Γ. Ζανιάς:Οι επενδυτές εστιάζουν στο πολιτικό ρίσκο αντί στα επιτεύγματα

«Οι αγορές έδειξαν πως είναι εύθραυστη η αξιοπιστία της χώρας» είπε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γ.Ζανιάς ζητώντας να μην επανέλθουν συνθήκες αβεβαιότητας.

g-zaniasoi-ependutes-estiazoun-sto-politiko-risko-anti-sta-epiteugmata
SHARE THIS
0
SHARES

Σε ομιλία του στη Κρήτη ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας  Γιώργος Ζανιάς προειδοποίησε πως η αξιοπιστία της χώρας είναι εύθραυστη και πως οι επενδυτές ασχολούνται με το πολιτικό ρίσκο αντι με τα οικονομικά επιτεύγματα.

 «Οι τελευταίες κινήσεις στις αγορές δείχνουν πόσο εύθραυστη είναι η αξιοπιστία της χώρας. Δυστυχώς κάνουμε πάρα πολύ θόρυβο και οι επενδυτές αντί να εστιάσουν στα οικονομικά επιτεύγματα που έγιναν με τόσες θυσίες ασχολούνται με το πολιτικό ρίσκο» σημείωσε ο κ. Ζανιάς. Μιλώντας για τους εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες που απειλούν το καλό οικονομικό κλίμα παρατήρησε: Μπορεί να είναι οικονομικοί, πολιτικοί αλλά και γεωπολιτικοί.

Αυτό που υπογράμμισε με έμφαση είναι «να μην επανακάμψουν οι συνθήκες αβεβαιότητας που κατασπάραξαν κυριολεκτικά την οικονομία τα τελευταία χρόνια και ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την τεράστια ύφεση που ενέσκηψε και οδήγησε σε απώλεια του ενός τετάρτου περίπου του ΑΕΠ». 

Για τα αποτελέσματα των stress tests, o κ. Ζανιάς τα χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και πλέον οι τράπεζες μπορούν να επικεντρωθεί στην πραγματική δουλειά τους, που δεν είναι άλλη από την χρηματοδότηση της οικονομικής ανάπτυξης». 

Ο  διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Αλέξανδρος Τουρκολιάς απο την πλευρά του χαρακτήρισε καταλύτη για την ανάκαμψη της υγιούς ζήτησης δανείων και την ενεργότερη στήριξη του ιδιωτικού τομέα την «ολοκληρωμένη ανάπτυξη των στρατηγικών των τραπεζών σε συνδυασμό με τη παγίωση του τελικού νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση κόκκινων δάνειων, τη βιώσιμη συνολική ρύθμιση υποχρεώσεων προς Δημόσιο και τράπεζες και την ολοκλήρωση του πτωχευτικού δικαίου ιδιωτών». 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook