Follow us

Φρένο στην αύξηση διοδίων για φέτος - Κόντρα υπουργείου με τους παραχωρησιούχους

Οι κατασκευαστικοί όμιλοι με φόντο και της πρόσφατες εξελίξεις, αποφάσισαν να παραμείνουν και φέτος παγωμένες οι τιμές των διοδίων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Προς αναστολή οδεύει η αύξηση των διοδίων στους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους της χώρας, που είχε προκαλέσει έντονους τριγμούς μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και των παραχωρησιούχων.

Οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν βρει κοινό τόπο, με δεδομένο και τις πρόσφατες πλημμύρες στην Θεσσαλία, αναστέλλοντας την αύξηση των διοδίων για φέτος.

Οι κατασκευαστικοί όμιλοι με φόντο και της πρόσφατες εξελίξεις, θέλωντας να στηρίξουν και εμπράκτως την προσπάθεια για ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν, αποφάσισαν να παραμείνουν και φέτος παγωμένες οι τιμές των διοδίων.

Το θέμα είχε προκαλέσει "κόντρα" ανάμεσα στις δύο πλευρές, ωστόσο επιδιώχθηκε η εύρεση κοινής λύσης, με πηγές του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να τονίζουν τις τελευταίες ημέρες, ότι δεν υπήρχε παρέμβαση ως προς το δικαίωμα των παραχωρησιούχων να προχωρήσουν σε αυξήσεις των διοδίων όπως άλλωστε προβλέπεται και από τις συμβάσεις.

Οι αυξήσεις στα διόδια είχαν ημερομηνία εφαρμογής την 1η Ιανουαρίου του 2023 με βάση τον πληθωρισμό. Ωστόσο μια σειρά από παράγοντες όπως η προεκλογική περίοδος και η ενεργειακή κρίση, οδήγησαν στο πάγωμα των αυξήσεων των διοδίων κατά τουλάχιστον έξι μήνες.

Μετά την παρέλευση αυτής της περιόδου οι παραχωρησιούχοι ζήτησαν να εφαρμοστούν τα όσα προβλέπονται στις συμβάσεις παραχώρησης.

Βάσει των συμβάσεων παραχώρησης των οδικών αξόνων, οι παραχωρησιούχοι (Νέα Οδός, Κεντρική Οδός, Ολυμπία Οδός, Μορέας, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Γέφυρα Α.Ε.) αναπροσαρμόζουν ετησίως τις τιμές των διοδίων με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή του Σεπτεμβρίου της προηγούμενης χρονιάς. Ως εκ τούτου, η αύξηση που θα έπρεπε να δοθεί φέτος είναι της τάξεως του 12% βάσει του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Διαβάστε Επίσης

Οι παραχωρησιούχοι τον Ιούλιο ανακοίνωσαν αρχικά στο υπουργείο ότι θα αυξήσουν τα διόδια από τις 11 Αυγούστου και στη συνέχεια την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας σε ανακοίνωσή του στις αρχές Αυγούστου σημείωσε ότι η βούληση της κυβέρνησης ήταν η εξεύρεση μιας ρεαλιστικής λύσης, χωρίς την επιβάρυνση του πολίτη για το 2023 και προς αυτή την κατεύθυνση συζητήθηκαν τα εναλλακτικά σενάρια.

Ο κοινός τόπος βρέθηκε με τη μη αύξηση κατά 12% περίπου στις τιμές των διοδίων για φέτος και σε προβλεπόμενες αυξήσεις από το 2024, οι οποίες και θα καθοριστούν από το ύψος του πληθωρισμού του Σεπτεμβρίου.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ DANIEL 01 Δεκ 2023 | 08:49

Οι πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας καταγγέλουν πως πληρώνουν τη συμμετοχή τους στα φάρμακα, αν και είχαν εξαιρεθεί

Η αντιπρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Τρίκαλων δήλωσε πως η απόφαση μπορεί να πάρθηκε και να δημοσιεύτηκε, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ DANIEL 19 Νοε 2023 | 23:16

Καρδίτσα: Πλημμυροπαθείς κάτοικοι του χωριού Μεταμόρφωση ζητούν τη μετεγκατάστασή τους σε άλλη περιοχή

Αυτή τη στιγμή στο χωριό έχει μείνει μόνο ένα ζευγάρι: ο κύριος Κώστας και η σύζυγός του, που δηλώνουν ότι δεν έχουν πού να πάνε.

ΥΨΟΥΣ 107 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ 17 Νοε 2023 | 14:59

Κακοκαιρία Daniel: Ξεκίνησε η καταβολή αποζημιώσεων στους γεωργούς της Θεσσαλίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πληρωμή των αποζημιώσεων, ύψους 107 εκατ. ευρώ, σε γεωργούς της Θεσσαλίας.

Ο ΛΟΓΟΣ 14 Νοε 2023 | 13:31

Γιατί θα ψαλιδιστούν οι αυξήσεις στις συντάξεις για το 2024

Οριακά χαμηλότερα, στο 2,95% από το 3,1% που είχε αρχικά ανακοινωθεί, διαμορφώνεται το ποσοστό αύξησης των συντάξεων για το 2024.

ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΡΟΛΟΓΙΩΝ 07 Δεκ 2023 | 15:53

Σκυλακάκης: Ο ΔΕΔΔΗΕ θα μετράει κάθε μήνα την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος

Από τους πρώτους μήνες του 2024 η καταμέτρηση της κατανάλωσης ρεύματος - Κατά αυτό τον τρόπο, θα μειωθούν οι ρευματοκλοπές, σύμφωνα με τον Θ. Σκυλακάκη.

07 Δεκ 2023 | 15:40

Η ERGO Ασφαλιστική στηρίζει τους νέους συνεργάτες με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης, το Sales Agents Induction Program

Στο πρώτο ERGO Sales Agents πρόγραμμα, στα γραφεία της ERGO, συμμετείχαν πάνω από 30 νέοι συνεργάτες από όλη την Ελλάδα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 07 Δεκ 2023 | 12:51

Αγανάκτησε ο Χατζηδάκης με το λαθρεμπόριο καυσίμων: Ξεκίνησα το σύστημα εισροών-εκροών το 2009 και ακόμη να ολοκληρωθεί

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι εφεξής ο ελεγκτικός μηχανισμός δίνει το βάρος στη σύλληψη της φοροδιαφυγής που τελείται από τα "μεγαλύτερα και τα μεγάλα ψάρια".

PLASTIC FREE GREECE 07 Δεκ 2023 | 11:38

Lidl Ελλάς και Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης άφησαν και φέτος το δικό τους αποτύπωμα, απομακρύνοντας το πλαστικό

Για 4η συνεχή χρονιά, το πρόγραμμα Plastic Free Greece ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία σε επιπλέον έξι τουριστικούς προορισμούς.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 07 Δεκ 2023 | 11:38

Φορολογικό νομοσχέδιο: Οι τέσσερις αλλαγές της τελευταίας στιγμής για καφενεία, ταξί και περίπτερα

Στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσε τέσσερις αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο φορολογικό νομοσχέδιο, για καφενεία, ταξί και περίπτερα.

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ 07 Δεκ 2023 | 11:37

Η Energean επεκτείνεται στο Μαρόκο με ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου

Ανάπτυξη του κοιτάσματος Anchois που περιέχει 18 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου καθώς και σημαντικοί ερευνητικοί στόχοι

07 Δεκ 2023 | 10:36

Η Star Alliance κορυφαία αεροπορική συμμαχία στα World Travel Awards 2023

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έγινε σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο εμβληματικό Burj Al Arab, στο Ντουμπάι.

ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ 06 Δεκ 2023 | 20:17

Οι Έλληνες εργάζονται περισσότερο από τους Ευρωπαίους - Σχεδόν 2.000 ώρες τον χρόνο από 1.679 που είναι ο μέσος όρος

Μισθωτοί και μη, οι Έλληνες δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο - Σε ποιες χώρες εργάζονται ακόμη περισσότερο.

ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ 06 Δεκ 2023 | 17:37

Τέλος οι αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά, θα ακυρώνονται τα συμβόλαια -Τι θα ισχύει για τα POS

Όσα είπε ο Κ. Μητσοτάκης για τις ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου - Η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και τα συμβόλαια των ακινήτων.