλυσίδες του ομίλου, Intersport και Foot Locker, κατέχουν συνολικό μερίδιο 18% στην αγορά αθλητικών ειδών, σύμφωνα με τα στοιχεία της διοίκησης.
Παρότι πωλούν προϊόντα των ίδιων μεγάλων διεθνών οίκων, απευθύνονται σε διαφορετικούς καταναλωτές.
Η Intersport επικεντρώνεται περισσότερο στις οικογένειες, στους ανθρώπους που αθλούνται και στους καταναλωτές μεγαλύτερων ηλικιών, ενώ η Foot Locker απευθύνεται κυρίως στη νεότερη γενιά, στη μόδα του δρόμου και στην κουλτούρα των sneakers. Η επικάλυψη του πελατολογίου τους εκτιμάται σε περίπου 5%.
Στην Intersport, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει επιλεκτικά νέα καταστήματα, ανακαινίσεις υφιστάμενων σημείων, αλλά και κλείσιμο καταστημάτων που εμφανίζουν ζημιές.
Επιπλέον, η αλυσίδα επεκτείνεται στο ποδοσφαιρικό merchandising, έχοντας υπογράψει πενταετή αποκλειστική συμφωνία με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Στα σχέδια περιλαμβάνονται και συνεργασίες με επαγγελματικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους.