Γενική συνέλευση της ΔΕΗ για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και ΔΕΔΔΗΕ

Συνεδριάζει σήμερα η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ για δύο σημαντικές εξελίξεις - ορόσημο στην πορεία της εταιρείας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Συνεδριάζει σήμερα η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ για δύο σημαντικές εξελίξεις - ορόσημο στην πορεία της εταιρείας: την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που θα οδηγήσει σε μείωση του ποσοστού του Δημοσίου αλλά με διατήρηση της καταστατικής μειοψηφίας (34%) και την πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ, κινήσεις που αποτελούν τη βάση για την υλοποίηση του νέου επιχειρηματικού σχεδίου.

Η αύξηση κεφαλαίου, από την οποία αναμένονται τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από την πώληση των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ, συγκεντρώνουν στα ταμεία της επιχείρησης ποσό άνω των 2 δισ. ευρώ. Τα έσοδα αυτά σε συνδυασμό με την οργανική κερδοφορία της επιχείρησης και τα δανειακά κεφάλαια, θα χρηματοδοτήσουν κατά κύριο λόγο την επέκταση της ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου μελετώνται επενδυτικές κινήσεις, ενώ θα επιτρέψουν τη σημαντική μείωση του χρέους της επιχείρησης.

Υπενθυμίζεται ότι το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ έως το 2026 διαμορφώνεται στα 8,4 δισ. ευρώ, με στόχο:

-Την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (συμπεριλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών) στα 9,1 γιγαβάτ.

-Τη διερεύνηση της επιλεκτικής και λελογισμένης επέκτασής της σε γειτονικές αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προκειμένου να επωφεληθεί από ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιοχή.

Σε σχέση με τον ΔΕΔΔΗΕ, ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με την ανάδειξη ως προτιμητέου επενδυτή της Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), με προσφορά ύψους 2,116 δισ. ευρώ από τα οποία το 1,3 δισ. σε μετρητά και τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ με την ανάληψη χρέους.

Διαβάστε Επίσης

Η Συμφωνία Μετόχων, μεταξύ της ΔΕΗ και της Macquarie, προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα διατηρήσει την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο και τα όργανα διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και δυνατότητα εισαγωγής των μετοχών του τελευταίου στο Χρηματιστήριο. Η ΔΕΗ θα διορίζει τον διευθύνοντα σύμβουλο (CEO) και τον υπεύθυνο λειτουργίας (COO), ενώ ο επενδυτής θα διορίζει τον επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών (COO) με διαδικασία επιλογής από λίστα πέντε υποψηφίων που θα προτείνει διεθνές γραφείο ανεύρεσης προσωπικού.

Η ΓΕΝΟΠ που διαφωνεί με τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΗ, πραγματοποιεί σήμερα 24ωρη απεργία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΦ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ 09 Δεκ 2021 | 15:03

Χατζηδάκης: Αν οι προσλήψεις μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα του δημοσίου, τότε "θα πέταγε" εδώ και δεκαετίες!

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης στέλνει πολλαπλά μηνύματα για τις μεταρρυθμίσεις στον e-ΕΦΚΑ και τη νέα επιθεώρηση Εργασίας. Τι θα συμβεί με τον νέο ΕΣΠΑ.

09 Δεκ 2021 | 14:39

Φέτος τα δώρα τα έχει αναλάβει η COSMOTE, βάζοντάς μας από νωρίς στο κλίμα των γιορτών

Ανακάλυψε και ενεργοποίησε τα νέα δώρα κατευθείαν από τον… σάκο του Άγιου Βασίλη της COSMOTE, που πραγματικά δεν θα ήθελες να χάσεις.

ΕΩΣ ΤΙΣ 15/12 Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ 09 Δεκ 2021 | 12:06

Σταϊκούρας: Αύριο θα καταβληθεί το επίδομα θέρμανσης στους δικαιούχους

Αύριο η εκταμίευση της προκαταβολής του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους. Δηλώσεις Σταϊκούρα.

09 Δεκ 2021 | 12:01

Το μεγάλο παράδοξο στον τομέα της ενέργειας και τις ESG επιδόσεις

Τα ESG κριτήρια πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο διαφανούς εταιρικής διακυβέρνησης και να μην είναι απλά ένα ακόμη εργαλείο μάρκετινγκ.

ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΣ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ 09 Δεκ 2021 | 11:41

Dentsu Greece: Η Πωλίνα Σοφρώνη αναλαμβάνει Marketing & Communications Manager

Το νέο ρόλο εμπιστεύτηκε η Dentsu Greece στην Πωλίνα Σοφρώνη, δυναμικό στέλεχος της αγοράς της Επικοινωνίας & του Marketing.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 09 Δεκ 2021 | 11:12

Τι αλλάζει στις ηλεκτρονικές πληρωμές από αύριο, 10 Δεκεμβρίου 2021

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές κερδίζουν συνεχώς έδαφος και στην χώρα μας σε σχέση με τα μετρητά που ωστόσο αποτελούν ακόμα τον κυρίαρχο τρόπο πληρωμής.

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ 09 Δεκ 2021 | 10:07

Ποιοι και γιατί επενδύουν στην ελληνική αγορά ακινήτων: Το προφίλ των νέων αγοραστών

Κινητικότητα στην αγορά κατοικίας παρατηρείται το τελευταίο διάστημα λόγω της επικείμενης αλλαγής των αντικειμενικών αξιών.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 09 Δεκ 2021 | 10:03

Ακίνητα: Ερχεται παράταση μετά τον χαμό στα συμβολαιογραφεία - Αύξηση πάνω από 50% στις αντικειμενικές [πίνακας ανά περιοχή]

Ένας αποκαλυπτικός πίνακας αποδεικνύει γιατί χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων απευθύνονται στους συμβολαιογράφους προκειμένου να ολοκληρώσουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων πριν αλλάξει ο χρόνος.

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 09 Δεκ 2021 | 09:12

ΕΘΝΙΚΗ 2.0: Η επόμενη μέρα για την ελληνική οικονομία είναι εδώ

Η Εθνική Τράπεζα είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις μέσω του ολοκληρωμένου πλαισίου υπηρεσιών ΕΘΝΙΚΗ 2.0, ώστε να επωφεληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ 08 Δεκ 2021 | 22:30

ΟΑΕΔ: Επίδομα ανεργίας και σε εποχικά απασχολούμενους - Τι προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας

Παραμένει η μείωση των ελάχιστων ημερών ασφάλισης, από 100 σε 50, για το επίδομα ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους.

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ 08 Δεκ 2021 | 20:47

Μηχανισμός Έγκαιρης Προειδοποίησης: Ενεργοποιείται η πλατφόρμα για τη ρύθμιση οφειλών - Βήμα βήμα η διαδικασία

Τα τρία βασικά βήματα της διαδικασίας έγκαιρης προειδοποίησης - Δεύτερη ευκαιρία σε νοικοκυριά, επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΙΤΣΙΛΗ 08 Δεκ 2021 | 20:13

ΑΑΔΕ: Απλοποίηση της έκδοσης ΑΦΜ για πολυκατοικίες

Λύση σε μια σειρά θεμάτων, που αντιμετωπίζουν οι πολυκατοικίες στην έκδοση ΑΦΜ

ΤΗΣ «ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ- ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ» 08 Δεκ 2021 | 19:33

Κλήρωση 50 αργυρών συλλεκτικών νομισμάτων για όσους απογραφούν ηλεκτρονικά

Κλήρωση 50 αργυρών συλλεκτικών νομισμάτων της "Απογραφής Πληθυσμού- Κατοικιών" για όσους απογραφούν ηλεκτρονικά