"Φωτιά" τα τελευταία εκκαθαριστικά: Στα 2.200 € ο μέσος φόρος

Στα χρεωστικά εκκαθαριστικά των τελευταίων ημερών, ο μέσος φόρος ξεπερνάει πλέον τα 2.200 ευρώ.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
"Φωτιά" τα τελευταία εκκαθαριστικά: Στα 2.200 € ο μέσος φόρος

Εκκαθαριστικό και… διχίλιαρο. Για τη συντριπτική πλειοψηφία όσων άφησαν για την τελευταία στιγμή την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, ο πέλεκυς της εφορίας πέφτει πολύ βαρύς. Στα χρεωστικά εκκαθαριστικά των τελευταίων ημερών, ο μέσος φόρος ξεπερνάει πλέον τα 2.200 ευρώ γεγονός που αποδεικνύει ότι όσοι άφησαν για την τελευταία στιγμή την εκπλήρωση της φορολογικής τους υποχρέωσης περιέρχονται και στη χειρότερη μοίρα. Το στατιστικό φαινόμενο έχει την… εξήγησή του.

Είθισται κάθε χρόνο αυτοί που σπεύδουν να είναι είτε αυτοί που περιμένουν ότι θα πάρουν επιστροφή φόρου, είτε αυτοί που θέλουν να είναι έτοιμα για τα δικαιολογητικά για την είσπραξη του επιδόματος τέκνων. Έτσι, κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων υποβάλλονται τα πιστωτικά και τα μηδενικά εκκαθαριστικά –τουλάχιστον σε πολύ μεγάλο βαθμό- ενώ τις τελευταίες ημέρες, κυριαρχούν τα χρεωστικά και ειδικά αυτά που φέρνουν και τα περισσότερα βάρη. Προφανώς, το αν η δήλωση θα υποβληθεί μερικές ημέρες πριν ή μερικές ημέρες μετά, δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο: για όλους, η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης, εκπνέει στο τέλος Ιουλίου.

Ο μέσος φόρος ανά χρεωστικό εκκαθαριστικό, διαμορφωνόταν χθες στα 1350 ευρώ και ενώ εκκρεμεί ακόμη η υποβολή 200.000 δηλώσεων. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο πλέον, ο μέσος φόρος να είναι μικρότερος σε σχέση με πέρυσι. Ο μέσος φόρος στα εκκαθαριστικά του 2016 ήταν 1630 ευρώ ενώ για φέτος, πολύ δύσκολα ο μέσος φόρος θα ξεπεράσει τα 1500 ευρώ. Πώς δικαιολογείται αυτή η πτώση;

1. Φέτος θα είναι πολύ περισσότερα τα χρεωστικά εκκαθαριστικά κάτι που σημαίνει ότι θα είναι περισσότερος ο κόσμος που θα κληθεί να βάλει το χέρι στην τσέπη. Βέβαια, τα ποσά δεν είναι μεγάλα για όλους. Πολλά εκκαθαριστικά βγάζουν φόρο μερικών δεκάδων ευρώ κάτι που εξηγείται ως εξής: Επειδή για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους η παρακράτηση του φόρου δεν έγινε απλό τις αρχές του 2016 με την κλίμακα που έπρεπε, προέκυψαν αρνητικές διαφορές για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίες και έπρεπε να πληρωθούν μέσω των εκκαθαριστικών.

Αυτή τη στιγμή, και ενώ εκκρεμούν τρεις ημέρες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας (δεν αναμένεται να δοθεί άλλη παράταση), τα χρεωστικά εκκαθαριστικά είναι ήδη 2,41 εκατομμύρια έναντι 2,318 που εκδόθηκαν την περυσινή χρονιά.

Φέτος, αυτοί που θα πληρώσουν, θα ξεπεράσουν τα 2,5 εκατομμύρια άτομα. Είναι προφανές ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο παρανομαστής ενός κλάσματος, τόσο μικρότερο είναι το αποτέλεσμα. Στην προκειμένη περίπτωση, ο παρονομαστής είναι ο αριθμός των φορολογουμένων με το χρεωστικό εκκαθαριστικό που ρίχνει τον μέσο φόρο από τα 1630 ευρώ πέρυσι στα 1500 ευρώ φέτος ή και χαμηλότερα.

2. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο, το τελικό ποσό της εκκαθάρισης να βγάλει χαμηλότερο ποσό βεβαίωσης φόρου σε σχέση με πέρυσι, κάτι που δεν θα ικανοποιήσει καθόλου το οικονομικό επιτελείο. Ήδη έχει φανεί η τάση να είναι μεγαλύτερες οι επιστροφές φόρου σε σχέση με πέρυσι. Πέρυσι, τα πιστωτικά εκκαθαριστικά έβγαζαν υποχρέωση καταβολής 311 εκατ. ευρώ από την πλευρά του κράτους και φέτος το αντίστοιχο ποσό είναι ήδη 341 εκατ. ευρώ και ανεβαίνει. Φέτος, οι πιστωτικές δηλώσεις, αναμένεται να κυμανθούν περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή κάτι περισσότερο από ένα εκατομμύριο.

3. Φαίνεται μια τάση περαιτέρω μείωσης της φορολογητέας ύλης. Παρά την εκρηκτική αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και των φορολογικών συντελεστών ειδικά για μεσαία και υψηλά εισοδήματα καθώς επίσης και για ενοίκια, το συνολικό ποσό που θα συγκεντρωθεί μέσω των χρεωστικών εκκαθαριστικών θα είναι τελικώς ίδιο ή και λίγο μικρότερο σε σχέση με πέρυσι.

