Η Ελλάδα στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., πέτυχε την εξαίρεση που ζητούσε για τον υπολογισμό της μείωσης στην κατανάλωση φυσικού αερίου, ενώ στην ίδια συνεδρίαση Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ρουμανία και Κύπρος δήλωσαν ότι στηρίζουν την πρόταση της Ελλάδας για να ξεκινήσει η συζήτηση για ένα νέο πανευρωπαϊκό μοντέλο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ελληνική πρόταση που είχε διανεμηθεί στους υπουργούς των κρατών μελών της Ε.Ε. πριν το συμβούλιο έγινε δεκτή με θετικά σχόλια από αρκετές χώρες, ενώ μετά την παρουσίαση που έκανε ο κ. Σκρέκας, αρκετοί υπουργοί πήραν το λόγο προκειμένου να τοποθετηθούν.
Όπως εξήγησε ο Έλληνας υπουργός η ελληνική πρόταση μεταρρύθμισης της αγοράς, εισηγείται το διαχωρισμό των τεχνολογιών σε δύο κατηγορίες: σε αυτές που παράγουν ρεύμα ανεξάρτητα από την τιμή του φυσικού αερίου και οι οποίες θα λειτουργούν με δημοπρασίες με βάση τους όγκους και στο φυσικό αέριο που θα τιμολογείται όπως συμβαίνει τώρα. Ο σταθμισμένος μέσος όρος της τιμής που προκύπτει για το κόστος του ρεύματος με το προτεινόμενο μοντέλο είναι πολύ χαμηλότερος από τις τρέχουσες τιμές. "Η συζήτηση για το νέο σχεδιασμό της αγοράς πρέπει να ξεκινήσει τώρα. Το σύστημα δείχνει την ισχύ και την αξιοπιστία του σε περιόδους κρίσης. Εκτός κρίσης όλα τα συστήματα λειτουργούν καλά. Η κρίση δείχνει εάν είναι πραγματικά αποτελεσματικά" τόνισε ο κ. Σκρέκας.
Οι χώρες υπέρ
Αμέσως μετά την εισήγηση Σκρέκα αρκετοί υπουργοί ζήτησαν και έλαβαν το λόγο. Υπέρ της ελληνικής πρότασης ή τουλάχιστον υπέρ της συζήτησης για μεταρρύθμιση στο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς τάχθηκαν η Ιταλία, η Κύπρος, η Ρουμανία, η Γαλλία και η Ισπανία.
Ο Ιταλός υπουργός χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Ελλάδας και τόνισε ότι αντίστοιχο μοντέλο μελετά και η χώρα του. Ο Κύπριος υπουργός τόνισε ότι η προτεινόμενη λύσει αξίζει να μελετηθεί περαιτέρω. Ο Ρουμάνος ομόλογος τόνισε ότι πάντα η χώρα του υποστήριζε τη βελτιστοποίηση του σχεδιασμού της αγοράς και πρόσθεσε ότι η ελληνική πρόταση αξίζει να μελετηθεί και να εμβαθυνθεί περαιτέρω. Η συζήτηση για το πως λειτουργεί η αγορά σε έκτακτες περιπτώσεις και για το πως πρέπει να εξελιχθεί πρέπει να γίνει τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός της Ισπανίας ενώ η Γαλλίδα υπουργός τόνισε ότι η ελληνική πρόταση παρουσιάζει ενδιαφέρον και δήλωσε έτοιμη να εργαστεί πάνω σε αυτήν και να υποβάλει προτάσεις.
Η Γερμανία χαιρέτισε την ελληνική πρωτοβουλία σημειώνοντας ότι αξίζει να συζητηθεί.
Αντίθετα αρνητική θέση πήραν δύο χώρες, το Λουξεμβούργο και η Δανία, υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να ρισκάρουμε να τεθεί σε κίνδυνο το μοντέλο του συστήματος της αγοράς.
Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας
Πιο συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά ζήτησε και πέτυχε να περιληφθεί στο κείμενο η πρόβλεψη που, κατ' εξαίρεση στο άρθρο 2 και στο άρθρο 5, επιτρέπει τον υπολογισμό της μείωσης κατανάλωσης φυσικού αερίου σε σχέση, όχι με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, αλλά συγκρινόμενο με την προηγούμενη χρονιά.
Επιπλέον, η Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, πέτυχαν να συμπεριληφθεί διάταξη με την οποία, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μπορούν να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό οι ποσότητες φυσικού αερίου που χρησιμοποιούνται από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, κρίσιμες για την ευστάθεια του συστήματος.
Παράλληλα, στην αιτιολογική σκέψη γίνεται σαφής αναφορά στη διερεύνηση - από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής - της σκοπιμότητας εισαγωγής προσωρινών ανώτατων ορίων τιμών στο φυσικό αέριο (gas price caps), για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως είχε προτείνει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε προηγούμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο αρχηγών.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr