Follow us

Gastrade: Ο πλωτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη ενδυναμώνει το ρόλο της Ελλάδας στη ΝΑ Ευρώπη

Η εταιρεία Gastrade κατασκευάζει το έργο στην Αλεξανδρούπολη - Η πλωτή μονάδα θα συνδεθεί με αγωγό μέσω του οποίου το αεροποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η κατασκευή και λειτουργία του Πλωτού Σταθμού Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU) Αλεξανδρούπολης θα ενδυναμώσει τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για την ευρύτερη περιφέρεια της ΝΑ Ευρώπης και θα προσφέρει εναλλακτικές πηγές και οδούς προμήθειας φυσικού αερίου στην περιοχή, ενισχύοντας την ασφάλεια εφοδιασμού και την ενεργειακή αυτονομία, σε μια περίοδο υψηλών προκλήσεων. Ακόμη, το έργο θα καταστήσει την Αλεξανδρούπολη ενεργειακή πύλη για ολόκληρη την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, αναδεικνύοντας τη στρατηγική σημασία της πόλης και τονώνοντας την τοπική οικονομία και απασχόληση.

Αυτό επισημαίνει η εταιρεία Gastrade που κατασκευάζει το έργο, σε ανακοίνωσή της μετά την τελετή έναρξης της υλοποίησής του, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη, με συμμετοχή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU), χωρητικότητας 153.500 κ.μ. LNG, θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της ευρύτερης περιφέρειας (Ρουμανία, Σερβία, Β. Μακεδονία κ.α.) αλλά και με προοπτική να εφοδιάσει και την Ουκρανία.

Το FSRU Αλεξανδρούπολης αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2023, με τη συμβολαιοποιημένη δυναμικότητα αεριοποίησης να φθάνει ήδη μέχρι και το 60% της τεχνικής δυναμικότητας των 5,5 δισ. κ.μ. ανά έτος. Σημειώνεται πως το Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης έχει ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ "Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020" (ΕΠΑνΕΚ) με το ποσό της δημόσιας δαπάνης να ανέρχεται στα 166,7 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως η Gastrade έχει καταθέσει επίσης στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αίτηση για τη χορήγηση νέας άδειας ανεξάρτητου συστήματος φυσικού αερίου (ΑΣΦΑ), για το έργο "ΑΣΦΑ Θράκης", το οποίο θα αποτελείται επίσης από μία πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) και θα αναπτυχθεί πλησίον του πρώτου FSRU στο Θρακικό Πέλαγος, ανοικτά της Αλεξανδρούπολης.

Διαβάστε Επίσης

Κοπελούζου: Ο ενεργειακός χάρτης αλλάζει

Η ιδρύτρια μέτοχος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Gastrade, Ελμίνα Κοπελούζου σημείωσε: "Ο ενεργειακός χάρτης αλλάζει. Μπαίνουμε πλέον στην τελική ευθεία υλοποίησης του FSRU Αλεξανδρούπολης, ενός σημαντικού και καινοτόμου έργου για την ελληνική πραγματικότητα. Σε μια περίοδο ρευστότητας στο γεωπολιτικό και ενεργειακό τοπίο, με το συγκεκριμένο έργο η Ελλάδα δείχνει στην Ευρώπη πως μπορεί να απαντήσει με σταθερά στρατηγικά βήματα στην αβεβαιότητα των καιρών και, μέσα από την ανάπτυξη, να προσφέρει λύσεις από τις οποίες όλοι μπορούν να βγουν κερδισμένοι. Το FSRU Αλεξανδρούπολης ανοίγει μια νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που σε μια κρίσιμη στιγμή έρχεται να καλύψει μία επείγουσα εθνική και ευρωπαϊκή ανάγκη. Από την ακριτική αυτή πόλη που τόσο αγκάλιασε το έργο μας, καθιστούμε την Ελλάδα ενεργειακό σημείο αναφοράς στην περιοχή, συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια και στη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού, με οφέλη για εκατομμύρια πολίτες σε τόσες διαφορετικές χώρες".

Gastrade

Σιφναίος: Ενισχύουμε την ευημερία των πολιτών της ΝΑ Ευρώπης

Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gastrade, Κωνσταντίνος Σιφναίος, τόνισε πως "η στρατηγική και οικονομική αναγκαιότητα αλλά και η σημασία του έργου του σταθμού LNG της Αλεξανδρούπολης, είναι κάτι περισσότερο από πρόδηλες στο νέο ενεργειακό τοπίο. Με αυτό το τόσο σημαντικό έργο που έχει φέρει κοντά τις χώρες που κατοικούν σ' αυτή τη γειτονιά της Ευρώπης, προάγοντας τη συνεννόηση, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και τελικά την ειρήνη στη περιοχή, ενισχύουμε την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια, την ενεργειακή ρευστότητα, την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών ολόκληρης της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους μετόχους μας, που αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους της συνολικής επιτυχίας, καθώς και ένα μεγάλο δίκτυο οργανισμών και ανθρώπων που συνέβαλε στην έναρξη υλοποίησης του σταθμού LNG της Αλεξανδρούπολης και φυσικά την κεντρική κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό της χώρας για την ακλόνητη και ουσιαστική στήριξη στο έργο. Η Αλεξανδρούπολη αποτελεί την είσοδο και η Βουλγαρία τον συνδετικό κρίκο της εφοδιαστικής αλυσίδας που αυτό το έργο έρχεται να τροφοδοτήσει, στο δρόμο προς τη Σερβία και τη Ρουμανία. Το δεύτερο FSRU, που αδειοδοτήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη από τη ΡΑΕ, επιτρέπει την περαιτέρω επέκταση αυτής της αλυσίδας προς τη Μολδαβία, την Ουκρανία. Με τα δύο αυτά έργα, συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός πραγματικού περιφερειακού ενεργειακού κόμβου στη περιοχή, που θα ενισχύσει την οικονομία, την ασφάλεια και τη συνεργασία".

Διαβάστε Επίσης

Enoizi: Η τραγωδία στην Ουκρανία έχει αναδείξει τη σπουδαιότητα του LNG

Από την πλευρά του, ο CEO της Gaslog Cyprus Investments Ltd, κ. Paolo Enoizi, δήλωσε: "Όλοι εμείς στην GasLog είμαστε υπερήφανοι για την συμμετοχή μας στο έργο της πλωτής μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) που ξεκινάει σήμερα στην Αλεξανδρούπολη. Η τραγωδία που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία έχει αναδείξει τη σπουδαιότητα του LNG, όχι μόνο ως καυσίμου που θα επιτρέψει τη μετάβαση σε έναν κόσμο χαμηλότερων εκπομπών ρύπων, αλλά και ως μείζονος σημασίας παράμετρο των σχεδίων ενεργειακής ασφάλειας πολλών χωρών. Η σταθερή προμήθεια φυσικού αερίου, μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο από μια τόσο σημαντική επένδυση σε υποδομές, η οποία στις μέρες μας έχει τέτοιο κόστος και χρόνο παράδοσης, που συγκριτικά δείχνει την προνοητικότητα των ιδρυτών της Gastrade, της ελληνικής κυβέρνησης και των διαφόρων μετόχων της εταιρείας, στον εκ των προτέρων σχεδιασμό της συγκεκριμένης επένδυσης.

Η GasLog, ως μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες μεταφοράς φυσικού αερίου έχει συμβάλει στο συνολικό σχεδιασμό των απαραίτητων προδιαγραφών του FSRU και εν τέλει στην τελική κατασκευή, παραδίδοντας τον πλωτό σταθμό της Αλεξανδρούπολης μέχρι το τέλος του 2023. Η έμπειρη ομάδα της GasLog θα εξασφαλίσει τη λειτουργία και συντήρηση του FSRU για τα επόμενα χρόνια, μέσω της τεχνογνωσίας της, παρέχοντας ασφαλείς και αξιόπιστες υπηρεσίες στους χρήστες του σταθμού".

Gastrade

ΔΕΠΑ: Το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια

Ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Ιωάννης Παπαδόπουλος, και ο διευθύνων σύμβουλος, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, δήλωσαν από κοινού ότι "ο τερματικός σταθμός LNG Αλεξανδρούπολης, όντας το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, είναι μια στρατηγική επένδυση που θα συμβάλλει καταλυτικά στην ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας μας με φυσικό αέριο. Αναβαθμίζει τη γεωπολιτική θέση και τον ρόλο της Ελλάδας, ως ενεργειακό hub για την Νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθώς η επένδυση αυτή υλοποιείται σε μια συγκυρία όπου ο ρόλος του LNG στην αγορά φυσικού αερίου, ενισχύεται ήδη σημαντικά. Με την είσοδο της στο έργο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας διατηρεί τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στη χώρα, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι είναι η εταιρεία που οδηγεί τις ενεργειακές εξελίξεις σε Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη".

Gastrade

Μαλίνοφ: Πρόσβαση σε παραγωγούς από όλον τον κόσμο

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Bulgartransgaz EAD, Βλαντιμίρ Μαλίνοφ, σημείωσε πως "η σημασία του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου της Αλεξανδρούπολης ως μίας νέας ενεργειακής πύλης, είναι βασική για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο τερματικός σταθμός θα παρέχει τις απαραίτητες επιπρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου, προσφέροντας πρόσβαση σε παραγωγούς από όλον τον κόσμο και συνδεσιμότητα με τις κατάλληλες οδούς εφοδιασμού σε όλους τους ενδιαφερόμενους χρήστες στην περιοχή. Το επίπεδο της δεσμευμένης δυναμικότητας και το ενδιαφέρον των προμηθευτών και των καταναλωτών, αποδεικνύουν τη στρατηγική σημασία του τερματικού σταθμού και την οικονομική του αποδοτικότητα.

Χάρη στο FSRU Αλεξανδρούπολης, η Βουλγαρία, η Ελλάδα και οι γειτονικές χώρες, θα μπορούν να επωφεληθούν από την αναπτυσσόμενη αγορά LNG και την ασφάλεια και τις ανταγωνιστικές τιμές που παρέχει. Η πρόσβαση σε εναλλακτικές παροχές φυσικού αερίου, από τις ΗΠΑ, το Κατάρ, την Αίγυπτο και άλλες χώρες, θα εξασφαλίσει ανταγωνιστικές τιμές φυσικού αερίου για τις χώρες. Η υλοποίηση του έργου, έρχεται να ενδυναμώσει τη διαφοροποίηση των πηγών φυσικών αερίου και να τονώσει τον ανταγωνισμό προς όφελος των επιχειρήσεων και των χρηστών, ενώ η αυξανόμενη ρευστότητα μέσω της πρόσβασης στο LNG, θα επιταχύνει τη διαδικασία απαλλαγής από τον άνθρακα στον ενεργειακό τομέα. Χαίρομαι ιδιαίτερα που εργαζόμαστε μαζί για την επιτυχία αυτού του έργου".

Galli: Πρωταγωνιστικός ρόλος της Ελλάδας στις περιφερειακές ενεργειακές εξελίξεις

Η CEO του ΔΕΣΦΑ A.E., κα Maria Rita Galli, ανέφερε: "Το FSRU της Αλεξανδρούπολης έρχεται να καθιερώσει την Ελλάδα ως μία χώρα με πρωταγωνιστικό ρόλο στις περιφερειακές ενεργειακές εξελίξεις, ενισχύοντας αποφασιστικά, εν μέσω μιας δύσκολης διεθνούς συγκυρίας, την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και της ευρύτερης περιοχής. Η διασύνδεση της κρίσιμης αυτής υποδομής με τις υπάρχουσες και τις νέες εξαγωγικές διαδρομές προς τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία, μέσω του δικτύου του ΔΕΣΦΑ, θα επιτρέψει την αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου της χώρας στις αγορές της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, καθιερώνοντας περαιτέρω την Ελλάδα ως ενεργειακό κόμβο. Ο ΔΕΣΦΑ συμβάλλει στο έργο με την εκτεταμένη εμπειρία και την κορυφαία τεχνογνωσία που έχει αποκομίσει από την κατασκευή και την επιτυχημένη λειτουργία του τερματικού σταθμού επαναεριοποίησης υγρού φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας τα τελευταία 20 και πλέον έτη, παραμένοντας πιστός στην ανάπτυξη υψηλής προστιθέμενης αξίας ενεργειακών υποδομών, που ενισχύουν την ασφάλεια εφοδιασμού, συμβάλλοντας στην περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και την ενεργειακή μετάβαση της χώρας και της ευρύτερης περιοχής".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 20 Μαϊ 2022 | 22:42

Νέα απίστευτη πρόκληση από την Άγκυρα: "Ελληνικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας και εμείς απαντήσαμε"

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αποποιείται τις κατηγορίες περί παραβίασης του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά και ρίχνει την ευθύνη στην Ελλάδα για τη νέα ένταση στην Αλεξανδρούπολη

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 20 Μαϊ 2022 | 17:42

Αδιανόητο: Τουρκικά μαχητικά πέταξαν μόλις 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη - Οργισμένο διάβημα του ΥΠΕΞ

Με εντολή Δένδια διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο πρέσβη στην Ελλάδα - "Πρωτοφανής παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας"

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ 20 Μαϊ 2022 | 15:21

Φυσικό αέριο: Η Ρωσία κλείνει αύριο τη στρόφιγγα και στη Φινλανδία - Δεν πλήρωσαν σε ρούβλια

Η Ρωσία θα σταματήσει τη ροή φυσικού αερίου στη Φινλανδία στις 21 Μαΐου, ανακοίνωσε η κρατική πάροχος Gasum

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΗΠΑ 20 Μαϊ 2022 | 08:56

Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο: Αμερικανικό LNG και φυσικό αέριο Αν. Μεσογείου για ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Την σημασία των εισαγωγών αμερικανικού LNG και την δημιουργία αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ανατ. Μεσόγειο τονίζει μελέτη που εκπόνησε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ 19 Μαϊ 2022 | 14:17

Νέα επίθεση Ερντογάν κατά της Ελλάδας: Χρωστάει 400 δισ. ευρώ και της δίνουν όπλα- Οργή για τη βάση της Αλεξανδρούπολης

Νέα επίθεση Ερντογάν κατά της Ελλάδας, με αφορμή το αίτημα ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

ΜΕ ΤΗΝ SPV CCGT GRUDZIADZ 19 Μαϊ 2022 | 10:58

Συνεργασία MYTILINEOS και Siemens για εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο στην Πολωνία

Η κοινοπραξία έχει υπογράψει σύμβαση σχεδιασμού, προμήθειας εξοπλισμού και κατασκευής για την κατασκευή σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Πολωνία.

ΡΩΣΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ 17 Μαϊ 2022 | 19:05

Η ιταλική Εni άνοιξε λογαριασμό σε ρούβλια στην Gazprom Bank

Η Εni κατέστησε σαφές, ότι η Ρωσία θα επωμισθεί κάθε τυχόν κόστος που μπορεί να προκύψει από την νέα, αυτή, διαδικασία πληρωμής.

ΠΗΓΕ ΝΑ ΤΑ ΠΙΑΣΕΙ 17 Μαϊ 2022 | 09:25

Αλεξανδρούπολη: Πώς εγκλωβίστηκε και διαμελίστηκε ο άστεγος στον κάδο – Ήθελε τα φάρμακα που του έπεσαν

Η Αλεξανδρούπολη έχει "παγώσει" από τον φρικτό θάνατο άστεγου σε ρομποτικό κάδο πολτοποίησης. Πήγε να πιάσει τα φάρμακά του.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 17 Μαϊ 2022 | 09:14

Συρίγος: Το βασικό είναι ότι θα προμηθευτούμε F-35 αλλά δεν θα γίνει όπως με τα Rafale

Ο υφυπουργός Παιδείας και Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, Άγγελος Συρίγος, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της χώρας μας να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου.

ΠΕΡΙΠΟΥ 40 ΕΤΩΝ 16 Μαϊ 2022 | 13:32

Φριχτός θάνατος άστεγου στην Αλεξανδρούπολη: Εγκλωβίστηκε και διαμελίστηκε σε κάδο πολτοποίησης απορριμμάτων

Θρικτός θάνατος για άστεγο περίπου 40 ετών στην Αλεξανδρούπολη. Εγκλωβίστηκε σε ρομποτικό κλάδο πολτοποίησης σκουπιδιών.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΗΣ "WELT AM SONNTAG" 14 Μαϊ 2022 | 08:19

Φυσικό αέριο: Η Κομισιόν εξετάζει την επιβολή πλαφόν σε περίπτωση που κλείσει πλήρως η ρωσική στρόφιγγα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει το 40% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία - Το σχέδιο που μελετά η Κομισιόν για τη ρύθμιση των τιμών.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΕΣΚΟΦ 13 Μαϊ 2022 | 13:53

Η Ρωσία διαψεύδει τα φινλανδικά δημοσιεύματα περί διακοπής του φυσικού αερίου

Διέψευσε τις φήμες περί διακοπής των παραδόσεων φυσικού αερίου στην Φινλανδία ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 13 Μαϊ 2022 | 13:20

Με ελληνική υπογραφή η γερμανική απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο: LNG από τον εφοπλιστή Προκοπίου

H Γερμανία πρόκειται να αποκτήσει πλωτές εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου, δύο εκ των οποίων θα προέλθουν με μίσθωση ειδικών τάνκερ από την εταιρεία Dynagas του Έλληνα εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου.