FT: Η Ουάσιγκτον πιέζει το ΔΝΤ να αποχωρήσει από την Ελλάδα

Ρεπουμπλικάνoι στο Κογκρέσο πιέζουν τον Ντόναλντ Τραμπ να εμποδίσει τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
FT: Η Ουάσιγκτον πιέζει το ΔΝΤ να αποχωρήσει από την Ελλάδα

Ρεπουμπλικάνoι στο Κογκρέσο πιέζουν τον Ντόναλντ Τραμπ να εμποδίσει τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, αναφέρουν οι Financial Times. Οι συντηρητικοί στο Κογκρέσο πιέζουν τον Ντόναλντ Τραμπ να μπλοκάρει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, καθώς η διοίκηση Τραμπ έχει στείλει μήνυμα ότι θα πάρει σκληρότερη στάση έναντι των διεθνών οργανισμών.

To νομοσχέδιο που παρουσίασε την Πέμπτη ο Μπιλ Χουιζένγκα, συντηρητικός από το Μίσιγκαν, ο οποίος εκλέχτηκε πρώτη φορά στο Κογκρέσο με την υποστήριξη του Tea Party το 2011, ζητά από την κυβέρνηση Τραμπ να είναι αντίθετη προς κάθε περαιτέρω συμμετοχή του ΔΝΤ στην ελληνική διάσωση.

Αν οι ΗΠΑ δεν το πετύχουν αυτό, το νομοσχέδιο απαιτεί επίσης η χώρα να μην δεχθεί οποιαδήποτε ευρύτερη αλλαγή στο σύστημα ποσοστώσεων του ΔΝΤ μέχρι η Ελλάδα να αποπληρώσει πλήρως όλα της τα χρέη προς το Ταμείο. «Το ΔΝΤ υποτίθεται πως αποτελεί δανειστή ως τελευταίο καταφύγιο, όχι ένα φύλλο συκής, πρώτο καταφύγιο για τα μέλη της ευρωζώνης» είπε ο Χουιζένγκα.

Μία τέτοια κίνηση γράφουν οι FT θα περιέπλεκε ακόμη περαιτέρω μία ήδη ευαίσθηση κατάσταση όσον αφορά στην Ελλάδα, που εξαρτάται από τη βοήθεια των μελών της ευρωζώνης και του ΔΝΤ από το 2010.

Ο Χουιζένγκα επί χρόνια επικρίνει την εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Είπε ότι το Ταμείο χρησιμοποιείται ως εργαλείο πολιτικής από τα ευρωπαϊκά του μέλη με κόστος επί της δικής του αξιοπιστίας.

«Το ΔΝΤ δεν είναι Ταμείο για να σώσει τα πολιτικά κόμματα στα έθνη που δανείζει, ούτε πρέπει να αποτελεί τον ‘μικρό’ εταίρο σε οργανισμούς εκτός που δεν έχουν τη δέσμευση να κάνουν τη δουλειά τους» υπογράμμισε. «Για επτά χρόνια τώρα, το ΔΝΤ χρησιμοποιήθηκε για να προστατεύσει τους αξιωματούχους της ευρωζώνης από τους ψηφοφόρους τους, κάτι που αμαύρωσε τη φήμη του Ταμείου, παρέτεινε την μιζέρια της Ελλάδας και έθεσε εκτός σκληρές επιλογές για το μέλλον της Ευρώπης που πρέπει να γίνει ανεξάρτητα από αυτό», δήλωσε ο ίδιος.

FT: Η Ουάσιγκτον πιέζει το ΔΝΤ να αποχωρήσει από την Ελλάδα

Το πώς θα προσεγγίσει η κυβέρνηση Τραμπ την ελληνική κρίση παραμένει ασαφές. Αλλά σε πρόσφατη συνέντευξή του στη Wall Street Journal ο κ. Μνούτσιν, αποκάλεσε την Ελλάδα «πρωταρχικά ευρωπαϊκό θέμα».

Ο Ρόμπερτ Χαν πρώην στέλεχος του ΔΝΤ και του ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ, ο οποίος ανήκει τώρα στο Council on Foreign Relations (Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων), είπε πως είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη σκληρή γραμμή του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα και είναι έτοιμες να το αποσύρουν αν καταστεί αναγκαίο. «Για την αμερικανική κυβέρνηση ειδικά, αυτό αντιπροσωπεύει ένα σαφές ρήγμα από την κυβέρνηση Μπαράκ Ομπάμα, που πίεζε για τη συνεχή εμπλοκή του ΔΝΤ» έγραψε.

«Είναι ασαφές σε αυτό το σημείο αν η αλλαγή αντανακλά τις απόψεις της κυβέρνησης αλλά δεν θα ήταν έκπληξη για εμένα αν, όταν η νέα ομάδα συγκροτηθεί πλήρως, οι ΗΠΑ ακολουθήσουν πιο σκληρή γραμμή ενάντια σε μεγάλα, αλλά αδύναμα προγράμματα του ΔΝΤ. Αν το ΔΝΤ είναι σοβαρό στη νέα του σταθερή γραμμή για την Ελλάδα, τότε μπορεί να βρει έναν ισχυρό σύμμαχο στην κυβέρνηση Τραμπ» συμπλήρωσε.

Στον προϋπολογισμό με την ονομασία «Αmerica First» (Η Αμερική Πρώτα) o κ. Τραμπ προτείνει περικοπές 650 εκατ. δολ. από την αμερικανική χρηματοδότηση για τα επόμενα τρία χρόνια προς επενδυτικές τράπεζες στις οποίες συμμετέχουν με άλλες χώρες οι ΗΠΑ, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα. Επίσης, αυτή την εβδομάδα διόρισε δύο συντηρητικούς οικονομολόγους με ιστορικό επικρίσεων προς το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα στις δύο κορυφαίες θέσεις για διεθνή ζητήματα στο Υπουργείο Οικονομικών.

Αυτές οι κινήσεις έγιναν καθώς ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, βρέθηκε στη Γερμανία, όπου είχε συναντήσεις με τους ομολόγους του στην «G20» και κυρίως στον Σόιμπλ. Δείχνουν δε πως ο κ. Τραμπ, ο οποίος έκανε εκστρατεία έναντιον των «υπέρμαχων της παγκοσμιοποίησης» κατά τη διεκδίκηση της Προεδρίας, είναι πιθανό να υλοποιήση και αυτές τις δεσμεύσεις του και να ακολουθήσει τελείως διαφορετική προσέγγιση προς διεθνείς οργανισμούς και την διεθνή οικονομία.

Αλλά συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο θέλουν να τον δουν να κάνει ένα βήμα παραπάνω. Θέλουν να δουν τη δύναμη των ΗΠΑ επί αυτών των οργανισμών ακολουθώντας σκληρή γραμμή, αλλά και αντισταθεί σε περαιτέρω εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ελλάδα, η οποία, όπως έγραψε η «FT» κυλά προς μία ακόμη κρίση αυτό το καλοκαίρι εκτός και αν οι Ευρωπαίοι πιστωτές συμφωνήσουν να καλύψουν τα δισεκατομμύρια πληρωμών που έχει να κάνει.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΚΥΒΕΡΝΑ ΣΑΝ ΝΕΟΣΟΥΛΤΑΝΟΣ, ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΥΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΓΧΟΣ» 16 Ιουλ 2020 | 16:57

Καταπέλτης οι "Financial Times" για τον Ερντογάν: Κυβερνά σαν νεο-σουλτάνος

"Εάν η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ήταν ήδη δύσκολη, το διάταγμα της Αγίας Σοφίας είναι πιθανώς το πιστοποιητικό θανάτου της", γράφει το άρθρο.

"ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΕΚΤΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ" 16 Ιουλ 2020 | 08:45

Μαύρες προβλέψεις από το ΔΝΤ: Η κρίση θα είναι πολύ πιο σοβαρή από ό,τι προβλεπόταν - Πιο βραδεία η ανάκαμψη

Ένα παγκόσμιο δεύτερο κύμα της ασθένειας θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες διαταραχές της οικονομικής δραστηριότητας.

ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 04 Αυγ 2020 | 13:03

Πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ": Άγγιξαν τις 4.000 οι αιτήσεις δανειοληπτών με το άνοιγμα της πλατφόρμας

Άγγιξαν τις 4.000 οι αιτήσεις δανειοληπτών που υποβλήθηκαν οριστικά κατά την 1η ημέρα λειτουργίας της πλατφόρμας για το πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ".

ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ 04 Αυγ 2020 | 09:45

Τράπεζες: Αυτές οι συναλλαγές δεν θα γίνονται από σήμερα στα γκισέ λόγω κορονοϊού

Τι αλλάζει από σήμερα στις συναλλαγές με την τράπεζα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού.

"ΠΑΡΑΘΥΡΟ" ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ 04 Αυγ 2020 | 09:15

Τα επτά "κλειδιά" για να πάρετε έως και 8.000 ευρώ επιδότηση για το στεγαστικό σας

H πλατφόρμα για το πρόγραμμα επιδότησης των στεγαστικών δανείων έχει ανοίξει από χθες Δευτέρα.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 03 Αυγ 2020 | 20:42

Επιτροπή Πισσαρίδη: Αυτό είναι το προσχέδιο με τις 14 δράσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Όραμα και στόχοι για την Ελληνική Ανάπτυξη - Ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ 03 Αυγ 2020 | 20:02

ΟΑΕΔ: Oι οριστικοί πίνακες για το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Απασχόλησης 36.500 ανέργων

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από τον ΟΑΕΔ για την ηλεκτρονική τους αίτηση και τη μοριοδότησή τους

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ 03 Αυγ 2020 | 19:15

ΕΝΦΙΑ σε έξι δόσεις: Πότε ξεκινάμε να πληρώνουμε

Δείτε πότε πρέπει να πληρώσουμε την πρώτη από τις έξι δόσεις για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 03 Αυγ 2020 | 18:28

Τουρισμός για όλους: Έρχεται δεύτερο πρόγραμμα - Από τα 30 στα 100 εκατ. ευρώ το κονδύλι

Δεύτερο πρόγραμμα "Τουρισμός για Όλους" ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού

ΑΠΟ ΤΙΣ 4/8 03 Αυγ 2020 | 17:59

Συναλλαγές στις τράπεζες: Αλλάζουν όλα λόγω του κορονοϊού - Ποιες κόβονται από τα ταμεία

Τι αλλάζει από τις 4/8 στις συναλλαγές με την τράπεζα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού

ΝΕΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 03 Αυγ 2020 | 17:28

Η Edenred δημιουργεί τη νέα κάρτα εταιρικών παροχών MyBenefits

Tη νέα κάρτα εταιρικών παροχών MyBenefits, δημιουργεί η Edenred

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 03 Αυγ 2020 | 16:51

Τουρισμός για όλους: 10+1 ερωτήσεις - απαντήσεις και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το υπουργείο Τουρισμού, δίνει απαντήσεις σε απορίες που προκύπτουν από την υλοποίησή του προγράμματος "Τουρισμός για όλους"

ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ 03 Αυγ 2020 | 16:33

"Εξοικονομώ - Αυτονομώ": Επιδότηση έως 85% και 50.000 ευρώ για κάθε σπίτι - Πλήρης οδηγός, ποιες εργασίες αφορά

Πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ - Στο "Εξοικονομώ - Αυτονομώ" μπορούν να ενταχθούν μονοκατοικίες και πολυκατοικίες