Πέρυσι, με τα χρεωστικά εκκαθαριστικά, βεβαιώθηκαν κοντά στα 3,8 δις. ευρώ. Φέτος, το αντίστοιχο ποσό μέχρι και χθες ήταν 3,244 δις. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι θα κινηθούμε οριακά στα ίδια επίπεδα με πέρυσι ή και λίγο χαμηλότερα. Αυτό, αν επιβεβαιωθεί, θα σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι βρήκαν τον τρόπο να αντιδράσουν στους αυξημένους συντελεστές με την εμφάνιση ακόμη χαμηλότερων εισοδημάτων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΠΕΚΑ 30 Νοε 2021 | 19:17

Επίδομα παιδιού: Άνοιξε η πλατφόρμα - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι για τις αιτήσεις

Το ποσό του επιδόματος παιδιού επανυπολογίζεται αυτόματα, πριν από κάθε πληρωμή, με βάση το εισόδημα.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ 30 Νοε 2021 | 18:46

Οι 8 μεγάλες αλλαγές στον ΕΦΚΑ: Προσλήψεις, πριμ παραγωγικότητας και διερεύνηση των καταγγελιών πολιτών

Τα προβλήματα του ΕΦΚΑ που επιδιώκει να λύσει το νέο νομοσχέδιο - Οι στόχοι της μεταρρύθμισης.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΥΨΗΛΟ ΓΙΑ ΕΥΡΩΖΩΝΗ, ΣΤΟ 4,9% 30 Νοε 2021 | 13:58

Ρεκόρ πληθωρισμού 4,3% το Νοέμβριο στην Ελλάδα και νέα έκρηξη ακρίβειας

Στην Ελλάδα καταγράφεται άνοδος τιμών κατά 4,3%, έναντι ανόδου κατά 2,8% τον Οκτώβριο και κατά 1,9% το Σεπτέμβριο.

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Η ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 30 Νοε 2021 | 12:48

Η μετάλλαξη Όμικρον τρομάζει τις αγορές - Στο στο "κόκκινο" η Αθήνα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης των Χρηματιστηρίων. Στο επίκεντρο οι δηλώσεις του CEO της Moderna ότι τα εμβόλια αναμένεται να είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά της νέας μετάλλαξης.

ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ 640.559 ΑΙΤΗΣΕΙΣ 30 Νοε 2021 | 07:48

Επίδομα θέρμανσης: Οι προθεσμίες για την υποβολή αιτήσεων - Ολα όσα πρέπει να ξέρουμε

Μέχρι τα μεσάνυχτα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα "myΘέρμανση" οι περυσινοί δικαιούχοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΚΑ 29 Νοε 2021 | 17:19

Goldman Sachs: Τα τέσσερα σενάρια για την παγκόσμια οικονομία μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs αξιολόγησαν τις πιθανές επιπτώσεις της νέας μετάλλαξης Όμικρον του κορoνοϊού στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

29 Νοε 2021 | 16:31

Coca-Cola: Ταχεία αποκατάσταση της περιοχής Βαρυμπόμπης – Τατοΐου και επιπλέον δωρεά 800 χιλιάδων ευρώ

Συνολική δωρεά ύψους 1,8 εκατ. ευρώ - Αποκατάσταση περισσότερων από 3.900 στρεμμάτων

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 29 Νοε 2021 | 16:06

Cyber Monday: Σήμερα οι προσφορές και οι εκπτώσεις για online αγορές - Τι να προσέξετε

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές στις αγορές τους μέσω διαδικτύου για την Cyber Monday. Πώς θα καταλάβετε ότι είναι αξιόπιστη μια ιστοσελίδα πωλήσεων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ 29 Νοε 2021 | 15:54

Επίδομα παιδιού: Πότε καταβάλλεται από το ΟΠΕΚΑ

Δείτε αναλυτικά πότε και ποια επιδόματα θα καταβάλει ο ΟΠΕΚΑ - Πότε πληρώνεται το εποίδομα παιδιού

ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ 29 Νοε 2021 | 15:22

Αυτοί είναι οι Ελληνες εφοπλιστές με τη μεγαλύτερη επιρροή διεθνώς- Φράγκου, Προκοπίου, Βενιάμης, Μαρινάκης

Η λίστα της Lloyd’s με τους πιο επιδραστικούς Ελληνες εφοπλιστές- 47ος ο Ευάγγελος Μαρινάκης

ΑΥΞΗΣΗ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ 29 Νοε 2021 | 11:49

Η μετάλλαξη Ομικρον φοβίζει το υπουργείο Οικονομικών - Ξανακάνουν τους υπολογισμούς τους

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι αποκλείεται ένα νέο lockdown της οικονομίας.

ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ DISCOUNT ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ 29 Νοε 2021 | 10:25

Οι ελληνικές τράπεζες αλλάζουν σελίδα - Στρέφονται στη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης και στην πιστωτική επέκταση

Οι βασικοί παράγοντες ενίσχυσης της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να είναι οι μειωμένες προβλέψεις μετά τον καθαρισμό των NPEs και η βελτίωση των εσόδων από την πιστωτική επέκταση.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 29 Νοε 2021 | 08:33

Πού μπορείς να πάρεις... σπίτι με λιγότερα από 600€ το μήνα αντί να πληρώνεις ενοίκιο - Αναλυτικά παραδείγματα

Το δίλημμα στους υποψήφιους ενοικιαστές που συνειδητοποιούν ότι οι πιθανότητες να βρουν σπίτι με λιγότερα από 600 ευρώ τον μήνα είναι περιορισμένες, επιστρέφει.